Bedard ide v šľapajach svojho prastrýka. Tiež hral za Chicago a prvý gól strelil Bostonu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Bedard ide v šľapajach svojho prastrýka. Tiež hral za Chicago a prvý gól strelil Bostonu

Connor Bedard oslavuje po strelení debutového gólu do siete Bostonu Bruins.
Connor Bedard oslavuje po strelení debutového gólu do siete Bostonu Bruins.Profimedia
Na svoje prvé buly v NHL sa postavil proti Sidneymu Crosbymu (36). Pri debute s Pittsburghom si pripísal prvú asistenciu a v druhom zápase skóroval. V úvode sezóny sa okolo Connora Bedarda (18) rozprúdila naozaj slušná atmosféra. A len čo kanadský mladík začal pôsobiť ako jednotka draftu, už sa začína pripomínať, že v štatistikách práve dobehol svojho prastrýka.

Keď sa na jar tvorilo poradie v drafte NHL, istý Derek Bedard napísal túžobné želanie: "Veľmi dúfam, že si Chicago vyberie môjho bratranca Connora. Náš prastrýko Jim Bedard hral dve sezóny za Blackhawks!"

Odkaz od muža, ktorý pracuje ako generálny manažér vancouverského juniorského hokejového tímu Ridge Meadows Flames, tak trochu zapadol. Avšak v súvislosti so šialenstvom okolo mladého Connora, ktoré sa začalo jeho prvými zápasmi v slávnej lige, sa táto téma opäť dostala na svetlo sveta.

Cesta do NHL cez farmu

Pohľad do histórie skutočne odhaľuje kariéru istého Jamesa "Jima" Bedarda, ktorý sa prvýkrát preslávil v povojnovom období vďaka pôsobeniu v Saskatchewanskej juniorskej lige. Potom zamieril do Kansas City, kde malo Chicago Blackhawks jeden z tímov vo svojom farmárskom systéme. "Tento projekt, v ktorom máme 200 hráčov, nás stál 700 000 dolárov. Do roka ich musíme podpísať, alebo ich prepustiť," povedal novinárom Bill Tobin, vtedajší prezident Blackhawks.

Chicago Sun-Times píše o Jimovi Bedardovi v roku 1950.
Chicago Sun-Times píše o Jimovi Bedardovi v roku 1950.Mark Potash / twitter

James Bedard bol jedným z mála hráčov, ktorí sa z farmárskeho systému prebojovali do NHL a 27. októbra 1949 sa prvýkrát predstavil v drese slávneho Chicaga v zápase proti Detroitu. V tom čase zámorskú ligu tvorili len tímy tzv. originálnej šestky, teda šesť zakladajúcich klubov. James nosil číslo 21 a vo svojej prvej sezóne nastúpil na päť duelov.

"Som si istý, že v budúcej sezóne bude v našej obrane. Za posledných niekoľko mesiacov sa pozoruhodne zlepšil. Počítam s ním, rovnako ako s Gordonom Fashowayom a Bobom Goodacrom, ktorých sme tiež vychovali. Fanúšikovia si ich obľúbia," sľúbil vtedajší šéf klubu. Svoje slovo dodržal. Bedardov prastrýko, ktorému Chicago uvádzalo 180 cm a 95 kg, pridal v nasledujúcej sezóne 17 zápasov. Keď potom Blackhawks hrali 18. februára 1951 s Bostonom, strelil svoj jediný gól v kariére v NHL.

Príbeh Jamesa Bedarda sa následne presunul na západné pobrežie Kanady do Vancouveru, kde si Kanaďan založil rodinu. Ďalej hral v súťažnej WHL za New Westminster Royals a dnes už slávny tím Canucks. Áno, práve vo Vancouveri sa v roku 2005 narodil Connor Bedard. Bolo to rok po smrti jeho prastrýka Jima. O viac ako 72 rokov neskôr má však hrdá hokejová rodina krásny príbeh.

Connor Bedard má pred sebou žiarivú budúcnosť. Pravdou je, že už po dvoch vystúpeniach dobehol svojho prastrýka v produktivite. Obranca James nazbieral v 22 zápasoch jeden gól a jednu asistenciu. A zatiaľ čo jeho prastrýko hral za almužnu, Connor bude počas prvých troch sezón dostávať 950 000 dolárov.

Samozrejme, spokojný je aj Connorov bratranec Derek. Jeho zmienku už s rešpektom reflektuje i samotná NHL a on môže pokračovať v písaní kroniky a zbieraní novinových výstrižkov.

Mimochodom, podobnosť zápisov v NHL je v prípade Jamesa a Connora narodeného o 78 rokov neskôr vzácne podobná. Obaja obliekali dres Chicaga Blackhawks a obaja strelili svoj prvý gól za Boston.

Rozpis zápasov NHL