Matthews režíroval výhru Toronta piatimi bodmi. Carbery: Nenašli sme na neho odpoveď

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Matthews režíroval výhru Toronta piatimi bodmi. Carbery: Nenašli sme na neho odpoveď
Matthews bol nad sily hokejistov Capitals.
Matthews bol nad sily hokejistov Capitals.Profimedia
Auston Matthews (26) si upevnil post lídra tabuľky strelcov NHL. V noci na štvrtok prispel dvoma gólmi a tromi asistenciami k triumfu Toronta na ľade Washingtonu 7:3 a na konte má v tejto sezóne 57 presných zásahov. O deväť viac ako druhý v poradí Sam Reinhart z Floridy. Už iba tri zásahy ho delia od vyrovnania svojho kariérneho maxima (60) z ročníka 2021/2022.

Washington - Toronto 3:7

"Auston bol vynikajúci. V rozhodujúcich momentoch sme sa naňho mohli spoľahnúť, robil správne rozhodnutia a vo finálnej fáze bol nesmierne efektívny. Z našej strany to bol veľmi dobrý výkon," povedal tréner Toronta Sheldon Keefe pre oficiálnu stránku súťaže.

Rozdielovosť Matthewsa ocenil aj kouč domácich Spencer Carbery. "Nenašli sme naňho žiadnu odpoveď, to bol ten hlavný problém. V niektorých častiach zápasu sme so súperom dokázali držať krok, ale ich prvá formácia urobila rozdiel. Donútila nás robiť nezvyčajné chyby a ťažila z nich. V tejto fáze sezóny si niečo podobné nemôžeme dovoliť."

Matthews a jeho štatistiky proti Capitals.
Matthews a jeho štatistiky proti Capitals.Flashscore

Matthewsovi sekundoval jeho spoluhráč z prvej formácie Max Domi, ktorý mal štyri asistencie, najviac v doterajšej kariére. "Max je veľmi šikovný hráč. V jeho podaní vyzerá všetko jednoducho. Má vynikajúci pohyb, na ľade neustále komunikuje, čím nám to výrazne uľahčuje. Mám dobrý pocit z toho, ako si dokážeme vyjsť v ústrety," pochválil ho Matthews, ktorý otvoril skóre zápasu už v 16. sekunde.

Druhý gól pridal v strednej časti hry a v nej sa najskôr tešil aj z hetriku, no domáci uspeli v trénerskej výzve pre predchádzajúci ofsajd. Aj tak vytvoril nový klubový rekord v počte viacgólových zápasov v jednej sezóne (16), doteraz sa delil o prvenstvo s Rickom Vaiveom (1983/84).

Osem gólov delí Matthewsa od vyrovnania strelecky najlepšej sezóny Alexandra Ovečkina, ktorý si v drese domácich pripísal rovnako dva presné zásahy. Ruský útočník nastrieľal najviac zásahov v kariére v ročníku 2007/2008 - celkovo 65. Matthews má šancu dostať sa v prebiehajúcej sezóne aj na métu 70 gólov.

"Bolo by skvelé, keby sa mu to podarilo. Veľmi by som mu to želal," vyhlásil Ovečkin, ktorý má v NHL na konte 845 gólov - pred ním je iba legendárny Wayne Gretzky (894). Počas kariéry nazbieral už 1 539 kanadských bodov a posunul sa na 13. miesto v historickej tabuľke s rovnakým počtom ako má Joe Thornton.