Jágr sa dočkal pocty. Dres českej legendy zamieril v Pittsburghu pod strop

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Jágr sa dočkal pocty. Dres českej legendy zamieril v Pittsburghu pod strop

Jágrov dres smerujúci pod strop haly v Pittsburghu.
Jágrov dres smerujúci pod strop haly v Pittsburghu.nhl.com
Jaromír Jágr sa stal štvrtým českým hokejistom, ktorého si klub NHL uctil vyradením jeho čísla a vyvesením jeho dresu pod strop arény. Pittsburgh, kde Jágr preslávil svoje číslo 68 počas najúspešnejšieho obdobia svojej zámorskej kariéry, si takto uctil stále hrajúcu legendu pred zápasom proti Los Angeles. Na ľade boli aj bývalí spoluhráči Jiří Šlégr, Robert Lang a legendy ako Ron Francis či Mario Lemieux.

Najlepšie roky života

"Som poctený, že sa vedenie Pittsburghu rozhodlo vyvesiť môj dres s číslom 68 pod strop. Moje spojenie s Pittsburghom sa začalo pred mnohými rokmi. Sníval som o tom, že si zahrám s Mariom Lemieuxom a to sa v roku 1990 naozaj stalo," zaspomínal si počas slávnostného ceremoniálu.

"Ďakujem všetkým v Pittsburghu, ktorí mi umožnili takú nádhernú kariéru. Od môjho prvého dňa až po posledný deň v Penguins som vďaka vám všetkým prežil v klube nádherné chvíle. Bolo to nádherných 11 rokov, pravdepodobne najlepších v mojom živote a som hrdý na to, že toto mesto môžem nazývať svojím druhým domovom," povedal a poďakoval sa všetkým spoluhráčom i fanúšikom.

Jágr sa pripojil k brankárovi Dominikovi Hašekovi a útočníkom Milanovi Hejdukovi a Patrikovi Eliášovi. Hašek (číslo 39) bol vyradený Buffalom v roku 2015, zatiaľ čo Hejduk (23) v Colorade a Eliáš (26) v New Jersey visia pod stropom arény od roku 2018. Zo slovenských hokejistov sa naposledy tejto pocty dočkal Marián Hossa pred dvomi rokmi v Chicagu. Musíme spomenúť aj československé legendy - Petra Šťastného, ktorého si uctili dnes už neexistujúci Quebec Nordiques. Stan Mikita mal tú česť v Chicagu. Carolina Hurricanes vzdala hold zosnulému Josefovi Vašíčkovi.

Jágr v spomienkach Penguins: trofeje v prázdnom dome, zemiaková kúra, mánia ako Beatles

Jágr, jeden z dvoch Čechov spomedzi iba 30 hráčov v prestížnom Triple Gold Clube spolu s Jiřím Šlégrom, hájil farby Pittsburghu v 11 z 24 sezón NHL od roku 1990. V rokoch 1991 a 1992 pomohol Penguins získať prvé dva Stanleyho poháre v histórii klubu, ale sám už najcennejšiu hokejovú trofej nikdy nezískal.

Počas svojho pôsobenia v Pittsburghu zaznamenal aj všetkých svojich päť Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča ligy a v roku 1999 získal prestížnu Hart Trophy pre najlepšieho hráča sezóny NHL.

Jágrov gól Bostonu.
nhl.com

V drese s tučniakom na hrudi odohral Jágr 806 zápasov základnej časti a nazbieral 1 079 bodov (439+640). V play-off pridal v 140 stretoch ďalších 147 bodov (65+82). Okrem iného sa do histórie klubu nezmazateľne zapísal aj ako jeden z 13 doterajších kapitánov, "céčko" nosil medzi rokmi 1998 a 2001.

Následne sa však český hokejista nerozišiel s klubom a fanúšikmi Penguins v dobrom. Sám túžil po zmene prostredia a vzhľadom na jeho vysoký kontrakt sa jeho možnému odchodu nebránilo ani vedenie. V rámci veľkej výmeny ho v lete 2001 poslali do Washingtonu. Olej do ohňa prilialo jeho angažmán v inom pensylvánskom klube - keď sa v roku 2011 po troch sezónach v KHL vrátil do zámoria, prijal ponuku Philadelphie.

Jágrov gól do siete Flyers.
nhl.com

Nedeľa by mohla byť dňom, keď sa zahoja posledné stále živé rany a nezhody. Rodák z Hnidous môže očakávať vrelé privítanie vo vypredanej PPG Paints Arene. Hviezdny pravý krídelník od odchodu z Pittsburghu hral v NHL okrem Washingtonu a Philadelphie aj za New York Rangers, Dallas, Boston, New Jersey, Floridu a Calgary, v drese ktorého začiatkom roka 2018 ukončil pôsobenie v elitnej zámorskej súťaži.

Druhý najproduktívnejší hráč NHL

Odohral 1 733 zápasov a nazbieral 1 921 bodov za 766 gólov a 1 155 asistencií. Je druhým najproduktívnejším hráčom súťaže za neprekonateľným Waynom Gretzkym (2 857), štvrtým v počte odohraných zápasov a strelených gólov a piatym v počte asistencií. Jeho 135 víťazných zásahov je rekordom NHL.

Vo štvrtok oslávil olympijský víťaz z Nagana 1998 a dvojnásobný majster sveta (2005 a 2010) svoje 52. narodeniny. Stále hrá, v tejto sezóne má na konte štyri asistencie v 15 štartoch. Keďže ešte neskončil, je veľmi pravdepodobné, že v hokejovej dlhovekosti prekoná aj legendárneho Gordieho Howa, ktorý odišiel z NHL vo veku 52 rokov a 11 dní.