Hokej ONLINE: Plzeň chce dvojicu opôr Spišskej, do Česka má smerovať aj Dmowski

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hokej ONLINE: Plzeň chce dvojicu opôr Spišskej, do Česka má smerovať aj Dmowski

Aktualizované
Zamieri Ryan Dmowski do Česka?
Zamieri Ryan Dmowski do Česka?HK Poprad
Hokejové sezóny sú v plnom prúde v Európe aj za oceánom. Okrem prestupových noviniek pre vás budú Flashscore Správy sledovať aj iné aktuálne informácie zo sveta viacerých súťaží. Zranenia, tresty či počiny hokejistov, ktoré výrazne menili štatistické tabuľky. V článku nájdete množstvo rôznych údajov týkajúcich sa hlavne mimozápasového diania.

31. JANUÁR

ŠPEKULÁCIA - Česká Plzeň má podľa posledných informácií záujem o dve opory Spišskej Novej Vsi. Po sezóne by sa na tejto trase mohli presunúť ukrajinský obranca Igor Merežko a kanadský útočník Olivier Archambault.

ŠPEKULÁCIA - Americký útočník a najlepší strelec slovenskej Tipos Extraligy Ryan Dmowski padol do oka českým Vítkoviciam, ktoré by ho mohli získať na novú sezónu.

PRESTUP - Vedenie hokejového extraligového klubu HC Slovan Bratislava sa dohodlo na podmienkach zmluvy so Švédom Juliusom Bergmanom. Mužstvo tak zareagovalo na zranenie jeho krajana Jonasa Ahnelöva, ktorý má zranenie v hornej časti tela, musí absolvovať operáciu a sezóna sa pre neho skončila. Viac v článku.

PREDĹŽENIE SPOLUPRÁCE - Slovenský hokejový obranca Luka Radivojevič podpísal novú dvojročnú zmluvu so švédskym klubom Örebro HK. Pred pár mesiacmi sa stal prvým hráčom narodeným v roku 2007, ktorý hral v najvyššej švédskej súťaži SHL. Viac v článku.

ŠPEKULÁCIA - Kanadský obranca Nicolas Beaudin, ktorý nedávno skončil v Montreale, sa oficiálne stal posilou Sparty Praha.

ŠPEKULÁCIA - Kanadský obranca Garrett McFadden skončil v Poprade a stal sa z neho voľný hráč. Podľa posledných informácií mieri do českých Karlových Varov.

ŠPEKULÁCIA - Slovenský obranca Martin Bučko bol do konca sezóny zapožičaný z Pardubíc do Českých Budejovíc, ale po skončení ročníka by mohol znova meniť klub. Keďže mu končí zmluva, tak ho chce získať Mountfield HK.

ZRANENIE - Zraneného útočníka Jacka Hughesa z New Jersey Devils nahradí v blížiacom sa zápase hviezd (3. februára) jeho spoluhráč Jesper Bratt. Hughes bude chýbať aj v súťaži zručností pre nešpecifikované zranenie, ktorého stav sa od 9. januára posudzuje na týždennej báze. Kapitán "diablov" však príde do Toronta, kde bude ako kapitán draftovať hráčov pre svoj výber. Jeho miesto v súťaži zručností zaujme útočník Mathew Barzal z NY Islanders.

VÝMENA - Slovenské hokejové kluby HC 05 Banská Bystrica a HK Poprad sa v stredu ráno dohodli na zaujímavej výmene svojich mladých brankárov. S Banskou Bystricou sa lúči odchovanec Filip Belányi, opačným smerom putuje talentovaný Eugen Rabčan. Viac v článku.

30. JANUÁR

VÝMENA - Slovenský obranca Martin Bučko zamieril z Pardubíc do Plzne. Stal sa súčasťou hráčskej transakcie, keď opačným smerom putoval český zadák Michal Houdek. Pre 23-ročného hráča to je prvá zmena pôsobiska v českej extralige. V nej hral aj za České Budějovice, no išlo o hosťovanie. Počas prebiehajúcej sezóny, po ktorej sa mu skončí zmluva s Pardubicami, odohral 22 zápasov. Do štatistík si v nich pripísal jeden gól, šesť asistencií, dve trestné minúty a jeden plusový bod.

"Martinovi sa chcem poďakovať za služby, ktoré odviedol v našom klube. Vyhliadli sme si ho už ako mladého hráča. Cez naše partnerské tímy sa pokúsil prebojovať do českej extraligy, čo sa mu podarilo, no nezískal stabilné miesto. Veríme, že je to extraligový obranca, ktorý svoje kvality ukázal v Českých Budějoviciach aj v Pardubiciach. Myslím si, že aj on zvážil, že nastal čas pre zmenu a po vzájomnej dohode u nás nepredĺži zmluvu," uviedol športový manažér pardubického klubu Dušan Salfický.

PRESTUP - HK Poprad sa dohodol na zmluve s 32-ročným obrancom Viktorom Svedbergom. Potom, čo sa presadil vo švédskej Elitserien, odišiel na päť sezón do zámoria, kde dokázal nastúpiť aj na 27 duelov v NHL. Po návrate strávil drvivú časť v KHL, kde počas piatich sezón odohral 143 duelov základnej časti. Reprezentuje Kazachstan, za ktorý nastúpil na MS 2021 a 2022.

ZRANENIE - Kanadský hokejista Adam Fantilli bude chýbať Columbusu pre zranenie, ktoré utrpel v pondelňajšom zápase NHL na ľade Seattlu (2:4). Korčula domáceho útočníka Jareda McCanna sa po súboji dotkla Fantilliho ľavej nohy a spôsobila mu reznú ranu. Trojka vlaňajšieho draftu doteraz nevynechala v sezóne 2023/2024 ani jeden zápas. Devätnásťročný center nazbieral v 49 stretnutiach 27 kanadských bodov za 12 gólov a 15 asistencií. 

ŠPEKULÁCIA - Kanadský útočník Cody Eakin by mohol posilniť český klub HC Kometa Brno. Dlhoročný hráč NHL naposledy nastupoval za švajčiarsky tím SCL Tigers, ale počas minulej sezóny. Odvtedy je bez angažmánu. V profilige absolvoval 751 zápasov za Washington, Dallas, Vegas, Winnipeg a Buffalo. "Javorový list" reprezentoval na MS 2015, získal zlatú medailu.

UKONČENIE SPOLUPRÁCE - Slovenský extraligový klub HK Dukla Ingema Michalovce a útočník Patriks Zabusovs sa dohodli na ukončení skúšobného kontraktu. "Keďže sa blíži termín prestupového obdobia v zahraničných ligách a Patriks má záujem o získanie nového angažmánu chceli sme mu vyhovieť a dohodli sme sa na predčasnom ukončení spolupráce. Touto cestou chceme Patrikovi poďakovať za odvedenú prácu a prajeme mu veľa úspechov do ďalšej kariéry," píšu "líšky" na sociálnych sieťach.

PRESTUP - Do kádra HKM Zvolen prichádza americký obranca Jalen Smereck. Afroameričan narodený v Detroite bol súčasťou organizácie Arizona Coyotes a za farmu sodohral v AHL 67 stretnutí, ďalších desať v tejto súťaži pridal v drese San Jose Barracuda. Pod Pustý hrad však tento ofenzívny obranca prichádza z nižšej súťaže ECHL, v ktorej si v aktuálnej sezóne obliekal dres mužstva Cincinnati Cyclones a v doterajších 40-tich odohratých zápasoch nazbieral na zadáka pozoruhodných 45 bodov za osem gólov a 37 asistencií.

29. JANUÁR

PREDĹŽENIE SPOLUPRÁCE - Český druholigový klub HC Dukla Jihlava predlžoval zmluvy do konca budúcej sezóne 2024/25 a jednu dostal aj slovenský útočník Marcel Štefančík, ktorý v tejto sezóne odohral 42 zápasov a získal trinásť bodov. Posledné tri roky odohral v mládežníckych kategóriách švédskeho tímu Luleå, za ktorý šesťkrát nastúpil aj v poprednej SHL-ke. Jeden duel odohral za Košice v extralige.

WAIVERS - Kanadský obranca Declan Chisholm bol Winnipegom zapísaný na waiver listinu, odkiaľ si ho stiahla Minnesota. K dispozícii ostatným klubom je momentálne Devin Shore zo Seattlu.

UKONČENIE SPOLUPRÁCE - Kanadský obranca Nicolas Beaudin bol Montrealom zaradený na bezpodmienečný waiver listinu a keďže si ho nikto nestiahol, tak jeho kontrakt bol zrušený. Podľa posledných informácií mieri do českej Extraligy.

PRESTUP - Kanadský útočník Jarid Lukosevicius sa oficiálne stal hráčom HKM Zvolen, kde podpísal zmluvu do konca aktuálnej sezóny. V aktuálnej sezóne odohral 19 zápasov v AHL za Belleville Senators a v ECHL obliekol dres South Carolina Stingrays v 15-tich dueloch. V druhej najvyššej zámorskej súťaži AHL má počas šiestich sezón na konte 182 štartov, v ktorých nazbieral 45 bodov za 26 gólov a 19 asistencií.

"Je to dynamický pravoruký útočník s veľmi dobrou strelou. Je schopný hrať pravé aj ľavé krídlo, sľubujeme si od neho, že zvýši našu efektivitu. O Jaridovi sme vedeli už dávnejšie, čakali sme na jeho kladné vyjadrenie. Po rozhovore s trénerom Russellom sa rozhodol prísť do Európy a sme radi, že skončil u nás. Spolu s Fortinom zapadajú typologicky do štýlu, ktorý chce hrať náš tréner," povedal skaut HKM Patrik Ryba.

28. JANUÁR

ASISTENČNÝ PROGRAM - Fínsky hokejový útočník Patrik Laine vstúpil do asistenčného programu hráčskej asociácie NHLPA. Dôvodom vyhľadania odbornej pomoci hráča Columbusu Blue Jackets sú jeho duševné problémy. Informovali o tom zámorské médiá s tým, že termín jeho návratu do tréningového procesu nie je známy.

"Patrik má našu plnú podporu. Najdôležitejšie v tejto chvíli je, aby sa mu polepšilo," uviedol generálny manažér Blue Jackets Jarmo Kekalainen. Laine chýba Columbusu už dlhší čas po tom, ako ho v polovici decembra zapísal na listinu zranených hráčov. V aktuálnej sezóne stihol odohrať iba 18 zápasov, v ktorých si pripísal deväť bodov za šesť gólov a tri asistencie.

PRESTUP - Kanadský útočník Zack Kassian podpísal do konca sezóny zmluvu s českým klubom HC Sparta Praha. Bývalá trinástka draftu NHL 2009 odohrala v profilige za Buffalo, Vancouver, Edmonton a Arizonu 661 zápasov v základnej časti (92+111) a ďalších 45 pridala v play-off (6+3). Aj keď bol vysoko draftovaný, tak nikdy nevynikal bodmi, ale fyzickou hrou do tela a takisto čiernou robotou.

PRESTUP - Najnovšou posilou HK Dukla Ingema Michalovce je 26-ročný útočník Josh Wilkins, s ktorým sa klub dohodol na zmluve do konca sezóny 2023/2024. Prichádza z tímu Carolina Stingrays, kde v tejto sezóne v 37 zápasoch zaznamenal 37 bodov za 20 gólov a 17 asistencií. Skúsenosti má aj z AHL, odohral 81 zápasov.

"Mužstvo sme pred koncom základnej časti a pred play-off chceli posilniť o kvalitného zahraničného útočníka, ktorý dokáže tímu pomôcť pri momentálnom zranení Pearsona, na ktorého návrat do zostavy stále čakáme. V Joshovi sme našli hráča, ktorý dokáže hrať na pozícii krídla, ale aj centra. V kontakte sme boli už v lete a som rád, že sa nám ho podarilo podpísať v tejto časti sezóny, keď je trh s hráčmi prázdny. Veríme, že Josh do tímu prinesie kvalitu a produktivitu z predchádzajúceho pôsobiska a pomôže nám naplniť ciele, ktoré sme si dali pred začiatkom sezóny," povedal športový manažér Marek Mašlonka.

ŠPEKULÁCIA - Novou tvárou vo Zvolene by mal byť kanadský útočník Jarid Lukosevicius, ktorý v tejto sezóne odohral devätnásť stretnutí za Belleville v AHL a ďalších pätnásť pridal v drese South Carolina hrajúcej ECHL, ale klub v nedeľu potvrdil ukončenie spolupráce. 

NÁVRAT PO ZRANENÍ - Slovenský hokejista Martin Pospíšil sa zapojil do tréningového procesu Calgary Flames a po prestávke All Star by sa mohol vrátiť do zápasovej akcie. Vedenie “plameňov” aktivovalo Pospíšila z listiny zranených hráčov. Krídelník absolvoval s tímom rozkorčuľovanie pred zápasom proti Chicagu, ale na duel s Blackhawks nenastúpil a vynechal štvrtý zápas za sebou.

Pospíšil sa zranil 18. januára proti Torontu, do akcie by sa mohol vrátiť 7. februára na ľade Bostonu. V 33 zápasoch tejto sezóny nazbieral nováčik v NHL celkovo 11 bodov za štyri góly a sedem asistencií. Informáciu priniesol klub na svojich sociálnych sieťach.

ZRANENIE - Anthony-John Greer nebude k dispozícii Calgary Flames osem týždňov. Dvadsaťsedemročný útočník utrpel zlomeninu nohy v druhej tretine zápasu s Columbusom (5:2). "Bol jediným hráčom štvrtej formácie, ktorý hral konzistentne. Vniesol do hry fyzickú silu a určite nám bude chýbať, o tom niet pochýb. Ako ho poznám, bude tlačiť na pílu, aby sa čím skôr vrátil," uviedol pre nhl.com hlavný tréner Flames Ryan Huska.

Greer v prebiehajúcej sezóne odohral 47 duelov, v ktorých nazbieral 10 bodov (6+4). Vo väčšine stretnutí nastupoval vo formácii spoločne so slovenským centrom Adamom Ružičkom, ktorého Calgary umiestnilo v stredu na waiver listinu, odkiaľ si ho stiahla Arizona.

27. JANUÁR

PODPIS - Americký hokejista Zach Parise bude opäť hrať v NHL. Skúsený 39-ročný krídelník sa dohodol na zmluve do konca sezóny s Coloradom Avalanche s ročným platom 825-tisíc dolárov.

Parise bol ako neobmedzený voľný hráč bez klubu od štartu tejto sezóny, uplynulé dva ročníky strávil v drese New Yorku Islanders. Je to už jeho 19. sezóna v profilige, v minulosti hral aj za New Jersey Devils a Minnesotu Wild. V 1335 dueloch v kariére v základnej časti i play-off NHL nazbieral spolu 959 bodov.

"Sme nadšení, že môžeme Zacha zaradiť do nášho tímu. Počas svojej impozantnej kariéry v NHL ukázal, že je to súťaživý útočník, proti ktorému sa ťažko hrá. Tešíme sa, že do našej šatne pribudli takéto skúsenosti," uviedol pre zámorské médiá Chris MacFarland, generálny manažér Avalanche.

TREST - Brendan Gallagher z Montrealu Canadiens dostal v NHL dištanc na päť zápasov. Vedenie profiligy ho potrestalo za nedovolený zákrok do oblasti hlavy na obrancu Adama Pelecha z New Yorku Islanders. Incident s stal v dueli, v ktorom Montreal vyhral 4:3. Gallagher trafil Pelecha v polovici tretej tretiny za stavu 3:1 v strednom pásme zdvihnutým lakťom do hlavy, za čo ho rozhodcovia poslali predčasne do šatne. Pelech ostal po zákroku ležať na ľade a do zápasu už viac nezasiahol.

Pre 34-ročného krídelníka je to prvá suspendácia v jeho kariére, ktorú doteraz celú strávil v drese Canadiens. V Montreale pôsobí 12. sezónu, v prebiehajúcom ročníku má na konte 16 bodov (8+8) v 48 zápasoch. Pre trest príde o takmer 170-tisíc amerických dolárov z platu a vynechá zápasy proti Pittsburghu, Washingtonu, Dallasu, St. Louis a Anaheimu. Nastúpiť bude môcť až 15. februára v súboji s New Yorkom Rangers.

26. JANUÁR

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Kanadský hokejista Owen Tippett podpísal nový osemročný kontrakt s klubom NHL Philadelphia Flyers. Zmluva mu ročne vynesie 6,2 milióna dolárov. V piatok o tom informoval portál TSN.ca.

Dvadsaťštyriročný krídelník odštartoval profiligovú kariéru na Floride, do Philadelphie prišiel v roku 2022 v rámci výmeny za Claudea Girouxa.

V sezóne 2022/2023 si v drese Flyers stanovil osobné maximá s 27 gólmi a 49 bodmi v 77 zápasoch. V tomto ročníku si Tippett pripísal 30 bodov (18+12) v 46 dueloch. Súčasný dvojročný kontrakt, ktorý mu garantuje 1,5 milióna dolárov za sezónu, mu vyprší po konci prebiehajúceho ročníka. "Letci", ktorí sa tri roky za sebou nedostali do play off, figurujú momentálne v Metropolitnej divízii na postupovom treťom mieste.

UKONČENIE SPOLUPRÁCE - Zo Zvolena odchádzajú dvaja útočníci. Nikolajs Jelisejevs končí pre zdravotné problémy a Miroslav Mucha sa po skončení hosťovania vracia do Liberca.

VÝMENA - V NHL mení farby ďalší Slovák, Maxim Čajkovič smeruje do Pittsburghu.

TREST - Graeme McCormack z Hradca Králové dostal za doping trest zákazu činnosti na 10 mesiacov. Pozitívny test mal vlani v apríli po štvrtom zápase semifinále play-off českej extraligy s Vítkovicami. Pozitívny nález mali v priebehu vlaňajšieho semifinále aj ďalší dvaja hráči Mountfieldu - útočníci Kevin Klíma a Martin Štohanzl. Podľa portálu iDnes.cz sa dá predpokladať, že dostanú rovnaké tresty ako McCormack, ktorý má skúsenosti aj zo slovenskej extraligy. Pôsobil vo farbách Nitry, Trenčína i Michaloviec.

24. JANUÁR

VÝMENA - Nováčik najvyššej hokejovej súťaže HC 19 Humenné získal výmenou obrancu Mareka Pacalaja z tímu Vlci Žilina. K lídrovi Slovenskej hokejovej ligy zamieril ruský bek Kirill Djakov. Kluby informovali o zmenách v kádri na oficiálnych stránkach.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Podľa hokejového experta Kevina Weekesa brankár Chicaga Petr Mrázek (31) predĺžil zmluvu s Blackhawks o dva roky. Bývalý gólman Detroitu, Philadelphie a Toronta by mal zarobiť približne osem miliónov dolárov.

23. JANUÁR

ZRANENIE - Kanadský hokejista Connor Bedard z Chicaga Blackhawks bude chýbať tímu ešte minimálne ďalších šesť týždňov pre zlomeninu čeľuste. Tú utrpel 5. januára. Informoval o tom tréner klubu Luke Richardson.

Talentovaný nováčik začal po zranení korčuľovať pred necelým týždňom. Dúfal, že sa v pondelok predstaví v zápase s Vancouverom Canucks, v ktorom Blackhawks prehrali 0:2. "Je z toho zničený, že tu nie je a nehrá. Ale je na ceste k uzdraveniu," povedal Richardson. "Pravdepodobne to bude trvať najmenej šesť týždňov," dodal tréner.

ZRANENIE - Hokejisti Vancouveru Canucks sa v NHL budú musieť druhýkrát v sezóne zaobísť bez Carsona Soucyho. Dvadsaťdeväťročný obranca pre zranenie ruky vynechá päť až šesť týždňov. Soucy v zápase s Torontom (6:4) zblokoval v druhej tretine strelu súpera rukou a v tretej časti sa už nepredstavil na ľade. Kanadský bek sa v tejto sezóne už raz zranil. V novembri utrpel zranenie v dolnej časti tela v stretnutí na ľade Montrealu (5:2). Soucy vtedy zblokoval strelu slovenského útočníka Juraja Slafkovského a nepomohol Canucks sedem týždňov. Informovala o tom oficiálna stránka nhl.com

22. JANUÁR

PODPIS ZMLUVY - Kontrakt oficiálne spečatený. Perry ostáva v NHL, oblečie si dres Edmontonu.

PAUZA - Kanadský hokejista Dillon Dube sa na neurčitý čas oddelil od tímu Calgary Flames. Klub mu udelil časovo neobmedzené voľno, aby sa mohol venovať svojmu duševnému zdraviu.

"Dvadsaťpäťročný hráč z Goldenu v Britskej Kolumbii je v starostlivosti odborníkov," uviedli Flames vo vyhlásení na sociálnej sieti X. Útočník chýbal v zostave Calgary už v sobotňajšom zápase proti Edmontonu Oilers (3:1).

V roku 2016 bol draftovou jednotkou Flames v druhom kole (celkovo 56. miesto). V tejto sezóne má na konte tri góly a štyri asistencie v 43 zápasoch. V tíme pôsobia aj Slováci Adam Ružička a Martin Pospíšil, ktorý momentálne pauzuje pre zranenie v hornej časti tela.

21. JANUÁR

PRESTUP - Chicago v novembri ukončilo spoluprácu s víťazom Stanleyho pohára Coreym Perrym (38) pre bližšie nešpecifikované porušenie tímových pravidiel. Teraz je člen Triple Gold Clubu späť, údajne podpísal zmluvu do konca sezóny s Edmontonom, ktorý bude jeho šiestym klubom NHL. Podrobnosti sa ešte dolaďujú.

TREST - Patrik Hrehorčák (24) dostal od disciplinárnej komisie dvojzápasový dištanc za faul do oblasti hlavy a krku v piatkovom kole hokejovej extraligy. O rozhodnutí šéfa komisie Viktora Ujčíka informovala Asociácia profesionálnych hokejových klubov.

Hrehorčák v prvej tretine zápasu proti Českým Budějoviciam nedovolene zasiahol útočníka Filipa Přikryla. Slovenský hokejista bude chýbať v nedeľňajšom zápase v Pardubiciach a v utorňajšom domácom proti Komete Brno.

20. JANUÁR

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Alexej Protas (23) predĺžil zmluvu s Washingtonom Capitals o päť rokov, počas ktorých mu klub vyplatí 16,875 milióna dolárov. Takmer 180 cm vysoký a 100 kg vážiaci útočník stále hrá na základe nováčikovského kontraktu a už teraz prekonal svoj bodový zisk z minulej sezóny, keď v 42 zápasoch nazbieral celkovo 18 bodov (3+15) a do konca tej aktuálnej zostáva ešte polovica. Klub ho získal v drafte 2019 z celkového 91. miesta.

PRESTUP - Do kádra hokejistov HK 32 Liptovský Mikuláš pribudol 32-ročný ruský útočník Nikita Tošickij. Pre skúseného stredného útočníka to bude prvé pôsobisko mimo Ruska. Jeho doterajšia kariéra sa odvíjala najmä v KHL. Odohral v nej celkovo 431 zápasov, v ktorých nazbieral 129 kanadských bodov (43+86). V rovnakej súťaži začal aj prebiehajúcu sezónu 2023/2024, v ktorej odohral tri zápasy bez bodového zisku. Po príchode Tošického je na súpiske Liptákov osem zahraničných hráčov, pričom do jedného zápasu môžu zasiahnuť maximálne siedmi.

WAIVERS - Kanadský brankár Spencer Martin putuje z Columbusu do Caroliny, ktorá si ho stiahla z waiver listiny.

PRESTUP - Kanadský útočník Adam Helewka skončil vo fínskom tíme SaiPa a posilnil český klub HC Oceláři Třinec. Počas sezóny 2020/21 nastupoval aj za Zvolen.

PODPIS - Americký hokejista Shane Pinto sa po vypršaní 41-zápasového dištancu vracia do NHL. Útočník Ottawy, ktorý ako prvý hráč v modernej histórii profiligy dostal trest za porušenie pravidiel o stávkovaní, podpísal v piatok so Senators zmluvu do konca prebiehajúcej sezóny. Pinto musel vynechať polovicu ročníka po tom, ako ho vedenie súťaže vlani v októbri potrestalo za "aktivity súvisiace so športovým stávkovaním". Nenašiel sa dôkaz, že by hráč priamo podával stávky na zápasy NHL, ale vážnym spôsobom sa previnil voči ligovým pravidlám.

19. JANUÁR

VÝMENA - Slovenský hokejový útočník Richard Pánik zmenil pôsobisko v českej extralige, keď zamieril z Třinca do Pardubíc. "Oceláři" za neho získali českého útočníka Davida Ciencialu, ktorý sa do klubu vrátil po piatich rokoch. Viac v článku.

ZRANENIE - Pre kapitána hokejistov Minnesoty Wild Jareda Spurgeona sa sezóna 2023/2024 predčasne skončila. Dôvodom sú zdravotné problémy, pre ktoré absolvuje dve operácie.  Prebiehajúca sezóna sa pre 34-ročného Spurgeona od začiatku zle vyvíjala, keďže pre zranenie vynechal jej začiatok. Potom nastúpil do 16 zápasov, no v decembri vynechal ďalších sedem duelov a od 2. januára už vôbec nenastúpil.

Klub v oficiálnom vyhlásení uviedol, že Spurgeon absolvuje dve operácie, ktoré ho pripravia o zvyšok sezóny. V utorok 6. februára ho čaká operácia bedrového kĺbu a o štyri týždne operácia chrbta. Do začiatku októbrového kempu pred sezónou 2024/2025 by mal byť v poriadku.

ODCHOD/PRÍCHOD - Slovenský obranca Martin Nemčík po vzájomnej dohode ukončil pôsobenie v Dukle Trenčín a jeho novým pôsobiskom sa stal český extraligový klub z Kladna. Sezóna 2023/2024 bola pre Nemčíka tretia po sebe v drese "vojakov." V Trenčíne pôsobil aj v rokoch 2012 - 2014. V prebiehajúcom ročníku odohral 32 zápasov, v ktorých si do štatistík pripísal 2 góly, 2 asistencie, 42 trestných minút a 11 mínusových bodov.

"Vojaci" zareagovali na odchod 31-ročného Nemčíka angažovaním o sedem rokov mladšieho Kanaďana Dariena Kielba. Pre Kielba bude Trenčín prvé pôsobisko mimo Severnej Ameriky. Jeho profesionálna kariéra sa odvíjala v nižších zámorských súťažiach AHL a ECHL. V ročníku 2023/2024 odohral za Fort Wayne Komets a Maine Mariners celkovo 23 stretnutí, v ktorých nazbieral 11 kanadských bodov (2+9), 33 trestných minút a 3 mínusové body. Premiéru v novom pôsobisku by mal absolvovať počas budúceho týždňa.

VÝMENA - Slovan Bratislava a Zvolen sa dohodli na výmene obrancov. Do hlavného mesta mieri skúsený Branislav Kubka, ktorý pôsobil pod Pustým hradom štvrtú sezónu, zatiaľ čo na stredné Slovensko odchádza reprezentant Daniel Gachulinec.

18. JANUÁR

POVOLANIE DO NHL - Český útočník Adam Klapka by mal zažiť debut v NHL, pretože Calgary Flames ho premiérovo povolalo z farmy do prvého tímu. Opačným smerom putoval Walker Duehr a obranca Dennis Gilbert bol zapísaný na listinu zranených hráčov.

KONIEC KARIÉRY - Skúsený kanadský útočník Tyler Ennis ukončil pre zranenie krku svoju bohatú hráčsku kariéru. V tejto sezóne nastupoval za nemecký Adler Mannheim, počas predošlého ročníka bol súčasťou švajčiarskeho Bernu, ale najviac toho odohral v NHL, kde nastupoval za Buffalo Sabres, Minnesotu Wild, Toronto Maple Leafs, Edmonton Oilers a naposledy Ottawu Senators odohral 724 zápasov s bilanciou 148 gólov a 210 asistencií. Bývalý 26. voľba draftu 2008 má v zbierke zlato zo seniorských aj juniorských MS, rovnako titul z WHL.

ŠPEKULÁCIA - Švajčiarsky obranca Dominik Egli po sezóne opustí HC Davos, čo klub už potvrdil a špekuluje sa, že by mohol posilniť švédsku Frölundu.

WAIVERS - Columbus Blue Jackets oznámil zmeny v tíme. Brankár Spencer Martin bol zapísaný na waiver listinu a mladý český obranca David Jiříček putuje na farmu do Clevelandu.

ZRANENIE - St. Louis na dlhší čas prišlo o Kasperiho Kapanena. Fínsky útočník je na maródke s bližšie nešpecifikovaným zranením v dolnej časti tela. Mimo hry má byť najmenej štyri týždne, kým bude jeho stav znovu preskúmaný. Blues o tom informovali na klubovom webe. Kapanen sa zranil v domácom zápase proti Philadelphii, ktoré jeho tím prehral 2:4. V tretej tretine zblokoval strelecký pokus hosťujúceho obrancu Nicka Seelera.

PODPIS ZMLUVY - Po konci v kádri Zvolena dlho bez angažmánu Chris Langkow neostal. Kanadský útočník sa dohodol na spolupráci s Banskou Bystricou.“Rokovania boli veľmi rýchle a bol som nadšený z predstavy, že sa znovu vrátim do extraligového kolotoča. Samozrejme, postrehol som, že Banská Bystrica je skvelá organizácia a viacerí hráči, ktorí tu v minulosti pôsobili a ktorí sú mojimi kamarátmi, milovali toto mesto. Verím, že klub môže niečo dosiahnuť už v tejto sezóne. Tento tím ukazuje svoje kvality aj počas aktuálneho ročníka, takže pre mňa to je skvelá príležitosť prísť sem,” vravel pre klubový web hokejista, ktorého premiéra v novom drese bude práve proti bývalým spoluhráčom spod Pustého hradu.

17. JANUÁR

DIŠTANC - Ondřej Vitásek dostal dvojročný dištanc za dopingový nález. Antidopingový výbor po viac ako roku od posledného štartu dvojnásobného účastníka MS zverejnil informáciu, že český hokejista mal pozitívny test na kokaín. Výbor ho testoval ešte 16. októbra 2022 po zápase Liberca s Pardubicami. Tridsaťtriročný obranca následne ešte stihol odohrať štyri stretnutia. Vitásek si zahral za český národný tím na svetových šampionátoch v rokoch 2014 a 2021. Dostal sa tiež do výberu na ZOH v Pjongčangu.

ZRANENIE - Patrick Kane sa v zostave Detroitu neobjaví minimálne v nasledujúcich dvoch stretnutiach. Z hry ho vyradilo zranenie v dolnej časti tela. Američan sa zranil v súboji na ľade Toronta, ktorý Red Wings vyhrali 4:2. Vynechať by mal duely proti Floride a Caroline. Informoval portál TSN. V prebiehajúcom ročníku profiligy odohral 19 zápasov, nazbieral 16 bodov (7+9).  

OPERÁCIA - Jack Eichel úspešne podstúpil operáciu dolnej časti tela. Termín jeho návratu na ľad nie je známy, zdravotný stav útočníka Vegas bude klub posudzovať na týždňovej báze. Golden Knights o tom informovali prostredníctvom oficiálneho účtu na sociálnej sieti X. Dvadsaťsedemročný center utrpel bližšie nešpecifikované zranenie počas piatkového duelu zámorskej NHL proti Bostonu (2:1 pp). Eichel v tejto sezóne odohral 42 zápasov, v ktorých nazbieral 44 bodov (19+25).

ŠPEKULÁCIA - Kvalitnou formou sa v tomto ročníku prezentuje český brankár Petr Mrázek z Chicaga, ktorý v noci na stredu vychytal 11. výhru sezóny a úspešnosť zákrokov si aj v slabom tíme Blackhawks drží nad 90 percentami. Po tejto sezóne sa mu s klubom končí kontrakt, ale možno sa na voľný trh vôbec nepozrie. Analytik Kevin Weekes, ktorý má kvalitné zákulisné informácie, oznámil, že hráč aj klub majú záujem o ďalšiu spoluprácu.

16. JANUÁR

ZRANENIE - Connor Bedard sa šesť dní po operácii zlomenej čeľuste vrátil na ľad, ale doba jeho rekonvalescencie sa zatiaľ nemení a v zámorskej NHL si nezahrá šesť až osem týždňov. Osemnásťročný supertalent sa zranil 5. januára v zápase s New Jersey (2:4), keď ho v prvej tretine atakoval obranca Brendan Smith. Jednotka tohtoročného draftu a adept na najlepšieho nováčika sezóny nazbieral v 39 zápasoch 15 gólov a 18 asistencií a s 33 bodmi vedie tabuľku produktivity svojho tímu i nováčikov. 

Bedard, ktorý mal na tvári ochranný štít, korčuľoval a zľahka strieľal asi 45 minút. "Prosil a lekári povedali, že je to v poriadku, no dostal špeciálne inštrukcie. Nemôže strieľať príklepom. Myslím si, že je nedočkavý a je dobré, keď sa dá do pohybu, no musí byť opatrný," povedal tréner Chicaga Luke Richardson.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Chicago Blackhawks predĺžilo zmluvu s útočníkom Jasonom Dickinsonom o ďalšie dve sezóny do leta 2026. Dvadsaťosemročný Kanaďan si počas nich zarobí dokopy 8,5 miliónov dolárov. Dickinson nazbieral v 43 zápasoch prebiehajúceho ročníka 21 bodov (14+7) a patrí mu tretie miesto v klubovej produktivite za zraneným Bedardom (15+18) a Kuraševom (8+15).

Štrnásť gólov je jeho kariérne maximum v NHL, doteraz ich strelil v jednom ročníku najviac deväť. Do Chicaga prišiel v októbri 2022, predtým pôsobil vo Vancouveri a Dallase, ktorý si ho vybral v 1. kole z 29. miesta draftu v roku 2013. V profilige odohral dokopy 404 duelov a nazbieral 125 bodov (53+72), v 40 zápasoch play off strelil päť gólov a na ďalšie štyri prihral.

ŠPEKULÁCIA - Lotyšský brankár Elvis Merzlikins požiadal vedenie Columbusu o výmenu do iného klubu NHL. Informoval o tom insider Coby Maeir. Skúsený gólman tak podľa všetkého pred prestupovou uzávierkou zmení adresu.

PRESTUP - Skúsený český útočník Roman Pšurný opúšťa Skalicu a na zmluve do konca sezóny sa dohodol s druholigovom českým klubom HC Přerov. Rodák zo Zlína odohral na Záhorí 29 stretnutí, získal v nich 22 bodov (8+18).

PRESTUP - Švajčiarsky obranca Rodwin Dionicio bude od novej sezóny nastupovať za domáci klub EHC Biel, s ktorým sa dohodol na trojročnej zmluve. Voľba Anaheimu z piateho kola tohtoročného draftu NHL pôsobí tretím rokom v kanadskej juniorskej súťaži WHL a na posledných MSJ bol oporou Helvétov, pričom so štyrmi bodmi sa stal tretím najproduktívnejším hráčom tímu.

KRIŠTÁĽOVÝ PUK - Kanaďan Mittchel Heard strelil najkrajší gól v hokejovej Tipos extralige v mesiaci december a stal sa štvrtým tohtosezónnym držiteľom ocenenia Krištáľový puk. Svojím hlasovaním o tom rozhodli extraligoví fanúšikovia, vďaka ktorým ostala táto cena naďalej v Michalovciach, keďže za predošlý mesiac ju získal Chase Pearson. Krištáľový puk v doterajšom priebehu sezóny 2023/24 získali aj Filip Krivošík (september/Košice) a Tomáš Pobežal (október/Nitra).

ASISTENČNÝ PROGRAM - Nepríjemnú správu zverejnilo Colorado Avalanche, ruský útočník Valerij Ničuškin absolvuje asistenčný program NHL a hráčskej asociácie NHLPA. Pauzovať bude neurčitý čas. Dvadsaťosemročný krídelník nešpecifikoval svoje problémy, no asistenčný program slúži primárne na riešenie závislostí a duševných problémov.

"Urobil som rozhodnutie vyhľadať pomoc a vstúpiť do hráčskeho asistenčného programu. Môj cieľ je vyriešiť moje problémy a predísť raz a navždy negatívnym následkom. Urobím všetko, čo budem môcť, aby som sa vrátil na ľad a pripojil k mojim spoluhráčom čo najskôr,“ povedal Ničuškin podľa denverpost.com. V tejto sezóne nastúpil na 40 zápasov a získal 42 bodov (22+20).

15. JANUÁR

UKONČENIE SPOLUPRÁCE - Kanadský útočník Luke Adam končí v HC 05 Banská Bystrica. "Pre zranenie v hornej časti tela dlhšie absentoval v zostave center Luke Adam. Ako ukázali najnovšie vyšetrenia Lukovo zranenie si vyžaduje nevyhnutnú operáciu s dlhou dobou rekonvalescencie, až do konca sezóny. Vzhľadom na tieto skutočnosti sa klub dohodol s 33-ročným útočníkom na ukončení spolupráce," píšu "barani" na svojom webe. Pod Urpínom odohral 21 zápasov, v ktorých si pripísal 13 bodov (5+8). 

ŠPEKULÁCIA - Bývalý nitriansky útočník Anthony Luciani skončil v rakúskom Villacheru a podľa špekulácií by ho mal nahradiť Chris Langkow, ktorý niekoľko dní dozadu ukončil po vzájomnej dohode spoluhráči so Zvolenom.

PODPIS ZMLUVY - Švédsky obranca Tobias Ekberg po konci v Dukle Trenčín podpísal zmluvu do konca aktuálnej sezóny s popredným fínskym klubom Tappara Tampere.

ALL-STARS - Tréneri Jim Montgomery z Bostonu, Peter Laviolette z New Yorku Rangers, Rick Tocchet z Vancouveru a Rick Bowness z Winnipegu povedú divízne výbery počas exhibície All-Stars NHL, ktorá sa uskutoční 1. až 3. februára v Toronte. Z každej zo štyroch divízií vybrala liga jedného trénera pre exhibíciu. Určili ho na základe percentuálneho bodového zisku tímov k 13. januáru. Najvyšší mal líder súťaže Winnipeg, ktorého kouč Bowness sa zúčastní na exhibícii premiérovo v kariére. Laviolette zažije All Star víkend tretíkrát, Montgomery a Tocchet druhýkrát.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Slovenský hokejista Dávid Romaňák predĺžil zmluvu so Spišskou Novou Vsou o dva roky. Dvadsaťštyriročný obranca pôsobí v drese "rysov" piatu sezónu. V klube odohral 201 zápasov, v ktorých zaznamenal 27 bodov (5+22). V slovenskej najvyššej súťaži v minulosti nastupoval aj za Poprad. Na konte má taktiež dva reprezentačné štarty.

14. JANUÁR

ŠPEKULÁCIA - Bývalá desiatka draftu a juniorský majster sveta s Kanadou z roku 2009 Cody Hodgson vraj plánuje návrat k hokeju. Niekdajší útočník Vancouveru, Buffala či Nashvillu hral naposledy v sezóne 2015/16, ale pre problémy so zranením následne musel kariéru ukončiť. V NHL stihol v 328 zápasoch nazbierať 64 gólov a 78 asistencií. Podľa hokejového experta Elliotta Friedmana bol v lete zdravotne v poriadku, začal viackrát do týždňa korčuľovať a rád by sa do najlepšej súťaže sveta vrátil.

ZRANENIE - Brankár Anton Forsberg z Ottawy Senators utrpel zranenie slabín. Do zápasov NHL by mal vrátiť približne na začiatku februára. Švéd sa zranil počas prehry svojho tímu s Buffalom Sabres (3:5). Tridsaťjedenročný gólman v tejto sezóne nastúpil v 16 súbojoch, v ktorých zaznamenal úspešnosť zákrokov 88,9 percent a priemer 3,37 inkasovaného gólu.

ZRANENIE - Jack Eichel bude chýbať v zostave Vegas Golden Knights dlhšiu dobu. Dvadsaťsedemročný útočník utrpel bližšie nešpecifikované zranenie dolnej časti tela počas piatkového duelu proti Bostonu Bruins (2:1). Američan v tejto sezóne odohral 42 zápasov, v ktorých nazbieral 44 bodov (19+25), vďaka čomu sa stal najproduktívnejším hráčom tímu. 

13. JANUÁR

UKONČENIE ZMLUVY - Hokejový klub Dukla Trenčín ukončil spoluprácu so švédskym legionárom Tobiasom Ekbergom. Tridsaťročný obranca pôsobil v Trenčíne od začiatku prebiehajúcej sezóny. Za Duklu odohral dovedna 28 zápasov, v ktorých strelil jeden gól a pridal šesť asistencií.

"Tobiasovi by sme chceli poďakovať za odvedenú prácu pre náš klub a popriať mu veľa šťastia v novom hokejovom pôsobisku," uviedol na sociálnej sieti v súčasnosti ôsmy tím tabuľky Tipos Extraligy.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Veterán Nick Foligno presvedčil Chicago o svojich kvalitách. Po júnovom podpise ročného kontraktu predĺžil zmluvu s Blackhawks o ďalšie dve sezóny. Polepšil si aj finančne - za dva nasledujúce roky zarobí 9 miliónov dolárov. Majiteľ 1 120 štartov v NHL a bývalý hráč Ottawy, Columbusu, Toronta či Bostonu strelil v sezóne počas 39 zápasov 8 gólov a na ďalších 9 prihrával. 

12. JANUÁR

VÝMENA - Humenné sa dohodlo na výmene hráčov s prvoligovým HC Prešov. Nováčik Tipos Extraligy získal slovenského obrancu Jána Ťavodu, opačným smerom putoval ruský zadák Ivan Glazkov.

"Ďakujeme Ivanovi za všetko, čo pre náš klub urobil," uviedol na sociálnej sieti aktuálne posledný tím najvyššej slovenskej súťaže. Ťavoda odohral v prebiehajúcom ročníku v rámci striedavého štartu dve stretnutia za Prešov. Glazkov nastúpil za Humenné v 24 stretnutiach, v ktorých nazbieral 10 bodov (1+9).

PODPIS ZMLUVY - Richard Kapuš mieri na striedačku českého druholigistu PSG Berani Zlín. S niekdajším českým reprezentantom Zdenkom Sedlákom bude asistovať hlavnému trénerovi Janovi Srdínkovi, s ktorým hral v sezóne 2007/08 v Slovane Bratislava. Päťdesiatročný Kapuš od roku 2022 zastával práve v Slovane pozíciu asistenta trénera, s bratislavským klubom ukončil spoluprácu 17. decembra po vzájomnej dohode.

ZRANENIE - Anaheim Ducks sa na dlhšie obdobie musí zaobísť bez útočníka Trevora Zegrasa a obrancu Pavla Minťukova. Prvý menovaný si zlomil členok a mimo hry bude šesť až osem týždňov, Minťukov si vykĺbil rameno a chýbať bude šesť týždňov. Obaja sa zranili ešte v utorňajšom zápase proti Nashvillu Predators. “K hokeju patria aj zranenia. Každý si tým prešiel. Musíme sa s tým vyrovnať, je to súčasť hry,” povedal pre nhl.com po štvrtkovom dueli na ľade Caroliny (3:6) tréner Anaheimu Greg Cronin. 

VÝMENA - Švédsky krídelník Filip Cederqvist, ktorého Buffalo draftovalo v 5. kole v roku 2019, odchádza v rámci výmeny do Montrealu. Rodák z Almtuny sa za oceán vydal pred minulým ročníkom, ktorý celý strávil v Rochesteri v AHL a nazbieral 20 bodov (9+11). V tejto sezóne dal zatiaľ jediný gól v 19 zápasoch. NHL si ešte nezahral. Za výmenu sa kluby vyrovnajú v budúcnosti.

11. JANUÁR

ŠPEKULÁCIA - Podľa hokejového experta Franka Seravalliho z denníka Daily Faceoff sa povráva, že generálny manažér Anaheimu Pat Verbeek sa počas sezóny v rámci rozhovorov s viacerými kolegami zmienil o tom, že ofenzívna hviezda tímu Trevor Zegras (22) by mohla byť na predaj. Zároveň dodal, že výmena nie je vylúčená a ďalší rešpektovaný analytik Darren Dreger z TSN doplnil, že Ducks sa rozhodne nesnažia zbaviť skúseného útočníka. Zegrasa v sezóne 2023/24 trápia zranenia, zatiaľ odohral len 20 zápasov a k štyrom gólom pridal tri asistencie.

ŠPEKULÁCIA -  Do kádra hokejistov HK Nitra pribudol 27-ročný americký útočník Patrick Newell. S klubom sa dohodol na spolupráci do konca sezóny 2023/2024. Newell má za sebou pôsobenie v prestížnej univerzitnej súťaži NCAA, následne odohral počas troch sezón 87 zápasov za Hartford Wolf Pack vo farmárskej AHL. V uplynulých dvoch sezónach si vyskúšal ligy v Nórsku, Švédsku i medzinárodnú IceHL. Sezónu 2023/2024 začal v zámorskej súťaži ECHL. V drese Orlando Solar Bears nastúpil do 18 zápasov, v ktorých nazbieral 14 kanadských bodov za 4 góly a 10 asistencií.

PRESTUP - Ako bolo avizované, tak kanadský útočník Stephen Harper zamieril z Nitry do českej Extraligy. Ako svoju posilu ho oznámila Sparta Praha.

PRESTUP - Novou tvárou v zostave HK Poprad je 26-ročný kanadský center Tyler Steenbergen, ktorý posledné dve sezóny odohral za fínsky tím TPS Turku. Predtým nastupoval vo WHL a AHL. Do NHL ho draftoval Arizona z piateho kola, ale profiligu neokúsil. Na MS do 20 rokov vyhral s Kanadou zlatú medailu. "Po centrovi som sa obzeral dlhšie, ale keďže Mlynarovič aj Urbánek hrali na tejto pozícii výborne, tak sme do toho nechceli nasilu zasahovať. Situácia sa ale zmenila, Samo je dlhodobo mimo a Jakub v sezóne dohral, tak som musel adekvátne reagovať," povedal športový riaditeľ klubu Július Koval.

ŠPEKULÁCIA - Podľa periodika Blick má švajčiarsky klub SC Rapperswil-Jona Lakers záujem o slovenského brankára Jaroslava Haláka. Ten stále ostáva bez klubu po tom, ako po skúške v Caroline nedostal zmluvu. V uplynulej sezóne pôsobil v NY Rangers, za ktorý odchytal 25 zápasov s priemerom 2,72 inkasovaného gólu na zápas a 90,3 % úspešnosťou zákrokov.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Švédsky útočník Filip Ahl predĺžil zmluvu s Duklou Trenčín o ďalšie dve sezóny. "Filip je legionár, ktorý spĺňa všetky atribúty takéhoto hráča. Je to líder na ľade aj mimo ľadu. Každý tréning aj každý zápas ide na 110% a myslím, že toto je to, čo sa od zahraničného hráča očakáva. Je to jeden z dôvodov prečo je kapitánom, myslím si, že je taktiež veľmi obľúbený medzi hráčmi v kabíne a my sme radi, že u nás bude pokračovať," povedal tréner a športový manažér Branko Radivojevič.

HOSŤOVANIE - Nitriansky útočník Marek Slovák odchádza na mesačné hosťovanie do HC Košice. 36-ročný center sa tak vracia do prostredia, ktoré dobre pozná. V doterajšom priebehu sezóny zaznamenal v nitrianskom drese 2 góly a 10 asistencií. "S Košicami sme sa dohodli na podmienkach zatiaľ mesačného hosťovania Mareka Slováka. U nás mu to nešlo podľa našich a ani jeho predstáv. V Košiciach podával dobré výkony, požiadali nás o jeho uvoľnenie. Rozhodli sme sa ponuku využiť. Plánujeme dať väčší priestor Tomášovi Pobežalovi," povedal k rozhodnutiu vedenia HK Nitra generálny manažér klubu Tomáš Chrenko.

ZÁKAZ - Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) zakázala Izraelu účasť na majstrovstvách sveta z bezpečnostných dôvodov. IIHF v stredu vo vyhlásení uviedla, že sa rozhodla obmedziť účasť izraelského národného tímu na podujatiach IIHF, kým nebude zaistená bezpečnosť a komfort všetkých účastníkov. IIHF podobne reagovala pri podpore svojho minuloročného rozhodnutia vylúčiť Rusko a Bielorusko zo súťaží po ruskej invázii na Ukrajinu. "Rada IIHF prijala toto rozhodnutie po dôkladnom zvážení a na základe posúdenia rizika, diskusií so zúčastnenými krajinami a diskusií s hostiteľmi."

UKONČENIE SPOLUPRÁCE - Kanadský útočník Stephen Harper sa dohodol s klubom HK Nitra na predčasnom ukončení spolupráce a mieri do českej extraligy. "Ponuku z Česka bral ako svoju životnú príležitosť," uviedol prezident HK Nitra Miroslav Kováčik pre klubovú stránku. Harper prišiel do Nitry koncom septembra 2023. V 28 zápasoch nazbieral 30 kanadských bodov (14+16) a do štatistík si pripísal aj 24 trestných minút a 13 plusových bodov.

10. JANUÁR

WAIVERS - Švédsky obranca Gustav Lindström bol Montrealom zapísaný na waiver listinu a odtiaľ si ho stiahol Anaheim, takže mladý bek druhýkrát v zámorskej kariére mení organizáciu, keďže Canadiens ho získali pred sezónou z Detroitu, ktorý ho draftoval v roku 2017 v druhom kole z celkového 38. miesta. Víťaz Ligy majstrov a majster rodnej krajiny doposiaľ v profilige odohral 142 zápasov (5+24).

VÝMENA - Extraligové kluby HK Poprad a HK Dukla Ingema Michalovce zrealizovali výmenu hráčov. Do známeho prostredia sa vrátil útočník Peter Bjalončík, ktorý je odchovancom "kamzíkov" a v tíme pôsobil niekoľko sezón. Opačným smerom zamieril skúsený obranca Adam Drgoň. Zdravotná situácia v oboch tímoch prinútila ich športových riaditeľov konať. Michalovce majú absencie v obrane, Poprad naopak v útoku.

SKÚŠKA - Na základe zranenia Patriksa Zabusovsa, ktoré mal ihneď po prvom odohratom zápase v drese HK Dukla Ingema Michalovce, sa klub rozhodol predĺžiť jeho skúšku do konca januára s opciou do konca sezóny 2023/2024.

ŠPEKULÁCIA - Ktorí hráči by v NHL mali zmeniť dres? Prečítajte si náš samostatný článok.

STRIEDAVÝ ŠTART - Do kádra HC Prešov sa vracia skúsený obranca Vladimír Mihalik, ktorý je rodákom z Prešova, ale po sezóne 2004/05 odišiel do zámoria a odvtedy hrával na iných adresách. Nastúpil v stredu do zápasu proti Skalici, o ďalšej budúcnosti klub neinformoval. "V jeho osobe dnes nastúpi na prešovskom ľade 15 zápasov v NHL, 270 v AHL, 172 v KHL, 16 duelov v reprezentačnom drese na majstrovstvách sveta, 345 štartov a tri tituly v extralige," píše klub na sociálnych sieťach. Prešov rovnako oznámil, že na skúšku z Nových Zámkov prišiel brankár Juraj Ovečka.

PRESTUP - Humenné angažoval amerického obrancu Matthewa Sredla. Klub o tom informoval na sociálnych sieťach. Dvadsaťjedenročný bek odštartoval prebiehajúcu sezónu v nižšej zámorskej súťaži ECHL a jeden zápas odohral aj v AHL za San Jose Barracuda. V ECHL nastúpil dovedna na 105 zápasov a pripísal si dva góly a jedenásť asistencií.

9. JANUÁR

UKONČENIE ZMLUVY - Po tréneroch prišiel rad aj na hráčsku zmenu. Vo Zvolene končí Kanaďan Langkow.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Americký hokejista Robby Jackson podpísal s extraligovým HK Nitra zmluvu na ďalšie dve sezóny do leta 2026. Klub o tom informoval na svojej oficiálnej webstránke. Dvadsaťšesťročný útočník prišiel pod Zobor v prebiehajúcom ročníku zo švajčiarskeho La Chaux-de-Fonds a v 28 zápasoch zaznamenal 16 gólov a desať asistencií. Predchádzajúce dve sezóny strávil v konkurenčných Nových Zámkoch. V najvyššej slovenskej súťaži odohral dokopy 127 zápasov, v ktorých nazbieral 121 bodov (69+52). V piatich dueloch play-off pridal gól a tri asistencie.

PRESTUP - Philadelphia vymenila útočníka Cuttera Gauthiera do Anaheimu Ducks za obrancu Jamieho Drysdalea a voľbu v druhom kole draftu 2025. Generálny manažér "letcov" Danny Briere uviedol, že piateho draftovaného hráča z roku 2022 vymenil, pretože odmietal podpísať nováčikovskú zmluvu. Gauthiera si klub vybral z 5. miesta v roku 2022, v tejto sezóne hrá v NCCA za Boston College. Na uplynulých MS do 20 rokov vo Švédsku pomohol reprezentácii USA titulu, v siedmich dueloch zaznamenal 12 bodov (2+10). Direktoriát turnaja ho vyhlásil za najlepšieho útočníka šampionátu a dostal sa aj do All Star tímu. 

7. JANUÁR

PRESTUP - Extraligový tím HC 19 Humenné angažoval kanadského útočníka Ryana Fossa. Klub o tom informoval na sociálnych sieťach. Dvadsaťsedemročný center odštartoval prebiehajúcu sezónu v klube Norfolk Admirals v ECHL, kde v 29 zápasoch nazbieral 21 bodov (4+17). V Európe už pôsobil, v ročníku 2021/22 hral v druhej francúzskej lige.

6. JANUÁR 

WAIVERS LISTINA - Chicago má osem zranených útočníkov, takže je potrebné konať. Tím získal z listiny nechránených hráčov útočníka Zacha Sanforda (29). Výkonnosť Američana v posledných sezónach rapídne klesla, v sezóne odohral za Arizonu len 11 zápasov a nestrelil ani gól. Na farme v Tucsone má na konte jediný v 16 zápasoch. V roku 2019 získal so St. Louis Stanleyho pohár.

VÝMENA - V tejto sezóne hral útočník Wilkes-Barre Rem Pitlick (26) iba na farme. V predchádzajúcich dvoch odohral v Minnesote a Montreale 112 zápasov a získal 52 bodov (21+31). V Pittsburghu, kde mu končí dvojročná jednocestná zmluva v hodnote 2,2 milióna dolárov, sa však nepresadil, a tak ho klub vymenil do Chicaga za výber v siedmom kole draftu 2026.

ZRANENIA - Chicago nepotešilo svojich fanúšikov. Na sociálnych sieťach oznámilo, že sa v akcii nepredstaví dvojica Connor Bedard a Nick Foligno. Draftovú jednotku trápi zlomená čeľusť. Skúseného Foligna zasa zlomený ľavý prst.

POCHYBNOSTI - Humenné urobilo všetko, čo bolo v jeho silách, aby sa nedeľné stretnutie so Spišskou Novou Vsou odložilo. Ani početná viróza v tíme ale extraligové vedenie nepresvedčilo, aby sa zápas nehral. Klub informoval o situácii na svojom Facebooku. 

PODPIS - Útočník Juraj Mikúš sa vracia do Dukly Trenčín. Extraligista to oznámil na svojom Facebooku. S tímom HC Nové Zámky prišlo k dohode na prestupe a to do konca sezóny 2023/2024. 

5. JANUÁR

WAIVERS LISTINA - Tento výber v drafte nevyšiel. Los Angeles si v roku 2019 vybralo švédskeho obrancu Tobiasa Björnfota (22. miesto), ale bronzový medailista z MS 2020 sa do zostavy kalifornského klubu nikdy nedostal. V rokoch 2019-2023 nastúpil za tím v 117 zápasoch a k jednému gólu pridal 14 asistencií. Novú šancu dostane vo Vegas.

4. JANUÁR

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Slovenský hokejový reprezentant Kristián Pospíšil bude naďalej pôsobiť v Komete Brno. S českým extraligistom predĺžil v tomto týždni kontrakt o ďalšie tri roky, informoval klubový web. Dvadsaťsedemročný krídelník prišiel do Brna v januári minulého roka z fínskej SaiPy. Bronzový medailista zo ZOH v Pekingu odohral v prebiehajúcom ročníku za Kometu 26 stretnutí s bilanciou 14 bodov za šesť gólov a osem asistencií. Okrem nižších zámorských súťaži pôsobil v minulosti aj v kluboch Lukko Rauma a HC Davos.

ZRANENIE - Obranca Matt Benning bude hokejistom San Jose Sharks chýbať až do konca sezóny. Musel sa totiž podrobiť operácii bedrového kĺbu, informoval vo štvrtok klub NHL. Dvadsaťdeväťročný Benning odohral v tomto ročníku 14 zápasov, v ktorých si pripísal dve asistencie. Zranil sa 3. decembra v dueli s New Yorkom Rangers. Jeho zotavovanie sa by malo trvať päť mesiacov, k tímu by sa mal pripojiť v tréningovom kempe pred novou sezónou.

ZRANENIE - Christian Dvorak už v tejto sezóne NHL nepomôže hokejistom Montrealu Canadiens. Dvadsaťsedemročný americký center si roztrhol hrudný sval a už v piatok čaká operácia, po ktorej bude maródovať niekoľko mesiacov. 

ODLOŽENIE ZÁPASU - HK Dukla Ingema Michalovce na základe článku 4.2.5.5 Súťažného poriadku SZĽH požiadal vzhľadom na početnú maródku ligovú radu o preloženie zápasu 33. kola Tipos extraligy. Ligová rada žiadosti o preloženie piatkového stretnutia s HC Košice vyhovela. Na novom termíne sa musia dohodnúť zainteresované kluby, duel však musia dohrať v lehote do 30 kalendárnych dní. Oba tímy o tom informovali na svojich oficiálnych webstránkach.

TREST - Oddelenie hráčskej bezpečnosti zámorskej hokejovej NHL suspendovalo na tri zápasy Jasona Zuckera z Arizony. Tridsaťjedenročný útočník Coyotes si vyslúžil trest za nešetrný zákrok na útočníka Nicka Cousinsa z Floridy. NHL vo svojom vysvetlení označila zákrok za zásah zozadu na hráča, ktorý nemal puk v moci. Zucker pri ataku Cousinsa oplácal predošlý "hit" na svojho spoluhráča Juusa Välimäkiho.

WAIVERS - Švédsky obranca Tobias Björnfot bol zapísaný svojim tímom LA Kings na waiver listinu. Do NHL povolali "králi" Brandta Clarkea, ktorý v tejto sezóne odohral v AHL celkovo 30 zápasov a získal 32 bodov. V minulosti hrával aj za Nové Zámky.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Bývalý zadák českého Litvínova a Liberca Uvis Balinskis predĺžil o ďalšie dva roky svoj kontrakt s Floridou, za ktorú od tohto ročníka nastupuje. "Uvis je talentovaný univerzálny bek, skvelo sa adaptoval na severoamerický hokej a vďaka tomu okamžite zapadol," pochválil ho na klubových stránkach generálny manažér Bill Zito. Lotyš zaknihoval v tíme Panthers dva body (1+1) v 18 zápasoch a ďalších osem v siedmich dueloch AHL za Charlotte Checkers.

3. JANUÁR

WAIVERS - Americký obranca Jaycob Megna bol Seattlom zapísaný na waiver listinu a odtiaľ si ho stiahlo Chicago. Skúsený bek počas aktuálneho ročníka neodohral ani jeden zápas v NHL, dvakrát nastúpil na farme v AHL. Pred uzávierkou prestupov v predošlom ročníku prišiel do organizácie Kraken výmenou zo San Jose, kde tvoril obranný pár s Erikom Karlssonom.

PRESTUP - Mladú Boleslav opúšťa aj skúsený útočník Juhamatti Aaltonen, ktorý je zlatým medailistom z MS, bronzovým zo ZOH a trikrát vyhral fínsky titul. Počas aktuálneho ročníka v 25 dueloch nazbieral šestnásť bodov. Ročník by mal dohrať za dánsky tím Esbjerg Energy.

PRESTUP - Americký obranca Zach Osburn opúšťa Mladú Boleslav a posilnil Kometu Brno, s ktorou bude bojovať o čo najlepšie umiestnenie v play-off, zatiaľ čo doposiaľ nastupoval za posledný tím tabuľky. Počas minulej sezóny bol s 31 bodmi najproduktívnejším hráčom Michaloviec v slovenskej extralige. Opačným smerom ide Alex Lintuniemi.

PODPIS - Slovenský hokejový brankár Július Hudáček zamieril do českého klubu Rytíři Kladno. Účastník najvyššej českej extraligy tak reagoval na zranenie Adama Brízgal. Tridsaťpäťročný Slovák podpísal s Kladnom zmluvu do konca sezóny. Viac v článku.

PRESTUP - Slovenský hokejista Peter Lichanec po vzájomnom ukončení zmluvy s Duklou Trenčín zamieril do českého prvoligového klubu HC Orli Znojmo. Tridsaťjedenročný útočník sa vracia do súťaže, v ktorej pôsobil v uplynulých štyroch sezónach. Lichancovi nevyšiel angažmán v Trenčíne, keď v 17 stretnutiach Tipos Extraligy nazbieral iba 4 body (1+3).

Jeden duel odohral aj za Považskú Bystricu v nižšej Tipos SHL. Znojmo bude pre Lichanca tretím klubom z druhej najvyššej českej súťaže v kariére. Tri ročníky (2019-2022) strávil v Dukle Jihlava a minulú sezónu hral za VHK Vsetín. Znojmu sa v lige nedarí a je spomedzi 14 tímov posledné.

ZRANENIE - Český hokejista Adam Jiříček si pre zranenie kolena už nezahrá v prebiehajúcej sezóne. Sedemnásťročný obranca HC Škoda Plzeň utrpel úraz na juniorskom svetovom šampionáte vo Švédsku, keď sa zranil v úvodnom stretnutí B-skupiny proti Slovensku (2:6).

Jiříček sa v prebiehajúcej sezóne usadil v A-tíme "indiánov", za ktorých odohral 19 stretnutí so ziskom jednej asistencie. "V tomto týždni absolvuje finálne vyšetrenie na Klinike ortopédie a traumatológie vo Fakultnej nemocnici v Plzni. Po nevyhnutnej predoperačnej rehabilitačnej príprave podstúpi operáciu zraneného kolena u špecialitu na túto problematiku profesora Petra Zemana. Zákrok ho vyradí z hry do konca sezóny," uviedol klub v oficiálnom vyhlásení.

2. JANUÁR

PRESTUP - Ethanovi Werekovi nedovolí zranenie v hornej časti tela pokračovať v sezóne. Slovan na jeho zranenie zareagoval podpisom zmluvy s 34-ročným Samsonom Mahbodom, ktorý je skúseným centrom. Veľkú časť kariéry strávil v Európe. ednu sezónu odohral vo fínskom Espoo Blues, kde v 57 dueloch zaznamenal 22 bodov (8+14). Z Fínska pokračoval do chorvátskeho Medveščaku s ktorým si zahral v KHL a aj v IceHL. 

Počas kariéry nastupoval tiež v českej najvyššej súťaži, kde si obliekal dresy Vítkovíc a Litvínova. Práve v Litvínove sa stretol s terajším manažérom Rostislavom Dočekalom. Fanúšikovia ho môžu poznať aj z pôsobenia v Trenčíne zo sezóny 2021/2022, počas ktorého odohral 20 zápasov v slovenskej extralige.

Vo farbách Dukly skóroval osemkrát a na jedenásť gólov prihrával. Ostatnú sezónu strávil v ICE Hockey League v talianskom Asiagu. "Kanadsko-americký center s iránskym pôvodom prichádza na Slovan ako dobrý korčuliar, či bojovník s dobrým zakončením do konca sezóny," píše klub na svojom webe.

PRESTUP - Ruský obranca Nikita Pivcakin odohral za Liptovský Mikuláš iba jeden zápas a odchádza do francúzskeho klubu Grenoble.

PRESTUP - Do kádra Humenného pribudol 23-ročný český útočník Michal Kvasnica, ktorý od začiatku minulej sezóny nastupoval v druhej najvyššej fínskej lige za tím FPS. V minulosti hrával aj kanadskú juniorskú súťaž WHL, pôsobil v nadnárodnej IceHL. Česko reprezentoval na MS U18 a bol aj členom kádra U20. Na Hlinka Gretzky Cupe získal striebro.

HOSŤOVANIE - Hokejový klub HK Poprad sa dohodol so Žilinou na krátkodobom hosťovaní Martina Belluša. Vedenie "kamzíkov" zareagovalo na početnú maródku v útočných radách tímu. Tridsaťdvaročný útočník začne svoje tretie pôsobenie v popradskom drese. Belluš pod Tatrami už pôsobil v sezónach 2013/2014 a 2018/2019. Stane sa tretím žilinským hráčom na hosťovaní v HK Poprad. Pôvodne dvojzápasové hosťovanie Marca Halamu a Petra Melchera sa predĺžilo z dôvodu zvyšujúcej sa maródky v popradskom útoku.

PODPIS - Novým generálnym manažérom a zároveň aj asistentom trénera v HK 32 Liptovský Mikuláš sa stal Lotyš Maris Jass. Bude to pre neho prvé pôsobenie na manažérskej pozícii. Účastník hokejovej Tipos extraligy o tom informoval na sociálnych sieťach. Pre Jassa, ktorý 18. januára oslávi 39. narodeniny, pôjde o návrat na Slovensko po necelých šiestich rokoch. Počas hráčskej kariéry vystriedal viacero pôsobísk v rôznych európskych ligách. V slovenskej extralige si obliekal dresy Nitry, Skalice, Slovana a Nových Zámkov. V Liptovskom Mikuláši nahradí Tibora Višňovského.

PRESTUP - Skúsený americký útočník David Booth stále nekončí kariéru, pretože ako 39-ročný sa upísal druholigovému nemeckému klubu Eisbären Regensburg. V predošlých ročníkoch hrával nórsku súťaž za Storhamara a Vålerengu. Väčšinu svojej seniorskej kariéry odohral v NHL za Floridu Panthers, ale aj Vancouver Canucks, Toronto Maple Leafs a Detroit Red Wings. Booth v profilige nastúpil na 535 stretnutí (124+113). USA reprezentoval na seniorských MS 2008. Zo zlata sa tešil v mládežníckych kategóriách U18 a U20.

HOSŤOVANIE - HC Slovan Bratislava sa dohodol s HK Dukla Ingema Michalovce na predĺžení hosťovania obrancu Mareka Korenčíka do 15. februára, teda do konca prestupového obdobia. Opačným smerom putuje obranca Ján Marcinko, ktorý zatiaľ odohral dve stretnutia za áčko "belasých", primárne nastupoval za Modré krídla.

POVOLANIE DO NHL - Toronto Maple Leafs povolalo z farmy švédskeho brankára Dennisa Hildebyho. Reagovalo tak na umiestnenie gólmana Iľju Samsonova na listinu nechránených hráčov. Dvadsaťdvaročný Hildeby chytá v Severnej Amerike vôbec svoju prvú sezónu a na farme v tíme Toronto Marlies má percentuálnu úspešnosť 91,9 %. Maple Leafs ho draftovali v 4. kole v roku 2022 ako číslo 122.

1. JANUÁR

VÝMENA - Mladý obranca Samuel Barcík mení dres v rámci zámorskej juniorskej súťaže WHL. Slovák sa stal súčasťou veľkej výmene, v ktorej spoločne so Zachom Mooreom, Daytonom Deschampsom, voľbami v 1., 3. a 4. kole draftu opúšťa Saskatoon Blades a posilnil Reginu Pats. Opačným smerom išiel vysoko hodnotený útočník Alexander Suzdalev. Barcík počas aktuálneho ročníka odohral 28 stretnutí a získal šesť bodov (1+5).

PRESTUP - Druhýkrát v sezóne mení dres útočník Max Gerlach. Americký útočník sklamal v Poprade a posilnil druholigový švajčiarsky tím Sierre, za ktorý počas dvoch mesiacov odohral osem zápasov a získal desať bodov (3+10). Jeho novým zamestnávateľom sa stal nemecký tím EC Bad Nauheim z DEL 2.

WAIVERS - Hokejový klub Toronto Maple Leafs umiestnil ruského hokejového brankára Iľju Samsonova na waiver listinu nechránených hráčov. K rovnakému kroku pristúpilo Buffalo Sabres s kanadským brankárom Ericom Comriem. Dvojica je tak po dobu 24 hodín k dispozícii všetkým komkurentom v NHL.

ZRANENIE - Útočník Robin Sapoušek vypadol z kádra českej hokejovej reprezentácie na juniorských MS v Göteborgu. V záverečnom dueli základnej B-skupiny proti Švajčiarsku (4:2) utrpel zranenie ramena a na turnaji predčasne skončil. Namiesto neho sa pred štvrťfinále proti Kanade dostal na súpisku Matěj Maštalířský. Česi využili možnosť nahradiť zraneného hráča už druhýkrát v priebehu turnaja. 

ZRANENIE - Tampa Bay zdolala Montreal 4:3 napriek tomu, že zápas dohrávala so štyrmi obrancami. Domácim sa zranil v prvej tretine slovenský bek Erik Černák po tvrdom hite od Josha Andersona a v prostrednom dejstve prišli aj o Haydna Fleuryho po jednom z blokov.

PRESTUP - Slovenský útočník Tomáš Jurčo podľa už skôr medializovaných správ po Spengler Cupe opustil HC Davos a zamieril do ruského Avangardu Omsk v KHL.

Prečítajte si aj decembrové novinky zo sveta hokeja

Zmienky