Banská Bystrica a Poprad si vymenili mladých brankárov. Rabčan strieda Belányiho

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Banská Bystrica a Poprad si vymenili mladých brankárov. Rabčan strieda Belányiho

Belányi prvýkrát v kariére mení klub.
Belányi prvýkrát v kariére mení klub.TASR
Slovenské hokejové kluby HC 05 Banská Bystrica a HK Poprad sa v stredu ráno dohodli na zaujímavej výmene svojich mladých brankárov.

S Banskou Bystricou sa lúči odchovanec Filip Belányi, opačným smerom putuje talentovaný Eugen Rabčan. Belányi bol súčasťou hlavného mužstva už od ročníka 2020/21, keď dostal príležitosť ukázať svoje umenie. Do extraligových vôd vstúpil po vydarených výkonoch v drese Levíc a už počas prvej sezóny v seniorskom tíme Bystrice naskočil celkovo do 29 duelov. 

Len šesť štartov mu chýbalo, aby zaknihoval okrúhle 100. vystúpenie v drese "baranov". Aj napriek tomu mu jeho 94 stretnutí postačuje na tretie miesto v počte odchytaných zápasov v histórii klubu. Výkonmi zarezonoval najmä počas dvoch sérií bez obdržaného gólu, keď najprv neinkasoval 137 minút v sezóne 2020/21, tento svoj zápis prekonal v práve prebiehajúcom ročníku, keď nedostal gól 167 minút a 22 sekúnd.

V priemere inkasoval počas štyroch sezón 2,93 gólu na zápas a pochytal 90,66% striel súperov, celkovo zaznamenal tri čisté kontá a pripísal si aj tri asistencie či šesť trestných minút. Koncom októbra 2021 obdržal reprezentačnú pozvánku a na novembrovom Nemeckom pohári odchytal doposiaľ svoj jediný reprezentačný seniorský duel. 

"Zriedka sa v priebehu sezóny naskytne príležitosť posilniť tím s perspektívou na niekoľko sezón dopredu na takej dôležitej pozícii, akou je post brankára. Táto výmena dávala zmysel pre budúcnosť našej organizácie. V Eugenovi získavame na dlhšie obdobie kvalitného a perspektívneho gólmana, ktorý bude mať u nás dostatok času a priestoru sa zlepšovať. Posilňovanie brankárskej pozície sa týmto u nás nekončí a ku Krošejlovi a Rabčanovi pribudne do konca prestupového obdobia ešte jeden brankár," povedal športový manažér "baranov" Ľuboš Pisár. 

Rabčan v Banskej Bystrici totiž krátko pôsobil v sezónach 2020/21 a 2021/22, odchytal však len sedem stretnutí. Dvadsaťdvaročný rodák z Levoče strávil väčšinu svojej kariéry v tímoch z východu Slovenska, kde si prešiel pôsobeniami v Spišskej Novej Vsi, Humennom a Prešove. V poslednom klube dal o sebe vedieť asi najviac počas sezóny 2022/23, v 34 stretnutiach mal úspešnosť zásahov 92,11 %. 

V aktuálnom ročníku obliekal dres Popradu, kde nedostával množstvo príležitostí, a tak odchytal osem zápasov aj v prvoligovom AquaCity Pikes, čo je záložný tím "kamzíkov". Aj mladý Rabčan upútal svojho času pozornosť realizačného tímu Slovenska a vo februári 2023 zažil svoj seniorský debut v drese s dvojkrížom na hrudi.

"Objavila sa možnosť tejto výmeny. Na Eugenovi sme videli nespokojnosť, pretože sa nedostával do brány a tak sme to vyhodnotili, že toto riešenie je najlepšie pre obe strany. Filipa v Poprade vítam, prajem mu rýchlu aklimatizáciu a nech sa mu darí," zhodnotil športový riaditeľ Popradu Július Koval.