Draft, voľní hráči aj výmeny. Kto sú víťazi a porazení posledného obdobia v NHL?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Draft, voľní hráči aj výmeny. Kto sú víťazi a porazení posledného obdobia v NHL?
Chicago a Detroit sa postupne vracajú na výslnie.
Chicago a Detroit sa postupne vracajú na výslnie.Profimedia
Mimosezónne obdobie v NHL zažilo na prelome júna a júla svoj vrchol, pretože sa uskutočnil nesmierne kvalitný draft a tímy si rozobrali najlepších voľných hráčov. K tomu pripočítajme niekoľko zaujímavých výmen a čoraz lepšie sa dá špekulovať o tom, ktoré celky budú v nasledujúcej sezóne patriť medzi favoritov. Komu "off-season" vyšla a komu zase nie?

Víťazi

Chicago Blackhawks

Kým začať, ak nie organizáciou, do ktorej prichádza generačný talent Connor Bedard, jednotka draftu NHL 2023. Od oznámenia poradia v draftovej lotérii sa mohli fanúšikovia tešiť na novú hviezdu. Okrem toho sa podarilo Chicagu urýchliť prestavbu aj tým, že nesmierne lacno prišli skúsení a kvalitní útočníci Taylor Hall s Nickom Folignom.

Tí by mali byť ideálnymi mentormi pre mladého centra. K tomuto je potrebné pripočítať tiež duo Corey Perry a Ryan Donato. Síce je pred Blackhawks ešte veľa práce, no v organizácii má veľa šikovných mladíkov, ktorí sa budú iba zlepšovať. Okrem Bedarda si v prvom kole "jastrabi" zobrali aj produktívneho Olivera Moorea, neskôr napríklad Gajana či Mišiaka.

Viac o prestavbe Chicaga si prečítajte v našom článku.

Columbus Blue Jackets

Keď pred rokom hviezdny Johnny Gaudreau prekvapil a po 115-bodovej sezóne v Calgary si vybral Columbus, vyzeralo to, že sa rodí nesmierne kvalitný tím. Opak bol pravdou. Spolupráca s Lainem nešla až tak ako si fanúšikovia sľubovali a Blue Jackets sa zaradili na chvost súťaže.

To im ale prihralo tretiu voľbu na drafte a po prekvapení od Anaheimu aj vysoko ceneného Adama Fantilliho, ktorý sa do tohto tímu hodí ideálne. Columbus má na súpiske veľa mladého talentu v podobe Jiříčka, Sillingera, Johnsona, Marčenka, Boqvista, Texiera a ďalších. Všetko majú pred sebou i Werenski, Laine, Roslovic alebo Peeke.

"Modrokabátnici" cez výmeny vystužili defenzívu. Spoľahlivý Severson stál iba tretie kolo draftu. Provorov už o niečo viac. Voľbu v tohtoročnom prvom kole, v ktorom si z 22. pozície zobrala Philadelphia obrancu Olivera Bonka a ešte jedno druhé kolo, no tiež to vyzerá na prínosný krok.

Na papieri vyzerá káder okolo kapitána Jennera veľmi dobre. Už ostáva len to posledné, ukázať to na ľade, o čo by sa mal postarať Mike Babcock. Jediný tréner, ktorý je členom Triple Gold Clubu.

Detroit Red Wings

Generálny manažér Steve Yzerman stál pri zrode súčasnej úspešnej generácie Tampy Bay a podobne pracuje aj v Detroite. Chce to síce čas, ale výsledky určite prídu. Red Wings sa od roku zlepšujú vďaka výborným voľbám na draftoch. Za všetko hovoria mená ako Seider, Raymond či Edvinsson.

Tento rok Detroit draftoval v prvom kole centra Danielsona s obrancom Sandinom Pellikkom, v druhom kole si zobral brankára Augustinea. Rok dozadu sa "červené krídla" posilnili aj cez trh s voľnými hráčmi a teraz to nebolo iné. Gostisbehere s Hollom vystužili defenzívu, čerstvý vietor ofenzíve dajú Sprong, Fischer a Compher, no hlavne Alex DeBrincat.

Gólový Američan si vydupal odchod z Ottawy, s ktorou nechcel podpísať dlhoročný kontrakt. Za prvé a štvrté kolo, ako aj útočníka Kubalíka a obrancu Sebranga, putuje do "mesta motorov". Počas minulého ročníka získal 66 bodov, predtým strelil aj 41 gólov ešte za Chicago.

Detroit bude v novej sezóne tím, na ktorý sa oplatí zamerať svoju pozornosť. Navyše keď ďalší mladíci budú zbierať väčšie množstvo skúseností, po rokoch trápenia môže prísť v najbližších ročníkoch Stanley Cup.

New Jersey Devils

"Diabli" ostávajú z veľkej časti pokope a to znamená ďalší útok na dlhú cestu v play-off. Nielen, že kľúčoví hráči sú v najlepších rokoch a produkujú skvelý hokej, do tímu pribudol 34-gólový Tyler Toffoli. Čo sa týka draftu, tak tam Devils vyberali až na konci druhého kola, ale napriek kvalite aktuálneho ročníka to z dlhodobého hľadiska nemusí byť problém.

Novú zmluvu podpísal Timo Meier a očakáva sa, že New Jersey sa bude snažiť priviesť novú brankársku jednotku. Tou by nemal byť nikto iný ako víťaz Vezinovej trofeje Connor Hellebuyck, ktorý je odhodlaný opustiť Winnipeg. Okrem toho má organizácia skvelých mladíkov na čele s Hughesom a Nemcom.

Porazení

Boston Bruins

Boston stavil všetko na jednu kartu, ale tá nebola šťastná. Po famóznej základnej časti prišlo vypadnutie už v prvom kole play-off proti Floride. Navyše Bruins pred uzávierkou prestupov prišli výmenami o výbery v dvoch prvých kolách draftov po sebe a čo je ešte horšie, títo hráči im neostali.

V snahe spraviť si priestor pod platovým stropom pustili "medvede" za maličkú protihodnotu do Chicaga útočníkov Nicka Foligna a hlavne Taylora Halla. Uvoľnené milióny chceli použiť na dvojicu Dmitrij Orlov - Tyler Bertuzzi, ale prvý menovaný podpísal takmer osemiliónový kontrakt s Carolinou a druhý zamieril do Toronta.

Navyše odišli aj Garnet Hathaway či Connor Clifton. Boston tak nemá ani hráčov a ani voľby v drafte. Prišli prakticky o všetko, čo mohli a to ešte nad ukončením kariéry uvažuje kapitán Patrice Bergeron. Tento rok draftovali prvýkrát až z 92. pozície. Káder doplnila predovšetkým pätica Lučič, van Riemsdyk, Shattenkirk, Geekie a Brown, ale to ani zďaleka nie je to, čo v TD Garden chceli mať.

Tampa Bay Lightning

Floridská organizácia už má podľa všetkého to najlepšie za sebou. V snahe posilniť tím sa vzdala mnohých vysokých draftových volieb. Tento rok získala aspoň na 37. mieste Ethana Gauthiera, ale posledné roky ani na tomto poli veľa šťastných rozhodnutí nemala.

Že to Tampa Bay trochu preháňa, jasne ukázala výmena spred uzávierky prestupov - za útočníka Jeannota do Nashvillu putovali Cal Foote a voľby v 1., 2., 3., 4. aj 5. kole draftov. "Blesky" pred rokom pre situáciu pod platovým stropom zadarmo prišli o Ondřeja Paláta a teraz odchádza Alex Killorn, ďalší kľúčový útočník mieri do Anaheimu.

Odišli takisto Ross Colton, Corey Perry, Ian Cole a Pat Maroon. Slabou útechou budú hráči ako Luke Glendening alebo Conor Sheary.

Los Angeles Kings

Do Hollywoodu síce prichádza hviezdny center Pierre-Luc Dubois, ale za akú cenu? Buď to bude majstrovský ťah, alebo prepadák. Zdá sa, že Kings za neho obetovali až príliš veľa. Skúsený Iafallo bol srdcom tímu, pričom Vilardi zažil prelomovú sezónu a tá s veľkou pravdepodobnosťou čaká Kupariho, ale spoločne s druhým kolom draftu už všetci patria Winnipegu.

Los Angeles prakticky prišlo o jednu celú formáciu za kvalitného, no "náladového" útočníka, ktorý si už vydupal z odchody z dvoch tímov. Okrem toho odišiel brankár Korpisalo a nahradil ho Talbot. Skúsený Kanaďan nemá za sebou dobrý ročník v Ottawe. S Copleym vytvoria dvojicu s veľkým otáznikom.

Talentovaný obranca Sean Durzi bol vymenený do Arizony. Tieto kroky sa zdajú ako strieľanie naslepo. Dobrými správami sú aspoň zotrvanie Gavrikova a hlavne kapitána Kopitara.