Hokej ONLINE: Zvolen opúšťa ďalší americký legionár, Banská Bystrica má posilu z Česka

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hokej ONLINE: Zvolen opúšťa ďalší americký legionár, Banská Bystrica má posilu z Česka

Aktualizované
Zo Zvolena odišli americkí legionári Rymsha a Kapcheck.
Zo Zvolena odišli americkí legionári Rymsha a Kapcheck.HKM Zvolen
Hokejové sezóny sú v plnom prúde v Európe, aj za oceánom. Okrem prestupových noviniek pre vás budú Flashscore Správy sledovať aj iné aktuálne informácie zo sveta viacerých súťaží. Zranenia, tresty či počiny hokejistov, ktoré výrazne menili štatistické tabuľky. V článku nájdete množstvo rôznych údajov týkajúcich sa hlavne mimozápasového diania.

30. NOVEMBER

UKONČENIE SPOLUPRÁCE - Český brankár Patrik Bartošák skončil v klube Mountfield HK, ktorý s ním ukončil spoluprácu. Skúsený gólman mal počas kariéry viackrát problémy s disciplínou. Minulý piatok neprišiel na tréning a následne sa neukázal ani na zraze pred zápasom proti Kladnu. Vedenie klubu následne zisťovalo bližšie informácie a rozhodlo sa pre takýto krok.

ZRANENIE - Obranca Mark Giordano bude hokejistom Toronta Maple Leafs chýbať bližšie nešpecifikovaný čas. V utorkovom dueli NHL proti Floride si zlomil prst na ruke a jeho zdravotný stav budú posudzovať na týždennej báze. Už štyridsaťročný Giordano nastúpil v tejto sezóne na 19 zápasov, v nich si pripísal gól a štyri asistencie. V zostave Toronta už chýbajú pre zranenia ďalší obrancovia Timothy Liljegren a John Klingberg. Maple Leafs povolali z farmy do prvého tímu zadáka Maxa Lajoiea.

HOSŤOVANIE - Obranca Branislav Pavúk odchádza z Banskej Bystrice na mesačné hosťovanie do Prešova. "Počas aktuálnej sezóny tam chodil na striedavé štarty. Je to ambiciózna organizácia, v ktorej bude mať dostatok priestoru na ľade, ktorý by u nás momentálne až tak nedostal," povedal športový manažér klubu Ľuboš Pisár.

SKÚŠKA - Novým hráčom v zostave Banskej Bystrice je obranca David Stránsky, ktorý v tejto sezóne nastupoval za Znojmo. Prichádza na skúšku. Rodák z Trenčína vyrastal v mládežníckych kategóriách Dukly, ale ako šestnásťročný odišiel do Třinca a s krátkou zastávkou v Topoľčanoch hrával výlučne u našich západných susedov.

UKONČENIE SPOLUPRÁCE - Zo Zvolena odchádza po Rymshovi aj americký obranca Brennan Kapcheck. Klub ako dôvod uviedol, že obaja Američania výkonnostne neprevyšovali kvality slovenských hráčov. Obaja mali začiatok sezóny poznačený zraneniami, ktoré ich vyradili z hry na dlhšiu dobu. Kapcheck potom nastupoval prevažne v prvej formácii po boku Haina, avšak za desať zápasov si pripísal na konto iba jednu asistenciu a štyri mínusové body. 

NOVÁČIKOVSKÁ ZMLUVA - Vegas Golden Knights podpísali vstupný trojročný kontrakt na úrovni NHL s Jordanom Gustafsonom, ktorého si vybrali v treťom kole draftu 2022 z celkového 79. miesta. Kanadský center pôsobil v ostatných troch sezónach vo WHL v drese Seattlu Thunderbirds, štvrtú načal ziskom troch bodov v ôsmich dueloch. Následne sa však zranil, vážnosť zranenia sa posudzuje z týždňa na týždeň.

29. NOVEMBER

PRESTUP - Zámorský útočník Drake Rymsha opúšťa HKM Zvolen a stal sa hráčom rakúskeho Salzburgu, s ktorým sa dohodol na spolupráci do konca sezóny. Sezónu začal výborne, veď v štyroch stretnutiach získal sedem bodov (4+3), ale následne dvakrát nebodoval a odvtedy sa v zostave neobjavil. Rodák z Michiganu má na konte jeden zápas v NHL za Los Angeles.

UKONČENIE SPOLUPRÁCE - Americký útočník Peter Mueller opúšťa Vítkovice, s ktorými sa dohodol na ukončení spolupráce. V mužstve pôsobil od začiatku predošlého ročníka, predtým strávil štyri roky v Brne. Bývalá osmička draftu NHL 2006 odohrala v profilige za Coyotes, Avalanche a Panthers dokopy 297 zápasov (63+97). Dvakrát reprezentoval USA na seniorských MS, raz na juniorských (bronz) a aj MS U18 (zlato).

VÝMENA - Kanadský hokejista Anthony Beauvillier zamieril v rámci NHL z Vancouveru do Chicaga. Blackhawks ho získali v utorok výmenou za podmienenú voľbu v 5. kole budúcoročného draftu. Útočník prišiel do Vancouveru v minulej sezóne, keď ho Canucks získali pred uzávierkou transakcií z New Yorku Islanders ako súčasť výmeny za Bo Horvata.

V tomto ročníku si Beauvillier pripísal osem bodov (2+6) v 22 zápasoch v drese Vancouveru. Zmluva ma vyprší po tejto sezóne, ak nepodpíše novú, stane sa neobmedzeným voľným hráčom. Beauvilliera dobre pozná súčasný tréner "jastrabov" Luke Richardson, ktorý ho viedol v sezóne 2017/2018 ešte ako asistent v NY Islanders.

Chicago v posledných hodinách ukončilo spoluprácu s Coreym Perrym, zatiaľ čo Taylor Hall pre zranenie vynechá celý priebeh tejto sezóny.

ŠPEKULÁCIA - Talentovaný švajčiarsky obranca Lian Bichsel by mohol zvyšok aktuálneho ročníka dohrať za švédsky tím Rögle. Doposiaľ nastupoval v AHL, kde za Texas počas strelil gól a pridal štyri asistencie. Mladík bol vybraný v drafte 2022 v prvom kole z celkového 18. miesta organizáciou Dallasu.

28. NOVEMBER

PRESTUP - Slovenský útočník Filip Krivošík opúšťa HC Košice a na zmluve do konca sezóny sa dohodol s českou Mladou Boleslavou, takže prvýkrát v kariére si vyskúša pôsobenie v tamojšej extraligy. Silový krídelník v tejto sezóne odohral 22 zápasov a získal 18 bodov (9+9). Na východ republiky prišiel po dvoch rokoch v Nitre, predtým hrával najvyššiu fínsku Liigu.

"Má výborné silové parametre a mal by byť veľkou údernou silou smerom dopredu. Na svoj vek získal veľa skúseností. Túto sezónu má rozbehnutú veľmi dobre a my dúfame, že na to nadviaže u nás a že zabojuje s konkurenciou v tíme. V jeho prípade počítame aj s nasadením," povedal športový riaditeľ klubu Martin Ševc.

PRESTUP - Americký útočník Austin Farley sa po ukončení spolupráce s Novými Zámkami dohodol na zmluve do konca aktuálnej sezóny v anglickom tíme Nottingham Panthers.

UKONČENIE SPLUPRÁCE - Skúsený útočník Corey Perry bol Chicagom zapísaný na waiver listinu s cieľom ukončiť jeho štvormiliónový kontrakt. Viac v článku.

VÝMENA TRÉNERA - Osudnou sa mu stala séria prehier. Tréner Evason v Minnesote končí, klub už má náhradu.

PODPIS - Americký útočník Patrick Kane podpísal zmluvu do konca sezóny s Detroitom. Jeho plat činí 2,65 milióna amerických dolárov. Viac v článku.

TREST - Ryan Hartman z Minnesoty dostal od oddelenia pre hráčsku bezpečnosť NHL dvojzápasový dištanc za nebezpečné podrazenie Alexa DeBrincata v zápase s Detroitom. Ako viacnásobnému vinníkovi mu strhnú aj 41 463 dolárov z platu. Disciplinárka oznámila výšku trestu po vypočutí Hartmana. Ten v tretej tretine nedeľného duelu s Detroitom zozadu nohou podrazil DeBrincata a spôsobil jeho pád na chrbát. Útočník tímu WIld dostal druhý dištanc v tomto roku po tom, ako v apríli si odsedel jeden zápas za nedovolené bránenie súpera. Od debutu v profilige v roku 2015 inkasoval už šesť disciplinárnych trestov.

27. NOVEMBER

PRESTUP - Vedenie extraligového hokejového klubu HK Spišská Nová Ves oznámilo príchod dvoch nových hráčov. Do kádra momentálne druhého tímu tabuľky zamierili obranca Patrik Vaverčák a útočník Žigmund Zöld. Viac v článku.

PODPIS ZMLUVY - Skúsený zámorský útočník Justin Bailey by sa mohol vrátiť do NHL, kde naposledy nastúpil v závere sezóny 2021/22. Po pôsobení v AHL sa dohodol na ročnom kontrakte so San Jose. V minulosti odohral za Buffalo, Philadelphiu a Vancouver v profilige 82 stretnutí (5+4).

PRESTUP - Kanadský útočník Nick Ritchie si prvýkrát v kariére vyskúša európsky hokej, na zmluve do konca sezóny sa dohodol s fínskym Kärpätom. Krídelník doposiaľ hrával v NHL za Anaheim, Boston, Toronto, Arizonu a Calgary. Absolvoval cez 500 zápasov a nazbieral necelých dvesto bodov. Ritchie má na konte zlaté medaily z MSJ, MS U18 a aj Hlinka Gretzky Cupu.

PODPIS ZMLUVY - Trojročný nováčikovský kontrakt na 2,85 milióna dolárov podpísal s Vegas útočník Ben Hemmerling. Rodák z Edmontonu patrí Golden Knights od draftu 2022, vtedy si ho klub vybral zo 177. pozície. Hemmerling hrá tretiu kompletnú sezónu v Everett Silvertips vo WHL, kde je asistentom kapitána. Aktuálne nazbieral 25 bodov (7+18) v 24 zápasoch. Kontrakt je platný od aktuálnej sezóny.

UKONČENIE ZMLUVY - Markus Michalík ukončil na vlastnú žiadosť svoje pôsobenie v klube HC 19 Humenné. Do kádra nováčika Tipos Extraligy by mohol pribudnúť útočník Patrik Oško, ktorý absolvuje skúšku. Klub informoval o zmenách v kádri na sociálnych sieťach. Michalík prišiel do tímu pred sezónou 2023/24 z materského Liptovského Mikuláša, nastúpil do 11 zápasov a nebodoval. V krátkom období ide o druhý hráčsky odchod z Humenného, pred ním sa s klubom rozlúčil aj skúsený útočník Martin Kriška.

Pre 26-ročného Oška bude humenské mužstvo druhé pôsobisko v slovenskej extralige, v ktorej doteraz nastupoval za Liptovský Mikuláš. V prebiehajúcom ročníku bol bez angažmánu, počas uplynulej sezóny hral v SHL za Brezno a Martin.

26. NOVEMBER

WAIWER LISTINA - Mike Reilly bude pôsobiť v klube New York Islanders. "Ostrovania" si ho stiahli z waiver listiny, na ktorú ho umiestil jeho doterajší klub Florida Panthers. Tridsaťročný obranca podpísal v lete s Floridou ročný kontrakt za milión dolárov, ale odohral len dva zápasy bez bodového zisku. K Islanders by sa mal pripojiť v nedeľu. Počas kariéry nazbieral v profilige 98 bodov (12 gólov a 86 asistencií) v 341 zápasoch.

ABSENCIA - Kanaďan Corey Perry sa už zrejme nepripojí k tímu Chicaga Blackhawks. Uviedol to generálny manažér klubu Kyle Davidson. Dodal pritom, že ide skôr o rozhodnutie tímu, ako o rozhodnutie hráča. Klub o absencii hráča nevydal žiadne konkrétne vyhlásenie a nechcel ju bližšie vysvetliť. Agent známeho veterána Pat Morris však podľa Elliottea Friedmana zo Sportsnet povedal, že jeho klient si dal prestávku od hokeja, aby si vyriešil osobné záležitosti.

Tridsaťosemročný útočník podpísal v lete s Blackhawks ročný kontrakt za štyri milióny dolárov a vo svojej 19. sezóne kariéry zaznamenal štyri góly a päť asistencií v 16 stretnutiach.

25. NOVEMBER

ABSENCIA - Kanadský hokejový obranca Samuel Girard vstúpil do asistenčného programu hráčskej asociácie NHLPA. Dôvodom vyhľadania odbornej pomoci sú jeho duševné problémy, ktoré viedli k závislosti od alkoholu.

Girard chýbal v zostave Avalanche "osobných dôvodov" od 19. novembra a zatiaľ nie je známe, ako dlho by mal absentovať. Počas liečenia bude naďalej poberať plat a k tímu sa pripojí až po tom, čo mu administrátori programu dovolia návrat. Girard pôsobí v organizácii Avalanche od roku 2016, keď ho klub draftoval zo 47. miesta. V roku 2022 s ním triumfoval v Stanleyho pohári.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Švédsky center Nils Aman (23) má pred sebou svetlú budúcnosť. Majiteľ 16 bodov z minulej sezóny NHL síce stále pôsobí predovšetkým v AHL (15 bodov v rovnakom počte zápasov), no Vancouver je s účastníkom MS 2022 spokojný a podpísal s ním jednocestný kontrakt na ďalšie dve sezóny. Jeho hodnota je 1,65 milióna dolárov.

PRESTUP - Obranca Vladimír Mihalik sa stal novou posilou extraligového klubu HC Košice. Skúsený 36-ročný odchovanec prešovského hokeja v priebehu novembrovej reprezentačnej prestávky skončil v kádri Michaloviec, ktoré sám požiadal o ukončenie kontraktu. V Steel Arene sa stretne s trénerom Danom Cemanom, ktorý ho viedol aj v Banskej Bystrici.

"Obranu sme potrebovali doplniť, a to aj v rámci reakcie na zranenie Coopera Zecha, ktorý nám bude pár týždňov chýbať. Vlado je ostrieľaný obranca, ktorý vie tímu pomôcť na ľade i v kabíne. Veľa sa od neho môžu naučiť aj naši mladíci a veríme, že jeho skúsenosti nám pomôžu v ťažkých zápasoch," píše klubový web. Mihalik má na konte tri tituly s Banskou Bystricou.

UKONČENIE SPOLUPRÁCE - Americký útočník Austin Farley požiadal v priebehu týždňa HC Mikron Nové Zámky o predčasné rozviazanie kontraktu, vedenie klubu jeho žiadosti vyhovelo. V priebehu troch sezón odohral za "býkov" 88 extraligových zápasov, v ktorých si na svoje konto pripísal 28 gólov a 43 asistencií. Jeho nové pôsobisko zatiaľ nie je známe.

24. NOVEMBER

ABSENCIA - Corey Perry z Chicaga Blackhawks sa nezúčastnil na štvrtkovom tréningu mužstva. Skúsený útočník predtým vynechal aj zápas Blackhawks s Columbusom (3:7).

Klub zatiaľ neposkytol vysvetlenie Perryho absencie v tíme, zverejnil len, že ide o "organizačné rozhodnutie". Dôvody hráčovej absencie neprezradil ani hlavný tréner Luke Richardson: "Viem, že máte otázky ohľadom Coreyho, ale zatiaľ si tieto informácie ponecháme pre seba a na tieto otázky už nebudem odpovedať."

Pre Chicago je to ďalšia (hoci možno len dočasná) rana, keďže len niekoľko hodín predtým Chicago , že sezóna sa predčasne skončila pre Taylora Halla, ktorého čaká operácia kolena.

ZRANENIE - Toronto Maple Leafs umiestnilo obrancu Johna Klingberga na listinu dlhodobo zranených hráčov. Podľa pravidiel tak vynechá minimálne 10 zápasov alebo 24 dní. Tridsaťjedenročný švédsky hokejista podpísal v lete s kanadským klubom ročnú zmluvu za 4,15 milióna dolárov, no od 11. novembra nehral pre nešpecifikované zranenie.

Podľa hokejového experta TSN Mikea Johnsona si Klingberg v tejto sezóne už možno nezahrá. "Minulý týždeň povedal, že je to niečo, s čím sa potýka celú svoju kariéru. Je z toho zničený. Keď sme spolu leteli zo Švédska, bolo zrejmé, že má problémy s chôdzou," uviedol Johnson.

23. NOVEMBER

PRÍCHOD/ODCHOD - Extraligový hokejový klub HC '05 Banská Bystrica angažoval 32-ročného českého obrancu Petra Šenkeříka. Z tímu "baranov" zároveň odišiel slovenský zadák Matúš Holenda, ktorý zamieril do tímu Vlci Žilina v Slovenskej hokejovej lige. 

ZRANENIE - Pre kanadského hokejistu Taylora Halla sa sezóna v NHL predčasne skončila. Útočník Chicaga Blackhawks by mal v najbližšom čase podstúpiť operáciu kolena.

Tridsaťdvaročný krídelník, ktorý prišiel do Chicaga pred sezónou z Bostonu, si poranil pravé koleno 9. novembra v zápase s Tampou Bay po hite od Michaela Eyssimonta. Do zostavy Blackhawks sa vrátil 18. novembra a následne odohral dve stretnutia. Na ďalší zápas do Columbusu už nevycestoval. Halla v úvode ročníka trápilo aj zranenie ramena, počas sezóny tak stihol nastúpiť iba v desiatich dueloch, v ktorých nazbieral dva góly a dve asistencie. S Chicagom má zmluvu aj na ďalší ročník, v priemere zarába šesť miliónov dolárov za sezónu.

22. NOVEMBER

PRÍCHOD - Vedenie HK Poprad sa dohodlo na zmluve s obrancom Jánom Brejčákom. Tridsaťštyriročný zadák naposledy pôsobil pod Tatrami v sezóne 2016/17. 

Brejčák hral okrem materského Popradu v slovenskej najvyššej súťaži aj v Banskej Bystrici, s ktorou získal v sezóne 2017/18 majstrovský titulu. Dve sezóny strávil v Litvínove a ďalšie dve pridal v drese bratislavského Slovana v KHL. Jeden ročník odohral za švajčiarsky Davos a jeden za švédsky klub MoDo. V drese fínskeho HPK vybojoval majstrovský titul. Predstavil sa aj v nemeckej najvyššej súťaži v tíme z Düsseldorfu a legionárske pôsobenie zakončil v Nórsku v Storhamare a Stavangeri. 

PRÍCHOD - Návrat domov. Spišská Nová Ves sa dohodla s Bakošom, hrať bude v rámci otvorenej zmluvy.

ZRANENIE - Utorkový tréning hokejistov Pittsburghu z NHL vynechal obranca Chad Ruhwedel a trojica útočníkov Rickard Rakell, Matt Nieto a Bryan Rust. Tridsaťjedenročný krídelník Rust je v opatere lekárov pre zranenie v dolnej časti tela a klub dátum jeho návrat zatiaľ neodhadol. "Tučniakom" dlhšie chýba obranca Pierre-Olivier Joseph, ktorý je na listine zranených hráčov. Naopak, s tímom trénoval útočník Vinnie Hinostroza, ktorý vynechal nedeľňajší duel proti Vegas (3:0).

ZRANENIE - Rafael Harvey-Pinard bude chýbať Montrealu osem týždňov z dôvodu zranenia v dolnej časti tela. Okrem neho vypadne zo zostavy Canadiens pre rovnaké zranenie aj obranca Jordan Harris, ktorého dĺžku rekonvalescencie klub zatiaľ neuviedol. Prvý menovaný odohral v tejto sezóne 13 zápasov a nazbieral v nich štyri asistencie. Harrisa klub zaradil na listinu zranených hráčov. Dvadsaťtriročného beka čakajú ďalšie testy a vyhodnocovanie zdravotného stavu.

Montreal reagoval povolaním obrancu Mattiasa Norlindera z farmy v Lavale. Mužstvu, v ktorom pôsobí slovenský reprezentant Juraj Slafkovský, chýbajú aj útočník Kirby Dach a obrancovia David Savard s Arberom Xhekajom.   

21. NOVEMBER

TREST - Nemecký športový arbitrážny súd potrestal hokejistu Yannica Seidenberga štvorročným zákazom činnosti za doping. Súd tak vyhovel žiadosti Nemeckej národnej antidopingovej agentúry. Súd uložil zákaz činnosti so spätnou platnosťou od 14. septembra 2022. Zároveň sa anulujú všetky jeho dosiahnuté výsledky v období od 19. januára do 14. septembra 2022. Držiteľ striebornej olympijskej medaily zo ZOH 2018 v Pjongčangu naposledy pôsobil v sezóne 2022/23 v EHC Mníchov.

Seidenbergovi našli počas testu vo vzorke zvýšenú hladinu testosterónu. Okrem toho mal hráč užívať látku DHEA, ktorá je na zozname zakázaných. Tridsaťdeväťročný obranca má možnosť sa proti rozhodnutiu odvolať na Medzinárodný športový arbitrážny súd (CAS).

V prípade naďalej prebieha aj vyšetrovanie, ktoré vedie mníchovská prokuratúra nezávisle od konania v oblasti športového práva. Medzi obvineniami je porušenie antidopingového zákona. Účastník desiatich svetových šampionátov od začiatku trval na svojej nevine a obviňoval svojho lekára.

PRÍCHOD - Český tréner Aleš Totter bude viesť Slaviu Praha. Jeho predchádzajúcim pôsobiskom v prebiehajúcej sezóne bol HK Poprad, kde skončil pre neuspokojivé výsledky mužstva.

"Je mi cťou trénovať v klube s tak bohatou históriou, akú má Slavia. Je tu veľmi talentované mužstvo, takže sa mimoriadne teším na našu spoluprácu. Verím, že sa nám podarí rýchlo dostať zo súčasnej situácie," uviedol Totter bezprostredne po nástupe do funkcie. Klub sa priebežne nachádza na predposlednej 13. priečke v druhej najvyššej českej súťaži. V 22 zápasoch zvíťazil iba päťkrát, pričom od zóny zostupu ho delia tri body.

Výsledky Slavie pred príchodom Tottera.
Výsledky Slavie pred príchodom Tottera.Flashscore

20. NOVEMBER

PRESTUP - Anglický klub Nottingham Panthers sa rozlúčil s obrancom Victorom Björkungom, ktorý v minulosti hrával aj za Banskú Bystricu. Na jeho miesto prišiel Simon Després, bývalý člen defenzívy Slovana Bratislava v KHL.

ŠPEKULÁCIA - Slovenský útočník Filip Krivošík by mohol opustiť Košice a zamieriť do českej Extraligy. Podľa informácií špecializovaného portálu eliteprospects.com je o neho záujem od nemenovaného klubu. V tejto sezóne odohral za "oceliarov" devätnásť zápasov a získal sedemnásť bodov (9+8).

UKONČENIE SPOLUPRÁCE - Jaroslav Halák si zmluvu v Caroline nevybojoval. Napriek tomu, že v tréningovom procese sa javil veľmi pozitívne, ku koncu v klube bol naklonený aj samotný slovenský brankár. Viac v článku.

PRESTUP - Novým hráčom v zostave HK 32 Liptovský Mikuláš sa stal fínsky útočník Severi Lahtinen, ktorý nedávno skončil v tíme JYP Jyväskylä po tom, ako bol obvinený a odsúdený za znásilnenie. Lahtinen sa voči spomínanému rozsudku odvolal a preto nie je v súčasnosti právoplatný. Pre 24-ročného krídelníka pôjde o prvé pôsobisko mimo rodnej krajiny. Doposiaľ odohral v najvyššej súťaži 241 zápasov (29+82).

ZRANENIE - Útočník Tomáš Zigo bude Košiciam chýbať do konca sezóny. "Odchovanec Banskej Bystrice musel absolvovať operáciu pravého a v decembri ho čaká operácia ľavého berdra. Z tohto dôvodu sa už Tomáš v tejto sezóne v drese Košičanov nepredstaví. Tomášovi sa budeme snažiť čo najviac pomôcť v jeho rekonvalescencii a prajeme mu skoré a úplné uzdravenie," informujú sociálne siete klubu z metropoly východu.

Zigo, ktorý prestúpil do Košíc po štyroch sezónach v Slovane Bratislava, odohral za "oceliarov" v aktuálnom ročníku päť duelov bez bodu.

ZRANENIEJakub Minárik sa zranil v nedeľňajšom zápase 19. kola Tipos Extraligy proti Banskej Bystrici a nepomôže tímu minimálne dva mesiace. Dvadsaťtriročný útočník po súboji utrpel zranenie v hornej časti tela. Podľa oficiálnej stránky klubu ešte absolvuje vyšetrenie magnetickou rezonanciou. Minárik nastúpil v tejto sezóne na všetkých 19 duelov a získal 11 bodov (6+5). Do Slovana prestúpil pred začiatkom ročníka 2022/23 z Dukly Trenčín. Slovensko reprezentoval aj na tohtoročnom Nemeckom pohári, kde si pripísal jednu asistenciu a pomohol tímu k druhému miestu na turnaji.

ODCHOD - Americký obranca Mitchell Miller opúšťa HK 32 Liptovský Mikuláš. Najproduktívnejší hráč Tipos Extraligy by mal podľa informácií webu HokejPortal.sk pokračovať v kariére v KHL. Čítajte viac.

18. NOVEMBER

ABSENCIA - Kanadský hokejista Milan Lucic bude chýbať Bostonu Bruins na dobu neurčitú. Dôvodom je jeho zapojenie sa do incidentu, ktorý sa odohral v piatok večer. Klub NHL neposkytol bližšie informácie o udalosti. Zámorské médiá informujú, že Lucica údajne zatkla polícia po "incidente v domácnosti". Vedenie bostonského tímu uviedlo, že bude spolupracovať s Lucicovou rodinou, aby jej mohlo poskytnúť akúkoľvek potrebnú podporu a pomoc. Podľa agentúry AP sa bostonská polícia a Lucicov agent k situácii nevyjadrili.

16. NOVEMBER

ZRANENIE - Američan Tage Thompson utrpel zranenie v hornej časti tela a Buffalu Sabres bude chýbať približne mesiac. Dvadsaťšesťročný hráč opustil ľad v druhej tretine utorňajšieho zápasu proti Bostonu (2:5) po zásahu pukom od Charlieho McAvoya.

Thompson zároveň vynechal pätnásť minút z úvodného dejstva, keď ho McAvoy zasiahol korčuľou. V tejto sezóne nazbieral center 12 bodov (6+6) v šestnástich zápasoch, v tej minulej dosiahol kariérne maximum s 94 bodmi (47+47). "Očakávame menej ako mesiace, je to skôr záležitosť týždňov. Konkrétny dátum návratu ešte nemám," uviedol tréner Don Granato pre oficiálnu webstránku NHL.

Jeho tím prehral tri z uplynulých štyroch zápasov a okrem Thompsona sa musí zaobísť aj bez Alexa Tucha, Jacka Quinna a Zacha Bensona. Najbližšie sa predstaví v noci na sobotu na ľade Winnipegu Jets.

PRÍCHOD/ODCHOD - Fín Mikko Kousa sa stal hráčom HK Nitra. Tridsaťpäťročný obranca podpísal zmluvu do konca sezóny. Vedenie tímu zároveň nepočíta s českým bekom Jakubom Kubešom, ktorý medzičasom posilnil LHK Jestřábi Prostějov.

Kousa odohral v najvyššej domácej súťaži Liiga viac ako 600 duelov v dresoch Pelicans, HIFK, Jokerit a Lukko. Pôsobil aj vo Švédsku, Švajčiarsku a KHL. Naposledy sa predstavil v nemeckom klube Düsseldorfer EG.

Po príchode Kousu sa počet legionárov v nitrianskom tíme nezmení, keďže klub súčasne informoval, že nepočíta s Kubešom. Český obranca posilnil Nitru pred začiatkom sezóny, odohral 12 zápasov a pripísal si štyri asistencie.

ZRANENIE - Hokejisti Vancouveru Canucks sa v NHL budú musieť šesť až osem týždňov zaobísť bez Carsona Soucyho. Dvadsaťdeväťročný obranca utrpel zranenie v dolnej časti tela v stretnutí na ľade Montrealu (5:2). Soucy zblokoval na začiatku druhej tretiny strelu slovenského útočníka Juraja Slafkovského a do hry sa už nevrátil. Canucks povolali obrancu Akita Hiroseho z tímu Abbotsford Canucks v AHL.

Kanadský bek posilnil Vancouver pre začiatkom sezóny, nastúpil v 13 zápasoch a zaznamenal 5 bodov (2+3). V profilige pôsobil aj v dresoch Minnesoty Wild a Seattlu Kraken. Informoval portál tsn.ca.

15. NOVEMBER

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Slovák Michael Drábek sa dohodol na novej dvojročnej spolupráci s tímom HK Spišská Nová Ves. Klub to oznámil na sociálnej sieti. Drábek odštartoval sezónu v Trenčíne, nastúpil v piatich zápasoch a zaznamenal tri asistencie. Po príchode do Spišskej odohral osem duelov a pripísal si tri body (1+2).

"Sledovali sme ho dlhodobo a už v závere minulej sezóny sme mali o neho záujem. To sa podarilo zrealizovať počas nedávnej výmeny s Duklou Trenčín. Michael je prototyp moderného útočníka, ktorý je silný na puku s výborným korčuľovaním. Na jeho silných stránkach budeme chcieť stavať v nasledujúcich sezónach a využiť jeho potenciál v maximálnej možnej miere," uviedol generálny manažér klubu Richard Rapáč.

PRÍCHOD - Slovenský hokejový útočník Radovan Puliš sa vrátil do extraligového klubu HK Dukla Ingema Michalovce, v ktorom pôsobil v uplynulej sezóne 2023/2024. Prvý zápas po návrate by mal absolvovať v piatkovom zápase proti Banskej Bystrici. Klub informoval o staronovej akvizícii na sociálnych sieťach.

Prvú sezónu v drese michalovského klubu mu pokazili aj zdravotné problémy, pre ktoré nastúpil v základnej časti iba na 20 zápasov. Získal v nich 10 kanadských bodov za šesť gólov a štyri asistencie. V 15 zápasoch play-off mal bilanciu 3+4. Klub v máji informoval, že Puliš je v skupine hráčov, s ktorými nepočíta pre sezónu 2023/2024. Skúsený útočník bol v úvode prebiehajúceho ročníka následne bez angažmánu, napokon sa vrátil do známeho prostredia: 

"Veríme, že Rado príde plný energie a chuti pomôcť mužstvu a svojimi skúsenosťami prinesie správny impulz pre tím," uviedol tréner michalovského tímu Peter Kúdelka.

14. NOVEMBER

UKONČENIE SPOLUPRÁCE - Hokejový klub Slovan Bratislava sa dohodol s americkým obrancom Ianom Scheidom na predčasnom ukončení kontraktu. Dvadsaťosemročný bek prišiel pred sezónou z nemeckej DEL ako ofenzívne ladený obranca, ktorý mal nahradiť Matta MacKenzieho. Nastúpil na 15 zápasov, v ktorých si pripísal štyri asistencie.

"Ianovi ďakujeme za odvedené služby a v ďalšej kariére želáme len to najlepšie. Podľa dostupných informácií by sa mal vrátiť do nemeckej DEL," napísal klub na sociálnych sieťach.

13. NOVEMBER

PRÍCHOD/ODCHOD - Fínsky hokejový brankár Sami Aittokallio sa stal hráčom HK Nitra. Z nitrianskeho kádra naopak odišiel americký útočník Lincoln Griffin, s ktorým sa vedenie klubu dohodlo na ukončení spolupráce. Klub informoval o zmenách v kádri na oficiálnej stránke.

PRESUN - Ďalší Slovák v NHL. Arizona povolala Kelemena do prvého tímu.

SKÚŠKA - Slovenský hokejový útočník Timotej Šille absolvuje mesačnú skúšku v HC Slovan Bratislava. Klub o tom informoval na oficiálnej stránke.

Pre 28-ročného centra využiteľného aj na krídle pôjde o piate pôsobisko v najvyššej slovenskej súťaži. V nej už nastupoval aj za Skalicu, Nitru, Banskú Bystricu a Nové Zámky. Za sebou má aj viacero zahraničných angažmánov, pôsobil v kanadskej juniorskej súťaži QMJHL, vo Švédsku, Nemecku i v medzinárodnej súťaži EBEL. Uplynulú sezónu 2022/2023 absolvoval vo fínskom klube JoKP v druhej najvyššej súťaži Mestis. V základnej časti odohral 14 stretnutí, v ktorých nazbieral 14 kanadských bodov za osem gólov a šesť asistencií. V 11 dueloch play off mal bilanciu 4+5.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Majstrovská spolupráca bude pokračovať. Košice predĺžili kontrakt s Danom Cemanom.

ZRANENIE - Pavel Francouz vynechá zvyšok sezóny Colorada v NHL pre zranenie v dolnej časti tela. Tridsaťtriročný spoluhráč slovenského reprezentanta Tomáša Tatara sa po operácii vráti späť do Česka, kde bude pokračovať v rekonvalescencii. Gólman mal byť v tomto ročníku opäť dvojkou tímu Avalanche po Alexandrovi Georgievovi, ktorý vlani odchytal 69 zápasov s úspešnosťou zákrokov 91,82 percenta.

Vzhľadom na jeho zranenie si vedenie klubu vyžiadalo Ivana Prosvetova, ktorého Arizona Coyotes umiestnila na waiver listinu. Za uplynulé štyri sezóny je to už druhá, ktorú Francouz vynechá pre zranenie. V ročníku 2020/21 musel podstúpiť dvojitú operáciu bedrového kĺbu, pripomenul portál nhl.com.

PRÍCHOD - Ben Johnson bude opäť pôsobiť v drese slovenského extraligistu HC Nové Zámky. Klub o tom informoval na oficiálnej stránke. Dvadsaťdeväťročný útočník odohral v minulej sezóne za tím 50 zápasov v základnej časti a získal 40 bodov (15+25), v play-off nastúpil v piatich dueloch a zaznamenal dva góly a tri asistencie.

"Ben je výborný hráč, ale v prvom rade skvelý človek. Je ochotný urobiť pre mužstvo čokoľvek, a to si na ňom nesmierne ceníme. Keď preto prišla šanca, neváhali sme o neho zabojovať. Teší nás, že je späť v našej organizácii,” vyhlásil tréner Novozámčanov Erik Čaládi.

11. NOVEMBER

WAIWER LISTINA  - Mladý švédsky útočník Samuel Fagemo pred štartom sezóny putoval z Los Angeles do Nashvillu, ktorý si ho stiahol z waiver listiny. Teraz sa rovnakou cestou do organizácie Kings vracia. Za Predators odohral štyri stretnutia, strelil jeden gól.

VÝMENA - Slovan Bratislava a HC 05 Banská Bystrica zrealizovali výmenu hráčov, v rámci ktorej do Slovana prichádza útočník Roman Žitný. Opačným smerom putuje Alex Výhonský. "Romana považujem za šikovného a kreatívneho hráča, ktorý navyše k týmto vlastnostiam dokázal v posledných sezónach pridať nadpriemernú streleckú efektivitu. Teraz je našou úlohou vhodne ho zapracovať do našej zostavy a herného systému, aby sme čo najskôr mohli využiť jeho hokejové prednosti v náš prospech," povedal športový riaditeľ "belasých" Rostislav Dočekal.

"Od Romana Žitného sa očakávalo, že prispeje výraznejšou mierou k víťazstvám. Aj napriek jeho snahe sa to úplne nedarilo napĺňať, čím narastala frustrácia na jeho, aj na našej strane. Aj z toho dôvodu sme usúdili, že táto výmena bude prospešná pre všetky strany, pre nás a aj pre Slovan. V osobe Alexa Výhonského získavame rozdielového hráča, hoci v inom smere. Je to univerzál, ktorý dokáže výrazne pomôcť aj top hráčom, a to svojou fyzickou hrou, korčuľovaním a pracovnou morálkou. Je veľkým plusom, že dokáže zahrať v hornej a aj v spodnej šestke," nechal sa počuť manažér športovej sekcie "baranov" Ľuboš Pisár.

ŠPEKULÁCIA – Výsledková kríza Calgary sa pomaly podpisuje na samotných hokejistoch. Ruský obranca Nikita Zadorov údajne požiadal o výmenu a hneď sa začalo hovoriť o tom, že záujem prejavilo Toronto. Moskovskému rodákovi po sezóne končí dvojročný kontrakt na 7,5 milióna dolárov, v lete sa teda stane nechráneným voľným hráčom.  

10. NOVEMBER

PRÍCHOD - Extraligový hokejový klub HK Poprad rozšíril útočné rady o kanadského krídelníka Andrewa Calofa. S "kamzíkmi" podpísal zmluvu do konca aktuálneho ročníka s opciou na nasledujúcu sezónu. 

PREDČASNÝ KONIEC - Slovenský hokejový klub Slovan Bratislava sa dohodol s kanadským útočníkom Zachom O'Brienom na predčasnom ukončení kontraktu, ktorý pôvodne platil do konca prebiehajúcej sezóny. Podľa dostupných informácií by sa mal vrátiť do klubu Newfoundland Growlers, ktorý hrá v súťaži ECHL v jeho rodnom meste St. John's.

Slovan má po O'Brienovom odchode na súpiske osem hráčov s iným ako slovenským pasom, no športový manažment klubu pracuje na ďalších príchodoch slovenských, ako aj jedného zahraničného hráča. Klub o nich bude podrobnejšie informovať, akonáhle príde k podpisu zmlúv na oboch stranách.

O'Brien nazbieral v 16 zápasoch päť gólov a sedem asistencií.
O'Brien nazbieral v 16 zápasoch päť gólov a sedem asistencií.TASR

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Slovenský hokejový klub HK Spišská Nová Ves predĺžil kontrakt s útočníkom Jurajom Majdanom o dva roky. Spišiaci to v piatok oznámili na sociálnej sieti. Majdan prišiel do Spišskej Novej Vsi vlani a rýchlo sa zaradil medzi kľúčových hráčov tímu. V sedemnástich dueloch tejto sezóny zaznamenal 18 bodov (6+12). 

PRÍCHOD - Fín Niclas Lucenius sa stal novou posilou nováčika najvyššej slovenskej súťaže HC 19 Humenné. Klub o tom informoval na sociálnych sieťach. Tridsaťštyriročný útočník odohral v najvyššej domácej súťaži Liiga viac ako 400 duelov v dresoch Tappary, TPS Turku, Sport Vasaan, či HPK.

"Niclas je všestranný útočník, ktorý môže hrať hrať ako krídelník aj ako center. Prispieva v ofenzíve aj v defenzíve," uviedol klub. Lucenius už hral na Slovensku, keď si v sezóne 2015/16 obliekal dres Banskej Bystrice.

V slovenskej súťaži naposledy pôsobil v drese Bystrice.
V slovenskej súťaži naposledy pôsobil v drese Bystrice.Profimedia

KONIEC - Slovenský hokejista Vladimír Mihálik sa rozhodol rozviazať kontrakt s tímom HK Dukla Ingema Michalovce. Vedenie účastníka Tipos Extraligy o tom informovalo na svojej oficiálnej webstránke. Tridsaťšesťročný obranca pôsobil v Michalovciach od sezóny 2020/21 a počas troch ročníkov bol kapitán mužstva. Celkovo odohral 133 zápasov počas základnej časti so ziskom 29 bodov (7+22), v play-off nastúpil na 36 duelov a pripísal si dva góly a dve asistencie.

ZMENA TRÉNERA - Vedenie hokejového klubu HC '05 Banská Bystrica sa dohodlo na predčasnom ukončení spolupráce s hlavným trénerom Dougom Sheddenom. Kanaďan sa rozhodol prijať ponuku z inej súťaže. Tím dočasne povedie generálny manažér Ľuboš Pisár. Čitajte viac.

ZRANENIE - Fínsky útočník Artturi Lehkonen z Colorada Avalanche skončil v nemocnici po tom, ako narazil hlavou do mantinelu v druhej tretine zápasu so Seattlom Kraken (3:4). Dvadsaťosemročný krídelník sa zrazil s obrancom súpera Jamiem Oleksiakom a museli mu pomôcť z ľadu do šatne. "Bol pri vedomý, odpovedal a dokázal sa plne hýbať," napísal klub.

9. NOVEMBER

SIEŇ SLÁVY - Bývalý československý hokejový reprezentant Mojmír Božík sa stane ôsmym členom Siene slávy HC Košice. Pridá sa k Ladislavovi Trojákovi, Jiřímu Holečekovi, Igorovi Libovi, Bedřichovi Brunclíkovi, Jánovi Selvekovi, Františkovi Kolláthovi a Jánovi Faithovi, ktorých symbolické dresy visia pod stropom košickej Steel arény. Klub o tom informoval na oficiálnej stránke. Slávnostný ceremoniál sa uskutoční pred najbližším domácim zápasom "oceliarov," v ktorom nastúpia v piatok 17. novembra od 16:30 proti Slovanu Bratislava.

UKONČENIE ZMLUVY - Vitalijs Pavlovs už nie je hráč nováčika najvyššej slovenskej súťaže HC 19 Humenné. S vedením sa dohodol na ukončení spolupráce. Klub o tom informoval na sociálnych sieťach. Lotyšský útočník nastúpil v prebiehajúcej sezóne na 14 zápasov, v ktorých si do štatistík pripísal dva góly a jednu asistenciu. V uplynulom ročníku odohral 33 duelov v drese Michaloviec, v ktorých nazbieral 15 kanadských bodov za sedem gólov a osem asistencií. V play-off pridal v 11 dueloch tri body za asistencie. 

UKONČENIE ZMLUVY - Nováčik extraligy musí hľadať nového trénera, Parfionov v Humennom skončil.

8. NOVEMBER

VÝMENA - Útočník Adam Raška sa sťahuje zo San Jose do Minnesoty. Odchovanec Kopřivnice pôsobil v aktuálnom ročníku na farme v AHL v tíme San Jose Barracuda a za posledné dve sezóny odohral v najlepšej lige sveta osem zápasov. Na gól a asistenciu však stále čaká. Minnesota ho získala spolu s výberom v piatom kole draftu 2026 výmenou za kanadského obrancu Calena Addisona.

WAIVER LISTINA - Edmonton Oilers umiestnil brankára Jacka Campbella na waiver listinu. Po 31-ročnom Američanovi môže v najbližších 24 hodinách siahnuť zadarmo ktorýkoľvek tím NHL. Ak sa tak nestane, zamieri na farmu do Bakersfieldu v AHL. Campbell odohral v tejto sezóne iba päť duelov, v ktorých zaznamenal 87,3 percentnú úspešnosť zákrokov a v priemere inkasoval 4,5 gólu na zápas. Je to piaty najhorší výsledok spomedzi gólmanov, ktorí odohrali aspoň päť stretnutí v sezóne zámorskej profiligy.

"Naši brankári nosia rovnaké dresy ako zvyšok tímu. Povaha tohto postu je taká, že ak urobíte chybu, skončí sa to v sieti. Ak ste útočník a pochybíte, zvyčajne ste ďaleko od bránky a mali by tam byť ďalší hráči, ktorí tím podržia," uviedol tréner kanadského klubu Jay Woodcroft pre portál nhl.com.

7. NOVEMBER

NÁVRAT DO ZOSTAVY - Adam Ružička a Martin Pospíšil by sa mali predstaviť v nočnom zápase Calgary proti Nashvillu. Dvadsaťštyriročný center Ružička hral naposledy 24. októbra proti New Yorku Rangers (1:3). V stretnutí strávil na ľade len niečo vyše päť minút, v závere prvej tretiny utrpel zranenie po zákroku Jimmyho Veseyho.

Ten ho nešetrne narazil zozadu na mantinel a útočník si pritom udrel hlavu o plexisklo. Ružička dosiahol v doterajších siedmich stretnutiach štyri body (2+2) a je najproduktívnejší Slovák. Tréner Ryan Huska ho zaradil v utorkovom tréningu do štvrtej formácie. V treťom útoku by sa mal predstaviť opäť aj Pospíšil. 

PODPIS - Do štruktúr extraligového klubu HK Spišská Nová Ves vstúpil bývalý hokejový útočník Dávid Skokan. S vedením úradujúceho lídra najvyššej súťaže sa dohodol na práci trénera zručností v A-mužstve i asistenta pri dorastencoch. Viac v článku.

PRESTUP - Novou posilou HC Slovan Bratislava sa stal kanadský hokejista Ethan Werek. Tridsaťdvaročný útočník podpísal zmluvu do konca prebiehajúcej sezóny a od stredy sa zapojí do tréningového procesu s mužstvom. Viac v článku.

6. NOVEMBER

ZRANENIE - Švédsky hokejista Nicklas Bäckström si v prebiehajúcej sezóne NHL už pravdepodobne nezahrá. V pondelok to povedal generálny manažér Washingtonu Capitals Brian MacLellan. Tridsaťpäťročný center minulý týždeň oznámil, že si dáva od hokeja pauzu na neurčito a dôvodom sú jeho pretrvávajúce problémy s bedrom.

Líder klubu v počte asistencií riešil dlhodobé zdravotné problémy najprv artroskopickou operáciou v roku 2015 a ďalším invazívnejším zákrokom v lete 2022. K tímu sa vrátil v januári 2023. Bäckström však neodštartoval nový ročník v ideálnej forme, na konte má z ôsmich duelov jediný kanadský bod.

PRESTUP - Kanadský brankár Cody Porter sa stal posilou švédskeho tímu Västerviks, za ktorý nastupuje aj slovenský útočník Alex Čiernik.

PODPIS - Slovenský hokejový brankár Jaroslav Halák ide na skúšku do klubu NHL Carolina Hurricanes. V tíme by mal zaskočiť za Frederika Andersena, ktorý má zdravotné problémy. Viac v článku.

TREST - Kanadský hokejista Andrew Mangiapane z Calgary Flames si v NHL nezahrá jeden duel. Vedenie ligy ho suspendovalo za krosček na útočníka Seattlu Jareda McCanna. K faulu prišlo v prvej tretine v zápase 4. novembra, Mangiapane dostal priamo v hre trest do konca stretnutia. Na základe kolektívnej zmluvy príde o zhruba 30 tisíc dolárov.

ZRANENIE - New Jersey bude niekoľko týždňov chýbať útočník Jack Hughes (22), ktorý je momentálne lídrom bodovania NHL. Mladý center sa zranil v piatkovom zápase v St. Louis. Podľa klubu má Hughes bližšie nešpecifikované problémy v hornej časti tela. Čítajte viac.

5. NOVEMBER

VÝMENA - O zaujímavú výmenu brankárov sa postaral český Mountfield HK, kde prichádza Jan Lukáš a opačným smerom do fínskeho tímu SaiPa mieri Henri Kiviaho.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Švajčiarsky brankár Reto Berra oslávi v januári už svoj 37. narodeniny, ale koniec kariéry neplánuje, pretože zmluvu so súčasným zamestnávateľom HC Fribourg-Gottéron predĺžil zmluvu do konca sezóny 2025/26. V tejto sezóne má navyše skvelé čísla, keďže priemerne inkasoval iba 1,79 gólu na zápas a jeho úspešnosť zákrokov je na hranici 93,4 percent. Vyhral až dvanásť zo sedemnástich zápasov.

4. NOVEMBER

DEBUT V NHL - Prvého vystúpenia na ľade NHL sa dočká aj slovenský hokejista Martin Pospíšil. Calgary ho pred duelom v Seattli povolalo do prvého tímu a kouč Ryan Huska potvrdil, že s ním počíta. V roku 2018 si ho tamojšia organizácia vybrala vo štvrtom kole draftu ako voľbu s poradovým číslom 105. Potom pôsobil najmä v AHL v drese farmárského tímu Wranglers. V sezóne 2020/21 si odbehol aj do slovenskej extraligy, v ktorej nastupoval v drese Košíc.

DEBUT V NHL - Edmonton potvrdil, že v domácom dueli proti Nashvillu si svoju premiéru v zámorskej profilige odkrúti Raphael Lavoie. Dvadsaťtriročný Kanaďan bol tímom Oilers draftovaný v roku 2019 počas druhého kola. Celkovo bol 38. voľbou celého draftu. Útočník odvtedy pôsobil v AHL vo farbách Bakersfield Condors.

2. NOVEMBER

PRESTUP - Ruský obranca Valerij Vasiljev posilnil HK 32 Liptovský Mikuláš a dohodol sa na zmluve do konca sezóny. 29-ročný Moskovčan odohral väčšinu kariéry v KHL. Rusko reprezentoval na MSJ, odkiaľ má bronz. V roku 2012 ho v siedmom kole z celkového 201. miesta draftovala Philadelphia do NHL, lenže v zámorí nikdy nepôsobil.

NOVÁ POZÍCIA - Joe Thornton niekoľko dní dozadu oficiálne oznámil ukončenie svojej bohatej hráčskej kariéry a teraz sa stal jedným z dvojice generálnych manažérov tímu Kanady pre tradičný koncoročný Spengler Cup, ktorý sa tradične koná vo švajčiarskom Davose. Legendárny "Jumbo Joe" za tento tím nastupoval počas lock-outov v sezónach 2004/05 aj 2012/13, ako aj počas pandémie koronavírusu v roku 2020. Dokonca má švajčiarske občianstvo, klub aj mesto si nesmierne obľúbil. Vyhral s ním jeden titul.

OCHRANA KRKU - Kanadská WHL oznámila, že od 3. novembra zavedie povinnú ochranu krku pre hráčov. Termín sa môže oddialiť, kluby najskôr musia mať dostupné ochranné pomôcky. Hráči budú musieť mať ochranu krku nielen na zápasoch, ale aj na tréningoch. Vedenie ligy však očakáva problémy s dodávkami nákrčníkov od licencovaných dodávateľov v dôsledku zvýšeného dopytu po tragickej smrti bývalého hráča NHL Adama Johnsona. Ako prvá liga zaviedla povinnú ochranu krku britská EIHL, myšlienkou sa zaoberajú aj ďalšie súťaže.

UKONČENIE KARIÉRY - Iba 19-ročný kanadský hokejista Lane Hinckley ukončil kariéru pre traumatické poranenie mozgu. Kapitán tímu Charlottetown Islanders, ktorý pôsobí v Quebec Major Junior Hockey League (QMJHL) uviedol, že mu hrozí demencia. V tejto sezóne odohral štyri zápasy bez bodového zisku. "Lekári mi povedali, že moja hokejová kariéra sa skončila. Mám za sebou príliš veľa bitiek, úderov a otrasov mozgu, z ktorých som sa nevedel poriadne spamätať. Lekári ma informovali, že magnetická snímka môjho mozgu ukazuje lézie a jazvy s rozmermi 25x17 milimetrov. Mám riziko vzniku CTE, čo je chronická traumatická encefalopatia a hrozí mi skorý nástup demencie," uviedol hráč na svojom účte na Instagrame.

OCHRANA KRKU - Slovenský útočník Martin Chromiak je medzi tromi hráčmi svojho tímu Ontario Reign v AHL, ktorí začali používať ochranu krku.

PODPIS - O návrat do súťažného kolotoča sa pokúša Mark Pysyk. Tridsaťjedenročný obranca vynechal celý minulý ročník pre zranenie achilovky. V septembri sa snažil uspieť v kempe Pittsburghu, ale pre problémy v dolnej časti tela nedostal kontrakt na úrovni NHL. Teraz sa pokúsi prebojovať späť na najvyššiu úroveň cez Wilkes-Barre/Scranton Penguins v AHL. Pysyk má za sebou 521 duelov v základnej časti profiligy so 104 bodmi (28+76), v play-off odohral len štyri stretnutia.

PODPIS - Skúsený 34-ročný útočník Sam Gagner si pred sezónou nevyslúžil kontrakt od Edmontonu, a tak začal sezónu na farme v AHL, ale teraz mu Oilers ponúkli ročnú zmluvu, takže bohatá kariéra niekdajšej šestky draftu z roku 2007 pokračuje na najvyššej úrovni.

PRESTUP - Kanadský obranca a sedemnástka draftu z roku 2011 Nathan Beaulieu prvýkrát v kariére opúšťa NHL, na kontrakte do konca sezóny sa dohodol so švajčiarskym Klotenom, ktorý je účastníkom najvyššej súťaže. Rodák zo Stratford odohral v NHL za Montreal, Buffalo, Winnipeg, Pittsburgh a Anaheim celkovo 471 stretnutí základnej časti a ďalších 21 pridal v play-off.

VÝMENA - Slovenský obranca Jakub Chromiak bol v deň svojich 18. narodenín vymenený v rámci juniorskej OHL. Sudbury Wolves ho za výbery 2. a 6. kole draftu 2027, ako aj 4. kole draftu 2025 poslal do Kingstonu Frontenacs. Viac v článku.

ZRANENIE - Brankár Carter Hart z Philadelphie Flyers nedohral štvrtkový zápas proti Buffalu Sabres (2:5). V polovici prvej tretiny odstúpil zo zápasu a klub informoval, že utrpel zranenie v strednej časti tela. Hart sa zranil po súboji s útočníkom "šablí" Kyleom Okposom. O dve minúty neskôr ho prekonal Brandon Biro, Hart následne za pomoci spoluhráča odišiel z ľadu. Domáci tréner John Tortorella povedal, že po zápase nemal žiadne informácie o stave brankára.

UKONČENIE SPOLUPRÁCE - Hokejový klub Ottawa Senators odvolal z postu generálneho manažéra Pierrea Doriona. Post bude zastávať terajší prezident hokejových operácií Steve Staios, ktorý zotrvá vo funkcii, kým kanadský tím nenájde trvalú náhradu. Ku zmene prišlo v deň, keď Ottawa prišla o výber v 1. kole draftu pre zmarený trejd Jevgenija Dadonova. Vedenie Senators reagovalo aj na 41-zápasový dištanc pre centra Shanea Pinta, ktorý pyká za porušenie pravidiel o stávkovaní a na nedávne zlé výsledky po dobrom vstupe do sezóny. Čítajte viac.

1. NOVEMBER

TREST - Ottawa Senators prišla o jeden výber v prvom kole draftu NHL. Príčinou je, že neinformoval konkurenčné kluby o detailoch zmluvy ruského útočníka Jevgenija Dadonova a vedenie ligy tak muselo zneplatniť jeho trejd z Vegas do Anaheimu v marci 2022.

Dadonov pôsobil v Ottawe do leta 2021, keď ho Senators vymenili do Vegas. V zmluve však mal klauzulu o tom, že ho nemôžu vymeniť do 10 konkrétnych klubov a medzi nimi bol aj Anaheim. Klub z Las Vegas sa to však nedozvedel a v deň uzávierky trejdov roku 2022 ho vymenil práve do tímu Ducks. Liga však tento obchod zaregistrovať nemohla. Dadonov v súčasnosti hrá už za Dallas.

Ottawa príde o výber v 1. kole draftu v roku 2024, 2025, alebo 2026. Z týchto troch možností si môže vybrať a informovať o tom musí do 24 hodín po draftovej lotérii v danom roku.

ZRANENIE - Švéd Nicklas Bäckström v najbližšej dobe nenastúpi za Washington Capitals v NHL. Dôvodom sú pretrvávajúce problémy s bedrom. Líder klubu v počte asistencií riešil dlhodobé zdravotné problémy operáciou v lete 2022, k tímu sa vrátil v januári 2023. Tridsaťšesťročný center však neodštartoval nový ročník v ideálnej forme, na konte má z ôsmich duelov jediný kanadský bod.

"Rozhodol som si dať na istý čas pokoj od hokeja. Bolo to náročné rozhodnutie, ale cítim, že v tejto chvíli správne pre moje zdravie," uviedol. Celú kariéru odohral za Washington, ktorý ho draftoval v roku 2006. Za Capitals nastúpil v 1105 dueloch a zaznamenal 271 gólov a 762 asistencií.

ŠPEKULÁCIA - Útočník Ethan Werek podľa posledných informácií mieri do Slovana Bratislava. Kanaďan vyhral v roku 2019 titul s Třincom a následne odošiel na štyri sezóny do čínskeho klubu Kunlun v KHL, vďaka čomu mohol na ZOH 2022 reprezentovať práve Čínu. Záver minulého ročníka strávil v Mountfielde, odvtey je bez angažmánu a zápasovej praxi.

PRESTUP - Americký útočník Max Gerlach opúšťa HK Poprad. Jeho kariéra bude pokračovať v druholigovom švajčiarskom klube HC Sierre. Viac v článku.

VYŠETROVANIE - Britská polícia začala vyšetrovanie tragického úmrtia amerického hokejového útočníka Adama Johnsona (†29), ktorému korčuľa protihráča prerezala krk a následne po prevoze do nemocnice ťažkým zraneniam podľahol. Viac v článku.

UKONČENIE KARIÉRY - Americký hokejista Paul Stastny sa po 17 sezónach v NHL rozhodol ukončiť profesionálnu kariéru. Syn slovenskej legendy Petra Šťastného priznal, že pred svojím rozhodnutím požiadal o radu aj svojho otca. Viac v článku.

TREST - Oddelenie hráčskej bezpečnosti zámorskej hokejovej NHL suspendovalo na štyri zápasy Charlieho McAvoya z Bostonu. Dvadsaťpäťročného amerického obrancu potrestali za tvrdý atak na Olivera Ekmana-Larssona z Floridy. Po uložení zákazu činnosti a disciplinárnom konaní bezpečnostné oddelenie uviedlo, že McAvoy sa mohol vyhnúť priamemu kontaktu s hlavou švédskeho obrancu.

Pre McAvoya je to druhý trest v NHL za napadnutie hlavy súpera. Prvú "stopku" na jeden duel dostal v play off sezóny 2018/19 za nedovolený zákrok na útočníka Columbusu Josha Andersona. Člen prvej formácie Bruins príde o 197 917 dolárov z platu. Ak sa voči trestu neodvolá, nebude môcť hrať až do zápasu Bostonu na ľade Montrealu (11. novembra).

Prečítajte si aj októbrové novinky zo sveta hokeja

Zmienky