Hokej ONLINE: Jurčo pokračuje vo Švajčiarsku, Heinen s návratom do Bostonu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hokej ONLINE: Jurčo pokračuje vo Švajčiarsku, Heinen s návratom do Bostonu

Aktualizované
Jurčo vo Švajčiarsku zaujal.
Jurčo vo Švajčiarsku zaujal.Profimedia
Hokejové sezóny sa už naplno rozbehli v Európe i za oceánom. Okrem prestupových noviniek pre vás budú Flashscore Správy sledovať aj iné aktuálne informácie zo sveta viacerých súťaží. Zranenia, tresty či počiny hokejistov, ktoré výrazne menili štatistické tabuľky. V článku nájdete množstvo rôznych údajov týkajúcich sa hlavne mimozápasového diania.

31. OKTÓBER

PRESTUP - Útočník Danton Heinen sa po troch sezónach rozdelených medzi Anaheim a Pittsburgh vracia do Bostonu, kde v sezóne 2016/17 do NHL vstupoval. S tímom okolo Davida Pastrňáka podpísal ročnú zmluvu na 775-tisíc dolárov. Kanaďan v lige odohral 413 zápasov a k 70 gólom pridal 106 nahrávok. S Bruins si v roku 2019 zahral finále Stanley Cupu.

30. OKTÓBER

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Slovenský hokejista Tomáš Jurčo ostáva do konca sezóny v Davose. Tridsaťročný hráč sa v sobotu dvomi gólmi postaral o výhru v zápase proti EHC Biel a v pondelok ráno sa obe strany dohodli na pokračovaní spolupráce. Zmluva bola pôvodne obmedzená na jeden mesiac.

Klub podpísal s Jurčom kontrakt 26. septembra. Išlo o dočasný pracovný dokument z dôvodu absencie viacerých kľúčových hráčov pre zranenia. Jurčo sa okamžite začlenil do tímu a v 12 zápasoch zaznamenal päť gólov a jednu asistenciu. 

29. OKTÓBER

KONIEC KARIÉRY - Jeden z najlepších hokejistov uplynulých dvoch dekád Joe Thornton oficiálne skončil s hokejom. Jednička draftu 1997 v minulej sezóne NHL nikde nehrala, no stále sa špekulovalo o jej možnom návrate. Špekulácie sa však skončili, 44-ročný Kanaďan odchádza do dôchodku bez Stanleyho pohára.

Na odpočinok mieri ako olympijský víťaz, vicemajster sveta i ako majiteľ Hart a Art Ross Trophy. V NHL odohral za Boston, San Jose, Toronto a Floridu 24 sezón, 1 714 zápasov a získal 1 539 bodov (430+1 109), čo ho v historickej tabuľke radí na 12. miesto. Ďalších 187 štartov a 134 bodov (32+102) pridal v play-off o Stanleyho pohár.

28. OKTÓBER

TREST - Americký hokejista Connor Clifton z Buffala Sabres obdržal od disciplinárky NHL dvojzápasový dištanc za nedovolený zákrok do oblasti hlavy útočníka Nica Hischiera z New Jersey Devils. Stalo sa to počas piatkového zápasu, v ktorom "diabli" triumfovali 5:4. Dvadsaťosemročný obranca zachytil štyri minúty pred koncom úvodnej tretiny Hischiera ľavým ramenom. Švajčiar musel ísť do kabíny a do hry sa vrátil až v nasledujúcej tretine. Tréner "diablov" Lindy Ruff v sobotu uviedol, že Hischier nebude hrať v nedeľu proti Minnesote Wild pre zranenie v hornej časti tela. Buffalo v nedeľu hostí Colorado Avalanche.

UKONČENIE KARIÉRY - Dlhoročný český hokejový reprezentant Tomáš Plekanec ukončil športovú kariéru. Dôvodom sú zdravotné ťažkosti, pre ktoré nedokázal dokončiť prebiehajúcu sezónu v Kladne. Počas svojej úspešnej kariéry odohral vyše tisíc zápasov v zámorskej NHL a získal tri medaily na MS.

"Zo zdravotných dôvodov som sa rozhodol ukončiť ročník a aj celú moju kariéru. Myslel som si, že mi niekoľko týždňov odpočinku pomôže, aby som sa mohol vrátiť na ľad a zabojovať o play-off. Žiaľ, realita je trochu iná. Veľmi rád by som pomohol, ale bol by pre mňa príliš veľký risk pokračovať ďalej," uviedol 40-ročný útočník na sociálnej sieti klubu.

Plekanec počas svojej kariéry odohral 1001 zápasov v základnej časti zámorskej NHL so ziskom 608 bodov (233+375), v play-off pridal 94 duelov a 53 bodov (18+35). S českou reprezentáciou získal striebro na MS 2006 v Lotyšsku a bronz na MS 2011 na Slovensku. Bronz zopakoval aj o rok neskôr na šampionáte vo Fínsku a Švédsku. Okrem toho sa zúčastnil aj mna dvoch ZOH. V sezóne 2000/01 získal zlato na juniorskom svetovom šampionáte.

Po návrate zo zámoria pôsobil v extraligovej Komete Brno. Odtiaľ zamieril do Kladna, ktorému pomohol k návratu medzi elitu. V aktuálnej sezóne odohral deväť zápasov, v ktorých zaznamenal štyri body (1+4). Informoval o tom portál isport.cz.

27. OKTÓBER

HOSŤOVANIE - Skúsený útočník Juraj Mikúš odchádza z Nových Zámkov na hosťovanie do konca novembra do konkurenčnej Dukly Trenčín. 36-ročný hráč v tejto sezóne odohral za "býkov" sedem stretnutí a strelil jeden gól.

UKONČENIE KARIÉRY - Zack Kassian sa po dvanástich rokoch v hokejovej NHL rozhodol ukončiť kariéru. Tridsaťdvaročný útočník si naposledy obliekal dres Arizony Coyotes, najviac sa preslávil v Edmontone Oilers, kde nastupoval často na krídle s Connorom McDavidom. Kassian v minulej sezóne zaznamenal v drese Coyotes len dve asistencie a 50 trestných minút v 50 zápasoch. Pred štartom nového ročníka sa zapojil do kempu Anaheimu Ducks, ale na skúške neuspel.

V NHL odohral za Buffalo Sabres, Vancouver Canucks, Edmonton a Arizonu dokopy 661 zápasov v základnej časti a nazbieral v nich 203 bodov (92+111). "Hrať v NHL je jedna vec, ale stráviť v tejto lige 12 sezón, je niečo špeciálne. Stretol som množstvo skvelých ľudí a s niektorými som si vytvoril kamarátske vzťahy na celý život," povedal Kassian pre nhl.com.

PODPIS - Boston ho draftoval až ako 200. hráča v poradí v drafte 2022, ale kanadský obranca Jackson Edward (19) už má zmluvu v NHL. Bruins podpísali s fyzicky zdatným juniorským hráčom z tímu London Knights z OHL trojročný nováčikovský kontrakt na 2,58 milióna dolárov. Edward nazbieral v minulej sezóne 25 bodov (5 gólov, 20 asistencií) v 65 zápasoch základnej časti a so 110 trestnými minútami bol zároveň piatym najtrestanejším hráčom ligy.

26. OKTÓBER

TREST - Americký hokejista Shane Pinto dostal od vedenia NHL 41-zápasový dištanc. Center Ottawy pyká za porušenie pravidiel o stávkovaní.

Vedenie zámorskej súťaže na svojom webe uviedlo, že Pinto dostal trest za "aktivity súvisiace so športovým stávkovaním". Liga však zároveň zdôraznila, že nenašla žiadny dôkaz o tom, že by hráč priamo podával stávky na zápasy NHL. "Súťaž považuje tento prípad za uzavretý a nebude sa k nemu ďalej vyjadrovať," uvádza sa na oficiálnej webstránke profiligy.

CHVÍĽKOVÝ NÁVRAT NA FARMU - Český hokejový útočník Radim Zohorna sa po šiestich dňoch mal vrátiť z tímu Pittsburghu na farmu do celku Wilkes-Barre/Scranton do nižšej AHL. Za Penguins odohral dva zápasy a strelil jeden gól. Namiesto Zohornu bol z AHL do prvého tímu pozvaný kanadský útočník Corey Andonovski, ktorý čaká na premiéru v NHL. Klub o tom informoval na sociálnej sieti X (Twitter). O pár hodín neskôr však Pittsburgh povolal Čecha späť.

25. OKTÓBER

KONIEC KARIÉRY - S aktívnou hokejovou kapitolou života sa rozlúčil Dávid Skokan. Popradský útočník o tom informoval prostredníctvom svojho účtu na Facebooku. "Prišiel čas spraviť rozhodnutie, ktoré sa nerodí ľahko, ale človek mieni a Pán Boh mení," vyjadril sa a v závere doplnil: "Uvidíme, čo život prinesie, som otvorený všetkému a rád by som pri hokeji ostal. Budem čakať na správnu príležitosť a verím, že príde."

PODPIS ZMLUVY - Dvadsaťosemročný slovenský brankár Denis Godla sa dohodol na spolupráci s bratislavským Slovanom. V minulom ročníku hájil farby Litvínova v českej extralige, od leta bol bez zmluvy. V Bratislave by mal zotrvať do konca aktuálnej sezóny.

KONIEC KARIÉRY - Najstarší brankár uplynulej sezóny NHL Craig Anderson končí kariéru ako člen klubu Ottawa Senators, kde podpísal kontrakt na jeden deň. Dvakrát draftovaný Američan začal v profilige už v sezóne 2002/03 vo farbách Chicaga, následne hájil farby Floridy, Colorada, Senators, Washingtonu a naposledy Buffala. Krátko patril aj Floride a St. Louis a v dvoch prípadoch obliekol aj americký dres na majstrovstvách sveta. Celkom v lige odchytal 709 zápasov s bilanciou 319-275-73 a vychytal 43 čistých kont, v roku 2017 získal Bill Masterton Trophy za oddanosť hokeju. Teraz by mal pracovať v Buffale ako konzultant.

24. OKTÓBER

ZRANENIE - Kanadský útočník Taylor Hall si obnovil zranenie ľavého ramena a bude dlhší čas chýbať hokejistom Chicaga Blackhawks. Klub NHL jeho zdravotný stav posúdi z týždňa na týždeň. Hall utrpel zranenie 11. októbra v zápase s Bostonom Bruins po hite od obrancu "medveďov" Brandona Carla. 

"Snažil sa hrať cez zranenie. Nemá význam, aby to ďalej skúšal, existuje riziko, že by sa to mohlo ešte zhoršiť, alebo by si spôsobil iné problémy v snahe chrániť si rameno. Vynechá niekoľko najbližších zápasov, potom pôjdeme týždeň po týždni a uvidíme, ako na tom bude," vyjadril sa na adresu svojho zverenca tréner "jastrabov" Luke Richardson.

ODLOŽENÝ ZÁPAS - Stredajší predohrávaný zápas 31. kola českej hokejovej extraligy medzi HC Dynamo Pardubice a HC Vítkovice Ridera odložili. Dôvodom je viróza v tíme hostí, ktorá im neumožní nastúpiť na duel. Náhradný termín je vo štvrtok 30. novembra o 18.00 h v Pardubiciach.

PRÍCHOD - Lotyšský hokejista Kristofers Bindulis sa stal novou posilou HK Dukla Ingema Michalovce. Vedenie účastníka Tipos Extraligy o tom informovalo na oficiálnej webstránke. Dvadsaťosemročný obranca odohral prevažnú časť svojej kariéry v zámorí. Počas siedmich rokov pôsobil v ECHL a AHL. V sezóne 2020/21 obliekal dres Krefeldu Pinguine v nemeckej najvyššej súťaži (DEL). Uplynulé dva ročníky strávil v českej extralige (HC Motor České Budějovice). Bindulis reprezentoval Lotyšsko na MS v roku 2017 v Nemecku a Francúzsku.

DOČASNÝ ODCHOD - Zámorský hokejový klub Winnipeg Jets uvoľnil z rodinných dôvodov trénera Ricka Bownessa. Jeho manželka Judy dostala záchvat a hospitalizovali ju v nemocnici, kde sa podrobuje ďalším vyšetreniam. Klub NHL na základe toho umožnil šesťdesiatosemročnému kanadskému koučovi, aby mohol odísť za manželkou a podporiť ju.

Dočasným koučom bude do návratu Bownessa asistent Scott Arniel. "Myšlienkami a modlitbami sme s Judy a Rickom. Je to pre nich teraz veľmi ťažké obdobie," uviedol Arniel podľa oficiálnej klubovej webstránky.

KONIEC - Miloš Holaň odstúpil z pozície trénera českého extraligového tímu HC Vítkovice Ridera. Päťdesiatdvaročný kouč sa po vzájomnej dohode s majiteľom klubu Alešom Pavlíkom rozhodol odísť na vlastnú žiadosť. Mužstvo triumfovalo len v štyroch z trinástich zápasov a patrí mu predposledné 13. miesto v tabuľke.

23. OKTÓBER

ZRANENIE - Hokejistom tímu Seattle Kraken bude v NHL minimálne osem týždňov chýbať André Burakovsky. Švédsky útočník sa zranil v nedeľnom stretnutí na domácom ľade proti New Yorku Rangers (1:4). Burakovského v druhej tretine narazil na mantinel kapitán Rangers Jacob Trouba, ktorý dostal dve minúty za hrubosť. Švéd po tomto zákroku odkorčuľoval z ľadu a držal sa v oblasti kľúčnej kosti. Do zápasu sa už nevrátil. Klub v pondelok zverejnil, že hráč podstúpil nešpecifikovanú procedúru v hornej časti tela.

OPERÁCIA - Slovenský hokejista Matúš Sukeľ sa dlhšiu dobu v drese tímu HC Verva Litvínov nepredstaví. Kapitán mužstva sa v piatkovom stretnutí českej najvyššej súťaže proti Vítkoviciam zranil a čaká ho bližšie nešpecifikovaná operácia. Čítajte viac.

Ostatné zranenia Sukeľa.
Ostatné zranenia Sukeľa.Flashscore

ZRANENIE - Kanadský hokejista Connor McDavid utrpel zranenie v hornej časti tela a bude pauzovať jeden až dva týždne. V pondelok o tom informoval jeho klub Edmonton Oilers. Dvadsaťšesťročný útočník sa zranil v zápase s Winnipegom Jets (2:3 pp) v noci na nedeľu. Čítajte viac.

22. OKTÓBER

TREST - Oddelenie hráčskej bezpečnosti NHL potrestalo Rasmusa Anderssona dištancom na štyri zápasy. Obranca Calgary Flames bude pykať za zákrok na útočníka Patrika Laineho v piatkovom stretnutí proti Columbusu Blue Jackets. Švéd v tretej tretine na modrej čiare nešetrne atakoval fínskeho hráča, ktorý si práve preberal puk. Zadák dostal v zápase trest na päť minút a do konca zápasu. Počas absencie príde o viac ako 94-tisíc dolárov. Laine utrpel zranenie hornej časti tela a nenastúpil na ľade Minnesoty.

21. OKTÓBER

WAIVER - Mladý útočník Liam Foudy opúšťa Columbus, ktorý ho zapísal na waiver listinu a odtiaľ si ho stiahol Nashville.

ZMENA TÍMU - Slovenský hokejista Filip Mešár sa sťahuje z Lavalu Rocket v AHL do tímu Kitchener Rangers, ktorý pôsobí v juniorskej Ontario Hockey League (OHL). Oznámil to v sobotu klub NHL Montreal Canadiens. Viac v článku.

PRESTUP - Skúsený kanadský útočník Tyler Ennis po úspešnej sezóne v Berne koketoval s návratom do NHL, ale miesto nezískal v žiadnom tíme, a tak podpísal kontrakt do konca sezóny s nemeckým Adlerom Mannheim. Bývalá 26-tka draftu 2008 odohrala za Buffalo, Toronto, Ottawu, Edmonton a Minnesotu 700 zápasov v profilige (144+202), ďalších 24 pridala v play-off (4+8).

ZRANENIE -  Kanadský hokejista Robby Fabbri bude pre zranenie v dolnej časti tela chýbať Detroitu Red Wings v zámorskej NHL štyri týždne. Dvadsaťsedemročný útočník nehral od 12. októbra, keď v úvodnom zápase sezóny strelil gól, ale jeho tím prehral na ľade New Jersey Devils 3:4.

20. OKTÓBER

UKONČENIE SPOLUPRÁCE - V Poprade skončil útočník Brent Beaudoin, pre ktorého bol Poprad prvé európske pôsobisko. V minulej sezóne hral za Worcester Railers v ECHL a bol najproduktívnejší hráč tímu. V 71 zápasoch nazbieral 55 kanadských bodov za 20 gólov a 35 asistencií. V drese "kamzíkov" však nenaplnil očakávania. V siedmich dueloch si pripísal len asistenciu a v uplynulých troch stretnutiach sa nezmestil do zostavy. Nahradí ho Oleksandr Peresunko, ktorý naposledy rozhodol o triumfe Popradu proti Zvolenu 3:2 po nájazdoch. Ukrajinec pôsobil v tejto sezóne v nižšej súťaži Tipos SHL a zaznamenal za Aquacity Pikes 18 bodov (14+4). Ďalšie zmeny sa očakávajú až po dueloch v Spišskej Novej Vsi a Nitre.

TRESTY - Disciplinárna komisia Slovenského zväzu ľadového hokeja (DK SZĽH) potrestala banskobystrického útočníka Tomáša Matoušeka jednozápasovým dištancom. Dôvodom bolo podkopnutie protihráča v nedeľňajšom súboji Tipos Extraligy medzi domácimi "baranmi“ a HK Spišská Nová Ves. Tridsaťjedenročný útočník vynechá piatkový duel Banskobystričanov v Nitre.

Disciplinárka na svojom štvrtkovom zasadnutí riešila aj viacero previnení klubov proti disciplinárnemu poriadku. HC Slovan Bratislava musí zaplatiť pokutu 500 eur za vulgárne skandovanie fanúšikov počas tretej tretiny minulotýždňového duelu s HK Poprad, HC’05 Banská Bystrica rovnako 500 eur za totožné previnenie v súboji proti Slovanu. Účastník TIPOS Slovenskej hokejovej ligy VLCI Žilina zinkasoval 300-eurovú pokutu za hádzanie drobných predmetov na ľadovú plochu počas tretej tretiny a po skončení stretnutia s Považskou Bystricou.

Disciplinárna komisia sa zaoberala aj dvoma podnetmi proti HK Nitra. V prvom prípade udelila pokutu 200 eur za porušenie smernice SZĽH o používaní video plochy na zimných štadiónoch, konkrétne za nedovolené opätovné prehrávanie kontroverznej situácie, ktorá by mohla vyvolať vášne u divákov alebo negatívne vplývať na rozhodovanie zápasu arbitrami. Druhý podnet smeroval na prezidenta klubu Miroslava Kováčika, ktorý podľa zápisu o stretnutí zo súboja Nitry proti Trenčínu urážal rozhodcov. DK SZĽH mu udelila napomenutie s účinnosťou od 20. októbra.

ZRANENIE - Zdravotné problémy hlásia Michalovce, ktorým vypadli na dlhší čas hneď tri opoy. Martin Bodák a Chase Pearson budú so svalovými zraneniami posudzovaní na týždennej báze. Max Newton dokonca až na mesačnej báze.

UVEDENIE DO SIENE SLÁVY - Účastník zámorskej NHL St. Louis Blues uvedie 19. januára 2024 niekdajšieho slovenského hokejistu Pavla Demitru do klubovej siene slávy. Viac v článku.

WAIVER LISTINA - Na waiver listine sa ocitli až traja skúsení hráči Zack MacEwen (Ottawa), Radim Šimek (San Jose) a Jansen Harkins (Pittsburgh).

ŠPEKULÁCIA - Už skôr boli medializované informácie, že o kanadského útočníka Adama Tambelliniho hrajúceho za švédske Rögle je záujem vo švajčiarskej NLA. Najnovšie ho chce aj Davos.

PRESTUP - Kanadský útočník Giorgio Estephan po dvoch rokoch v Litvínove zamieril do fínskeho tímu JYP Jyväskylä, avšak tam sa dlho neohrial. Pokračovať bude znova v Česku, dohodol sa s Mountfieldom.

PRESTUP - Fínski útočníci Julius Vähätalo a Micke Saari v minulej sezóne nastupovali za Liptovský Mikuláš, ale až teraz si našli nové pôsobiská. Prvý menovaný sa dohodol s domácim tímu TUTO Hockey a druhý zamieril do dánskeho celku Odense Bulldogs.

PRESTUP - Slovenský útočník Libor Nemec aktuálne nastupuje za Green Bay Gamblers v USHL, ale od nového ročníka bude súčasťou UMass-Lowell v univerzitnej NCAA. Pôvodne mal hrať už od tohto ročníka za konkurenčnú Lake Superior State University, ale rozhodol sa pre zmenu. Preto musel ešte rok zostať v inej lige.

19. OKTÓBER

ŠPEKULÁCIA - Ešte minimálne dva týždne sa podľa informácií zo zámoria verejnosť nedozvie, kde bude v aktuálnej sezóne pôsobiť hviezdny útočník Patrick Kane. Počas najbližších dní by sa však Američan už mohol dostať k prvým "oťukávacím" rozhovorom s potenciálnymi záujemcami o jeho služby. Viac v článku.

DEBUT - Osemnásťročný švédsky hokejista Leo Carlsson absolvuje v noci na piatok debut v zámorskej NHL. Dvojka tohtoročného draftu nastúpi vo svojej premiére za Anaheim proti Dallasu. Carlsson trénoval v utorok aj v stredu v elitnej útočnej formácii s Trevorom Zegrasom a Troyom Terrym. Prvé dva zápasy vynechal pre zranenie v dolnej časti tela. "Podľa toho, čo som videl, a ak to zvládne správnym spôsobom, bude z neho skvelý hráč," uviedol na margo švédskeho tínedžera hlavný tréner Ducks Greg Cronin.

NÁVRAT - Steven Stamkos sa po dvojzápasovej absencii pre zranenie vráti do zostavy Tampy Bay Lightning. Kapitán "bleskov" sa zúčastnil ranného rozkorčuľovania po zotavení z nešpecifikovaného zranenia v dolnej časti tela. Tím zámorskej NHL tiež uviedol, že rekonvalescencia ruského brankára Andreja Vasilevského prebieha podľa plánu. Stamkos odohral v novom ligovom ročníku dva duely, v ktorých strelil dva góly a pridal rovnaký počet asistencií. 

SLOVENSKÝ POHÁR - Víťaza tretieho ročníka novodobej edície JOJ Šport Slovenského pohára spoznajú fanúšikovia 10. decembra. Tohtosezónne súboje o pohárovú trofej vyvrcholia premiérovo finálovým víkendom za účasti štyroch najlepších tímov skupinovej fázy. V Považskej Bystrici sa predstavia okrem domácich "panterov" aj hokejisti Žiliny, Žiaru nad Hronom a Prešova. Informoval o tom Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) prostredníctvom portálu hockeyslovakia.sk.

PRESTUP - Kariéra slovenského hokejistu Dalibora Dvorského bude pokračovať v kanadskej juniorskej súťaži Ontario Hockey League (OHL). Po predčasnom konci vo švédskom IK Oskarshamn sa dohodol na spolupráci so Sudbury Wolves a prvýkrát v kariére okúsi zámorský hokej. Viac v článku.

ABSENCIA - Trenčín uvoľnil z rodinných dôvodov Róberta Dömeho na dva týždne z pozície hlavného trénera. Tím dočasne prevzal športový riaditeľ klubu Branko Radivojevič, ktorý bude mužstvo viesť spoločne s koučmi Milanom Bartovičom a Kenom Eddym. Štyridsaťštyriročný Döme pôsobí na striedačke Dukly od sezóny 2022/2023. Trenčania v minulom ročníku obsadili 10. miesto, keď prehrali v predkole play-off s Michalovcami 2:3 na zápasy. Čítajte viac.

ZRANENIE -  Nashville Predators prišiel na štyri až šesť týždňov o letnú posilu Lukea Schenna. Tridsaťtriročný obranca bude pre bližšie nešpecifikované zranenie v dolnej časti tela mimo hry až do decembra. Schenn nastúpil za Predators len v úvodnom zápase sezóny proti Tampe Bay, odohral v ňom vyše 15 minút. 

18. OKTÓBER

PODPIS - Kanadský hokejista Alex Cotton sa stal novou posilou HK Nitra. Dvadsaťdvaročný obranca prichádza pod Zobor zo švédskeho Västerviks IK, za ktorý odohral v úvode novej sezóny sedem duelov s bilanciou 0+2. Cotton v uplynulom ročníku obliekal dres fínskeho IPK v nižšej súťaži Mestis. Vo svojej prvej profesionálnej sezóne zaznamenal viac ako bod na zápas, keď za 44 stretnutí nazbieral 46 bodov (11+35). V roku 2020 si ho v drafte NHL vybral v 5. kole z celkovej 132. pozície vybral Detroit Red Wings.

HOSŤOVANIE - Extraligový hokejový klub HC Slovan Bratislava získal na hosťovanie do konca kalendárneho roka 2023 obrancu Mareka Korenčíka (24) z HK Dukla Ingema Michalovce. Ide o reakciu klubu na zranenia obrancov Michala Sersena (37) a Snawna Lalondea (33). Slovan informoval o zmenách v kádri na sociálnych sieťach.

ZRANENIE - Zo zostavy "belasých" vypadli Sersen a Lalonde. Sersen čoskoro absolvuje vyšetrenie, po ktorom bude jasné, či sa bude liečiť konzervatívne, alebo chirurgickým zákrokom. Lalonde utrpel zranenie v hornej časti tela v nedávnom zápase s Popradom. Čítajte viac.

17. OKTÓBER

VÝMENA - Český útočník Karel Plášek (23) má nový domov v NHL, bývalý hráč Komety sa sťahuje z Vancouveru do Pittsburghu spolu s obrancom Jackom Rathbonom (24). Opačným smerom mieri skúsený bek Mark Friedman (27) a v Británii narodený Kanaďan Ty Glover (23). Len Rathbone a Friedman majú skúsenosti z NHL.

PRESTUP - Juniorský majster sveta z roku 2018 s Kanadou a milovník pästných súbojov útočník Jonah Gadjovich (25) bude v NHL obliekať tretí dres. Po Vancouveri a San Jose, kde podpísal ročnú jednocestnú zmluvu, mieri na Floridu. Gadjovich je autorom tohto pamätného K.O. proti obrancovi Calgary Dennisovi Gilbertovi v decembri 2022.

PODPIS - Český obranca Libor Hájek po piatich rokoch v organizácii NY Rangers bojoval o zmluvu v Pittsburghu, kde ale na skúške neuspel. Podpísal tak ročný kontrakt na úrovni AHL vo farmárskom tíme Penguins, ktorým je Wilkes-Barre/Scranton a bude dúfať, že výkony mu pomôžu získať kontrakt v priebehu ročníka.

UKONČENIE SPOLUPRÁCE - Po vzájomnej dohode ukončilo vedenie HC Mikron Nové Zámky kontrakt s útočníkom Máriom Múčkom. Nitriansky rodák nastúpil v aktuálnom ročníku Tipos Extraligy na tri stretnutia, do štatistík sa nezapísal. Obratom posilnil AquaCity Pikes v Tipos SHL.

PRESTUP - Kanadský obranca Scott Harrington sa nedostal na súpisku žiadneho tímu NHL, a tak a sa prvýkrát v kariére po takmer 300 zápasoch za Pittsburgh, Toronto, Columbus, San Jose a Anaheim presúva do Európy. Na ročnom kontrakte sa dohodol so švajčiarskym tímom ZSC Lions. Úspešný bol hlavne počas juniorskej kariéry, keďže vyhral OHL a s Kanadou Hlinka Gretzky Cup. Dvakrát hral na MSJ, odkiaľ má bronz a raz bol súčasťou MS U18.

16. OKTÓBER

ZRANENIE - Hokejisti Seattlu Kraken sa budú musieť štyri až šesť týždňov zaobísť bez útočníka Brandona Taneva. Klub v pondelok informoval, že z hry ho vyradilo zranenie, ktoré utrpel v úvodnom zápase sezóny na ľade Vegas Golden Knights. Tridsaťjedenročného Taneva udrel Brett Howden lakťom do hlavy. Center Vegas dostal za neprimeraný zákrok dvojzápasový dištanc a prišiel o takmer 20 000 dolárov.

Vedenie profiligy vysvetlilo, že 25-ročného útočníka suspendovalo najmä preto, že zákroku sa mohol vyhnúť. Tanev zaznamenal v minulej sezóne počas základnej časti kariérne maximum v počte gólov (16), asistencií (19) aj bodov (35).

PRESTUP - Mladý útočník Maxime Comtois si nenašiel po konci v Anaheime nové pôsobisko v NHL, navyše neuspel na skúške vo Vegas, a tak sa dohodol na kontrakte v AHL s tímom Chicago Wolves.

PRESTUP - Kanadský útočník Tyler Sikura sa už nebude pokúšať získať zmluvu v NHL, pretože z tímu Wilkes-Barre/Scranton Penguins hrajúceho AHL odchádza do talianskeho Bolzano, ktoré je účastníkom nadnárodnej IceHL.

PRESTUP - Mladý švédsky útočník Noel Gunler sa ani v tretej sezóne po sebe nedostal do prvého tímu Caroliny. Namiesto ďalšieho pôsobenia v AHL ho organizácia poslala na hosťovanie do fínskeho tímu Kärpät.

ZRANENIE - Kanadský hokejista Kirby Dach bude pre zranenie v dolnej časti tela chýbať Montrealu Canadiens v zámorskej NHL dlhší čas. Dvadsaťdvaročný center nedohral druhý zápas sezóne, v ktorom Montreal v domácom stretnutí zdolal Chicago Blackhawks 3:2. Hosťujúci obranca Jarred Tinordi poslal v prvej tretine Dacha po súboji na vlastnú striedačku. Kanaďan odišiel do šatne a už nezasiahol do zápasu. Klub zatiaľ neinformoval, ako dlho bude mimo hry. Dach v úvode sezóny nastupoval v druhom útoku so Slovákom Jurajom Slafkovským. Proti Torontu Maple Leafs si pripísal dve asistencie.

HRÁČI TÝŽDŇA - Hráčmi týždňa v zámorskej hokejovej NHL sa stali útočníci Auston Matthews z Toronta, Elias Pettersson z Vancouveru a Jevgenij Malkin z Pittsburghu.

PRESTUP - Slovenský tréner Martin Hrnčár povedie český HC Frýdek-Místek. Asistentom bude Jozef Daňo, ktorý v klube pôsobí na tejto pozícii od sezóny 2018/2019. "Dôležitým faktorom, prečo som sa rozhodol akceptovať ponuku, bolo, že Frýdek-Místek je súčasťou organizácie HC Oceláři Třinec, ktorý je v uplynulých rokoch najúspešnejší český klub. Je pre mňa česť, že prišla ponuka z takej úspešnej adresy," uviedol Hrnčár.

Hrnčár po boku skúseného Ernesta Bokroša viedol v uplynulom ročníku v Tipos extralige MHk 32 Liptovský Mikuláš. Liptáci sa dokázali udržať v najvyššej slovenskej súťaži a v závere základnej časti siahali aj na účasť v predkole play-off. V poslednom kole ZČ však potrebovali zdolať HK Nitra o dva góly, no zvíťazili iba 1:0, čo ich stálo účasť v ďalšej fáze.

Pre Hrnčára pôjde o prvú trénerskú skúsenosť s českým hokejom. Klub preberá v neľahkej situácii na úplnom chvoste Chance ligy. "Súčasné umiestnenie nekorešponduje s ambíciami. Tím jednoznačne patrí do vyšších poschodí tabuľky," dodal bývalý tréner Nových Zámkov, Popradu či mládežníckych reprezentačných výberov SR.

15. OKTÓBER

ZRANENIE - Švédsky útočník Viktor Arvidsson bude v NHL hokejistom Los Angeles Kings pravdepodobne chýbať niekoľko mesiacov. Podľa generálneho manažéra klubu Roba Blakea sa zrejme podrobí ďalšej operácii v oblasti chrbta. "Vyzerá to tak, že na budúci týždeň bude musieť podstúpiť operáciu. Zaradili sme ho na listinu dlhodobo zranených hráčov, čo nám umožnilo povolať v úvode sezóny do tímu iných hokejistov," uviedol Blake.

Doplnil, že zranenie utrpel na tréningu po záverečnom prípravnom zápase pred štartom sezóny. Tridsaťročný Arvidsson už raz operačný zákrok chrbta absolvoval na jar 2022, no v minulej sezóne bol "kráľom" k dispozícii a zaznamenal 59 bodov. Celkovo má v dresoch Nashvillu a LA na konte 347 bodov (173+174) v 528 dueloch základnej časti NHL, v play-off pridal 34 bodov (13+21) v 67 súbojoch. Po tejto sezóne mu vyprší sedemročný kontrakt s klubom.