Prekvapivá výhra v derby nad Českom. Slováci sú v semifinále MS do 18 rokov, vyzvú tam USA

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prekvapivá výhra v derby nad Českom. Slováci sú v semifinále MS do 18 rokov, vyzvú tam USA

Aktualizované
Slováci sa môžu po roku opäť tešiť na boje o cenné kovy.
Slováci sa môžu po roku opäť tešiť na boje o cenné kovy.Profimedia
Slovenskí hokejisti sa prebojovali do semifinále MS do 18 rokov vo Fínsku. Vo štvrťfinálovom dueli vo Vantaa zdolali Česko 3:2 a po roku budú hrať na šampionáte opäť o medaily. V boji o finále sa stretnú v sobotu o 13:00 s USA.

Česko - Slovensko 2:3

Zverenci trénera Martina Dendisa predviedli proti favorizovanému súperovi obetavý, disciplinovaný výkon, ktorý podporil výbornými zákrokmi brankár Alan Lenďák. Skóre otvoril už v 2. minúte v presilovke Tobias Tomík, na ktorého gól dokázal odpovedať Adam Titlbach. Slováci potom dvomi presnými zásahmi Ondreja Marunu odskočili na 3:1, Česi dokázali už len znížiť Jakubom Fibigrom.

Američania zdolali v úvodnom štvrťfinále Švajčiarov 4:0 najmä vďaka druhej tretine, v ktorej vsietili tri góly. Dva presné zásahy a jednu asistenciu si pripísal útočník James Hagens, ktorý nazbieral v piatich dueloch na turnaji už 19 bodov (9+10) a je najproduktívnejší hráč šampionátu.

Semifinálového súpera pre Slovákov mohlo zmeniť len víťazstvo Lotyšska nad Kanadou, no favorit vyhral 4:0. Na súpera zatlačil najmä v úvodnom dejstve a výsledkom boli góly Maxima Masseho a Rydera Ritchieho. Jeho tím nastúpi v boji o finále proti Švédsku, ktoré zdolalo domácich Fínov 2:1.

Slovenská "osemnástka" tak po roku opäť postúpila medzi najlepšiu štvorku na MS. Vlani na šampionáte vo Švajčiarsku obsadila štvrté miesto. Jej maximom na MS "18" je striebro z roku 2003 v Jaroslavli, v zbierke má aj bronz z MS 1999 v nemeckých mestách Füssen a Kaufbeuren.

Slováci začali sebavedomo, hneď v úvode si vypýtali faul a presilovku už po 17 sekundách využili. Tomík švihom vystrelil od modrej čiary a puk prešiel cez cloniacich hráčov až za chrbát brankára Milotu - 0:1. V 5. minúte mohli Česi vyrovnať zásluhou nepokrytého Kubiesu, stroskotal však na Lenďákovi.

Podarilo sa im to až v početnej výhode, Titlbach trafil ešte žŕdku, no vzápätí Straka nešťastne usmernil puk do vlastnej bránky. Českí hráči si postupne začali vytvárať čoraz väčší tlak, Slováci ich však umne vytláčali k mantinelu a nedovoľovali im vytvárať si šance. Na konci tretiny Mrtka fauloval kolenom Tomíka a dostal trest na 5 min + DKZ.

Dlhú presilovku však Slováci nevyužili, vytvorili si v nich len dve-tri menej výrazné strelecké príležitosti. V 27. min sa pred Milotu natlačil Liščinský, český brankár zasiahol. Potom sa dostali k slovu opäť technicky zručnejší Česi, Švec a v presilovke Benák nechali vyniknúť Lenďáka. V 34. minúte Vaculík v tutovke minul slovenskú bránku. V čase najväčšieho českého tlaku vybojoval puk pri nápadaní Šatan, Chovan vysunul Marunu a ten so šťastím poslal puk do siete - 1:2. Na konci tretiny mohol pridať tretí gól Straka, sám pred Milotom trafil bekhendom brankára.

Štatistiky súboja.
Štatistiky súboja.Flashscore

Slováci sa v úvode tretej časti ocitli pod silným českým náporom. V 42. min už prekonaného Lenďáka zastúpil Beluško, ktorý odpratal puk spred bránkovej čiary. Vzápätí prišiel z čista-jasna tretí slovenský gólový úder. Maruna obral v útočnom pásme pri mantineli o puk Krála a strelou z otočky prekvapil Milotu - 1:3. Následne nevyužil dobrú možnosť na zvýšenie náskoku Pitka.

Hra dostala spád, Lenďák podržal svoje mužstvo pri šanci Titlbacha, na opačnej strane sa dostal Pobežal do samostatného úniku, no Milotu neprekonal. O zdramatizovanie duelu sa postaral v 52. min Fibigr, no o ďalší tlak sa Česi pripravili sami vylúčením Šveca. V závere súper odvolal brankára a skúsil to v šestici, slovenský tím si však už tesný náskok udržal.

Ďalšie výsledky: 

Kanada - Lotyšsko 4:0

Fínsko - Švédsko 1:2

USA - Švajčiarsko 4:0