Boston od roku 2018 draftoval 27 hráčov, v NHL si zahral iba jeden jediný

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Boston od roku 2018 draftoval 27 hráčov, v NHL si zahral iba jeden jediný
Kto bude nasledovať Jakuba Lauka?
Kto bude nasledovať Jakuba Lauka?Profimedia
Byť draftovaný Bostonom do NHL nie je veru výhra. Jasne o tom hovorí štatistika, podľa ktorej si Bruins od roku 2018 vybrali celkovo 27 hokejistov, ale iba jeden z nich zasiahol do súťažného stretnutia.

Výnimkou je Čech

Je ním mladý český útočník Jakub Lauko, ale aj on si premiéru odkrútil až v minulej sezóne a celkovo nastúpil iba na 23 stretnutí, v ktorých strelil tri góly a pridal štyri asistencie. Ďalšie tri štarty pridal v play-off. Zároveň sa nezdá byť veľmi pravdepodobnou možnosťou, že toto číslo sa bude zvyšovať, aj keď šance zvyšuje neúspešné obdobie podpisu voľných hráčov.

Kto by sa mohol presadiť?

Odišli totiž Hall, Bertuzzi aj Orlov a neprišli plnohodnotné náhrady, čomu sme sa viac venovali v našom článku o víťazoch a porazených v "off-season". Bruins budú musieť loviť vo vlastnom rybníku. Veľký potenciál má krídelník Fabian Lysell, voľba v prvom kole 2021.

Čítajte viac: Draft, voľní hráči aj výmeny. Kto sú víťazi a porazení posledného obdobia v NHL?

Rovnako tak Američan John Beecher, ktorého tiež Boston získal na konci prvého kola, ale v roku 2019, no prvá sezóna na úrovni AHL mu nevyšla úplne podľa predstáv. Rus Georgij Merkulov bol najproduktívnejším hráčom farmárskeho celku Providence, takže rovnako by mal bojovať o možnosť na úrovni profiligy.

Ešte majú čas

Tento rok Boston prvýkrát vyberal hráča až na 92. pozícii a ukázal na Christophera Pelosiho, no ten sa chystá na USHL. Tiež ako ďalšie kvarteto ešte nie je pripravený naskočiť do NHL. Potenciál javí Lotyš Dans Ločmelis, no potrebuje čas, aby dozrel. Devätnásťročný center Matthew Poitras ostáva v OHL, kde v priebehu uplynulého ročníka nazbieral 95 bodov.

Už sú oporami

Nateraz posledným hráčom draftovaným Bostonom, ktorý sa v zostave aj reálne usadil, je brankár Jeremy Swayman. Stále iba 24-ročný gólman v priebehu uplynulých troch sezón ako dvojka zaknihoval 96 štartov. Bol vybraný v roku 2017 počas štvrtého kola.

O rok skôr si Bruins upísali jednu zo svojich veľkých opôr defenzívy. Charlie McAvoy sa stal celkovou štrnástkou a odohral už šesť kompletných sezón. V roku 2022 dokonca podpísal luxusný osemročný kontrakt za priemerne 9,5 milióna dolárov.

Boston, mimochodom, v histórii draftoval šesť slovenských hokejistov. Zahrali si zaň traja z nich - Peter Cehlárik, Milan Jurčina a Jozef Stümpel.