MS v hokeji: Snáď nám nebude prostredie zväzovať ruky, vraví Češík. V ofenzíve slabé miesto nevidí

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Snáď nám nebude prostredie zväzovať ruky, vraví Češík. V ofenzíve slabé miesto nevidí

Češík získal na Slovensku rekordných šesť titulov, zahral si aj za národný tím.
Češík získal na Slovensku rekordných šesť titulov, zahral si aj za národný tím.Michal Vall
Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2024 sa nezadržateľne blížia a tesne pred ich štartom vám prinášame ďalší pohľad na nomináciu reprezentácie. Tentoraz analyzovali Flashscore Správy s rekordným šesťnásobným majstrom Slovenska a bývalým reprezentantom Matejom Češíkom (35) útočníkov.

Čo hovoríte na slovenskú nomináciu?

"Podľa mňa je to za posledné roky jedna z lepších nominácií. Sú v nej hráči z NHL a takisto tvrdo pracujúci hokejisti do nižších formácií zo zámoria aj z Česka. Tento rok to máme papierovo veľmi dobre vyskladané. Bude však záležať hlavne na tom, v akej forme budú prvé dve päťky, od ktorých sa očakáva, že budú bodmi ťahať tím."

Súpiska je kompletná, Slovensko zapísalo na MS všetkých 25 hráčov

"Veľmi ma teší, že v zostave sú Pospíšil, Regenda či Kelemen, ktorí by mohli vytvoriť skvelú tretiu formáciu. To by mohol byť rozhodujúci faktor, pretože prvé dva útoky sú silné v každom tíme, ale rovnako ako v play-off, tak aj na MS rozhodujú tretie a štvrté päťky. Práve títo hráči by mohli výrazne prispieť tvrdou prácou, v oslabeniach, ale aj bodmi. Dokážu sa dostať súperom pod kožu."

Svedčí o kvalite prvých dvoch útokov aj fakt, že sa do nich nezmestil Lantoši?

"Je tam viac chalanov, ktorí vypadli. Okrem Lantošiho aj Okuliar, ale treba si povedať, že Tatar, Hrivík, Cehlárik alebo Hudáček sú hráči predurčení k tomu, aby hrali v prvých dvoch formáciách. Majú silu, kvalitu, očakávajú sa od nich body a mali by rozhodovať zápasy."

Do šampionátu vstúpi Slovensko proti Nemecku.
Do šampionátu vstúpi Slovensko proti Nemecku.Flashscore

A čo Juraj Slafkovský?

"Mal neskutočnú sezónu, nevynechal ani jeden zápas a získal 50 bodov, čo je na jeho druhý ročník v NHL skvelé, klobúk dole. Predvádzal kvalitné výkony. Síce na neho bude vyvíjaný veľký tlak, ale s tým sa dokáže vyrovnať. Dokazuje to v Montreale, kde je tlak skoro na každom tréningu. Budú sa od neho čakať góly a asistencie. Mal by ukazovať niečo podobné ako v prípravnom súboji proti USA, keď to zobral na seba a "povodil" si dvoch-troch protihráčov."

Tomáš Tatar nemá za sebou ideálnu sezónu, ale pre Slovensko bude určite dôležitý. Súhlasíte?

"Nepovedal by som, že mu sezóna nevyšla. NHL po nociach sledujem a hral dobre. Presadiť sa v súčasnom tíme Colorada je ťažké, ale za Seattle podával výborné výkony smerom dopredu aj dozadu. To, ako s ním klub riešil situáciu neskôr, ma mrzí, ale pre Slovensko je dôležitým hráčom. Jeho príchod je psychická podpora pre celé mužstvo. Tatar je líder v šatni i na ľade a dokáže usmerniť mladších spoluhráčov."

Kde vidíte slabinu v slovenskej ofenzíve?

"Nemyslím si, že máme vyložene slabšie miesto. Ako som povedal, tím je poskladaný veľmi dobre. Všetko záleží od aktuálnej formy. Môžeme chytiť dobré dva týždne a pôjdeme vysoko, ale stačí jeden zápas a spadneme dole."

Nielen Slafkovský, ale aj za ním Nemec bude pútať pozornosť fanúšikov.
Nielen Slafkovský, ale aj za ním Nemec bude pútať pozornosť fanúšikov.Profimedia

Bude Slovensko v Ostrave ako doma?

"Hrať v Ostrave je to isté, ako keby sme hrali doma. Budeme mať obrovskú podporu a neustále vytvorené domáce prostredie. Na druhej strane to je tlak na hráčov, takže bude na realizačnom tíme, aby nastavili hráčom hlavy tak, aby to mohli využiť. Verím, že to nebude zväzovať ruky."

Tip na umiestnenie Slovenska?

"Postúpime zo skupiny a bude to o jednom štvrťfinálovom strete, ale verím, že tento rok by sme sa mohli dostať do semifinále a byť medzi štyrmi najlepšími. Je potrebné povedať, že mužstvá ako Kanada, USA alebo Švédsko majú neskutočné výbery. Čo meno, to pojem. Aj my to však máme dobre vyskladané. Sú tam hokejisti na body, údržbu, oslabenia a takisto do priestorov, kde to bolí. Verím, že by sme tento rok mohli urobiť dobrý výsledok."