Karlsson, Tarasenko či Orlov. TOP 10 najzaujímavejších letných zmien dresu v NHL

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Karlsson, Tarasenko či Orlov. TOP 10 najzaujímavejších letných zmien dresu v NHL
Karlsson a Toffoli sa proti sebe budú stretávať v iných dresoch.
Karlsson a Toffoli sa proti sebe budú stretávať v iných dresoch.Profimedia
Nová sezóna NHL je za dverami, ale ešte predtým sa všetky tímy snažili čo najlepšie posilniť. Flashscore Správy vybrali desať najväčších zmien dresov v profilige.

Erik Karlsson

Pred uzávierkou nevyšiel trejd do Edmontonu, v lete však švédsky obranca v rámci veľkej trojvýmeny zamieril do Pittsburghu. Samotný hráč po rokoch trápenia zažil z osobného hľadiska úžasnú sezónu 2022/23, pretože v nej nazbieral až 101 bodov (25+76) a tretí raz v kariére získal Norris Trophy.

Bývalý kapitán Ottawy sa stal prvým bekom od roku 1992 a iba šiestym v histórii NHL, ktorý sa dostal cez hranicu 100 bodov. Naposledy to dokázal Brian Leetch, pričom rekord v tomto smere drží Bobby Orr (6), nasleduje Paul Coffey (5). Penguins s novým GM Dubasom odmietli ísť do prestavby a s obrovskými menami v tíme túžia získať Stanley Cup.

Alex DeBrincat

Američan prišiel do Ottawy po päťročnom pôsobení v Chicagu len vlani - odohral 82 zápasov so ziskom 66 bodov za 27 gólov a 39 asistencií. Nepriblížil sa k svojmu maximu zo sezóny 2021/22, keď v drese Blackhawks nastrieľal v rovnakej porcii stretnutí 41 presných zásahov a pridal 37 gólových prihrávok. So Senators však nechcel podpísať dlhodobý kontrakt.

Klub mu musel predložiť kvalifikovanú ponuku vo výške deväť miliónov dolárov, no zároveň ho prihlásil na arbitráž, od ktorej si sľuboval, že nezávislý sudca ocení hráča nižšou sumou. Jeho krátku anabázu v Ottawe napokon zavŕšil trejd do Detroitu. DeBrincat bol ako malý fanúšikom práve Red Wings. V Ottawe ho na ľavom krídle nahradí Dominik Kubalík. Český útočník v minulom ročníku strelil 20 gólov a pridal 25 asistencií.

Vladimir Tarasenko

Ruský útočník sa dlho rozhodoval, kde bude hrať. Nakoniec skončil s ročnou zmluvou za päť miliónov dolárov v Ottawe, niekoľko dní predtým takmer podpísal v Caroline. Zámorskí insideri prišli s informáciami, že San Jose mu núkalo šesť miliónov na rok, Carolina za sezónu 5,25, no úplne prvá ponuka prišla hneď na začiatku júla od Senators na 4x5,5 milióna dolárov. Vtedy to Tarasenko odmietol a neskôr podpísal horšiu zmluvu. 

Víťaz Stanley Cupu so St. Louis bol jednou z najväčších rýb na trhu voľných hráčov. Počas sezóny 2021/22 zaznamenal životnú formu s 82 bodmi v 75 súbojoch, čím prelomil zlé obdobie spôsobené zdravotnými problémami. V minulom ročníku prvýkrát opustil Blues, lenže s NY Rangers vypadol už v 1. kole play-off. Celkovo odohral 76 duelov (21+33). Ottawa potrebovala náhradu za DeBrincata.

Pierre-Luc Dubois

Dubois bude hrať za svoj tretí klub v NHL. Trojka draftu 2016 nastupovala takmer dva a pol roka za Winnipeg, v ktorom zažil 60 a 63-bodové sezóny, čo nie sú najhoršie čísla, ale čaká sa od neho ešte viac. Kanaďan vyjadril nespokojnosť a vydupal si už druhý odchod, čo nie je dobrý signál. Kings obetovali naozaj veľa, jeho príchod sa im to z tohto hľadiska musí vyplatiť, pretože opačným smerom išli Gabriel Vilardi, Alex Iafallo, Rasmus Kupari a voľba v 2. kole draftu 2024.

Dubois však podľa všetkého bude aj v Los Angeles len druhým centrom za Kopitarom, no prichádza do tímu s vyššími ambíciami. Bude zaujímavé sledovať, ako sa okolo nich rozložia kvalitní krídelníci Arvidsson, Kempe a predovšetkým Fiala. V minulej sezóne bol Švajčiar druhým najproduktívnejším hráčom mužstva, pričom odohral iba 69 duelov a získal 72 bodov.

Tyler Toffoli

Mnohí sa zhodujú, že tento skúsený a produktívny krídelník môže byť posledným dielom do skladačky New Jersey, ktorej výsledkom by mal byť Stanley Cup. "Diabli" ho získali z Calgary výmenou za Jegora Šarangoviča a voľbu v 3. kole nadchádzajúceho draftu NHL. Toffoli doviedol Kanadu ako kapitán k titulu na tohtoročných MS, v roku 2014 získal s Los Angeles Stanleyho pohár a finále play-off si zahral aj s Montrealom v sezóne 2020/2021. Pred sebou má záverečnú sezónu zo štvorročnej zmluvy, ktorú podpísal ešte ako hráč Canadiens.

Tridsaťjedenročný útočník zarába v priemere 4,5 milióna dolárov. Ostatný ročník bol jeho najlepší v NHL, v 82 zápasoch nazbieral 73 bodov za 34 gólov a 39 asistencií. Celkovo počas kariéry odohral v základnej časti profiligy 733 stretnutí s bilanciou 227 gólov a 239 asistencií, v play-off získal 44 bodov (18+26) v 88 štartoch. V organizácii Devils sa stretne aj so slovenským obrancom Šimonom Nemcom.

Alex Killorn

Na ľavé krídlo prvej formácie získal Anaheim výraznú posilu - bojmi v play-off ostrieľaného kanadského útočníka Killorna. Ten sa stal v lete ďalšou "obeťou" platového stropu Tampy Bay. Z úspešného klubu musel odísť, pričom si vybral Kaliforniu a nie Montreal, ktorý sa s ním často skloňoval. Killorn podpísal štvorročný kontrakt za priemerne 6,25 milióna dolárov.

Má už síce 33 rokov, ale predošlá sezóna bola preňho najlepšia v kariére, keď si vytvoril maximá s 27 gólmi a 64 bodmi. Neskôr na svetlo sveta vyšli infomácie o tom, že Tampa sa ho snažila udržať šialeným spôsobom. Ponúkla mu osemročný kontrakt za priemerne 2,5 milióna dolárov. Po jeho vypršaní by mal 42 rokov a dá sa očakávať, že už dávno by si užíval dôchodok.

Dmitrij Orlov

Po príchode z Washingtonu hral v Bostone výborne a napriek vypadnutiu proti Floride mal v sérii až osem bodov za asistencie. Ruský bek pritom od príchodu k "medveďom" získal aj sedemnásť bodov počas 23 duelov základnej časti. Pre Bruins to bola najvyššia priorita na podpis novej zmluvy, lenže Orlov sa rozhodol prijať dvojročný kontrakt za priemerne 7,75 milióna dolárov od Caroliny, ďalšieho z najväčších ašpirantov na Stanley Cup.

Ten už skúsený hokejista vybojoval v drese Capitals a rád by pridal ďalší. Čo sa týka obrancov, jeho podpis zatienila výmena Karlssona. Vzhľadom na výkony v Bostone je Orlov v pomyslenom rebríčku obrancov, ktorí cez leto zmenili dres, na druhom mieste. Hurricanes majú výborne poskladaný tím s obrovským potenciálom a kvalitou.

Tyler Bertuzzi

Bertuzzi pred uzávierkou prestupov opustil Detroit, aby bojoval s Bostonom o Stanley Cup. Zaknihoval síce 26 bodov v 28 zápasoch, ale tím vypadol v prvom kole. Napriek veľkému záujmu Bruins o predĺženie kontraktu sa Kanaďan rozhodol pre Maple Leafs, keď podpísal na rok za 5,5 milióna dolárov. Má byť ďalšou hviezdnou výpomocou ofenzívy, od ktorej sa očakáva čo najvyšší počet gólov hlavne v play-off, nakoľko sen o Stanleyho pohári po dlhom čase stále nebol naplnený.

Bertuzzi strávil od svojho draftu v Detroite takmer desať rokov, teraz bude od marca pôsobiť už v treťom mužstve. Maple Leafs získali aj Maxa Domiho, ktorý ide v stopách otca. Tie Domi je kultovou postavou histórie Toronta. Dôrazný krídelník sa nikdy nebál zhodiť rukavice.

Ryan O'Reilly

Bývalý kapitán St. Louis bol pred uzávierkou prestupov vymenený do Toronta, kde sa rýchlo uviedol hetrikom a neskôr sa zranil. Maple Leafs si ho mohli dovoliť aj vďaka tomu, že jeho plat sa rozdelil. V kanadskej organizácii mali snahu predĺžiť zmluvu, ale skúsený center si nakoniec vybral Nashville, kde by mal byť spoločne s Filipom Forsbergom hlavnou hviezdou ofenzívy.

Blake Wheeler

Už 37-ročný útočník dávno nie je hráčom, ktorý dvakrát po sebe získal zhodne 91 bodov. Počas predošlých troch ročníkov to bolo postupne 46, 60 a 55. Nejde síce o najhoršie čísla, no poberal až 8,25 milióna amerických dolárov ročne. Mal byť v poslednom roku kontraktu, ten mu Jets vyplatili. Stal sa tak voľným hráčom a za 800-tisíc podpísal v organizácii NY Rangers.

Prináša kvalitu a skúsenosti, navyše za nesmierne výhodnú cenu, ktorá prekvapila každého. Kanadský krídelník už teoreticky mohol mať Stanley Cup, ale vo februári 2011 ho Boston, ktorý neskôr daný ročník vyhral, vymenil do Atlanty. Súčasťou trejdu bol mimochodom aj Boris Valábik. Wheeler sa na konci februára stal prvým hráčom histórie Winnipegu, ktorý dosiahol míľnik 800 bodov.