Halák, legendárny kapitán i súčasný šampión. Ktoré veľké mená NHL sú stále bez zmluvy?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Halák, legendárny kapitán i súčasný šampión. Ktoré veľké mená NHL sú stále bez zmluvy?

Kde a bude vôbec v NHL ešte hrať Phil Kessel?
Kde a bude vôbec v NHL ešte hrať Phil Kessel?Profimedia
Najlepší hráči majú zvyčajne jasnú predstavu o svojej budúcnosti od 1. júla, keď sa pravidelne otvára trh s voľnými hráčmi v NHL. Niektorí však nemajú zmluvu ani vtedy, keď za oknami zhnedne lístie a začne sa nová sezóna. Česká mutácia Flashscore Správ sa preto pozrela na desať zaujímavých mien, ktoré sú pred začiatkom prestížnej ligy stále bez zmluvy.

Jaroslav Halák, brankár

Vek: 38 rokov

Sezóna 2022/23: New York Rangers, 25 zápasov (10-9-5)

Plat v poslednom ročníku: 1,5 milióna dolárov

Keď Tampa Bay pred niekoľkými dňami oznámila, že jej brankárska jednotka Andrej Vasilevskij bude pre operáciu mimo hry desať týždňov, v kruhoch sa okamžite začalo skloňovať meno slovenského reprezentanta. Halák bol v posledných troch sezónach v New Yorku, Vancouveri a Bostone dvojkou, pričom túto úlohu zvládal dobre a je schopný podržať tím. Predĺži si ešte v zámorí kariéru?

Alex Chiasson, útočník

Vek: 33 rokov

Sezóna 2022/23: Detroit Red Wings, 20 zápasov (6+3)

Plat v minulej sezóne: 750 000 dolárov

Víťaz Stanleyho pohára s Washingtonom z roku 2017 síce starne, ale stále má čo ponúknuť. Ukázal to v minulej sezóne, ktorú začal skromne na farme Detroitu v Grand Rapids, kde v 29 stretnutiach nazbieral 20 bodov a začiatkom marca podpísal s Red Wings zmluvu. Začal sa presadzovať takmer okamžite, keď v prvých šiestich dueloch nazbieral päť bodov. V kempe Bostonu sa nepresadil.

Patrick Kane, útočník

Vek: 34 rokov

Sezóna 2022/23: Chicago Blackhawks/New York Rangers, 73 zápasov (21+36)

Plat v minulej sezóne: 6,9 milióna dolárov

Najproduktívnejší muž na súpiske. Kane sa začiatkom júla podrobil operácii bedrového kĺbu a začiatkom septembra sa pomaly vrátil ku korčuľovaniu, ale ešte niekoľko mesiacov by nemal hrať. Chce pokračovať v kariére, ale zatiaľ rozhodne nie je jasné kde. Jednou z možností je vraj Detroit.

Phil Kessel, útočník

Vek: 36 rokov

Sezóna 2022/23: Vegas Golden Knights, 82 zápasov (14+22)

Plat v minulej sezóne: 1,5 milióna dolárov

Železný muž NHL by mohol ukončiť kariéru vo veľkom štýle ako šampión (hoci už dvakrát slávil s Pittsburghom pred víťazstvom so Zlatými rytiermi), ale podľa jeho slov to nevyzerá, že by chcel ešte odísť do hokejového dôchodku. Záujem o neho však nie je taký veľký, ako by Američan možno očakával. Kessel dal dokonca klubom jasne najavo, že sa prispôsobí potrebám súpisky a pokojne nechá padnúť svoju rekordnú sériu zápasov bez prestávky, ktorá činí 1 064 duelov.

Zach Parise, útočník

Vek: 39 rokov

Sezóna 2022/23: New York Islanders, 82 zápasov, (21+13)

Plat v minulej sezóne: 750 000 USD

Najstarší muž na súpiske, schopný však stále je. Americký krídelník, ktorý počas 18 sezón v lige zarobil viac ako 100 miliónov dolárov, odohral posledné dve sezóny za minimálnu mzdu v New York Islanders. Napriek tomu zakaždým odohral maximálny počet 82 súbojov a za dva roky strelil 36 gólov.

Nolan Patrick, útočník

Vek: 25rokov

Sezóna 2022/23: Vegas Golden Knights, 0 zápasov

Plat v minulej sezóne: 1,4 milióna dolárov

Nie je bežné, aby bývalá dvojka draftu bola pár dní pred začiatkom sezóny stále bez zmluvy, a už vôbec nie, keď výberom talentov prešla len pred šiestimi rokmi. Patrickovu kariéru však poznačili zranenia. Kanaďan naposledy patril Vegas, no klub ho vlani v septembri zaradil na listinu dlhodobo zranených hráčov a bývalý hráč Philadelphie, ktorý má na konte 222 štartov v NHL, neodohral ani jeden zápas. Je možné, že by mohol úplne ukončiť kariéru.

Patrickovu kariéru ničia zranenia.
Patrickovu kariéru ničia zranenia.Flashscore

Jesse Puljujärvi, útočník

Vek: 25 rokov

Sezóna 2022/23: Edmonton Oilers/Carolina Hurricanes, 75 zápasov (5+11)

Minuloročný plat: 3 milióny dolárov

Usmievavý Fín má za sebou prvú výmenu po rokoch. Kanadský klub stratil so štvorkou draftu 2016 trpezlivosť a vo februári poslal Puljujärviho do Caroliny. V 17 meraniach síl základnej časti a siedmich zápoleniach play-off za Hurricanes však nestrelil ani gól a je otázne, či v NHL ešte nejaký pridá.

Eric Staal, útočník

Vek: 38 rokov

Sezóna: 2022/23: Florida Panthers, 72 zápasov (14+15)

Plat v minulej sezóne: 750 000 USD

Podobne ako Patrick je dvojkou draftu, ale je v úplne inej situácii. Staal je členom Triple Gold Clubu a napriek pokročilému veku jasne ukázal, že aj keď v sezóne 2021/22 odohral len štyri duely v AHL a päť na olympiáde, stále môže byť platný člen. Na Floride bol členom základnej zostavy a v 21 zápasoch nazbieral päť bodov pri ťažení do finále Stanleyho pohára.

Paul Stastny, útočník

Vek: 37 rokov

Sezóna 2022/23: Carolina Hurricanes, 73 zápasov (9+13)

Minuloročný plat: 1,5 milióna dolárov

Jeden z veteránov hnaných túžbou po Stanleyho pohári, ktorý mu počas bohatej kariéry unikal. Majiteľ olympijského striebra s USA z roku 2010 nastúpil na 1 145 duelov základnej časti, naposledy hájil farby jedného z čiernych koňov súťaže z Caroliny, a hoci v play-off mal priemer len 12 minút a 18 sekúnd na zápas, v 15 dueloch strelil štyri góly.

Jonathan Toews, útočník

Vek: 35 rokov

Sezóna 2022/23: Chicago Blackhawks, 53 zápasov (15+16)

Plat v poslednom ročníku: 6,9 milióna dolárov

Trinásteho apríla 2023 sa v Chicagu skončila jedna éra. Oficiálne bolo jasné, že to bude Toewsovo posledné stretnutie za Blackhawks, keďže klub čakalo omladenie. Kanaďan doviedol tím trikrát k Stanleyho poháru ako kapitán a je jednou z ikon a najväčších osobností, ktoré kedy obliekli dres tradičného tímu. Získal aj množstvo individuálnych trofejí a dve olympijské zlatá. Toews oznámil, že budúcu sezónu vynechá a dá si od hokeja pauzu. Či sa teda vráti na ľad, je zatiaľ vo hviezdach.