TOP 5 hviezdnych brankárov NHL, ktorí by mohli byť pred novou sezónou vymenení

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

TOP 5 hviezdnych brankárov NHL, ktorí by mohli byť pred novou sezónou vymenení

Ani najlepší brankár minulej sezóny NHL nemá istotu, že zostane v Bostone.
Ani najlepší brankár minulej sezóny NHL nemá istotu, že zostane v Bostone.Profimedia
Výmen tých najlepších brankárov v NHL veľa nevidíme, ale zdá sa, že tento trend by sa mohol zmeniť. Je tu totiž veľká možnosť uskutočnenia hneď niekoľkých veľmi zaujímavých trejdov. Flashscore Správy vybrali päť potenciálnych kandidátov.

Connor Hellebuyck

Kanaďan je už sedem rokov jasnou jednotkou Winnipegu, ale aktuálne necíti, že Jets sú na ideálnej ceste za snahou získať Stanley Cup, pričom o hráča má záujem niekoľko klubov. Najväčší interes prejavuje New Jersey, do ktorého by sa ideálne hodil.

Po odchode Blackwooda síce Devils stále majú kvalitnú dvojicu Vaneček - Schmid, ale príchod víťaza Vezinovej trofeje by garantoval medzi tromi žrďami prvotriednu istotu. Isté zámorské špekulácie hovoria aj o tom, že súčasťou prípadnej výmeny by bol práve český gólman.

Hellebuyck má bez ohľadu na výsledky tímu dlhodobo vysokú úspešnosť zákrokov. Po budúcej sezóne 2023/24 mu ale končí šesťročný kontrakt za priemerne 6,166 milióna dolárov a nový žiada zhruba na úrovni 9,5 milióna dolárov. To by až taký problém nebol, pretože je to prijateľné pri pomere cena - kvalita, ale o rok sa stane neobmedzeným voľným hráčom, existuje teda riziko, že odíde zadarmo.

Dá sa predpovedať, že ak by ostal vo Winnipegu aj v ďalšom ročníku, Jets ho stratia zadarmo. Takto môžu za neho toto leto alebo prípadne pred uzávierkou prestupov zinkasovať veľmi zaujímavú protihodnotu vrátane talentovaných mladíkov či prvokolových volieb. K možnosti, že Hellebuyck začne sezónu v súčasnom pôsobisku, sa aktuálne prikláňa aj renomovaný insider Elliotte Friedman.

John Gibson

Americký brankár je rovnako jedným z najlepších na svojom poste v NHL, ale chytá za slabý Anaheim. To logicky znižuje jeho štatistiky, avšak tie nemôžu byť a ani nie sú pre záujemcov prvoradé. Gibson totiž predvádza výborné výkony a často vyťahuje čarovné zákroky. Za lepšou defenzívou by určite dokázal priviesť mužstvo k zisku Stanley Cupu.

V médiách sa síce nedávno objavili "zaručené" informácie o tom, ako jednotka Ducks povedala vedeniu, že trvá na výmene a odmieta odohrať v drese "káčerov" už čo i len jeden duel, lenže tie boli na druhý deň hráčovým agentom vyvrátené. Gibson oficiálne o výmenu nepožiadal. Napriek tomu jeho odchod vyzerá ako logický krok pre všetky strany.

V súvislosti s Gibsonom sa spomínal napríklad jeho rodný Pittsburgh, ale ten si udržal Jarryho. Ako potenciálne destinácie sa momentálne javia Buffalo, Los Angeles, prípadne New Jersey a hlavne Edmonton. Oilers však potrebujú hlavne vymeniť Campbella, ku ktorému sa ešte dostaneme.

Linus Ullmark

Aj keď sa to zdá na prvý pohľad ako totálna hlúposť, tak aj výmena Ullmarka je možná. Švéd má za sebou úžasnú základnú časť, vďaka ktorej vyhral Vezina Trophy. Odchytal 49 stretnutí, vyhral až 40. Udržal si úspešnosť zákrokov 93,8 % a priemerne inkasoval len 1,89 gólu na zápas, čo sú s prehľadom najlepšie čísla celého ročníka. Dokonca strelil gól!

Rovnako ako celý Boston, aj on zažil pokles formy a sklamanie z vypadnutia v prvom kole play-off. Ullmark má kontrakt na päť miliónov dolárov ročne platný ešte dve sezóny. A teraz k tomu, prečo by jeho výmena dávala zmysel. Podľa Boston Hockey Now už generálny manažér Don Sweeney začal riešiť možnosti, ako aj plusy či mínusy tohto prípadného kroku.

Ullmark je na vrchole svojej kariéry, čo by mohlo pre Bruins priniesť vysokú protihodnotu v podobe draftových volieb, mladíkov alebo aj hotových hviezd. Hlavne prvé dve veci totiž Boston nemá. V snahe posilniť svoj tím investoval veľa, prišiel o prvé aj druhé kolá. Priviedol Bertuzziho či Orlova, ktorým končili zmluvy.

Potom sa ich organizácia snažila udržať, a tak takmer zadarmo pustila Halla s Folignom do Chicaga, ale spomínaná dvojica si vybrala Toronto, resp. Carolinu. "Medvede" tak doslova prišli o všetko a ich výborne poskladaný tím sa rozpadol ako domček z kariet. Navyše odišiel aj Krejčí a Bergeron ukončil kariéru.

Dvojkou tímu je mladý Jeremy Swayman, ktorý rastie a určite bude hviezdou NHL. Ak by v tíme nemal takého silného konkurenta, ako je Ullmark, už teraz by mohol byť jednotkou. S tým v Bostone počítajú, takže by sa, nadnesene povedané, neoslabili.

Samotný Švéd sa nedávno vyjadril, že výmena je niečo, na čo je pripravený. "Je tam veľa 'ak' a 'keby'. Nechám veci na svojho agenta, ale uvedomujem si, že sa to môže stať," povedal. Pred niekoľkými dňami dokonca vyšli správy, že Boston férovú ponuku na Ullmarka aj dostal, ale odmietol.

Carter Hart

Najmladší člen nášho rebríčka bude mať na začiatku sezóny 2023/24 iba 25 rokov, dostáva sa teda do najlepšieho veku, pričom aj Hart je brankárom, okolo ktorého sa dá postaviť úspešný tím. Podobne ako Gibson, tak aj on nemá najlepšie čísla vzhľadom na to, že Philadelphia takisto patrí medzi najhoršie tímy súťaže, ale nesporné kvality sa nedajú zaprieť.

Stále mladý gólman môže byť dlhoročnou jednotkou úspešného tímu, pričom mu o rok skončí trojročná, takmer 12-miliónová zmluva a bude potrebovať novú, ale výhodou je, že má status obmedzeného voľného hráča.

Hart je na trhu už dlho, tímy sa informujú, s akou dohodou by Flyers súhlasili, lenže výmeny hviezdnych brankárov sú niečo, čoho je posledné roky ako šafránu, a tak aj u neho prevláda vyčkávanie.

Zoznam potenciálnych záujemcov ostáva podobný ako pri ďalších menách. Chcelo by ho Buffalo či Edmonton, teoreticky by ním Winnipeg mohol nahradiť Hellebuycka, ale zaujímavo by vyzerali aj spojenia s LA Kings, Montrealom, Ottawou či dokonca San Jose.

Jack Campbell

Po slušnej sezóne v Toronte sa Edmonton rozhodol spraviť z neho svoju jednotku a pred štartom ročníka 2022/23 podpísal na päť rokov s priemerným platom päť miliónov dolárov. Campbell však zažil katastrofálny rok, v ktorom inkasoval priemerne až 3,41 gólu na zápas a jeho úspešnosť zákrokov bola iba 88,8 %.

Teraz tak Oilers hľadajú možnosti, ako sa ho zbaviť a získaný priestor pod platovým stropom využiť na to, aby mohli priviesť niektoré z vyššie spomínaných mien, ktoré by tímu okolo McDavida dali oveľa vyššiu šancu získať Stanley Cup. Kanaďan je teda v inej situácii, pretože ho nikto nechce, ale jeho meno stále patrí medzi tie najzvučnejšie.