Bol by nadšený, ale neočakával by to. Pavol Demitra je už členom Siene slávy St. Louis

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Bol by nadšený, ale neočakával by to. Pavol Demitra je už členom Siene slávy St. Louis

Demitra v drese St. Louis Blues.
Demitra v drese St. Louis Blues.Profimedia
"Ak by mu niekto povedal, že bude takto ocenený, bol by nadšený, ale neočakával by to. Je to veľká česť, najlepšia vec," vravela Mária Demitrová po tom, čo bol jej zosnulý manžel Pavol Demitra uvedený v noci na sobotu do Siene slávy St. Louis Blues, ktorého hráčom bol v rokoch 1996 až 2004. Spolu so Slovákom sa dostalo tejto pocty aj brankárovi Mikeovi Liutovi a Demitrovmu spoluhráčovi počas šiestich sezón v klube Keithovi Tkachukovi.

Demitra odohral za Blues v základnej časti 494 duelov s bilanciou 204 gólov a 289 asistencií, čo mu vynieslo celkovo 493 bodov. V play-off nastúpil do 66 duelov a získal 43 bodov (18+25). V historickej tabuľke bodovania St. Louis mu patrí siedma pozícia a druhé miesto v poradí víťazných gólov. Bol najlepší strelec tímu v štyroch sezónach vrátane 1999/2000, keď Blues získali Prezidentskú trofej. Počas svojho pôsobenia v klube získal aj Trofej Lady Byngovej pre najslušnejšieho hráča ročníka 1999/2000. 

"Bol skvelá osobnosť. Poviem vám rýchly príbeh. Keď som bol vytrejdovaný do St. Louis, prišiel som tam za jeho dvoch najlepších kamarátov, pričom bol ako kráľ slovenskej mafie. Prišiel som za Handzuša a Nagya. Keď som do St. Louis dorazil, tak som ľuďom vravel, že ma nenávidí už od začiatku," začal spomínanie na Demitru jeho spoluhráč z Blues Keith Tkachuk.

"Trvalo nám dva týždne, kým sme prišli na to, že môžeme spolupracovať a potom sme sa stali najlepšími priateľmi. Keď som však prišiel prvý raz do šatne, nepovedal ani jedno blbé slovo. Bol ticho, nerozprával, mrmlal si pre seba po slovensky. Mesiac po začiatku sezóny som ho nemohol umlčať. Bol skvelý chlap a výborný človek," doplnil 51-ročný bývalý hokejista, aby vzápätí prezradil, čo Slovákovi vštiepil po jeho príchode do tímu.

Demitra a jeho čísla v rámci NHL.
Demitra a jeho čísla v rámci NHL.Flashscore

"Pavlovi som povedal dve pravidlá. Prvé: dostaň puk k "Veľkému Waltovi" (Tkachuk mal prezývku Walt, pozn. red.). Druhé: nezabudni na prvé pravidlo," pokračoval Tkachuk, ktorý vytiahol aj okamih spred niekoľkých mesiacov, keď spoločne s manželkou oznamovali Márii Demitrovej udalosť, ktorá sa stala túto noc.

"Z videa bolo vystrihnuté, keď Maja vravela: 'Chantal (manželka Tkachuka, pozn. red.), vyzeráš rovnako. Walt, ty nie'," smial sa Tkachuk. "Bol to človek, ktorý chodil na bejzbalové zápasy mojich detí, takýto on bol. Bol ozajstný priateľ," pridal ešte jednu spomienku kanonier s 538 gólmi, 1 065 bodmi, 2 219 trestnými minútami v 1 201 dueloch NHL.

Čítajte tiež: Do NHL pomohol ďalším Slovákom. Demova legenda ostáva stále živá, vraví Lintner

Chris Kerber, ktorý sa vyše 23 rokov zameriava na St. Louis, pričom pôsobí ako moderátor a vysielateľ obsahu, sa podelil o príhodu s inou slovenskou hokejovou legendou - Petrom Šťastným: 

"Peter pracoval v tom čase pre St. Louis ako špeciálny poradca a skautoval hráča, ale nevedel, odkiaľ pochádzal. Až potom zistil, že Demitra z Ottawy, ktorá si ho vybrala v deviatom kole, je zo Slovenska. 'Naozaj je zo Slovenska?', pýtal sa. Začal ho sledovať viac a viac, pričom vravel, že je naozaj špeciálny."

"Peter poznal generálneho manažéra Ottawy, začal sa s ním rozprávať. Ottawa nemala pre Demitru toľko miesta z pohľadu platu ani hráčov. Poslali ho na niekoľko rokov na farmu. Peter im neustále prízvukoval - ak ho budete chcete  niekedy vymeniť, zavolajte nám. Peter potom vedeniu radil: Ak ho môžete získať, vymeňte zaňho kohoľvek okrem Gretzkého. Jeho trejd bol z nášho pohľadu krádež," poznamenal Kerber.

Po videu, na ktorom boli zaznamenané Demitrove úspechy v modrom drese, prišli na pódium Mária s deťmi Lucasom a Zarou, aby si prevzali plaketu, ktorá bude navždy symbolizovať legendárne číslo 38 ako člena Siene slávy St. Louis Blues.

"Je to pre mňa ako cestovanie späť v čase. Je to už 20 rokov. Môj syn Lucas sa tu narodil. Pre mňa a Pavla to boli najlepšie a najšťastnejšie roky, keď sme boli súčasťou organizácie St. Louis. Ak by mu niekto povedal, že bude takto ocenený, bol by nadšený, ale neočakával by to. Je to veľká česť, najlepšia vec," uviedla Mária Demitrová, ktorá sa do mesta na pravom brehu rieky Mississippi vrátila prvý raz po 14 rokoch. Takmer dvojhodinový ceremoniál bol vysielaný naživo na youtubeovom kanáli St. Louis.

Mária Demitrová sa v noci na nedeľu pripojí ku Keithovi Tkachukovi a Mikeovi Liutovi pri slávnostnom vhodení puku pred sobotňajším zápasom proti Washingtonu Capitals. Na prijatie do klubovej siene slávy Blues musí mať hráč ukončenú kariéru v NHL. Podmienkou je tiež aspoň 200 zápasov alebo tri sezóny či zisk Stanleyho pohára alebo inej veľkej trofeje s Blues. Klubová sieň slávy bola založená vlani a uviedli do nej 14 osobností spomedzi hráčov, trénerov, funkcionárov a hlásateľov. 

Demitra a štatistiky v drese St. Louis Blues.
Demitra a štatistiky v drese St. Louis Blues.Flashscore/Profimedia