Riga a Tampere. Dejiská hokejového turnaja: Jedno zaujme históriou, druhé novinkami

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Riga a Tampere. Dejiská hokejového turnaja: Jedno zaujme históriou, druhé novinkami

Nokia Arena vo fínskom meste Tampere.
Nokia Arena vo fínskom meste Tampere.@kallerna
Lotyšská Riga a fínske Tampere si zopakujú nedávne usporiadanie majstrovstiev sveta v hokeji. Zatiaľ čo pobaltské krajiny naposledy hostili hokejové reprezentácie počas pandémiou postihnutého turnaja na jar 2021, šampionát sa po ročnej prestávke opäť vracia do supermodernej arény v krajine tisícich jazier.

Nokia Arena bude hostiť zápasy skupiny A na tohtoročných majstrovstvách sveta. Svoje zápasy v nej mala pôvodne odohrať aj česká reprezentácia, ale po zásahu organizátorov bola nakoniec presunutá do Rigy. V lotyšskej metropole sa v Aréne Riga bude hrať skupina B. Vyraďovacia časť sa potom uskutoční väčšinou vo Fínsku. Rieka Daugava uvidí iba dve štvrťfinálové stretnutia.

Arena Riga

Najväčšia lotyšská viacúčelová aréna bola dokončená v roku 2006. Ponúka kapacitu niečo vyše 10 000 miest na hokejové zápasy. Dinamo Riga v nej hralo svoje domáce duely až do konca svojho pôsobenia v KHL v roku 2022. Okrem toho štadión pravidelne využíva basketbalový klub VEF Riga, ktorého stretnutia majú kapacitu približne 11 000 miest. V roku 2025 by sa tu malo konať aj niekoľko zápasov majstrovstiev Európy v basketbale.

Aréna Riga v roku 2017.
Aréna Riga v roku 2017.@arenariga

Arena Riga si pamätá dnes už šedivý úspech Čechov, a to striebornú medailu na MS v roku 2006, keď vo finálovom zápase zvíťazili Švédi 4:0, ako aj štvrťfinálové vyradenie slovenských hokejistov v meraní síl s Kanadou po výsledku 1:4.

Pred dvomi rokmi sa svetový šampionát takisto konal v Rige. Slovenskí reprezentanti odohrali svoje zápasy v skupine v tamojšom Olympijskom športovom centre. Aréna Riga hostila len ich štvrťfinálový zápas, na ktorý nebudú spomínať v najlepšom, keďže ťahali za kratší koniec s tímom USA a prehrali vysoko 1:6.

Nokia Arena

Najmodernejšia a najväčšia fínska aréna pojme na hokejový zápas takmer 13 500 divákov. Budova bola dokončená koncom roka 2021 a hostila časť minuloročných majstrovstiev sveta, ktoré sa okrem Tampere hrali aj v Helsinkách. Je zaujímavá tým, že pod ňou vedú vlakové trate, takže konštrukcia je viacúrovňová. Okrem arény celý projekt zahŕňa hotel, byty a komerčné priestory a jeho dokončenie sa očakáva v roku 2024.

V Nokia Arene hrá svoje zápasy nielen fínska hokejová reprezentácia, ale aj miestne prvoligové tímy - Tappara a Ilves. Do nového domova sa presťahovali krátko po jeho dokončení a slávnostne ho otvorili zápasom 3. decembra 2021, v ktorom Ilves triumfoval 6:3 nad svojím mestským rivalom. Prehru najúspešnejšieho tímu SM-Ligy v histórii (12 titulov) sledovalo 13 000 divákov.

Odvtedy oba tímy pravidelne priťahujú vyššiu návštevnosť, než akú dosahovali v minulosti. V sezóne 2022/2023 navštívilo zápasy Tappary v priemere 7 647 divákov, zatiaľ čo Ilves ich mal o niečo viac - 8 217. Slováci tu na minuloročnom šampionáte prehrali štvrťfinálový súboj s domácimi hokejistami 2:4.