TOP 6 najlepšie zarábajúcich hráčov NHL: MacKinnon i prekvapenie z Devils. A čo Slováci?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

TOP 6 najlepšie zarábajúcich hráčov NHL: MacKinnon i prekvapenie z Devils. A čo Slováci?

Nathan MacKinnon si tento rok zarobí 16,5 milióna dolárov.
Nathan MacKinnon si tento rok zarobí 16,5 milióna dolárov.Profimedia
Čo sa týka platov, najlepší hráči NHL sa nemôžu ani priblížiť hviezdam iných amerických športov ako sú NBA, MLB alebo NFL, ale aj tak dokážu zarobiť slušné peniaze. Redakcia Flashscore Správ vám prezradí, kto patrí medzi najlepšie zarábajúcich hokejistov zámorskej profiligy v tejto sezóne a ako sú v tomto smere na tom slovenskí hokejisti.

Niektorých možno prekvapí, že v zozname najlepšie platených hráčov sa nenachádzajú mená ako McDavid alebo Matthews. Dôvod ich absencie? Týmto hráčom sa končia dlhodobé zmluvy. V prípade americkej hviezdy, ktorá hrá za Toronto, nastane veľký posun budúci rok, keď vstúpi do platnosti nový kontrakt. Matthews sa, pravdepodobne, stane najlepšie plateným hráčom ligy.

4.-6. Seth Jones (Chicago Blackhawks) - 12,5 milióna USD

Kľúčový obranca Chicaga podpísal s klubom pred dvoma rokmi osemročnú zmluvu, ktorá mu vynesie celkovo 76 miliónov dolárov. Najväčšia časť jeho kontraktu bude vyplatená počas nasledujúcich dvoch sezón a to vždy 12,5 milióna dolárov.

Dvadsaťdeväťročný Jones by mal byť oporou obranných radov novovznikajúceho Blackhawks, ktorí si v tohtoročnom drafte vybrali Connora Bedarda. Očakáva sa od neho, že o niekoľko rokov potiahne tím späť do bojov o Stanleyho pohár.

Američan, ktorý na posledných majstrovstvách sveta pôsobil ako kapitán, je pre tím prínosom aj v ofenzíve. Momentálne je neodmysliteľnou súčasťou prvej presilovkovej formácie, v ktorej by mal zbierať veľa bodov. Jeho kariérne maximum je 57 (16+41) zo sezóny 2017/18, keď ešte hral za Columbus. Prekoná túto hranicu?

4.-6. Kirill Kaprizov (Minnesota Wild) - 12,5 milióna USD

Rovnakú sumu dostane Kaprizov. Ruský útočník na rozdiel od Jonesa podpísal päťročný kontrakt "len" na 45 miliónov dolárov. Jeho súčasná zmluva vyprší o tri roky, čo vzhľadom na jeho vek (26 rokov) znamená, že má pred sebou ešte jeden tučný kontrakt. Samozrejme za predpokladu, že si udrží súčasnú výkonnosť.

Krídelník Minnesoty začína v klube svoju štvrtú sezónu a je viac ako jasné, že je najlepším hráčom tímu, aspoň čo sa týka produktivity. Vo všetkých troch ročníkoch dominoval bodovaniu, pričom v sezóne 2021/22 nazbieral úctyhodných 108 bodov. Aj to je dôvod, prečo mu organizácia ponúkla také peniaze.

4.-6. Alexander Ovečkin (Washington Capitals) - 12,5 milióna USD

V NHL je ešte jeden hráč s rovnakým príjmom. Nie je ním nikto iný ako ruský kanonier Alexander Ovečkin, ktorý je rovnako ako Kaprizov v polovici svojej päťročnej zmluvy na 47,5 milióna dolárov. V jeho prípade je takmer isté, že v budúcom ročníku už nebude patriť medzi "najbohatších" - jeho plat klesne na 11 miliónov dolárov a v poslednom roku dostane "len" 9 miliónov.

Hoci má Ovečkin už 38 rokov, na jeho výkonoch to nie je vidieť. V minulej sezóne strelil 42 gólov a opäť sa o niečo priblížil k prekonaniu rekordu Waynea Gretzkého. Na to, aby sa stal najlepším hokejistom všetkých čias, mu chýba už len 72 zásahov. Ak sa ruský kanonier vážne nezraní, alebo ho nepostihne veľký výpadok formy, mohol by na konci budúcej sezóny nahradiť slávneho Kanaďana na čele historickej tabuľky strelcov.

3. Dougie Hamilton (NJ Devils) - 12,6 milióna USD

Toto meno je pre mnohých určite prekvapením. Tridsaťročný obranca, ktorého si v drafte 2011 vybral Boston ako deviatku v celkovom poradí, sa cez Calgary a Carolinu dostal do New Jersey Devils, kde mu ponúkli sedemročný kontrakt na 63 miliónov dolárov. Zatiaľ čo prvé dva roky jeho súčasnej zmluvy mu vyniesli len 6,3 milióna dolárov, tento a nadchádzajúci rok jeho príjem takmer zdvojnásobí.

Hamilton patrí k obrancom, ktorí sú pre tím prínosom na oboch stranách klziska. Disponuje veľmi dobrou defenzívnou hrou a v prípade potreby pridá vpredu ďalšiu výhodu. A zdá sa, že New Jersey si môže gratulovať. V minulej sezóne mal Hamilton najlepší ročník z hľadiska produktivity - maximum si vylepšil o neuveriteľných 24 bodov, keď v 82 zápasoch nazbieral skvelých 74 bodov (22+52).

2. David Pastrňák (Boston Bruins) - 13 miliónov USD

Máme tu aj českú stopu a to vďaka obrovskému kontraktu, ktorý Pastrňák podpísal s organizáciou Bruins v marci. Osemročná zmluva na 90 miliónov dolárov začne platiť už v nadchádzajúcej sezóne, pričom v prvých dvoch rokoch zarobí český kanonier vždy 13 miliónov dolárov. V ďalších sa Pastrňákov príjem postupne zníži na 9 miliónov dolárov.

Mimoriadnu zmluvu, ktorá z neho urobila jedného z najlepšie platených hráčov v NHL, si určite zaslúžil. V minulej sezóne patril k najlepším hráčom súťaže a dokonca prekonal hranicu 60 strelených gólov. So 113 bodmi (61+52) bol tretím najproduktívnejším, lepšie bolo len edmontonské duo Draisaitl - McDavid. Je zrejmé, že Boston sa bude na Pastrňákove schopnosti spoliehať.

1. Nathan MacKinnon (Colorado Avalanche) - 16,5 miliónov USD

Jednotka draftu 2013 a líder Colorada je v tejto sezóne jednoznačne najlepšie plateným hráčom NHL. Jeho nový osemročný kontrakt na 100,8 milióna dolárov vstúpi do platnosti na začiatku nadchádzajúcej sezóny. V prvých troch rokoch zarobí vždy viac ako 16 miliónov dolárov, v ďalších jeho plat klesne na necelých 10 miliónov.

MacKinnon je platený ako obrovský profesionál, ktorý robí všetko pre to, aby dosiahol maximálny výkon aj mimo ľadu. Má dokonca vlastného osobného kuchára. Ak je 28-ročný Kanaďan na ľade, mali by ste byť v strehu. V posledných šiestich ročníkoch mal vždy aspoň bod na zápas a v tej poslednej nazbieral neuveriteľných 111 bodov len v 71 dueloch. Jediným aspektom, ktorý by mohol vedenie Avalanche vystrašiť, je jeho zdravie - málokedy totiž dokončí sezónu s 82 zápasmi. Ak však máte MacKinnona v plnej sile, verte, že si titul najlepšie plateného hokejistu zaslúži.

Ako sú na tom Slováci?

Ešte minulú sezónu by platový rebríček ovládol Tomáš Tatar, ktorý zarábal v New Jersey 4,5 milióna amerických dolárov. Teraz si v Colorade pripíše na účet "iba" tretinu. Predstihli ho dvaja obrancovia, ktorým začali platiť nové kontrakty. 

Erik Černák podpísal s Tampou Bay na osem rokov, Martin Fehérváry s Washingtonom na tri. Následne už žiaden zo Slovákov nezarába v "čistom" (hráči si vedia prísť aj na výkonnostné bonusy) viac ako milión dolárov. Do toho by, teoreticky, vedel prehovoriť ešte brankár Jaroslav Halák, ktorý je naďalej bez klubu. Naposledy v NY Rangers poberal 1,5 milióna.

V našom zozname je posledný Adam Ružička, ktorý berie necelých 763-tisíc za sezónu. Bude to však poslednýkrát, keďže po aktuálnej sezóne mu končí zmluva a očakáva sa, že si výrazne polepší. Tabuľka zároveň neobsahuje hráčov, ktorí odohrali v uplynulej sezóne NHL minimum zápasov a je u nich malý predpoklad, že sa do nej dostanú v najbližších týždňoch.

Napríklad Marián Studenič má so Seattlom platný kontrakt na 0,775 milióna dolárov v profilige, na úrovni AHL by si prišiel na slušných 300-tisíc. Zvyčajne sa pritom čiastky na farme pohybujú v rozmedzí 70 (Kelemen) až 90-tisíc USD (Pospíšil). 

Viac ako Ružička majú v zmluve pri pobyte v NHL zakotvené aj Koch a Kňažko (848-tisíc).
Viac ako Ružička majú v zmluve pri pobyte v NHL zakotvené aj Koch a Kňažko (848-tisíc).Flashscore