Do NHL pomohol ďalším Slovákom. Demova legenda ostáva stále živá, vraví Lintner

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Do NHL pomohol ďalším Slovákom. Demova legenda ostáva stále živá, vraví Lintner

Demitra sa v noci stane členom siene slávy St. Louis.
Demitra sa v noci stane členom siene slávy St. Louis.Profimedia
V noci na piatok uvedie St. Louis Blues do svojej Siene slávy slovenského útočníka Pavla Demitru. Zosnulý hokejista patril svojho času medzi najväčšie hviezdy profiligy a preto niet divu, že si ho organizácia uctí takýmto spôsobom. Flashscore správy si pri tejto príležitosti zaspomínali s jeho priateľmi i spoluhráčmi na nezmazateľnú stopu, ktorú zanechal v srdciach fanúšikov.

Očakávaný krok

Jeho bývalý spoluhráč Richard Lintner si myslí, že takýto krok sa dal očakávať. "Z môjho pohľadu je to očakávateľné, pretože Demo bol obrovská osobnosť St. Louis. Pamätám si, keď chalani spoločne hrávali za Blues. Bolo veľmi náročné nastupovať proti ich formácii Demitra - Handzuš - Bartečko. Z pohľadu celej jeho kariéry si takéto ocenenie zaslúžil. Je to naozaj krásne gesto. Demo medzi legendy St. Louis rozhodne patrí," povedal Lintner exkluzívne pre Flashscore Správy.

Bývalý obranca vyzdvihol Demitrove kvality nielen na ľade. "Bol aj silná osobnosť. Nielen svojou hrou, ale aj správaním. V mužstve ovplyvnil veľa spoluhráčov. Vytváral priestor pre ďalších chalanov, ktorí boli v jeho blízkosti. Ukázalo sa to aj v národnom tíme Slovenska. Svojou výnimočnosťou, hokejovou aj osobnostnou, nevytváral priestor len pre seba, ale i pre blízke okolie," pokračoval.

O tom svedčí i známa situácia, keď mohol sám pred prázdnou bránkou streliť gól a získať finančný bonus, ale namiesto toho prihral spoluhráčovi Youngovi. "Bolo to veľmi pekné. Každý hokejista hrá pre výhru a pre to, aby urobil svoju robotu. V podaní Dema to bola produktivita, strieľanie gólov, vytvárania prihrávok a ofenzívnych situácií. V zápasovom zhone dokázal vyhodnotiť situáciu, ktorú opisujete a rozhodol sa tak, ako sa rozhodol."

"Prihral mu nie pre to, aby strelili gól, ale myslel na toho spoluhráča, ktorý mal z toho osobný benefit, čo len podčiarkuje jeho unikátnosť. V rýchlosti vedel vyhodnotiť veci tak ako málokto," tvrdí Lintner.

V ročníku 1999/2000 si prebral Lady Byng Trophy pre najslušnejšieho hráča ligy so športovým duchom a zmyslom pre fair-play. V ankete nechal za sebou legendárneho Nicklasa Lidströma i Teemuho Selänneho. 

Demitra a štatistiky v drese St. Louis Blues.
Demitra a štatistiky v drese St. Louis Blues.Flashscore

Pavol Demitra stále žije v spomienkach kamarátov a bývalých spoluhráčov. "Spomíname na neho často. Tým, že sme sa stretávali v Trenčíne, najmä na tréningoch sme často súperili. Bol neskutočne súťaživý. Všetci sme súťažili úplne vo všetkom. Každé jedno cvičenie malo v sebe súboj. Pred každým tréningom a po ňom sme sa vždy museli porozprávať, pretože každý chcel vyhrať. Jedna strana sa tešila, druhá smútila. Často sme boli kamarátski pohádaní. Demo bol jedným z lídrov tohto súťaženia," prezradil.

Kvality Pavla Demitru výrazne prerástli jeho generáciu. Obdivujú ho aj mladí hráči, ktorí ho zažili na ľadovej ploche iba minimálne. "Demo, ale aj ďalší chalani z tej generácie mali obrovské kariéry. Bola to inakosť týchto legendárnych hráčov. Svietila viac, ako pri súčasnom hokeji, pretože súčasný hokej je iný, vyvíja sa. Inakosť, aká bola v deväťdesiatych alebo prvých rokoch nového tisícročia už nie je. Možno aj preto Demova legenda ostáva stále živá a predpokladám, že ešte dlho aj bude," doplnil Lintner.

Demitra otvoril dvere ďalším Slovákom

Legendárna formácia zo St. Louis v zložení Demitra - Handzuš - Bartečko bola veľkým krokom v rámci vnímania slovenských hokejistov v zámorí, na čo dodnes spomína Michal Handzuš.

"Bol z tých, ktorí boli najlepší v bodovaní súťaže a tým pádom, keďže sa rozprávalo o tom, že je Slovák, to malo veľký vplyv. Bolo to brané tak, že keď viacero Slovákov je kvalitných, tak potom dávajú väčšiu šancu ostatným. Hráči ako Paľo, Žigo, Peťo Bondra alebo Jožko Stümpel pomohli v tomto smere ďalším chalanom," zdôraznil Handzuš.

Demitra a jeho čísla v rámci NHL.
Demitra a jeho čísla v rámci NHL.Flashscore

Bývalý skvelý center si pôsobenie v jednej lajne s Demitrom užíval. A ich spojenie si užívali aj fanúšikovia na tribúnach. Demitra bol súťaživý. Vlastnosť, ktorá ho každý deň nútila byť lepším.

"Hral som s ním na začiatku jeho pôsobenia v St. Louis. Mal výbornú 89-bodovú sezónu. Myslím, že jeho vplyv bol veľký. Dlhé roky patril medzi lídrov, formoval hru mužstva. S dobrým hráčom sa vždy hrá dobre. Bol veľmi kretívny, rýchly, mal výbornú strelu. Vedel vytvárať ofenzívne akcie, jednoducho líder. Keď sme spolu nastupovali, mal som iné úlohy. Vhodne sme sa dopĺňali. Bol veľmi súťaživý a o to viacej sa mu darilo," nechal sa počuť banskobystrický odchovanec.

Spolu s Pavlom Demitrom budú do klubovej Siene slávy uvedení aj Keith Tkachuk a Mike Liut.