TOP 7 opôr Slovenska na MS do 18 rokov: Poľský rodák, synovia legiend a nitrianska enkláva

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
TOP 7 opôr Slovenska na MS do 18 rokov: Poľský rodák, synovia legiend a nitrianska enkláva
Ako sa bude Slovensku dariť na MS do 18 rokov?
Ako sa bude Slovensku dariť na MS do 18 rokov?TASR
Už vo štvrtok otvorí Slovensko zápasom proti USA hokejové majstrovstvá sveta do 18 rokov. Tréner Martin Dendis (32) má k dispozícii veľmi talentované mužstvo, ktoré môže zamiešať kartami a po bronze (1999) a striebre (2003) da pokúsi zabojovať o svoju tretiu medailu. Flashscore Správy sa pozreli na hráčov, ktorí by mali byť oporami tímu.

Luka Radivojevič

Očakáva sa, že bude lídrom slovenskej defenzívy, k čomu ho predurčujú minimálne individuálne výkony počas končiacej sa sezóny. Radivojevič má stále iba 17 rokov a draft do NHL ho čaká až o rok. Napriek tomu už hral na posledných MSJ - v piatich stretnutiach strelil jeden gól a pridal asistenciu.

Skúsenosti s týmto podujatím má ako jediný z tímu. V juniorskom tíme švédskeho Örebra získal počas základnej časti 33 bodov a stal sa štvrtým najproduktívnejším obrancom celej súťaže, pričom hrával s o tri roky staršími spoluhráčmi aj súpermi. Zároveň debutoval v poprednej seniorskej súťaži SHL, v ktorej odohral deväť zápasov.

Patryk Zubek

Veľmi zaujímavé meno, ktoré môže byť budúcnosťou slovenského hokeja. Zubek je Poliak, narodil sa neďaleko hraníc v Nowom Targu, kde si ho všimol slovenský tréner Marcel Skokan. Mladík musel opustiť rodnú krajinu, aby mal možnosť stať sa profesionálom. Rozhodoval sa medzi Fínskom a Slovenskom, nakoniec si vybral bližšiu možnosť.

Pas pritom získal len pred niekoľkými dňami, oficálne sa všetko dotiahlo na začiatku apríla. Zaujímavosťou je, že prvý zápas s dvojkrížom na hrudi odohral proti Poľsku. Zubek má za sebou skvelú sezónu v juniorke Banskej Bystrice, pretože so ziskom 51 bodov (9+42) v 45 dueloch bol najproduktívnejším obrancom.

Samuel Kupec

Rodák z Michaloviec má druhé najväčšie skúsenosti, čo sa týka seniorského hokeja, keďže v tejto sezóne odohral za Trenčín celkovo 33 zápasov, ďalších 17 pridal v Topoľčanoch a 11-krát nastúpil za projekt U18 v Tipos SHL. Medzi seniormi debutoval v marci 2021, krátko po dovŕšení 15. narodenín. Kupec je defenzívne založený obranca a mal by byť často využívaný v rôznych situáciách na ľadovej ploche.

Tomáš Chrenko

Stále iba 16-ročný útočník sa stal v aktuálnom ročníku juniorskej extraligy druhým najproduktívnejším hráčom, získal 68 bodov (24+44) v 44 zápasoch, počas play-off pridal ďalších 11 a nakoniec sa s Nitrou tešil z titulu. Zároveň debutoval medzi seniormi. V drese corgoňov nastúpil dvakrát.

Trikrát bol súčasťou Topoľčian, za ktoré strelil jeden gól. Chrenko pritom pôjde na draft až v roku 2026 a v juniorských kategóriách môže hrať ešte ďalšie tri roky. Jeho otcom je Tomáš Chrenko, bývalý útočník a momentálne generálny manažér Nitry.

Ján Chovan

Otcom rodáka z Bratislavy je bývalý brankár Ján Chovan, strýkom Martin Chovan, obranca s takmer 1 000 zápasmi v seniorskom hokeji. Samotný Ján Chovan mladší už niekoľko rokov hráva vo fínsku za Tapparu, kde vo svojej premiérovej sezóne 2021/22 získal v 38 zápasoch až 45 bodov.

Počas posledného ročníka sa mu v kategórii do 18 rokov darilo takisto výborne, absolvoval 20 duelov s 31 bodmi (12+19), a tak bol posunutý medzi juniorov, kde získal 13 bodov počas 30 zápasov. Teoreticky spadá do kategórie U17, medzi týmito hráčmi bol šiestym najproduktívnejším.

Tomáš Pobežal

Najväčšou ofenzívnou oporou tímu a pravdepodobne aj kapitánom bude odchovanec Púchova, ktorý v roku 2022 prestúpil do Nitry a už ako 17-ročný získal pevné miesto v prvom tíme. Počas základnej časti odohral 33 zápasov, ďalších 17 pridal v play-off, avšak vo finále Nitre pre reprezentačné povinnosti pomôcť nemôže.

Pobežal bol na poslednom Hlinka Gretzky Cupe so šiestimi bodmi najproduktívnejším slovenským hráčom. Je jediným hráčom v súčasnom výbere Slovenska, ktorý bol na MS U18 aj pred rokom. Okrem toho nazbieral počas aktuálneho ročníka prvé štarty v reprezentácii do 20 rokov. O rok na drafte bude pútať pozornosť.

Adam Nemec

Ešte si na to síce chvíľu budeme musieť počkať, ale najskôr v roku 2026 môžu byť v NHL dvaja slovenskí bratia. Šimon Nemec sa už stal pevnou súčasťou New Jersey, do profiligy má nasmerované aj jeho brat Adam. Mladší súrodenec rovnako z Liptovského Mikuláša odišiel do Nitry, kde sa naplno rozvíja jeho talent.

K majstrovskému titulu corgoňov v juniorskej extralige prispel počas základnej časti 57 bodmi (28+29) a stal sa jej tretím najproduktívnejším hráčom. V play-off pridal ďalších osem bodov. Nemec už debutoval aj v seniorskom hokeji, keďže zhodne trikrát nastúpil za Nitru aj Topoľčany.