Hokej ONLINE: Z otrasu mozgu sa Chytil bude zotavovať v Česku, Poprad získal Lotyša

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hokej ONLINE: Z otrasu mozgu sa Chytil bude zotavovať v Česku, Poprad získal Lotyša

Aktualizované
Chytil sa spoza oceánu vrátil domov.
Chytil sa spoza oceánu vrátil domov.Profimedia
Hokejové sezóny sú v plnom prúde v Európe aj za oceánom. Okrem prestupových noviniek pre vás budú Flashscore Správy sledovať aj iné aktuálne informácie zo sveta viacerých súťaží. Zranenia, tresty či počiny hokejistov, ktoré výrazne menili štatistické tabuľky. V článku nájdete množstvo rôznych údajov týkajúcich sa hlavne mimozápasového diania.

30. DECEMBER

ZMLUVA - Novou posilou hokejistov HK Poprad sa stal lotyšský útočník Janis Švanenbergs. Vedenie účastníka Tipos Extraligy o tom informovalo na oficiálnej klubovej webstránke. 

"Objavila sa na trhu možnosť získať Janisa a tak sme sa s ním dohodli na zmluve do konca aktuálnej sezóny s následnou opciou. Ide o mladého a talentovaného útočníka, ktorý podpísal dvojcestný kontrakt,“ uviedol športový riaditeľ klubu Július Koval. Švanenbergs strávil juniorské roky v HK Riga, nastupoval aj v KHL za Dinamo Riga. Vo fínskej najvyššej súťaži hrával vo farbách tímu Lukko Rauma. 

ZRANENIE - Filip Chytil z New Yorku Rangers, ktorý nehral v NHL od 2. novembra, odletel domov do Česka, kde sa bude zotavovať. Dvadsaťštyriročný center pauzuje pre otras mozgu. Ako informoval denník New York Post, český hokejista momentálne trénuje iba individuálne. Podľa zámorského periodika v klube očakávajú, že sa v tejto sezóne ešte do zostavy Rangers vráti, zatiaľ vynechal 23 stretnutí, odohral 10 zápasov, v ktorých získal šesť asistencií. Podľa zámorských médií utrpel český útočník štvrtý otras mozgu počas šesťročnej kariéry v NHL, ktorú mu rôzne zdravotné problémy prerušili už desaťkrát. 

29. DECEMBER

PRESTUP - Aktuálny majster sveta s Kanadou Ethan Bear sa pomaly zotavil z operácie ramena a chystá sa na novú štáciu. Po jednej sezóne vo Vancouveri mieri bývalý obranca Edmontonu či Caroliny do Washingtonu, s ktorým podpísal dvojročnú zmluvu na 4,125 milióna dolárov. Za Canucks odohral 61 stretnutí a k trom gólom pridal aj 13 asistencií.

28. DECEMBER

PRESTUP - Andrej Tomašec mení klub v rámci juniorskej WHL. Slovenský útočník nezaznamenal v 12 súbojoch za Moose Jaw Warriors ani bod, v rámci trojvýmeny smeruje do Edmontonu Oil Kings. V prechádzajúcej sezóne pôsobil vo fínskej juniorke v tíme KooKoo, predtým figuroval v mládežníckych výberoch Žiliny. Slovnsko reprezentoval na Hlinka Gretzky Cupe hráčov do 18 rokov, v štyroch dueloch nebodoval.

27. DECEMBER

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Útočník Spišskej Novej Vsi Martin Bakoš dohrá sezónu 2023/2024 v rodnom meste. Od svojho novembrového príchodu na Spiš zaznamenal v Tipos Extralige 10 bodov za šesť gólov a štyri asistencie v 10 dueloch.

"Sme veľmi šťastní, že sme dokázali Martina presvedčiť, aby ostal "Rysom" napriek lukratívnym ponukám, ktoré mal. Sme nesmierne vďační aj našim sponzorom, ktorí nám pomohli, aby sme mohli Martinovi vytvoriť kvalitné podmienky. V neposlednom rade ďakujeme aj samotnému Martinovi, ktorý ukázal srdce odchovanca aj Spišiaka a rozhodol sa, že uprednostní úspech so svojím materským klubom pred zahraničím," uviedol na sociálnych sieťach klubu generálny manažér klubu Richard Rapáč.

26. DECEMBER

MSJ & Spengler Cup - Utorok 26. december je deň, keď sa začínajú dve sledované súťaže. Prvou z nich sú majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov vo Švédsku. Viac o dianí nielen slovenských hokejistov sledujte tu.

Nezabúdame ani na Spengler Cup, ktorý čaká 94. edícia aj so štyrmi Slovákmi. Flashscore Správy si pripravili bohaté preview pred začiatkom turnaja, ktorý už tradične vyvrcholí na Silvestra. Čítajte viac tu.

25. DECEMBER

ZRANENIE - Američan Sean Kuraly strávil sobotňajší večer v nemocnici. Útočník Columbusu utrpel proti Torontu zranenie v oblasti brucha. Tridsaťročného Kuralyho atakoval za bránkou Jake McCabe a následne ho do hrude zasiahol puk. Útočník Columbusu pustil hokejku a v bolestiach odkorčuľoval na striedačku. Vyšetrenia vážnejšie zranenie neukázali a Kuralyho už v sobotu z nemocnice prepustili. Informoval server TSN.

ZRANENIE - Dvojka tohtoročného draftu NHL Leo Carlsson z Anaheimu utrpel zranenie pravého kolena, ktoré ho vyradí z hry na štyri až šesť týždňov. Švédsky útočník sa zranil vo štvrtkovom dueli proti Calgary, keď cez neho prepadol obranca Flames MacKenzie Weegar. Carlsson, ktorý v utorok oslávi 19. narodeniny, v doterajších 23 zápasoch nazbieral 15 bodov a s ôsmimi gólmi je štvrtým najlepším strelcom medzi nováčikmi.

23. DECEMBER

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Kanadský obranca Ben Hutton, majster sveta z roku 2016 a aktuálny víťaz Stanleyho pohára, predĺžil zmluvu so svojím súčasným zamestnávateľom z Vegas o ďalšie dve sezóny. Jeho súčasný dvojročný kontrakt na 1,7 milióna dolárov vyprší po sezóne, v ktorej bude nasledovať ďalšia dvojročná zmluva, ktorá je pre neho o 250-tisíc dolárov výhodnejšia. V tejto sezóne zatiaľ nastúpil na 28 zápasov, v ktorých raz skóroval a zaznamenal sedem asistencií.

22. DECEMBER

NOVÁČIKOVSKÁ ZMLUVA - Toronto získalo kanadského obrancu Noaha Chadwicka až v šiestom kole tohtoročného draftu, ale rodák zo Saskatoonu si rýchlo vyslúžil trojročný kontrakt na 2,55 milióna dolárov. Chadwick v sezóne 2023/24 v drese Lethbridge vo WHL sedemkrát skóroval a v 30 zápasoch nazbieral 24 bodov. Svoje sezónne maximum spred roka už prekonal o štyri body.

21. DECEMBER

ZRANENIE - Seattlu bude v NHL chýbať Francúz Pierre-Edouard Bellemare. Tridsaťosemročný útočník utrpel zlomeninu nohy počas utorkového zápasu proti Dallasu Stars (3:4 pp). Podľa zámorských médií bude absentovať štyri až šesť týždňov. V prebiehajúcej sezóne odohral 29 zápasov, v ktorých získal 5 bodov za štyri góly a jednu asistenciu.

20. DECEMBER

ZMENY V KLUBE - Viacero noviniek hlási Rimavská Sobota, ktorá pôsobí v druhej najvyššej hokejovej súťaži. Klub z SHL sa dohodol na ukončení kontraktu s Michajlom Šabanovom, Filipom Dankom i Adamom Tužinským. Do kádra pribudli Ivan Jakubík, Adam Haluška a Saku Kivinen. Vedenie takisto pracuje na doplnení postu trénera.

KONIEC KARIÉRY - Vo veku iba 25 rokov musel s hokejom skončiť druhý hráč draftu NHL z roku 2017 Nolan Patrick. Bývalý útočník Philadelphie či Vegas odohral v profilige 222 duelov a nazbieral 77 kanadských bodov (32+45). Príčinou predčasného konca sú otrasy mozgu, ktoré mu znemožňovali hrať. Posledný súťažný stret si odkrútil ešte 24. marca 2022.

18. DECEMBER

PODPIS - Novou posilou hokejistov HK Poprad sa stal kanadský obranca Jake Cardwell. Pre tridsaťjedenročného beka pôjde už o štvrté pôsobisko v rámci slovenskej Tipos extraligy.

KONIEC - Tréner Ottawy D.J. Smith (46), pod ktorého vedením tím prehral päť z posledných šiestich zápasov v NHL a klesol na posledné miesto vo Východnej konferencii, skončil. Jacques Martin (71), ktorý bol na lavičke Senators viac ako osem sezón do roku 2004, bol v pondelok vymenovaný za dočasného trénera. Kanadský klub to oznámil na svojej webovej stránke.

Spolu so Smithom, ktorý trénoval Ottawu od roku 2019 a ani raz nebol v play-off, skončil aj jeho asistent Davis Payne. Nahradí ho bývalý dlhoročný kapitán Senators Daniel Alfredsson. V októbri sa do klubu vrátil v úlohe poradcu.

PODPIS - Ako informujú sociálne siete hokejového Slovana, "belasí" majú nového trénera. Do konca sezóny 2024/2025 sa dohodli s Petrom Oremusom, ktorému bude asistovať Andrej Kmeč. Svoj debut si odkrútia na striedačke 20. decembra doma proti Nitre. Čítajte viac.

PODPIS - Hokejový klub Slovan Bratislava sa dohodol na zmluve do konca sezóny s 36-ročným švédskym obrancom Jonasom Ahnelövom. Zareagoval tak na odchod Shawna Lalondea, s ktorým predčasne ukončil kontrakt. Ahnelöv je 79-násobný reprezentant Švédska, štartoval na dvoch majstrovstvách sveta (2014, 2015), z ktorých má jednu bronzovú medailu.

Za "tri korunky" hral aj na olympijskom turnaji 2018 v Pjongčangu. V uplynulých štyroch sezónach bol stabilnou súčasťou defenzívy švédskeho klubu Leksands IF, predtým si tiež najvyššiu švédsku súťaž zahral aj za Rögle BK, MoDo a Frölundu.

17. DECEMBER

ŠPEKULÁCIA - Skúsený americký útočník a trojnásobný víťaz Stanley Cupu Phil Kessel si stále nenašiel nové pôsobisko. Naďalej sa snaží získať zmluvu v NHL, ale medzitým by mohol odohrať niekoľko stretnutí vo švajčiarskej NLA. Bližšie informácie ale známe nie sú.

PRESTUP - Americký útočník Chris Brown si po konci v Slovane našiel nový klub. Vracia sa do Nemecka, kde bude súčasťou Schwenningeru v najvyššej súťaži DEL.

WAIVERS - Carolina Hurricanes zapísala na waiver listinu svojho brankára Anttiho Raantu, ktorého si zatiaľ nestiahol žiadny tím.

PREDĹŽENIE SPOLUPRÁCE - Extraligový klub HK Spišská Nová Ves a slovenský hokejový obranca Juraj Valach sa dohodli na predĺžení spolupráce o jeden rok. Viac v článku.

16. DECEMBER

PRESTUP - Český obranca Libor Hájek sa zo zámoria vracia do rodnej krajiny. Na dlhodobom kontrakte do konca sezóny 2027/28 sa dohodol s Pardubicami, ktoré sú lídrom aktuálnej tabuľky a majú najvyššie ambície. Samotný zadák v tejto sezóne nastupoval iba na farme Pittbusrghu, pričom v profilige odohral za NY Rangers celkovo 110 stretnutí.

VÝMENA - Nútená zmena pôsobiska v NHL. Colorado vymenilo Tomáša Tatara.

VÝMENA - San Jose posilňuje svoje útočné rady, z Vancouveru získalo útočníka Jacka Studnicku, ktorý počas nie celých piatich sezón v NHL strelil šesť gólov. Obetovať musel kalifornský klub voľbu v 6. kole draftu 2024 a nedraftovaného obrancu Nicka Ciceka. Kanadsko-turecký hráč zažil v ročníku 2022/23 debut v NHL vo farbách San Jose, za ktoré počas 16 zápasov získal štyri asistencie.

14. DECEMBER

UKONČENIE SPOLUPRÁCE - Vladimír Růžička už nie je tréner hokejistov Slovana Bratislava. Český kouč v klube skončil, rovnako ako legionári Chris Brown a Shawn Lalonde. Vo štvrtok o tom informovala oficiálna facebooková stránka športovej redakcie RTVS. Viac v článku.

UKONČENIE SPOLUPRÁCE - Slovenský obranca Jakub Burzík nebude pokračovať v poľskom Sanoku, za ktorý odohral štrnásť stretnutí a získal len jeden bod za asistenciu. Počas predošlého ročníka hrával vo francúzskom Briancone.

WAIVERS - Boston zapísal na waiver listinu českého obrancu Jakuba Zbořila.

13. DECEMBER

HOSŤOVANIE - Mladý obranca Martin Knižka odchádza zo Spišskej Novej Vsi na hosťovanie do konca sezóny do Prešova, ktorý je účastníkom Tipos SHL. Nakoľko má platnú zmluvu do apríla 2025, tak sa následne vráti späť: "Martin u nás nedostával toľko príležitostí, koľko by hráč v jeho veku potreboval. Preto sme hľadali možnosť, aby sa dostal do kvalitného prvoligového tímu. Dohodli sme sa teda s Prešovom, ktorý ašpiruje na postup do extraligy. Veríme, že Martinovi pôsobenie v Prešove pomôže a budúci rok príde lepšie pripravený," uviedol generálny manažér Spišiakov Richard Rapáč.

UKONČENIE SPOLUPRÁCE - Vedenie extraligového klubu HKM Zvolen sa dohodlo na ukončení spolupráce s hlavným trénerom Petrom Oremusom a aj s jeho asistentom Andrejom Kmečom. Tréningový proces v najbližších dňoch povedú Norbert Javorčík s Janisom Andersonsom, klub však pracuje na angažovaní trénerov, ktorí povedú tím vo zvyšku sezóny. Viac v článku.

UKONČENIE SPOLUPRÁCE - Vedenie hokejového klubu St. Louis Blues ukončilo spoluprácu s trénerom Craigom Berubem. Príčinou boli nedostatočné výsledky tímu NHL, ktorý zaznamenal v utorok v noci s Detroitom štvrtú prehru v rade (4:6). Na poste ho nahradil Drew Bannister, ktorý doteraz účinkoval ako kouč Springfieldu v AHL. Viac v článku.

PREMIESTNENIE KLUBU - Majiteľ hokejového klubu Washington Capitals z NHL a basketbalových Washington Wizards (NBA) plánuje presunúť oba kluby do novej arény v Severnej Virgínii. Zákonodarcovia štátu schválili návrh Teda Leonsisa, ale ten ešte potrebuje súhlas od kompletného valného zhromaždenia. Tímy by mali zakotviť v rozsiahlom polyfunkčnom komplexe v štvrti Potomac Yard v Alexandrii.

Tam by sa mali presťahovať z Capital One Arény vo Washingtone, kde hrajú od roku 1997. Projekt by mali oficiálne predstaviť verejnosti na stredajšej tlačovej konferencii v Alexandrii. Lonsis je viazaný zotrvať vo Washingtone do roku 2027, starostka Muriel Bowserová plánuje v snahe udržať oba kluby v meste podniknúť legislatívne kroky, ktorú povedú k renovácii haly. Bowserová uviedla, že sú ochotní poskytnúť 500 z 800 miliónov amerických dolárov, ktoré by si takýto projekt vyžiadal.

12. DECEMBER

HOSŤOVANIE - Všetko nasvedčuje tomu, že Alex Breton z Košíc nakoniec HC Ambri-Piotta na Spengler Cupe neposilní, pretože obhajca prvenstva spred roka získal na výpomoc dvoch obrancov. Z Fribourgu prichádza Benoit Jecker a káder vystuží takisto fínsky zadák Julius Honka. Niekdajšia štrnástka draftu 2014 v organizácii Dallasu nenaplnila svoj potenciál. Od začiatku aktuálneho ročníka je kmeňovým hráčom Bernu, avšak 1. decembra odišiel na hosťovanie do Ženevy, čiže od septembra do konca kalendárneho roka nastúpi už za tretí tím.

ROZHODNUTIE - Obranca Lian Bichsel nebude súčasťou švajčiarskeho národného tímu na majstrovstvách sveta do 20 rokov. Voľba Dallasu z prvého kola draftu 2022 len nedávno zamierila zo zámoria na hosťovanie do švédskeho tímu Rögle, kde sa rozhodla zotrvať, pretože sa obávala, že by po takmer mesačnej absencii nemusela dostávať dostatok priestoru, a tak sa rozhodol ostať s mužstvom.

WAIVER LISTINA - Český útočník Jakub Vrána nemá budúcnosť v St. Louis, ktoré ho pôvodne neumiestnilo na waiver listinu a snažilo sa ho vymeniť, ale to nebude také jednoduché. Na waivers tak nakoniec putuje. Hovorí sa aj o jeho úplnom konci v NHL, keďže podľa zámorských médií o neho nie je záujem.

PODPIS - Litovský hokejový obranca Nerijus Ališauskas podpísal novú ročnú zmluvu s extraligovým klubom HK Spišská Nová Ves, ktorý o tom informoval na sociálnych sieťach. Ališauskas pôsobí v drese "Rysov" od augusta minulého roka. Skúsený tridsaťdvaročný hokejista v prebiehajúcej sezóne odohral 26 zápasov, v ktorých vsietil gól a pridal osem asistencií.

"Sme veľmi radi, že sa nám podarilo takmer nemožné, a to udržať "Aliho" v našom klube aj na tretiu sezónu. Je to vizitka výbornej práce všetkých ľudí v klube, a takisto aj fanúšikov. Pre mňa osobne to bola jedna z priorít, keďže ho považujem za najlepšieho defenzívneho obrancu v extralige. Cením si na ňom jeho charakterové a morálne vlastnosti, ktoré ukazuje na ľade v každom zápase," uviedol generálny manažér klubu Richard Rapáč.

TREST - David Perron z Detroitu Red Wings dostal šesťzápasový dištanc za krosček na obrancu Ottawy Arťoma Zuba. NHL vo svojom vyhlásení uviedla, že 35-ročný útočník konal s úmyslom ublížiť svojmu protihráčovi. Kanaďan v 14. minúte sobotného zápasu proti Senators (1:5) poslal oponenta k ľadu krosčekom. Predchádzal tomu zákrok na kapitána "červených krídel" Dylana Larkina, ktorého zozadu atakoval útočník Mathieu Joseph.

Larkin po jeho zásahu upadol do bezvedomia. Podľa podmienok kolektívnej zmluvy na základe jeho priemerného platu príde počas suspendácie o viac ako 148 000 amerických dolárov. Tieto peniaze pôjdu do fondu núdzovej pomoci pre hráčov.

PRESTUP - Kanadský útočník John Quenneville podpísal zmluvu s Luganom do konca sezóny 2023/34. Švajčiarsky klub tak reaguje na zranenia Carra a Granlunda. Výber New Jersey z prvého kola draftu 2014 už pod Alpami hrával počas ročníka 2021/22 a to za ZSC Lions. Na konte má aj 44 stretnutí v NHL za Devils a Blackhawks.

11. DECEMBER

PRESTUP - Fínsky brankár Jussi Olkinuora opúšťa domáci tím Pelicans a stal sa hráčom švajčiarskeho tímu Servette Ženeva, kde podpísal zmluvu do konca sezóny. Tridsaťtriročný gólman má na konte zlato zo ZOH a dokonca dvakrát vyhral majstrovstvá sveta.

ŠPEKULÁCIA - Kanadský obranca Ethan Bear je stále bez klubu a aj keď sa spomínal záujem Vancouveru, tak momentálne má najbližšie k tomu, aby sa stal hráčom Washingtonu.

PRESTUP - Novou posilou extraligového lídra HK Spišská Nová Ves sa stal švédsky hokejista Victor Björkung. Tridsaťročný obranca začal túto sezónu v britskej EIHL v drese Nottinghamu Panthers, od decembra 2021 do januára 2023 obliekal dres Banskej Bystrice. Viac v článku.

PRESTUP - Ruský obranca Nikita Pivcakin sa na zmluve s Liptovským Mikulášom dohodol už koncom septembra, ale pre papierovačky nemohol prísť na Slovensko. Situácia sa konečne posunula: "Dlho očakávaná posila do obranných radov má už všetky potrebné papiere, na ktoré sme trochu dlhšie čakali vybavené a mal by sa pripojiť k tímu už budúci týždeň," píšu Liptáci na sociálnych sieťach.

UVOĽNENIE DO REPREZENTÁCIE - Mladý kanadský obranca Tristan Luneau opúšťa Anaheim, za ktorý v tejto sezóne odohral premiérových sedem zápasov (1+2) a pripojí sa k výberu Kanady pred blížiacimi sa majstrovstavami sveta juniorov.

ŠPEKULÁCIA - Český útočník Jakub Vrána je na odchode zo St. Louis Blues. Klub ho neumiestnil na waiver listinu, ale aktívne hľadá možnosť na jeho výmenu.

10. DECEMBER

SKÚŠKA - Fínsky útočník Jesse Puljujärvi podpísal skúšobný kontrakt s Pittbusrghom a pokúsi sa zabojovať o plnohodnotnú zmluvu. Niekdajšia štvorka draftu 2016 nikdy nenaplnila svoj potenciál po tom, ako si ho vybral Edmonton. Minulý ročník dohral v Caroline.

Stále iba 25-ročný hokejista v lete podstúpil operáciu oboch bedier a až teraz dostal zelenú od lekárov, aby mohol ísť do súbojov naplno, takže skôr si angažmán ani nemohol nájsť.

9. DECEMBER

PRESTUP - Zmeny v kádri robí Žilina, ktorá si na skúšku pozvala útočníka Markusa Michalíka, ten už medzičasom rozhodol zápas proti Modrým krídlam a prišiel takisto Sebastián Šmída. Prvý menovaný naposledy pôsobil v Humennom, druhý v Liptovskom Mikuláši. Naopak, po vzájomnej dohode z tímu odišiel český obranca Petr Ulrych. Pokračovať by mal v zahraničnej súťaži.

VÝMENA - Skúsený kanadský obranca Robert Bortuzzo po desiatich rokoch opúšťa St. Louis a za voľbu v 7. kole tohtoročného draftu bol vymenený do NY Islanders. Tridsaťštyriročný zadák počas aktuálneho ročníka odohral iba štyri stretnutia, celkovo ich má v NHL na konte 537 a ďalších 55 pridal v play-off. S Blues vyhral Stanley Cup, nastupoval tiež za Pittsburgh.

8. DECEMBER

UKONČENIE KARIÉRY - Švajčiarsky obranca Beat Forster po skončení aktuálneho ročníka zavesí korčule na klinec. Štyridsaťročný hokejista celú kariéru odohral doma, ani raz nepôsobil v zahraničí. V najvyššej súťaži odohral za Davos, ZSC Lions a Biel zatiaľ 911 zápasov základnej časti a ďalších 229 pridal v play-off. Foster sa šesťkrát stal majstrom ligy, desaťkrát štartoval na Spengler Cupe. Švajčiarsko reprezentoval na ZOH 2006 a šiestich majstrovstvách sveta.

PRESTUP - Skúsený lotyšský útočník Mārtiņš Karsums, ktorý v minulej sezóne nastupoval za Liptovský Mikuláš a zahral si aj v NHL, odchádza zo Zemgale, kde počas jedenástich zápasov získal osemnásť bodov (7+11) do nemeckého treťoligového tímu Tölzer Löwen.

7. DECEMBER

PODPIS - Nováčika SHL z Rimavskej Soboty posilnil 28-ročný fínsky útočník Saku Kivinen. Prevažnú časť kariéry odohral v rodnom Fínsku, sedem sezón pôsobil v druhej najvyššej lige, kde absolvoval 315 stretnutí a zaznamenal 187 bodov.

PODPIS - Americký útočník Peter Mueller si s určitosťou zahrá na Spengler Cupe za HC Ambri-Piotta. Skúsený hokejista je po nedávnom ukončení spolupráce s Vítkovicami momentálne bez klubu. Či bude na najstaršom turnaji štartovať aj Alex Breton z Košíc, zatiaľ potvrdené ani vyvrátené nebolo.

ŠPEKULÁCIA - Toronto hľadá obrancu na doplnenie svojej zostavy a známy zámorský insider Elliotte Friedman informuje, že najnovšie kanadský klub zaujal Rasmus Ristolainen z Philadelphie. Postupne sa bude rozbiehať kolotoč výmen, ktoré by radi spravili aj Seattle a Buffalo, obe mužstvá hľadajú vhodného brankára.

PREDĹŽENIE SPOLUPRÁCE - Hokejista Timotej Šille dohrá túto sezónu v Slovane Bratislava. Dvadsaťosemročný útočník uspel na mesačnej skúške. Šille od svojho príchodu nastúpil na osem duelov s bilanciou tri góly a jedna asistencia. Zmluvu so Slovanom podpísal do 30. apríla 2024 s opciou na ďalšiu sezónu.

ZRANENIE - Pre švédskeho hokejistu Johna Klingberga sa sezóna v zámorskej NHL predčasne skončila. Obranca Toronta by mal v najbližšom čase absolvovať operáciu bedrového kĺbu, po ktorej ho čaká päť - až šesťmesačná rekonvalescencia. Pre zranenie nehral od 11. novembra. Odletel s tímom aj do Štokholmu na zápasy NHL Global Series, no nenastúpil ani v jednom stretnutí. Tridsaťjedenročný zadák podpísal v lete s kanadským klubom ročnú zmluvu na 4,15 milióna dolárov.

6. DECEMBER

VÝMENA - Kanadský útočník Eric Robinson bol z Columbusu vymenený za voľbu v 7. kole draftu 2025 do Buffala. Dvadsaťosemročný krídelník odohral za Blue Jackets počas siedmich sezón 266 zápasov a získal 82 bodov.

DEBUT - Americký útočník Patrick Kane odohrá svoj prvý zápas za Detroit v noci zo štvrtka na piatok proti San Jose. Red Wings o tom informovali na sociálnych sieťach. Krídelník sa stane iba tretím hráčom histórie NHL, ktorý sa vráti po operácii bedra. Pred ním to dokázali Nicklas Backstrom a Ed Jovanovski.

ŠPEKULÁCIA - Český web isport.cz informuje o tom, že HC Ambrì-Piotta by mala na Spengler Cupe ako krátkodobú výpomoc získať dvojicu známych mien. Obhajcu prvenstva podľa všetkého posilnia americký útočník Peter Mueller, ktorý nedávno skončil vo Vítkoviciach a takisto kanadský obranca Alex Breton. Ten je oporou majstrovských Košíc, v minulosti hrával aj za Banskú Bystricu a Slovan. Vyhral dva slovenské tituly.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Skúsený fínsky brankár Harri Säteri predĺžil o jednu sezónu zmluvu so švajčiarskym tímom EHC Biel-Bienne. O rok dlhšie bude v konkurenčnom HC Fribourg-Gotterón pôsobiť americký obranca Ryan Gunderson.

DEBUT - Svoj debut v NHL by mal zažiť mladý 21-ročný kanadský obranca Ryker Evans, ktorého premiérovo povolal Seattle. Druhou sezónou pôsobí na farme v Coachele, predtým nastupoval v juniorskej WHL. Kraken si rodáka z Calgary vybrali počas druhého kola z celkového 35. miesta na drafte 2021.

ZRANENIE - Jacoba Markströma sužuje zranenie prsta a bude chýbať tímu Calgary. Podľa klubu nie je potrebná operácia a jeho zdravotný stav budú posudzovať z týždňa na týždeň. Tridsaťtriročný švédsky brankár sa zranil počas tréningu a absentoval v stretnutí s Minnesotou (2:5). Tréner Ryan Huska dúfa, že sa vráti späť do bránky už budúci týždeň. "Nie je to nič vážne, čo by si vyžiadalo dlhší čas," uviedol kouč Flames podľa tsn.ca. 

Calgary povolalo z AHL Dustina Wolfa a už proti Wild dostal šancu v bránke, keď v 22. minúte duelu vystriedal Daniela Vladařa. Predviedol 11 zákrokov a inkasoval dva góly. V tíme pôsobia aj slovenskí útočníci Adam Ružička a Martin Pospíšil.

5. DECEMBER

ŠPEKULÁCIA - Švédsky obranca Philip Broberg bol v roku 2019 osmičkou draftu NHL, ale za Edmonton v tejto sezóne odohral iba desať zápasov a pôsobil aj na farme. Samotný hráč požiadal vedenie Oilers o výmene a klub s tým súhlasil, takže sa dá očakávať, že v najbližších týždňoch zmení dres.

ŠPEKULÁCIA - San Jose patrí medzi najhoršie tímy tejto sezóny, a tak by si mohlo vylepšiť situáciu pred draftom tým, že získa vysokú voľbu. Viacero tímov sa malo údajne zaujímať o situácii obrancu Maria Ferrara.

ZRANENIE - Kanadský hokejista Cale Makar z Colorada možno nenastúpi v stredajšom zápase proti Anaheimu. Dvadsaťpäťročný obranca sa zúčastnil ranného rozkorčuľovania s tímom iba v obmedzenom rozsahu, keď sa zotavuje zo zranenia v dolnej časti tela. Ofenzívny bek v nedeľu chýbal v zostave Avalanche pri prehre s Los Angeles (1:4). Makar má v prebiehajúcom ročníku zámorskej NHL na konte 34 bodov (7+27), zhodne ako ďalší obranca Quinn Hughes z Vancouveru (9+25). Coloradu bude proti Ducks s určitosťou chýbať útočník Andrew Cogliano.

ŠPEKULÁCIA - Americký obranca Noah Hanifin by mal byť po Zadorovi ďalším hráčom, ktorý opustí Calgary. V zámorí sa hovorí o tom, že Flames s ním podpíšu novú zmluvu a potom ho vymenia. Podľa renomovaného insidera Elliottea Friedmana o tohto kvalitného zadáka prejavila záujem Arizona Coyotes, ktorá sa momentálne nachádza na hranici účasti v play-off.

PRESTUP - Skúsený slovenský útočník Rudolf Huna sa ako voľný hráč prekvapivo sa upísal českému Táboru z tretej najvyššej súťaže. Už 43-ročný krídelník pôsobil predošlé dve sezóny vo francúzskom Briancone. Hokejista s obrovskými skúsenosťami si vyskúšal aj KHL za Lev Poprad, nemeckú DEL, švédsku Allsvenskan či českú Extraligu, ale najviac času odohral medzi slovenskou elitou. Vyhral dva tituly a odohral viac ako 700 zápasov (239+267).

4. DECEMBER

PREDĹŽENIE SPOLUPRÁCE - Švajčiarsky útočník Nino Niederreiter predĺžil spoluprácu s Winnipegom. Nová trojročná zmluva začne plynúť od sezóny 2024/25 a bude mať priemernú hodnotu štyri milióny dolárov. Presne toľko poberá aj momentálne v rámci dvojročného kontraktu, ten sa končí po aktuálnom ročníku. 

Tridsaťjedenročný krídelník prišiel do organizácie Jets v závere minulej sezóny z Nashvilllu. V NHL nastupoval aj za Carolinu, Minnesotu a NY Islanders. Odohral 833 zápasov v základnej časti (211+212) a ďalších 87 duelov v rámci play-off (16+18). Päťka draftu z roku 2010 má na konte jeden švajčiarsky titul a dve strieborné medaily z MS.

PRESTUP - Novým brankárom v českom tíme Mountfield HK sa stal Fín Eetu Laurikainen, ktorý sa dohodol na spolupráci do konca sezóny. Nahradil Patrika Bartošáka, s ktorým vedenie pred niekoľkými dňami ukončilo spoluprácu. Špekulácie tvrdili, že možnosťou pre tento klub bol aj slovenský gólman Július Hudáček.

Samotný Laurikainen v prebiehajúcej sezóne nastupoval už za dva kluby - JYP a TPS v rodnej krajine. Väčšinu kariéry spojil práve s Liigou, ale vyskúšal si aj nižšie zámorské súťaže či švajčiarsku NLA. V roku 2018 vyhral Ligu majstrov.

3. DECEMBER

ŠPEKULÁCIA - Majster sveta s Kanadou z roku 2015 obranca Tyson Barrie je v Nashville v poslednom roku trojročného kontraktu a vedenie Predators mu teraz dalo najavo, že s ním do budúcnosti nepočíta. Dostal od klubu povolenie komunikovať s ostatnými záujemcami. Ofenzívny zadák, ktorý štyrikrát v kariére prekonal v sezóne 50-bodovú hranicu, v tomto ročníku nazbieral deväť nahrávok v 22 zápasoch a na gól stále čaká.

PRESTUP - Na štvrtý angažmán v NHL sa chystá kanadský obranca Mark Pysyk, celkovo 23. hráč draftu 2010. Rodák z Alberty, ktorý sa v prípravnom kempe pred sezónou nepresadil v kádri Pittsburghu, ale doposiaľ hral na jeho farme, podpísal ročnú dvojcestnú zmluvu s Calgary. Pysyk má za sebou 521 zápasov vo farbách Buffala, Floridy a Dallasu. Získal v nich 104 bodov (28+76).

PREDĹŽENIE SPOLUPRÁCE - Český klub Mountfield HK sa dohodol na predĺžení spolupráce o ďalšie dve sezóny s kanadským obrancom Jérémiem Blainom a útočníkom Alešom Jerglom.

PREDĹŽENIE SPOLUPRÁCE - Skúsený slovenský obranca Ján Brejčák uspel na skúške v HK Poprad a s klubom sa dohodol na zmluve do konca sezóny. Zatiaľ odohral štyri zápasy (0+1). Už 34-ročný zadák sa do materského tímu vrátil premiérovo od sezóny 2016/17. Počas kariéry si vyskúšal viaceré zahraničné aj domáce angažmány, vyhral slovenský a fínsky titul.

ZRANENIE - Slovenský hokejista Pavol Regenda má zranenie v dolnej časti tela a bude dlhší čas chýbať San Diegu Gulls v AHL. Viac v článku.

2. DECEMBER

ZRANENIE - Kanadský hokejista Alex Newhook si vyvrtol členok a Montrealu Canadiens bude chýbať desať až dvanásť týždňov. Dvadsaťdvaročný útočník sa zranil v noci na piatok v domácom zápase s Floridou (1:5), keď narazil do bránkovej konštrukcie. Spoluhráč Juraja Slafkovského nazbieral v 23 zápasoch prebiehajúcej sezóny NHL 13 bodov (7+6). Montreal povolal do prvého tímu Mitchella Stephensa z farmy Laval Rocket v AHL.

ZRANENIE - Termín návratu kanadského hokejistu Dougieho Hamiltona do New Jersey Devils nie je po operácii ľavého prsného svalu istý. "Diablom" chýbajú aj Tomáš Nosek pre problémy s chodidlom a dvojzápasovú suspendáciu si odpykáva Brendan Smith. Práve v dôsledku týchto absencií dostal v noci na stredu príležitosť v tíme Slovák Šimon Nemec. V premiérovom zápase v NHL nazbieral proti San Jose dve asistencie. "Zmeníme veľa vecí, pretože trochu obmieňame naše presilovké formácie. S neprítomnosťou Douga sa samozrejme zmenia aj obranné dvojice," povedal tréner Lindy Ruff.

ZRANENIE - Hokejisti Seattlu sa budú musieť šesť týždňov zaobísť bez Jadena Schwartza. Tridsaťjedenročný útočník utrpel zranenie v hornej časti tela v stretnutí na ľade Chicaga (3:4). Schwartz odohral v tejto sezóne 23 zápasov a zaznamenal 15 bodov (8+7). Kanadskému krídelníkovi patrí štvrté miesto v produktivitu a druhá priečka v počte presných zásahov. "Je pre nás veľmi dôležitý, no bude chýbať a šancu dostanú iní hráči. Musíme sa vysporiadať s jeho absenciou," uviedol tréner Dave Hakstol.

Seattle v utorok povolal do prvého tímu slovenského útočníka Mariána Studeniča. Dvadsaťpäťročný krídelník absolvoval v noci na piatok premiéru za Kraken, ktorý prehral v Toronte 3:4 pp a sn. Stal sa prvým Slovákom, ktorý si obliekol dres najmladšieho klubu profiligy. Nastúpil vo štvrtej formácii s Pierrom-Edouardom Bellemarom a Kailerom Yamamotom a napriek menšiemu "ice-timu" bol na ľade viditeľný a za výkon si vyslúžil pochvalu od médií.

PRESTUP - Rošády švajčiarskych brankárov v tamojšej NLA znamenajú, že skúsený Benjamin Conz po siedmich rokoch opustí Ambri-Piotta a od nového ročníka bude chytať za Ajoie. Náhradou v Ambri bude Gilles Senn, ktorý rovnako v lete opustí Davos.

PODPIS ZMLUVY - Švédsky útočník Dmytro Timashov uspel na skúške vo švajčiarskom klube HC Ajoie a podpísal zmluvu do konca sezóny. Krídelník doposiaľ odohral osem stretnutí, v ktorých získal sedem bodov (2+5). Ukrajinský rodák počas kariéry odohral za Toronto, Detroit a NY Islanders aj 45 zápasov v NHL (4+5).

ZRUŠENÝ DEBUT - V sobotnom zápase tretej najvyššej slovenskej súťaže mal zažiť svoj debut za Levice útočník Jozef Stümpel, ktorý tento rok oslávil 51. narodeniny, ale nakoniec ho vyradili tráviace ťažkosti. S tímom z juhu Slovenska sa dohodol v lete, ale zatiaľ nenastúpil. Legenda slovenského hokeja naposledy hrávala počas ročníka 2019/20 za Žiar nad Hronom v rovnakej súťaži. Vtedy si zahrala v jednom drese aj so synom Oliverom.

Stümpel je odchovancom nitrianskeho hokeja. Odohral takmer 1000 zápasov v NHL, v ktorých si pripísal 677 kanadských bodov. Je majstrom sveta z Goteborgu, bronzový medailista z juniorských majstrovstiev sveta. Svoj talent ukázal aj v slovenskej najvyššej súťaži, v ktorej odohral 259 zápasov a získal 216 bodov.

1. DECEMBER

PODPIS ZMLUVY - Lotyšský útočník Vitālijs Pavlovs si po konci v Humennom našiel nový klub, na spolupráci do konca sezóny sa dohodol so škótskym účastníkom Fife Flyers hrajúcim britskú EIHL.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Kanadský brankár Samuel Montembeault predĺžil zmluvu s Montrealom Canadiens do konca sezóny 2026/27. Nový trojročný kontrakt mu začne plynúť od ročníka 2024/25 a bude mať priemernú hodnotu 3,15 milióna dolárov. Počas aktuálnej sezóny je v platnosti ešte jeho dvojročná zmluva za priemerne jeden milión dolárov. Spoluhráč slovenského útočníka Juraja Slafkovského v aktuálnom ročníku odchytal desať stretnutí. Priemerne inkasoval 2,73 gólu na zápas a jeho percentuálna úspešnosť zákrokov je na hranici rovných 91 %. Montembeault tento rok vyhral s Kanadou zlato na majstrovstvách sveta.

HOSŤOVANIE - Švajčiarsky HC Davos predstavil trojicu posíl pre domáci Spengler Cup, ktorý sa uskutoční od 26. do 31. decembra tohto roku. Do mužstva prídu obranca Calle Andersson z Lugana, ako aj útočníci Henrik Haapala hrajúci za Lausanne a Jesper Olofsson z Bielu. Špecifikom najstaršieho turnaja sveta je, že každý účastník môže svoje mužstvo doplniť o štyroch hráčov z iných klubov.

HOSŤOVANIE - Slovenský hokejista Marek Slovák odchádza na krátku výpomoc do druholigového nemeckého klubu Lausitzer Füchse. Uvoľnil ho tam jeho zamestnávateľ HK Nitra. "Lausitzer na základe zranenia svojho útočníka požiadal náš klub o výpomoc a prejavil záujem o Mareka Slováka. Po komunikácii s Marekom sme sa rozhodli uvoľniť ho na obdobie do 13. decembra. Veríme, že zmena prostredia mu pomôže, odohrá v DEL 2 dobré zápasy, nadobudne sebavedomie a vráti sa späť do Nitry vo forme, v ktorej si ho pamätáme z minulých sezón," uviedol nitriansky klub.

VÝMENA - Sága okolo ruského obrancu Nikity Zadorova sa končí. Zadák opúšťa Calgary a mieri do Vancouveru. Po Buffale, Colorade, Chicagu a práve Flames sa stane jeho piatym pôsobiskom. "Plamene" dalo za obrancu, ktorý sa vyžíva v rozdávaní hitov, voľby v 5. kole draftu 2024 a 3. kole draftu 2026. Canucks potrebovali vystužiť zadné rady, pretože pre zranenie dolnej časti tela bude mimo hry Carson Soucy. K výmene prišlo dva dni potom ako Canucks poslali útočníka Anthonyho Beauvilliera do Chicaga Blackhawks a uvoľnili si miesto pod platovým stropom. Premiéru môže Zadorov absolvovať už v sobotu a paradoxne práve proti Flames.

Prečítajte si aj novembrové novinky zo sveta hokeja

Zmienky