Vyhraj alebo zomri. Musíme vás poraziť, tvrdí pred vzájomným zápasom Slovinec Pretnar

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Vyhraj alebo zomri. Musíme vás poraziť, tvrdí pred vzájomným zápasom Slovinec Pretnar
Pretnar odohral za národný tím Slovinska až 105 zápasov, štartoval na troch MS a dvoch ZOH.
Pretnar odohral za národný tím Slovinska až 105 zápasov, štartoval na troch MS a dvoch ZOH.Profimedia
Slovinský obranca Klemen Pretnar (36) patrí medzi dlhoročné opory národného tímu, ale majstrovstvá sveta 2023 mu unikli pre zranenie. Dobre si však pamätá napríklad Olympijské hry v Soči, kde bol súčasťou mužstva, ktoré porazilo Slovensko. Pred nedeľným vzájomným súbojom Slovenska a Slovinska poskytol rodák z Bledu exkluzívny rozhovor pre Flashscore Správy.

Klemen, aký zápas očakávate?

"Myslím si, že pre oba tímy to bude veľmi dôležité stretnutie. Pre Slovinsko je to "vyhraj, alebo zomri". Už nemôžeme kalkulovať a spoliehať sa na ďalšie zápasy. Potrebujeme získať tri body, pretože vieme, že Nórsko aj Kazachstan ich majú štyri. My žiadny a ostávajú nám dva duely. Bude to veľmi ťažké, ale už sme ukázali, že vieme odohrať dobré úseky stretnutí. Teraz potrebujeme hrať celých 60 minút."

Je to hlavný dôvod, prečo Slovinsko ešte nezískalo ani bod?

"Máme v tíme niekoľko mladých hráčov, ktorí nemajú skúsenosti so šampionátmi, ale myslím si, že máme kvalitu, aby sme sa udržali v A-kategórii. Na postup do štvrťfinále to, samozrejme, nie je, no potrebujeme to dokazovať v každom stretnutí celých 60 minút. Keď som sledoval stretnutia a rozprával som sa aj s hráčmi, tak sme mali podobné názory. Často sa stávalo, že sa nám puky odrazili inak, ako sme potrebovali, šťastie pri nás nestálo. Boli tam aj nejaké divné verdikty rozhodcov, ale každý robí chyby, aj keď na takomto fóre by sa to nemalo stávať. Hrať proti Slovensku nie je jednoduché. Máte silný tím, hlavne v ofenzíve, ale takisto aj vzadu. Už na predošlých turnajoch ste ukázali, že viete odohrať dobré zápasy, budeme to mať veľmi ťažké."

Pretnar na Slovensku hrával za Banskú Bystricu a Košice.
Pretnar na Slovensku hrával za Banskú Bystricu a Košice.Flashscore

V akej situácii sú slovinskí hráči hlavne čo sa týka mentálneho nastavenia, keďže jednoducho musia vyhrať?

"Už pred turnajom pripravoval realizačný tím hráčov na to, že musia získať aspoň dva body, najlepšie tri a viac, aby sa vyhli záchrane, takže v podstate tento cieľ sa nemení a všetci vedia, na čom sú. Ako som spomínal, Slovinsko dokázalo byť úspešné aj proti favoritom. Vieme ich prekvapiť. Škoda zápasov proti Nórsku a Lotyšsku, pretože sme ich prehrali len o gól. Bolo to veľmi tesné."

V čom sú silné stránky slovinského mužstva?

"Dúfam, že teraz váš tréner nepočúva alebo to nebude čítať (smiech). Myslím si, že máme dobré presilovky, kde si to vie prvá formácia Jeglič, Verlič a Urbas dobre rozohrať a byť nebezpečnou. Síce nemáme veľa šancí, no potrebujeme ich premieňať a byť smrtiaci. Odkedy som aj ja v národnom výbere, vždy sme sa spoliehali na tím ako taký. Hráme jeden za druhého, spoločne prežívame všetky momenty."

Slovinsko - Slovensko

Na ktorý zápas proti Slovensku sa v Slovinsku najviac spomína? Je to vaša výhra na ZOH 2014 v Soči?

"Áno, ten zápas bol špeciálny. Hlavne pre to, že vo vašom tíme boli hviezdy z NHL a my takých hráčov nemáme. Samozrejme, s výnimkou Anžeho Kopitara, ale inak všetci pôsobia v európskych ligách. Zanechali sme tým akýsi odkaz, že vieme a môžeme hrať aj na tej úplne najvyššej úrovni. Stretnutí proti Slovensku bolo, samozrejme, viac, no aj ja osobne najradšej spomínam na toto."

Ako je v Slovinsku vnímané, že Anže Kopitar neprišiel na MS?

"Nie je už najmladší a mal ťažkú sezónu, navyše bol aj zranený, takže toto rozhodnutie urobil pre seba, aby sa dal zdravotne do poriadku. Bolo toho na neho naozaj veľa. Nielen ja, ale všetci jeho rozhodnutie rešpektujeme a chápeme ho. Navyše vstupuje do posledného roku kontraktu s LA Kings a ako tím chcú mať úspešnú sezónu, takže sa potrebuje pripraviť čo najlepšie."

Slovinci zatiaľ prehrali všetkých päť zápasov a ak sa chcú udržať, musia získať aspoň päť bodov.
Slovinci zatiaľ prehrali všetkých päť zápasov a ak sa chcú udržať, musia získať aspoň päť bodov.Flashscore

Každopádne, teraz by sa vám veľmi hodil...

"To veru áno. Je to rozdielový hráč, ukázal to napríklad aj v spomínanom Soči. Tímy nás vnímali ako malú krajinu, ale keď bol v tíme Anže, všetko bolo inak. Razom museli brániť takého skvelého hráča. Vždy dokáže spraviť rozdiel v hre, zahrá v podstate čokoľvek, čo je potrebné a zakaždým podá skvelý výkon."

Ako prežívate majstrovstvá sveta spred televízora, keďže nemôžete byť na ľade?

"Je to naozaj veľmi ťažké. Ešte pred šampionátom som bol pozrieť chalanov, podporiť ich, no chcel by som tam byť s nimi. Bohužiaľ, operácia mi to nedovolila. Vždy je skvelé byť súčasťou národného tímu a verím, že v budúcnosti budem stále schopný hrať na takej úrovni, aby som si mohol zahrať za Slovinsko."