MS v hokeji: Posledné bitky s USA: Pekinská štvrťfinálová eufória i fantastický štart do domáceho šampionátu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Posledné bitky s USA: Pekinská štvrťfinálová eufória i víťazný gól Košičana v rodisku

Dvaja hrdinovia pekinského štvrťfinále. Vpravo autor vyrovnávajúceho gólu Hrivík, v objatí s ním jediný úspešný exekútor nájazdov Cehlárik.
Dvaja hrdinovia pekinského štvrťfinále. Vpravo autor vyrovnávajúceho gólu Hrivík, v objatí s ním jediný úspešný exekútor nájazdov Cehlárik.Profimedia
Spojené štáty americké nepatria medzi obľúbených súperov Slovenska. Z 31 duelov vyhrala zámorská krajina hneď 17 vrátane toho prípravného z minulého týždňa v Bratislave, v troch prípadoch sa zrodili remízy a 11-krát sa tešili reprezentanti s dvojkrížom na hrudi. Napriek nepriaznivej bilancii spomínajú slovenskí fanúšikovia na dve z ostatných troch bitiek s hokejovým gigantom v dobrom. Poďte si s nami osviežiť pamäť pred pondelkovým meraním síl na majstrovstvách sveta v českej Ostrave.

16. február 2022, Peking: USA - Slovensko 2:3 sn

Počet sekúnd do konca zápasu v momente vyrovnania: 44.

Veriť až do konca. Fráza, ktorá má vo fanúšikovských slovníkoch pevné miesto. A bola to fráza, ktorá sa ujala vo štvrťfinále olympijských hier 2022 v čínskom Pekingu.

Slováci neboli favoritom, hoci pod piatimi kruhmi opäť chýbali hráči z NHL. Napriek tomu poskladal Craig Ramsay mužstvo, ktorého základy sledujeme aj na prebiehajúcom šampionáte v Česku. Na gól vtedy ešte nedraftovaného Slafkovského odpovedali Američania neznámymi menami, keď sa presadili Abruzzese a Hentges

Outsider spod Tatier musel doťahovať manko od času 28:56. Nepomohol mu fakt, že hral štyri oslabenia, z toho 82 sekúnd o dvoch hráčov. Nakoniec sa však všetko na dobré obrátilo - ako v (pomaly rodiacej sa bronzovej) rozprávke.

Vyrovnanie kapitána Hrivíka 44 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času poslalo duel do predĺženia, v ktorom sa nerozhodlo, ale nebolo od toho ďaleko. Časomer ukazoval desať sekúnd, keď Slováci nezvládli buly v strednom pásme, Knies ušiel Gernátovi a bol to Rybár, ktorý sa stal hviezdou okamihu pri samostatnom úniku. 

Nasledovali samostatné nájazdy, v ktorých neuspeli prví siedmi exekútori. Potom prišiel na rad Cehlárik a predviedol strieľanie, ktoré sa zapísalo do histórie slovenského hokeja. A keď následne Miele neprekonal Rybára, začali sa v malej krajine veľké oslavy.

Len pre pripomenutie. Bola to streda, stred pracovného týždňa a na Slovensku ukazovali hodiny v čase postupu dvanásť minút pred ôsmou. A ešte viac sa oslavovalo o tri dni neskôr po zisku historického bronzu.

3. jún 2021, Riga: USA - Slovensko 6:1

Úspešnosť zákrokov brankárov: 96,4 % : 81,8 %.

Úplne iná nálada prevládala 259 dní pred pekinskou salvou radosti. Slováci sa dostali do štvrťfinále po miernom šoku, keďže v skupine sa umiestnili na štvrtom mieste s 12 bodmi síce o bod za Čechmi, ale o dva body pred sklamanými Švédmi.

Čo bolo, bolo, išlo sa do play-off. Radosť z prvej vyraďovačky na MS od roku 2013 (šesť šampionátov v rade, v roku 2020 sa nehralo) vystriedala americká kanonáda od 14. minúty. Zámorskí hokejisti zaťažili konto súpera tromi zásahmi do konca periódy a hoci Cehlárik reagoval v polovici súboja, bol to Blackwell, ktorý druhou trefou umravnil slovenské šance na zvrat.

V záverečnej tretine rozšíril zoznam dvojgólových strelcov Garland a bolo vymaľované. Prekvapivý postupujúci? Rozhodne nie. Prekvapivý výsledok? To už áno. Prehrať vo štvrťfinále o päť gólov nie je niečo, s čím sa chcete lúčiť. Brankár Húska by o tom s úspešnosťou zákrokov 81,8 % vedel rozprávať. 

10. máj 2019, Košice: USA - Slovensko 1:4

Vyhraté buly: 24:32.

Otvárať domáce majstrovstvá s jedným z ašpirantov na zlato, ktorý priviedol do Európy mená ako Eichel, Kane, Suter, Larkin, DeBrincat, Fox či J. Hughes? Taká bola realita Slovákov na šampionáte v Bratislave a Košiciach v 2019.

Vypredaná Steel Aréna sledovala nebojácny hokej svojich miláčikov, ktorí skórovali už na začiatku piatej minúty vďaka Sukeľovi, no Spojené štáty americké vrátil do hry z presilovky DeBrincat. Favorit si však sám zavaril, keď organizátorovi ponúkol presilovku piatich na troch, ktorú využil Černák. Košičan skóroval vo svojom rodisku, pričom ešte netušil, že jeho zásah mal víťazný punc (a že následne dva roky po sebe dvihne nad hlavu Stanleyho pohár).

Tatar o tri minúty navýšil deficit Američanov a definitívnu poistku pridal štyri minúty pred koncom Krištof. Zaujímavosťou bola štatistika vyhraných buly, ktorú domáci (nie z pohľadu zápisu duelu) ovládli v celku jasne.

Po celom Slovensku, ale predovšetkým v Košiciach, sa oslavovalo dlho-predlho. Pri spätnom pohľade je veľká škoda, že sa tím pod vedením Craiga Ramsayho nepozrel aj do play-off. Tam sa síce USA dostali, ale stroskotali vo štvrťfinále na Rusku.

13. máj 2024, Ostrava: USA - Slovensko (16:20)

Preview zápasu USA - Slovensko.
Flashscore