TOP 5 najväčších hviezd MS v hokeji do 18 rokov. Dominovať má kanadský supertalent McKenna

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
TOP 5 najväčších hviezd MS v hokeji do 18 rokov. Dominovať má kanadský supertalent McKenna
Tij Iginla chce ísť po krokoch svojho otca.
Tij Iginla chce ísť po krokoch svojho otca.Profimedia
Majstrovstvá sveta do 18 rokov sú každoročne prehliadkou najväčších svetových talentov a inak to nebude ani tentoraz. Šampionát aj so slovenskými reprezentantmi sa začína vo štvrtok 25. apríla a Flashscore Správy sa pozreli na jeho päť najväčších hviezd.

Gavin McKenna

Kanada síce nezobrala viacero hráčov, ktorí budú tento rok do NHL draftovaní na vysokých priečkach prvého kola, ale aj tak má obrovskú kvalitu. Doma ostali nadchádzajúca jednotka draftu 2024 Macklin Celebrini, takisto Henry Mews, Sam Dickinson, Cayden Lindstrom, Zayne Parekh, Berkly Catton či Tanner Howe.

Za piatym zlatom má javorový list potiahnuť McKenna, ktorý patrí k najmladším hráčom šampionátu. V decembri oslávil iba 16. narodeniny a na draft pôjde v roku 2026, kde by ho nemala minúť prvá pozícia. Po Bedardovi ide o ďalší obrovský talent posledných rokov.

Do juniorskej súťaže WHL naskočil už ako 15-ročný a v minulej sezóne odohral 16 zápasov so ziskom osemnástich bodov. Počas aktuálneho ročníka nazbieral až 61 bodov v 97 dueloch (34+63). Len o tri tak zaostal za Bedardom, keď berieme do úvahy sezónu vo WHL, keď mali obaja iba 16 rokov.

Cole Eiserman

Americký kanonier bol ešte pred niekoľkými mesiacmi možným adeptom na jednotku draftu 2024. V rebríčku síce klesol a vybraný by mal byť okolo 10. miesta, ale jeho gólová produktivita je doslova neuveriteľná. Počas sezóny 2023/24 odohral v súťažiach NTDP a USHL dokopy 74 duelov a strelil 74 gólov.

V predošlom ročníku bol na tom ešte lepšie, keďže na 97 presných zásahov potreboval 94 súbojov. Okrem toho bol na minuloročných MS do 18 rokov s deviatimi gólmi na delenom prvom mieste medzi najlepšími strelcami. Eiserman už jedno zlato má, teraz zabojuje o druhé a celkovo dvanáste pre USA. Už jedenásť je rekord.

Liam Greentree

Produktívny útočník v januári oslávil 18. narodeniny, takže keď sa ročník 2023/24 začínal, mal iba 17 rokov. Napriek tomu sa stal kapitánom Windsoru pôsobiaceho v OHL, za ktorý odohral 64 zápasov a získal až 90 bodov (36+54). Draftovaný by mal byť tento rok okolo desiatej pozície.

Od roku 2011 mali v drese Windsoru počas jednej sezóny na konte viac iba dvaja hráči. Greentree sa predstaví na MS do 18 rokov premiérovo a hneď by mal patriť medzi lídrov kanadského výberu. Na konte už má jednu zlatú medailu z prestížneho Hlinka Gretzky Cupu.

Trevor Connelly

Americký krídelník sa stal so ziskom 78 bodov druhým najproduktívnejším hráčom celej USHL, strelil 31 gólov a pridal 47 asistencií. Prvé kolo tohtoročného draftu ho určite neminie, pričom sa očakáva, že si ho niektorý z klubov vyberie v úvode druhej desiatky, čiže takisto veľmi vysoko.

Connelly bol na poslednom Hlinka Gretzky Cupe s desiatimi bodmi (5+5) na delenej prvej priečke produktivity turnaja. Kde strávi nadchádzajúci ročník, je zatiaľ otázne, avšak od sezóny 2025/26 bude hrávať univerzitnú NCAA za Providence College.

Tij Iginla

Jeho otcom je legendárny Jarome Iginla a mladý Tij má všetky predpoklady na to, aby pokračoval v jeho krokoch. V tejto sezóne odohral za Kelownu vo WHL dokopy aj s play-off 75 duelov, počas ktorých nazbieral 99 bodov za 56 gólov a 43 asistencií, čo mu pomohlo k vysokým pozíciám v rebríčkoch pred draftom.

Počas minulého ročníka absolvoval svoj prvý rok vo WHL a aj keď nebol až takou oporou ako tentoraz, tak ešte v drese tímu Seattle Thunderbirds sa tešil z majstrovského titulu. Iginla bude Kanadu reprezentovať po prvý raz , zatiaľ nehral ani na Hlinka Gretzky Cupe.

TOP 7 opôr Slovenska na MS do 18 rokov