Z tábora súpera: Slovinsko sa spolieha aj na útočníka z KHL

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Z tábora súpera: Slovinsko sa spolieha aj na útočníka z KHL
Jan Drozg (vľavo) oslavuje gól proti Kanade so spoluhráčmi.
Jan Drozg (vľavo) oslavuje gól proti Kanade so spoluhráčmi.Matt Zambonin / IIHF
Slovinsko bude 21. mája súperom slovenských reprezentantov na MS v hokeji. Dvojmiliónová krajina je po Kazachstane jediným ďalším účastníkom turnaja, ktorý povolal hráčov z KHL. Cieľ je rovnaký ako na predchádzajúcich šampionátoch - udržať sa v elitnej divízii aj o rok.

Matjaž Kopitar povolal do národného tímu Jana Drozga, útočníka Amuru Chabarovsk z KHL. Ľavý krídelník, ktorého v roku 2017 draftoval Pittsburgh Penguins, bol v minulej sezóne šiestym najproduktívnejším hráčom kontinentálnej súťaže. Strelil osem gólov a 13-krát asistoval.

Oba góly Slovincov strelil aj v zápase proti Kanade. Je to jeho prvá účasť na šampionáte najvyššej úrovne, okrem toho sa vlani zúčastnil v drese národného tímu aj na zimných olympijských hrách. Medzi jeho spoluhráčov patrí aj bývalý mladoboleslavský brankár Gašper Krošelj. Ten však po úvodnom debakli so Švajčiarskom prenechal post brankárskej jednotky 29-ročnému Lukovi Gračnarovi.

Slovinská reprezentácia odohrala v príprave na majstrovstvá sveta celkovo 10 zápasov. Sedemkrát vyhrala a len trikrát okúsila chuť porážky. Úspešné boli napríklad duely s Rakúskom (5:3) a Dánskom (3:1). Jednu prehru im uštedrilo Poľsko (3:4 sn) a ďalšie dve Francúzsko (3:4, 1:2p).

Slovinsko je sporadickým účastníkom elitných hokejových šampionátov. Prvýkrát sa na toto podujatie kvalifikovalo v roku 2002 a jeho tohtoročná účasť má poradové číslo 10. Väčšina turnajov je z pohľadu krajiny predovšetkým bojom o udržanie sa v najvyššej kategórii.

Prehľad zápasu Slovinsko - Slovensko