Banská Bystrica myslí na titul, Országh chcel spať vo vlastnej posteli

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Banská Bystrica myslí na titul, Országh chcel spať vo vlastnej posteli

Országh sa vrátil na lavičku Banskej Bystrice.
Országh sa vrátil na lavičku Banskej Bystrice.HC MONACObet Banská Bystrica
Do Banskej Bystrice sa po šiestich rokoch vrátil tréner Vladimír Országh (46), ktorého najväčšou motiváciou opustiť českého majstra z Třinca bola rodina.

V rodnom meste vyhral dva majstrovské tituly, neskôr odišiel do Česka. Rok a pol viedol ako hlavný kouč Litvínov, posledné dva ročníky bol asistentom na lavičke oceliarov.

"Posledných päť zo šiestich rokov som bol mimo domova, chýbala mi rodina, dcéra, každý deň spať vo vlastnej posteli, preto sa vraciam. Som Bystričan a keď som sa rozhodol pre návrat domov, iná možnosť ani nebola," vysvetlil Országh svoje rozhodnutie.

"Definitívne som sa rozhodol tri alebo štyri mesiace dozadu. Nutkanie vrátiť sa bolo už dlho a postupne sa zvyšovalo," prezradil a dodal: "Komunikoval som s klubom, aj keď som bol preč. Keď potrebovali referencie na nejakého hráča alebo trénera, tak som ich veľmi rád poskytol."

Majster sveta z roku 2002 sa vracia do veľmi dobre známeho prostredia. "Spomienky na Banskú Bystricu sú krásne. Keď som naposledy odchádzal, tak so sezónou sme sa lúčili majstrovským titulom. Za posledné roky klub dvakrát postúpil do prvej šestky, čo je vzhľadom na rozpočet solídny úspech," pokračoval.

Načrtol aj ambície: "So športovým manažérom Ľubom Pisárom som v úzkom kontakte, dá sa povedať až v každodennom, dôležité veci spoločne komunikujeme, preberáme, aké sú možnosti, aj čo sa týka hráčov, chceme čo najsilnejší káder."

Aj spomínaný Pisár sa z návratu Országha veľmi teší. "S Vladom prichádza človek vysokých kvalít a ešte lepší tréner. Vracia sa aj víťazná kultúra, ktorú sme sa snažili nájsť a nedarilo sa to. Spolu formujeme a skladáme káder tak, aby sme mohli hrať o najvyššie priečky každý rok," nechal sa počuť.

"V klube s ním počítame dlhodobo, sme v priateľskom a kamarátskom vzťahu, no realita, že by sa to mohlo profesionálne stretnúť medzi klubom a ním, sa udiala až nedávno. Máme už kostru tímu, ideme spoločnými predstavami," prezradil.

"Verím, že s Vladom postavíme silný tím, o čom svedčí aj jeho osobná angažovanosť v tomto smere. Myslíme na titul v dlhodobom horizonte, no prečo nie aj o rok? Rozdiely medzi klubmi sú malé, parita medzi tímami bude i tento rok veľmi vysoká. Samotné financie ešte nebudú garantovať úspech. Je to dlhodobá súťaž, ukáže sa poctivá dennodenná práca," hovorí Pisár.

Asistentom trénera bude bývalý obranca Ivan Majeský, pre ktorého to bude premiéra v trénerskej pozícii a jeho angažovanie by sa dalo označiť za prekvapenie. Na druhej strane, počas hráčskej kariéry toho zažil naozaj veľa a môže z toho aj ťažiť.

Bývalý obranca je rodákom z Banskej Bystrice a v jej drese vyhral majstrovský titul v roku 2017. Na konte má 202 zápasov NHL za Atlantu a Washington. V zbierke má bronz z MS 2003. Slovensko reprezentoval na šiestich MS a dvoch ZOH. Hrával aj popredné ligy vo Švédsku a Fínsku.

"Pravdou je, že už nejakú dobu ma Rišo Zedník presviedčal, aby som to v Banskej Bystrici skúsil. Neskôr ma oslovil aj Ľuboš Pisár a nedávno aj Vlado Országh. Obaja mi vysvetlili, ako si moje pôsobenie predstavujú, čo odo mňa očakávajú, mali sme teda pomerne dlhý telefonát," povedal pre klubový web baranov.

Majeský bude v Banskej Bystrici pôsobiť ako asistent.
Majeský bude v Banskej Bystrici pôsobiť ako asistent.HC Monacobet Banská Bystrica

"Slovo dalo slovo a dohodli sme, za čo som rád. Samozrejme, je to pre mňa veľká výzva, mám voči trénerstvu na seniorskej profesionálnej úrovni rešpekt. Pretože to, že má niekto za sebou dlhú hokejovú kariéru, hneď neznamená, že bude automaticky zvládať trénerskú filozofiu. Rozhodujúci pre mňa bol fakt, že budem spolupracovať a mať možnosť učiť sa pod Vladom, ktorý patrí medzi najlepších trénerov na Slovensku a Česku," vysvetlil Majeský.