Lopušanovej unikát i Fehérváryho premiéra. Vždy som o tom sníval, vraví obranca Capitals

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Lopušanovej unikát i Fehérváryho premiéra. Vždy som o tom sníval, vraví obranca Capitals

Fehérváry ovládol kategóriu obrancov.
Fehérváry ovládol kategóriu obrancov.TASR
Cenu Róberta Švehlu pre najlepšieho obrancu si počas stredajšieho galavečera Hokejista roka odniesol Martin Fehérváry (23). Pilier obrany Washingtonu Capitals získal toto ocenenie prvýkrát v kariére. Predtým získal dvakrát cenu Pavla Demitru pre najlepšieho hráča do 20 rokov.

Fehérváry si ešte na začiatku júla zabezpečil svoju budúcnosť trojročným kontraktom s Washingtonom a dúfa, že jeho stabilná pozícia sa po výmene trénera Capitals ešte viac upevní.

Uplynulú sezónu mu skomplikovali zranenia, ktoré vyplynuli z jeho obetavej hry pre tím z hlavného mesta USA. Napriek tomu odohral v základnej časti 67 duelov, v ktorých sa šesťkrát presadil strelecky a desaťkrát asistoval.

"Veľmi ma to teší, vždy som sníval, že raz dostanem takéto ocenenie. Vždy som hrdý, keď môžem reprezentovať Slovensko v NHL aj na majstrovstvách sveta. Snažím sa robiť čo najlepšie meno sebe aj krajine," poznamenal dvadsaťtriročný bek.

Fehérváry v predbránkovom súboji spoločne s celkovým víťazom ankety Hokejista roka Tomášom Tatarom.
Fehérváry v predbránkovom súboji spoločne s celkovým víťazom ankety Hokejista roka Tomášom Tatarom.Profimedia

Nová krv v realizačnom tíme

Okrem stabilnej pozície v organizácii Washingtonu si vybojoval aj novú trojročnú zmluvu s Capitals v hodnote 8 miliónov USD (2,65 mil. ročne). Washington po neúspešnej sezóne urobil zmeny v realizačnom tíme, na post hlavného trénera angažoval Kanaďana Spencera Carberyho, ktorý slovenského mladíka viedol počas pôsobenia na farme v Hersey Bears: 

"Som veľmi rád za zmluvu na tri roky. Rokovania prebehli veľmi rýchlo a bez komplikácii. Obe strany sme naozaj veľmi spokojné. Mali sme dobrý tím, no prišlo veľa zranení, mňa zastavili dve. Mrzelo ma, že sme nespravili play-off. V novej sezóne máme nový trénerský tím, hlavný kouč ma veľmi dobre pozná, za čo som rád. Teším sa na spoluprácu a pevne verím, že budem hrávať ešte viac," skonštatoval.

Slovenský obranca bude aj naďalej patriť medzi opory Capitals.
Slovenský obranca bude aj naďalej patriť medzi opory Capitals.Profimedia

Zviditeľniť ženský hokej

Unikátna situácia nastala v kategórii najlepšia hokejistka. Pätnásťročná Nela Lopušanová získala absolútne všetky hlasy a po sérii ocenení, vrátane najlepšieho mladého športovca Európy, sa dočkala ďalšej pocty.

"Som veľmi rada, je to ďalšie skvelé ocenenie. Je to odzrkadlenie celej mojej driny. Teraz pôjdem do USA a budem sa snažiť zviditeľniť slovenský ženský hokej," prezradila tretia najlepšia hráčka sezóny 2022/23 podľa novovytvorenej ankety Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF).

Lopušanová získala všetky hlasy vo svojej kategórii.
Lopušanová získala všetky hlasy vo svojej kategórii.TASR

Lopušanová sa stala najproduktívnejšou hráčkou majstrovstiev sveta žien do 18 rokov. V piatich zápasoch zaznamenala 12 bodov za deväť gólov a tri asistencie. Titul najproduktívnejšej hráčky získala aj na zimnom Európskom olympijskom festivale mládeže 2023 (EYOF 2023), kde v štyroch stretnutiach získala 12 bodov (6+6).