Slovensko – Česko. Posledné tri bitky: Debakel z Rigy, 10 sekúnd od štvrťfinále a kat Jágr

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slovensko – Česko. Posledné tri bitky: Debakel z Rigy, 10 sekúnd od štvrťfinále a kat Jágr

Zľava Daniel Gachulinec (Slovensko), Tomáš Zohorna (Česko) a Juraj Slafkovský (Slovensko) v zápase Slovensko - Česko na MS 2021.
Zľava Daniel Gachulinec (Slovensko), Tomáš Zohorna (Česko) a Juraj Slafkovský (Slovensko) v zápase Slovensko - Česko na MS 2021.TASR
Vzájomné súboje Slovenska a Česka sú bez pochyby ozdobou každého šampionátu. V predvečer začiatku 86. hokejových majstrovstiev sveta sme sa pozreli na to, aké výsledky sa zrodili v ostatných troch meraniach síl bývalých federálnych krajín.

9. máj 2014, Minsk: Slovensko – Česko 2:3 pp

Strely na bránku – 16:33

Kapitánom slovenskej reprezentácie bol Šatan, v bránke Laco, na krídle mladík Réway, až do tretieho útoku sa zmestili Pánik a Tatar. Český výber mal ale tiež esá v rukáve.

Po neubránenom vylúčení Marinčina prehrával výber Vladimíra Vůjteka 0:1. V druhej tretine sa ale zabralo naplno – prv Miklík po asistencii Tatara vyrovnal a potom Viedenský po perfektnej kombinácii s Miklíkom a Réwayom skóre otočil. To by však v závere nemohol prísť tlak Čechov a gól... Jaromíra Jágra.

Najväčšia hviezda českého hokeja sa dve minúty pred koncom natlačila pred bránkovisko a hoci bola tienená Čerešňákom, dokázala sa presadiť. Bol to duel, ktorý rozhodol o postupe. Česi si zásahom Klepiša 110 sekúnd po štarte predĺženia uchmatli dva body, tie ich vystrelili na tretie miesto. Prekvapivo štvrtí boli Francúzi, ktorí Slovákov porazili vo vzájomnom zápase 5:3.

Keby by sa ale kat Jágr v 58. minúte nepresadil, boli by to Česi, ktorí by na turnaji predčasne skončili a Slováci by pokračovali. Na keby sa, žiaľ, nehrá.

5. máj 2018, Kodaň: Česko – Slovensko 3:2 pp

Strely na bránku – 42:17

Prvé stretnutie šampionátu sa ukázalo ako kľúčové. Sú duely, na ktoré si slovenský fanúšik bude dlho pamätať. Jedným z nich je súboj proti Čechom v Kodani. Využili sme dve z troch presiloviek, po ktorých sme dvakrát viedli. Presadili sa Krištof, ktorý tečoval nahodenie Sekeru a práve Sekera – kapitán švihom od modrej prestrelil všetko, čo sa dalo. Na oba zásahy asistoval zhodne Nagy.

Bolo to ale málo. Rozhodlo o tom zakončenie mladíka Nečasa z pravého kruhu na vhadzovanie. Puk prešiel cez Čiliaka iba desať sekúnd pred koncom. Desať sekúnd, ktoré v konečnom zúčtovaní znamenali, že sme v skupine A skončili s 11 bodmi o bod za Švajčiarskom. Ak by sme si triumf postrážili, umiestnili by sme sa na treťom mieste.

Nepomohla by ani výhra po predĺžení či nájazdoch, ktorú uchmatol pre Čechov Jaškin. S Helvétmi by sme síce mali rovnaký počet bodov, ale horší vzájomný zápas (0:2). Proti susedom spoza rieky Moravy to bol prvý súťažný duel Craiga Ramsayho na majstrovstvách sveta. Vo februári už stihol koučovať národný výber na olympiáde.

1. jún 2021, Riga: Slovensko – Česko 3:7

Úspešnosť zákrokov brankárov: 77,78 % - 88 %

Pred posledným zápasom základnej skupiny bolo jasné, že výber Craiga Ramsayho sa dostane do štvrťfinále na úkor Švédov, ktorí prekvapivo skončili až na piatej priečke. Otázkou bolo, či to bude zo štvrtého miesta, alebo z tretieho, na ktoré potrebovali Slováci aspoň remizovať. Zároveň išlo o ukončenie osemročného čakania na postup do vyraďovacej fázy, ktoré sa tiahlo od MS 2014.

Blesková sprcha ale prišla po 29 sekundách z hokejky Zadinu. V 23. minúte Česi viedli už 3:0, po dvoch dejstvách 4:1, keď tretinu uzatváral pre zmenu zásah Šuláka z presilovky 11 sekúnd pred koncom.

Hudáčka v bránkovisku vystriedal Húska, ale ani ten nemal na ružiach (ľade) ustlané. Stránský s Blümelom navýšili vedenie rivala na 6:1 a črtal sa debakel. Ten čiastočne odvrátili Bučko s Pospíšilom, ale posledné slovo mal zásahom do prázdnej bránky Hájek. Český výber bol lepší v predbránkovom priestore i v napádaní (pramenili z toho dve trefy po chybách Grmana a Pospíšila), čo duel rozhodlo.

Cesta Slovákov sa skončila vo štvrťfinále na hokejkách bronzových Američanov, ktorí vyhrali hladko 6:1. Česi vypadli medzi osmičkou najlepších po šachovej partii 0:1 s Fínmi.

12. máj 2023 o 15:20, Riga: Slovensko - Česko