Spengler Cup s kvartetom Slovákov, veľkú motiváciu vyhrať majú Davos aj Kanada

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Spengler Cup s kvartetom Slovákov, veľkú motiváciu vyhrať majú Davos aj Kanada
Davos aj Kanada majú o motiváciu postarané.
Davos aj Kanada majú o motiváciu postarané.Profimedia
Najstarší hokejový turnaj v Európe mal pre koronavírusové opatrenia prestávku v rokoch 2020 a 2021. Po návrate v decembri 2022 sa fanúšikovia môžu tešiť na ďalšiu edíciu a jedinečnú atmosféru Spengler Cupu.

Program

Turnaj sa začína 26. decembra a každý deň, okrem posledného, teda silvestrovského, sa budú hrať dva zápasy začínajúce o 15:10 (prvý deň o 14:10) a 20:15.

Formát turnaja je už tradične so šiestimi účastníkmi rozdelenými do dvoch skupín po troch. Prvá sa volá Torriani a druhá Cattini. Postupuje každý tím, ale víťazi priamo do semifinále a tímy z druhého a tretieho miesta si zahrajú medzi sebou vo štvrťfinále.

Skupiny sa dohrajú 28. decembra. O deň neskôr štartuje "štvrťfinále", 30. decembra sa uskutočnia semifininálové súboje. Finále je naplánované na silvestrovský obed o 12:10.

Všetky tímy si môžu na Spengler Cup požičať troch hráčov a jedného brankára z iných klubov. Ak sa dohodnú s ostatnými mužstvami, väčšinou si posily na hosťovanie zoženú, aj keď tento rok to využili iba dva z nich. Klasicky HC Davos a HC Ambri-Piotta.

Skupina Torriani: HC Dynamo Pardubice, KalPa Kuopio, HC Ambri-Piotta

Skupina Cattini: HC Davos, Kanada, Frölunda

Vianoce budú mať vďaka Spengler Cupu tú správnu atmosféru.
Vianoce budú mať vďaka Spengler Cupu tú správnu atmosféru.Profimedia

Slováci na Spengler Cupe 2023

Na tohtoročnom Spengler Cupe sa predstavia štyria hráči. V drese domáceho Davosu sa po Kolníkovi, Sejnovi a Brejčákovi predstaví Tomáš Jurčo. Počas podujatia oslávi 31. narodeniny, pričom v doterajšom priebehu sezóny nazbieral v sedemnástich zápasoch deväť bodov.

Lídrom defenzívy Pardubíc je v tomto ročníku dvadsaťbodový obranca Peter Čerešňák, ktorý je tretí najproduktívnejší bek českej extraligy. V defenzíve sa Dynamo spolieha aj na Martina Bučka, zatiaľ čo o produktivitu sa má starať Matej Paulovič. Celé kvarteto Slovákov čaká na prestížnom podujatí premiérová účasť.

Predstavenie účastníkov

HC Dynamo Pardubice

Pardubice sa na Spengler Cupe predstavia piaty raz a bude to veľmi zaujímavé spojenie. Samotný turnaj a aj český klub boli založené v rovnakom roku 1923, tento rok oslavujú sté výročie. Naposledy sa tento český klub v Davose zúčastnil v roku 2007. Zo súčasného kádra si to pamätá Tomáš Zohorna. V mužstve sú aj Slováci Peter Čerešňák, Martin Bučko a Matej Paulovič. Dynamo je momentálne líder najvyššej českej súťaže.

KalPa Kuopio

KalPa sa chystá na svoju šiestu účasť, tá z roku 2018 priniesla jedno z najväčších prekvapení posledných rokov. Tím na čele s brankárom Denisom Godlom vyhral trofej. Slovenský gólman zažiaril najmä vo finále, keď proti Kanade vychytal nájazdy. Až v 15. sérii rozhodol Rissanen. Mužstvo z Kuopia sa stalo prvým a stále je jediným fínskym víťazom Spengler Cupu. Organizátori majú niekoľko rokov dohodu, že do Davosu príde každoročne jeden tím z fínskej Liigy.

HC Ambri-Piotta

Švajčiarsky klub v roku 2019 dokráčal na Spengler Cupe do semifinále, pred rokom ho prekvapivo vyhral a zaznamenal svoj najväčší úspech v histórii klubu. Do siene úspechov sa totiž predtým dostali iba jeden švajčiarsky pohár, dva Kontinentálne poháre a jeden Kontinentálny superpohár. Ambri-Piotta je od svojho postupu do najvyššej súťaže v roku 1985 nepretržite jej členom, ale ešte nikdy nezískala ligový titul. Najbližšie k nemu mal tím ležiaci v dvoch malých dedinkách počas sezóny 1998/99, keď bol vo finále. 

Ambri-Piotta bude obhajovať prvenstvo spred roka.
Ambri-Piotta bude obhajovať prvenstvo spred roka.Flashscore

HC Davos

Domáci tím, ktorý turnaj organizuje, na ňom chýbal iba päťkrát. Dlho bol aj najúspešnejším mužstvom, ale v roku 2019 ho predbehla Kanada. Momentálne má klub spod Álp na konte 15 triumfov. Samotný Davos je rekordným 31-násobným švajčiarskym majstrom. Posledný titul však získal v roku 2015 a za posledných dvanásť rokov iba dva. V minulosti za tím nastúpil aj Patrick Kane. Joe Thornton bol súčasťou Davosu počas lock-outov v rokoch 2005 aj 2012, takisto v ňom začal ročník 2020/21.

Frölunda

Päťnásobný majster škandinávskej krajiny a štvornásobný víťaz Ligy majstrov mal na najstaršom turnaji sveta štartovať v roku 2021, no vtedy podujatie na poslednú chvíľu zrušili pre viaceré pozitívne testy na koronavírus v domácom tíme. Frölunda bude účastníkom Spengler Cupu prvýkrát v histórii a pokúsi sa získať druhý triumf švédskeho zástupcu po Färjestade ešte z roku 1994. Naposledy na tomto turnaji štartovalo zo švédskych celkov Örebro.

Kanada

"Javorový list" v roku 2022 prvýkrát v histórii nevyhral ani raz a vypadol v najkratšom možnom čase. Teraz však vsadil na kvalitné meno aj v realizačnom tíme, keďže trénerom bude Bruce Boudreau a generálnym manažérom Joe Thornton. Na súpiske Kanady sa nachádzajú aj Slovákom známi hráči ako Asselin alebo Beskorowany. Toto mužstvo je rekordným šestnásťnásobným víťazom Spengler Cupu a teraz prichádza ešte viac motivované vzhľadom na udalosti spred roka. Viac v článku.

Takto sa Kanada v roku 2016 tešila z historického šestnásteho triumfu.
Takto sa Kanada v roku 2016 tešila z historického šestnásteho triumfu.Profimedia

História

Turnaj vymyslel Dr. Carl Spengler ako prostriedok na podporu tímov z nemecky hovoriacich krajín po 1. svetovej vojne, ale podujatie veľmi rýchlo prekonalo očakávania a postupne sa ho zúčasťňovali aj kluby zo ZSSR, Švédska či Československa.

Spengler Cup sa prvýkrát konal v roku 1923, odvtedy ho zrušili len šesťkrát. V rokoch 1939, 1940, 1949, 1956, 2020 a 2021. Prichádzajúci ročník bude 95. vydaním. Vôbec prvýkrát vyhrali študenti z Oxford University, ktorí sa tešili po tom, ako predbehli Berlín SC. Turnaj pritom dokázali vyhrať aj o ďalšie dva roky a následne i v 1931.

Kuriózna situácia nastala o rok neskôr, teda v roku 1932. Vtedy sa hralo na dve skupiny a víťazi postupovali do finále. V ňom sa predstavili práve Oxford University a LTC Praha. V riadnom hracom čase nepadol ani jeden gól. Takto to pokračovalo až do tretieho predĺženia, keď si oba celky povedali, že už to nemá význam a dohodli sa na remíze. Spengler Cup tak spoznal v jednom roku hneď dvoch víťazov.

Usporiadateľský HC Davos dokázal prvýkrát opanovať najstarší turnaj na svete v roku 1927 (piaty ročník). Do roku 1958 sa tešil ešte deväťkrát, no potom prišlo dlhé čakanie na ďalšiu trofej. Tú sa podarilo získať až v roku 2000, domáci na víťazstvo čakali až 42 rokov. Aktuálne má Davos na konte 15 víťazstiev, čo bol do roku 2011 rekord, avšak ten už nedrží. Davos sa dostal do finále celkovo 40-krát, až v 25 prípadoch v ňom prehral.

Národný tím Kanady je pravidelným účastníkom od roku 1984, keď rovno Spengler Cup aj vyhral. Celkovo sa mu to podarilo 16-krát a je historicky najúspešnejším tímom. Od Davosu sa osamostatnil v roku 2019. V ďalších deviatich prípadoch bola Kanada vo finále. V rokoch 1995 až 1998 zaznamenali zámorskí hráči ešte jeden rekord. Jediný raz v histórii dokázal niektorý tím triumfovať štyrikrát po sebe.

V podstate sa to podarilo aj Davosu, no jeho výhry boli prerušené. Najskôr vyhral v roku 1938, potom sa dvakrát nehralo, aby následne triumfoval v rokoch 1941, 1942 a 1943. Počas tohto obdobia bol Davos deväťkrát po sebe vo finále (1938 a 1941-1948). Štyrikrát vyhral, päťkrát prehral.

HC Davos a Kanada dokopy triumfovali v 31 prípadoch a osemkrát sa spolu stretli vo finále. Až šesťkrát sa tešila Kanada. Pamätné bolo hlavne finále z roku 2012, keď bol v NHL lockout a "javorový list" vyhral 6:2. V rokoch 2000 až 2003 tieto tímy obstarali finále štyrikrát po sebe. Najskôr sa dvakrát tešil Davos, potom Kanada.

Celkovo má Spengler Cup 29 rôznych víťazov. Na treťom mieste sa nachádza LTC Praha (1929, 1930, 1932, 1937, 1946, 1947, 1948), na štvrtom Dukla Jihlava (1965, 1966, 1968, 1978, 1982). Nasleduje ruský Spartak Moskva (1980, 1981, 1985, 1989, 1990), Oxford University (1923, 1925, 1931, 1932) či SKA Petrohrad/SKA Leningrad (1970, 1971, 1977, 2010).

Trikrát sa dokonca tešil Slovan Bratislava. Úspešné obdobie slovenského tímu prišlo v rokoch 1972, 1973 a 1974. Pri treťom triumfe to bolo obzvlášť zaujímavé, keďže turnaja sa celkovo zúčastnilo päť mužstiev, z toho štyri národné tímy a neštartoval ani Davos. Boli to Poľsko, Fínsko, Švajčiarsko a Holandsko. Slovan patrí do skupiny celkov, ktorým sa podarilo vyhrať trikrát po sebe. Zvládli to ešte ABCC Paríž (1959-1961), Kanada (2015-2017) a LTC Praha (1946-1948).

Posledným slovenským hráčom, ktorý dokázal vyhrať Spengler Cup bol Denis Godla. V roku 2018 triumfoval s fínskym tímom KalPa Kuopio, dokonca vychytal finálové nájazdy práve proti Kanade. Tej vtedy prvá šanca zaknihovať 16. triumf nevyšla, nahradila si to o rok neskôr, keď porazila Třinec aj so Slovákmi Tomášom Marcinkom, Vladimírom Draveckým a Martinom Gernátom.

K výhre Kanady pomohli takisto na Slovensku veľmi dobre známi hráči. Najmä Kris Versteeg, ktorý po dlhých rokoch v zámorí prišiel ukončiť kariéru za bratom do Nitry, ale aj dvojnásobný majster Slovenska s Banskou Bystricou Éric Faille, držiteľ rekordu extraligy v počte bodov obrancu za sezónu Mathew Maione, alebo bývalý bek Zvolena či Michaloviec Nick Ross.

Štatistiky

Najúspešnejší hokejista v počte získaných kanadských bodov je dnes už neaktívny center Reto von Arx. Švajčiar, ktorý Davosu zasvätil celú svoju kariéru, štartoval na tradičnom turnaji neuveriteľných osemnásťkrát a odohral cez 60 zápasov. Počas tohto obdobia nastrieľal súperovým brankárom jedenásť gólov a pridal 28 asistencií.

Štatistici nemajú presné údaje o ďalších štyroch ročníkov, keď hral, čísla by mali byť ešte o niečo vyššie. Zaujímavé je, že najproduktívnejší hráč jedného turnaja bol iba v sezóne 2006/07, keď si na svoje konto pripísal sedem bodov. Prvý Slovák v produktivite je s ôsmimi bodmi Juraj Kolník. Druhý Rudolf Huna ich nazbieral šesť.

Minulý rok sa dostal na tretie miesto v rámci produktivity nestarnúci Andres Ambühl. Doposiaľ získal 25 bodov, čo ho radí na pred kanadského útočníka Roya a bod stráca na Stacyho Roesta. Tento 40-ročný krídelník tam ostane asi veľmi dlho, nakoľko najbližšie k nemu sú z aktívnych hráčov 14-bodoví veteráni Chris DiDomenico a Linus Klasen.

Reto von Arx, Jan Alston, Oleg Petrov, Jean-Guy Trudel a Michel Riesen majú v historických štatistikách zapísaných zhodne jedenásť gólov, no rekord Spengler Cupu drží spomínaný Andres Ambühl, ktorý sa od tejto skupiny osamostatnil dvomi gólmi pred rokom. Predtým však neskóroval na šiestich turnajoch v rade.

Švajčiar Leonardo Genoni má s jedenástimi účasťami a celkovo 28 zápasmi jasne najviac stretnutí medzi brankármi. Nad desať duelov sa pritom dostali len ďalší traja - Jonas Hiller (15), Reto Berra (13) a Zach Fucale (11), ktorý v nich inkasoval iba 1,44 gólu na zápas a drží si 94,4-percentnú úspešnosť zákrokov.