Hráči Vegas vyhrali Stanley Cup už osemkrát, z Dallasu sa tešil iba Seguin

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Hráči Vegas vyhrali Stanley Cup už osemkrát, z Dallasu sa tešil iba Seguin
Quick môže vyhrať už svoj tretí Stanley Cup.
Quick môže vyhrať už svoj tretí Stanley Cup.
Profimedia
Sezóna NHL dospela do svojho záveru, v hre sú už len štyri tímy. V konferenčných finále sa rozhodne o tom, ktoré dva celky sa proti sebe postavia v boji o Stanley Cup. Čo sa týka hráčov v jednotlivých kádroch, najviac víťazných skúseností s poslednými sériami majú hráči Vegas.

Vegas Golden Knights

Až šesť hráčov zo súčasného tímu "zlatých rytierov" vyhralo počas kariéry Stanleyho pohár, pričom všetci patrili medzi hlavné osobnosti vtedajších zamestnávateľov. Jonathan Quick bol v drese LA Kings jedným z najlepších gólmanov NHL, keď spoločne s kľúčovým obrancom Alecom Martínezom uspel v rokoch 2012 a 2014.

Bek Alex Pietrangelo nosil kapitánske céčko pri prekvapivej ceste St. Louis až na vrchol. Vo finále vtedy "Bluesmani" porazili Boston. V kádri bol takisto útočník Ivan Barbašev. Dva prstene vlastní skúsený krídelník Phil Kessel, takisto sa mu to podarilo s jedným tímom, dokonca dvakrát po sebe. V rokoch 2016 a 2017 triumfoval v drese Pittsburghu Penguins.

Poltucet mien uzatvára Chandler Stephenson. Tomu to vyšlo počas sezóny 2017/18 ako členovi Washingtonu. Z tohto hľadiska má Vegas rozhodne najskúsenejší tím zo zostávajúceho kvarteta konferenčných finalistov ročníka 2022/23.

Florida Panthers

Eric Staal ako jediný z hokejistov, ktorí sú ešte v hre, patrí do Triple Gold Clubu. Stanley Cup vyhral hneď vo svojej prvej sezóne v NHL v drese Caroliny, počas ktorej bol s 28 bodmi najproduktívnejším hráčom play-off. V základnej časti nazbieral rovných sto bodov.

Carter Verhaeghe je momentálne ťahúňom ofenzívy, pred tromi rokmi hrával v zostave Tampy Bay nižšie, ale pravidelne. Patric Hörnqvist patril medzi opory Penguins v rokoch 2016 a 2017, lenže jeho kariéra v NHL sa asi chýli ku koncu. Počas aktuálneho ročníka nastúpil iba na 22 zápasov a získal tri body. 

Ak by Florida vyhrala, tak Švéd by musel aspoň raz zasiahnuť do finále, aby mohlo byť jeho meno znova na trofeji.

Carolina Hurricanes

Vyhrať bájny pohár s Carolinou môže aj druhý Staal a to Jordan, ktorý je momentálne kapitánom tímu. Šlo by o jeho druhý úspech, prvý zažil s Pittsburghom v roku 2009. Fín Teuvo Teräväinen sa len rozbiehal v NHL počas ročníka 2014/15, no nastúpil na dostatočný počet duelov za Chicago.

Samostatnou kapitolou je Mackenzie MacEachern. Ten síce bol súčasťou St. Louis v roku 2019, avšak v play-off nenastúpil ani raz a počas základnej časti nesplnil požadovaných 41 duelov. Napriek tomu, že jeho meno sa na trofej nedostalo, mal svoj deň s pohárom a užil si ho doma.

Dallas Stars

Tyler Seguin je takisto jedným z hráčov, ktorým sa podarilo vyhrať Stanleyho pohár hneď vo svojom prvom ročníku v NHL. Bostonu v roku 2011 prispel siedmimi play-off bodmi a 22 v základnej časti. Následne dvakrát vo finále neuspel. Raz s Bruins a už aj v drese Dallasu.

Aby hráč víťazného tímu bol oficiálne medzi členmi, ktorí vybojovali Stanley Cup a jeho meno bolo na ňom už navždy zapísané, musí odohrať v základnej časti aspoň 41 zápasov alebo minimálne raz nastúpiť vo finále play-off. V opačnom prípade sa ako víťaz nepočíta. Výnimku majú iba náhradní brankári.