Švédi vyhrali derby s Fínmi, na MS ešte neprehrali. Sörensen: Hráme jeden za druhého

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Švédi vyhrali derby s Fínmi, na MS ešte neprehrali. Sörensen: Hráme jeden za druhého
Severské derby sa stalo korisťou Švédov.
Severské derby sa stalo korisťou Švédov.TASR
Švédski hokejisti pokračujú na 86. majstrovstvách sveta bez prehry. V pondelkovom šlágri skupiny A zaznamenali tretie víťazstvo, keď v Tampere zdolali domácich Fínov 2:1 po samostatných nájazdoch.

O triumfe švédskeho tímu v severskom derby rozhodol v šiestej sérii Lucas Raymond, ktorý prekonal fínskeho brankára Emila Larmiho aj v prvom prípade. V oboch nájazdoch zvolil strelu pomedzi betóny, čo slávilo úspech. "Bol to tesný zápas. Oba tímy hrali veľmi dobre, bolo pekné zvíťaziť," povedal 21-ročný krídelník Detroitu Red Wings pre iihf.com.

Tréner Švédska Sam Hallam poslal do bránky skúseného Larsa Johanssona, ktorý proti Nemecku vychytal čisté konto a jeho tím vyhral 1:0. Tridsaťjedenročný hráč Frölundy opäť držal svoje mužstvo a aj vďaka nemu obhajcovia titulu nevyužili dve presilové hry v prvej polovici duelu. Faul domáceho kapitána Marka Anttilu ešte zostal nepotrestaný, keď Oscar Lindberg trafil len ľavú žŕdku. Center Bernu však v 38. minúte po prihrávke od Fabiana Zetterlunda už otvoril skóre duelu.

Fíni v tretej tretine prestrieľali svojho súpera 14:2 a dočkali sa vyrovnania na 1:1. Harri Pesonen vystrelil z ľavej strany a Juho Lammikko z dorážky prekonal Johanssona. Švédi tak inkasovali prvý gól na turnaji až po 166 minútach. Domáci mohli rozhodnúť o trojbodovom triumfe. Päť minút pred koncom tretej časti hrali tretiu početnú výhodu, no opäť ju nevyužili.

"V zakončení musíme byť suverénnejší a častejšie strieľať. Myslím si, že to hráme až príliš na krásu. To bol ten hlavný dôvod, pre ktorý sme dali iba jeden gól," uviedol asistent kapitána Olli Määttä. Prvá formácia "Suomi" s Mikkom Rantanenom, Sakarim Manninenom a Teemu Hartikainenom sa v sobotňajšom zápase s Nemeckom (4:3) postarala spolu o sedem bodov, ale tentokrát sa nepresadila.

Švédi dostali v predĺžení šancu rozhodnúť, keď hrali presilovku 4 na 3. Fíni ju však ubránili a nepustili súpera do vyloženej šance. Napínavý zápas, ktorý sledovalo viac ako 12-tisíc fanúšikov v zaplnenej aréne v Tampere, tak rozhodli po roku opäť až samostatné nájazdy.

Brankára Johanssona síce prekonali Ahti Oksanen a Joel Armia, no k dvojgólovému Raymondovi sa pridal aj Henrik Tömmernes a Švédsko zopakovalo minuloročný triumf. Vtedy zvíťazili 3:2 po nájazdoch, keď rozhodol Emil Bemström.

Strelci duelu Fínsko - Švédsko
Strelci duelu Fínsko - ŠvédskoFlashscore

"Snažil som vydať zo seba to najlepšie. Veril som, že sa niekoľko našich skvelých hráčov presadí. Som trochu sklamaný, že som dvakrát inkasoval v nájazdoch, ale teším sa z víťazstva," povedal Johansson, ktorého doplnil Marcus Sörensen:

"Hráme jeden za druhého a sústredíme sa na obranu. Súpera sme pustili k niekoľkým strelám, ale nemal žiadne veľké šance z nebezpečných priestorov. S vydareným štartom sme spokojní a myslím si, že sme aj v tomto zápase zopakovali skvelú hru v obrane."

"Tre Kronor" sú boli s ôsmimi bodmi na druhej priečke skupiny A. Fíni mali na konte iba jedno víťazstvo v riadnom hracom čase a so štyrmi bodmi figurovali na priebežnom štvrtom mieste.