TOP 5 momentov MS: Historický úspech Lotyšska, rekordné zlato Kanady, nemecké prekvapenie

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
TOP 5 momentov MS: Historický úspech Lotyšska, rekordné zlato Kanady, nemecké prekvapenie
Kanada na 86. majstrovstvách sveta získala svoje 28. zlato.
Kanada na 86. majstrovstvách sveta získala svoje 28. zlato.TASR
Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2023 sú na konci a opäť priniesli množstvo zaujímavých, historických či špeciálnych momentov, na ktoré sa bude ešte dlho spomínať. Flashscore Správy vybrali päť z nich.

Rekordné zlato Kanady

Znova sa v plnej kráse ukázalo, že Kanadu nikdy netreba podceňovať - aj keď vstúpi do turnaja zle, nepredvádza ideálne výkony či poskladá tím z "neznámych mien". Na šampionáte síce vyhrala úvodné štyri stretnutia, ale potom dvakrát prehrala, keďže podľahla v tom čase dominantným Švajčiarom a prekvapivo i Nórom, ale ukázalo sa, že večný favorit to proste v sebe má.

"Javorové listy" zvládli kľúčový súboj o druhé miesto v skupine proti Česku. Prešli cez nepríjemných Fínov aj domácich Lotyšov a nakoniec vo finále zdolali Nemecko. Napriek tomu, že dvakrát prehrávali, zakaždým vyrovnali a rozhodli v tretej tretine duelu.

Je z toho rekordný 28. titul majstra sveta. Kanada vedie aj historickú tabuľku v počte medailí, v zbierke ich má dokopy 53 (28-16-9). Dvojka nadchádzajúceho draftu Adam Fantili sa stal jedenástym hráčom histórie, ktorý vyhral v jednej sezóne zlato na juniorskom aj seniorskom šampionáte.

Väčšina zápasov Kanady na MS.
Väčšina zápasov Kanady na MS.Flashscore

Pritom patril medzi lídrov tímu, kde nenájdeme žiadne áčkové hviezdy NHL. Pri všetkej úcte, kedysi obávaný krídelník Milan Lučič je za zenitom a kapitán Tyler Toffoli sa strelecky trápil. Hlavne v skupine potiahol mužstvo obranca MacKenzie Weegar. Neskôr sa gólovo pridali Crouse či Blais. Výborne hral Michael Carcone, najproduktívnejší hokejista AHL.

V bránke podržal tím Samuel Montembeault, ktorý si napravil chuť po zlej sezóne Montrealu. Kanada zase raz ukázala, že jej hráči sú nielen hokejovo, ale aj mentálne na inej úrovni ako zvyšok sveta. Hokej majú v krvi a vedia zvládať veľké stretnutia, aj "slabší" hráči majú zdravé sebavedomie.

V neposlednom rade je tu faktor NHL. Spoločne s USA mala Kanada na súpiske najviac hráčov, ktorí pravidelne hrajú profiligu a aj keď možno nie sú lídrami svojich tímov, tak úroveň hokeja v tejto súťaži sa s európskou scénou nedá ani porovnať. I tam sa skrýva úspech zámorského celku.

Nemecko skončilo tesne pod vrcholom

Nemecký hokej je na vzostupe a aj do ďalších rokov s ním treba počítať. Zatiaľ tomu chýba zlatý klinec, avšak dôkazy hovoria jasne. Nemecko sa dostalo do finále ZOH 2018 a teraz aj svetového šampionátu, zakaždým prehralo. Tento tím pritom začal MS 2023 veľmi zle. Na úvod podľahol Fínsku, Švédsku aj Lotyšsku a nemal ani bod.

Razom potreboval všetky zvyšné skupinové stretnutia vyhrať, čo sa podarilo. Nemci, už ako favoriti, porazili Dánsko, Rakúsko, Maďarsko aj Francúzsko. Čo je ale najprekvapivejšie - vo štvrťfinále poslali domov Švajčiarov, dovtedy najlepší tím podujatia. 

Počas druhej tretiny ubránili päťminútové oslabenie pri vylúčení Seidera, aby udreli Peterka so Sturmom. Ani v semifinále neboli favoritom, no ukázali nezlomnosť. Prehrávali 0:2 i 2:3. Vyrovnali a rozhodli, pričom s Kanadou hrali dve tretiny vyrovnanú partiu. V tej tretej už boli horší a tesne im uniklo prepísanie histórie.

Nemci síce nevystúpili až na vrchol, ale aj tak dosiahli obrovský úspech. Z medaily na MS sa tešia po dlhých 70 rokoch, na šampionáte v Zürichu a Bazileji v roku 1953 získali striebro. Do svojej zbierky pridali celkovo piaty cenný kov z MS (0-3-2), okrem toho majú tri medaily zo ZOH (0-1-2). 

Historický medailový úspech Lotyšska

Bronz Lotyšska by sa dal prirovnať k tretiemu miestu Slovenska na ZOH 2022. Outsider, s ktorým medzi najlepšími nepočítal nikto, si teraz užíva nádherné chvíle. Prehral síce proti Kanade aj Slovensku, ale potom zvládol dôležitý súboj s Čechmi. Nórov i Slovincov pokoril o gól, sedmičku nadelil Kazachstanu a ako prvý tím zdolal dominantné Švajčiarsko.

Krásne sa ukázalo aj to, že takýto formát je o jednom zápase a tým bolo štvrťfinále. Domov putovali Švédi. Domáci fanúšikovia boli hnacím motorom bojovného tímu, ktorý nechal na ľade srdce, dušu a neuveriteľné množstvo fyzických aj psychických síl. Semifinále bolo neúspešné. Bronz po výhre nad USA chutí o to sladšie.

Lotyši vybojovali historicky prvý cenný kov na MS. Až do tohto šampionátu bolo ich stropom štvrťfinále. Doteraz ich najlepším umiestnením boli tri siedme priečky (1997, 2004 a 2009).

Brankár Arturs Šilovs sa stal najužitočnejším hráčom 86. majstrovstiev sveta v hokeji. Mal výrazný podiel na historickom úspechu spoluusporiadateľskej krajiny. Šampionát pritom začal Punnenovs, ale podal zlý výkon. Už v dueli s Kanadou ho nahradil člen organizácie Vancouveru a zvyšok je história.

Švajčiari hrali najlepšie, znova to nezvládli

Švajčiarsko veľmi dobre vie, aké je to vyhrať základnú skupinu a potom vypadnúť vo štvrťfinále. Stalo sa mu to pred rokom, takže množstvo odborníkov ho pred touto možnosťou varovalo. Uvedomovali si to takisto samotní hráči. Helvéti boli jednoducho najlepším tímom turnaja. Až kým nevypadli.

V základnej skupine hrali výborný ofenzívny hokej s veľkou kreativitou, zodpovedný v defenzíve a bez výraznejších výkyvov. Ak sa na to pozrieme zo slovenského uhlu pohľadu, vo vzájomnom zápase nás herne doslova zmietli. Výsledok 4:2 je zavádzajúci. Tomu, čo sa dialo na ľade, by skôr zodpovedalo 6:2, 7:2, 8:2. A také boli aj ostatné duely.

Prišli hviezdy NHL, ktoré bodovali, pridala sa veľká kvalita z domácej ligy. V prvých troch stretnutiach nedostalo Švajčiarsko ani jeden gól, zdolalo aj Kanadu. Nakoniec sa rozhodlo s istotou prvej priečky pošetriť kľúčových hráčov. Podľahlo Lotyšsku a vo štvrťfinále senzačne vypadlo s Nemeckom.

Znie to veľmi paradoxne, ale Helvéti nedokážu zvládnuť tie najdôležitejšie zápasy, kde už naozaj o niečo ide. Titul majstra sveta sa dá vyhrať aj z druhej, tretej či dokonca štvrtej pozície v základnej skupine. Švajčiarsko malo zase tú prvú a potom mu neostalo nič. To isté sa stalo pred rokom proti USA.

Po striebrach z rokov 2013 a 2018 na posledných štyroch odohraných turnajoch zakaždým vypadlo vo štvrťfinále, no čas generácie okolo Hischiera určite ešte príde. A možno sa toho "dožije" aj nestarnúci Ambühl.

Žiarili mladé pušky

Mladým patrí svet a to sa na týchto majstrovstvách sveta potvrdilo. Ak by sme brali do úvahy hráčov pod 23 rokov, tí sa predviedli v najlepšom svetle. JJ Peterka potiahol Nemecko do finále 12 bodmi za šesť gólov a rovnaký počet asistencií. Získal cenu pre najlepšieho útočníka šampionátu.

Až sedem gólov strelil Cutter Gauthier z USA, ktorý na prienik do NHL ešte len čaká. Jeho spoluhráč Matt Coronato z Calgary zaznamenal osem bodov. Oporami švédskej ofenzívy boli Lucas Raymond (2+6) a Jonatan Berggren (2+5).

Kanada má zlato aj vďaka siedmim bodom Jacka Quinna. Lane Hutson ukázal, prečo môže patriť v Montreale medzi opory nadchádzajúcich rokov.

Marco Rossi pomohol Rakúsku k záchrane. Šampionát padol vhod pre Kaapa Kakka, ktorý zatiaľ v Rangers nenaplnil očakávania. Na jeho päť bodov sa dostal aj Leo Carlsson. Švédsky mladík dostával dostatok priestoru, v tohtoročnom drafte bude patriť medzi najvyššie vybraných hráčov.

Adam Fantilli má byť dvojkou, čo potvrdil síce "iba" tromi bodmi, no na ľade ho bolo cítiť, nastupoval tiež v presilovkách. Taký Moritz Seider len deklaroval, aká hviezda z neho rastie a nesmierne zaujímavé bude sledovať, čo v NHL dokáže zodpovedný Švajčiar Janis Moser.