Najskôr extraliga, potom NHL. Ktorým legionárom pomohlo Slovensko dostať sa do profiligy?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Najskôr extraliga, potom NHL. Ktorým legionárom pomohlo Slovensko dostať sa do profiligy?

Hodgson strieľal góly za Detvu a potom sa presadil aj v drese Philadelphie.
Hodgson strieľal góly za Detvu a potom sa presadil aj v drese Philadelphie.Profimedia
V histórii extraligy nastúpilo šesť legionárov, ktorí sa najskôr predstavili v najvyššej slovenskej súťaži a potom postupne prešli až do NHL. Flashscore Správy sa pozreli práve na takúto skupinu hráčov.

Brandt Clarke

Mladý kanadský obranca prišiel do Nových Zámkov počas "covidovej" sezóny 2020/21, keď sa nehrali zámorské súťaže. Už vtedy bolo jasné, že bude vysoko draftovaný a to sa aj potvrdilo, pretože si ho Los Angeles vybralo z celkového ôsmeho miesta.

Dopomohlo mu k tomu 26 stretnutí za tím z južného Slovenska, v ktorých získal pätnásť bodov (5+10). Do NHL prvýkrát prenikol na deväť stretnutí počas predošlého ročníka. V aktuálnej sezóne má na konte 32 bodov v 30 dueloch AHL, preto sa znova dostal do prvého tímu Kings.

Graeme Clarke

Spoločne s bratom prišli do Nových Zámkov, ale Graeme odohral len šesť stretnutí s jednou asistenciou. Následne odišiel do AHL, kde strávil predošlé tri sezóny. V nedávnom januárovom stretnutí debutoval za New Jersey proti Vancouveru, získal jeden plusový bod.

Devils si krídelníka vybrali v roku 2019 počas tretieho kola z 80. miesta. Stále má iba 22 rokov, postupom času by si mohol vybudovať pevné miesto v zostave New Jersey.

Hunter Drew

Počas ročníka 2020/21 posilnil Banskú Bystricu. Robustný a tvrdý obranca nazbieral v 20 dueloch celkovo šestnásť bodov, zaujal štyrmi gólmi v zápase proti Michalovciam. Potom sa vrátil do organizácie Anaheimu, za ktorý debutoval v NHL už ako útočník.

Hráč, ktorý sa nebojí zhodiť rukavice a hrať do tela, zatiaľ nastúpil na dve stretnutia. V minulej sezóne bol vymenený do Chicaga, pred týmto ročníkom podpísal kontrakt s Arizonou, ale pôsobí len na farme.

Hayden Hodgson

Veľmi zaujímavý príbeh má aj kanadský krídelník. Detva ho získala v sezóne 2018/19 ako úplne neznámeho hráča, pretože bodovo nevynikal ani v ECHL. Počas 27 dueloch na Slovensku získal štrnásť bodov, potom sa vrátil do ECHL, kde mal v dvoch sezónach priemer zhruba pol bodu na stretnutie.

Napriek tomu mu dala Philadelphia šancu na farme a tam sa mu darilo, vďaka čomu dostal pozvánku do prvého tímu Flyers. Hneď pri debute skóroval, za šesť stretnutí získal tri body (1+2) a aj sa pobil. V júni minulého roka sa stal súčasťou veľkej výmeny, v ktorej boli aj Provorov či Petersen a aktuálne hrá na farme LA Kings.

Hodgson sa dostal z Detvy až do NHL.
Hodgson sa dostal z Detvy až do NHL.Mário Bona

Michal Kempný

Rodák z Hodonína je v súčasnosti oporou pražskej Sparty, do seniorského hokeja ho dostala Skalica. Za ňu hral tri roky v doraste aj juniorke, počas sezóny 2007/08 debutoval na úrovni extraligy. Nedraftovaný hráč sa následne presunul do Brna, kde zaujal najskôr Omsk a potom Chicago.

Pred uzávierkou prestupov v sezóne 2017/18 bol vymenený do Washingtonu, čo sa ukázalo ako najlepší možný krok, keďže s ním vyhral Stanley Cup. Za dva tímy odohral v NHL skoro 300 stretnutí. Na konte má aj bronz z MS.

Zane Kalemba

Americký brankár síce do zápasu v NHL nikdy nezasiahol, ale bol súčasťou profiligy. V marci 2018 bol Winnipeg na tripe, ale zranil sa mu Steve Mason, jeden z dvojice gólmanov. Z farmy povolaný Michael Hutchinson sa zasekol na letisku v Chicagu, pričom bolo jasné, že nestihne prísť včas. 

Kalemba bývajúci v New Jersey bol pre organizáciu Jets mužom, ktorý môže byť povolaný v podobných prípadoch, čo sa aj stalo. Absolvoval rozcvičku a robil dvojku. Užil si jednodňový kontrakt. Na Slovensku chytal počas ročníka 2013/14 za Banskú Bystricu. Nastúpil na celkovo 60 stretnutí a zaujal aj netradičnými žltými betónmi.

Zane Kalemba chytal jeden rok za Banskú Bystricu.
Zane Kalemba chytal jeden rok za Banskú Bystricu.HC 05 Banská Bystrica

Z NHL na Slovensko a naspäť

V histórii extraligy si zahrali aj štyria legionári, ktorí prišli na Slovensko už po tom, ako strávili čas v NHL, ale následne sa do profiligy aj vrátili. Stalo sa tak hlavne pre lock-out v sezóne 2012/13, ale aj o necelých desať rokov neskôr.

Drew Shore

Spoločne s bratom Nickom prišli v sezóne 2020/21 do Dukly Trenčín, za ktorú Drew odohral päť zápasov a získal desať bodov (3+7). Po reštarte NHL v rovnakom ročníku nastúpil štyrikrát za Carolinu, potom ukončil kariéru. Útočník absolvoval za Floridu, Calgary či Vancouver celkovo 99 stretnutí profiligy.

Clayton Stoner

Robustný bek hrával za Banskú Bystricu vo výlukovej sezóne, zasiahol do ôsmich duelov s bilanciou jedného gólu a štyroch asistencií. Väčšinu kariéry bol členom organizácie Minnesoty, neskôr tri roky pôsobil v Anaheime a počas expanzného draftu si ho vybralo Vegas, lenže pre zdravotné problémy za tento tím nenastúpil. Po uplynutí kontraktu ukončil kariéru. Pýšiť sa môže takmer 400 stretnutiami v najlepšej lige sveta. Stoner už nejaký čas pracuje ako tréner mládeže.

Dana Tyrell

Pracovitý útočník, ktorý nikdy nevynikal bodmi, nastupoval hlavne za Tampu Bay, neskôr pôsobil v Columbuse. Absolvoval 142 duelov v NHL, strelil sedem gólov a na sedemnásť prihrával. Rovnako ako Stoner či Glass sa cez Michala Handzuša dostal do Banskej Bystrice, no nastúpil len štyrikrát a tri razy asistoval.

Tanner Glass

Počas lock-outu v sezóne 2012/13 získala Banská Bystrica okrem odchovanca Michala Handzuša aj troch Kanaďanov z NHL. Glass patril celú kariéru medzi hokejistov, ktorí sa nebáli zhodiť rukavice a hrať fyzicky do tela. Aj preto si v šiestich extraligových stretnutiach zapísal iba jeden bod za asistenciu.

Počas 11 rokov v profilige sedemkrát postúpil do play-off, dokopy má zapísaných cez 600 stretnutí. Obliekal dresy Floridy, Vancouveru, Winnipegu, Pittsburghu, Calgary a NY Rangers, pre ktorý v súčasnosti pracuje ako asistent pre rozvoj hráčov.