Na drafte 2023 išlo osem Slovákov. Gajan a Mišiak za Bedardom, prekvapenie na záver

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Na drafte 2023 išlo osem Slovákov. Gajan a Mišiak za Bedardom, prekvapenie na záver

Aktualizované
Gajan počas mediálnych povinností po tom, čo ho draftovalo Chicago.
Gajan počas mediálnych povinností po tom, čo ho draftovalo Chicago.Profimedia
Slovenský brankár Adam Gajan (19) bol draftovaný Chicagom Blackhawks na drafte NHL 2023 z celkového 35. miesta, o desať priečok nižšie si Buffalo Sabres vybralo obrancu Maxima Štrbáka (18). Ako piaty Slovák tohtoročného draftu bol zvolený Martin Mišiak (18) - opäť Chicagom z 55. pozície, 76. miesto patrilo Jurajovi Pekarčíkovi (17) a St. Louis Blues. Philadelphia Flyers siahla po Alexovi Čiernikovi (18) zo 120. priečky. Na samý záver si pripravilo prekvapenie Colorado Avalanche. Maroš Jedlička (20) bol vytiahnutý z 219. priečky.

Pre slovenský hokej je to historický draft. Prvýkrát sa stalo, že v prvých dvoch kolách bolo draftovaných až päť Slovákov. Už v úvodnom kole siahli profiligové kluby po dvoch hráčoch spod Tatier. Tohtoročnou slovenskou draftovou jednotkou sa stal Dalibor Dvorský, 18-ročného centra si vybral z 10. miesta St. Louis Blues. Krídelník Samuel Honzek putuje do Calgary, Flames si ho zvolili zo 16. priečky.

Gajan sa skloňoval s Chicagom počas ostatných týždňov, navyše sám priznal, že bol s klubom v pravidelnom a aj v najväčšom kontakte. Devätnásťročný gólman je tretím najvyššie umiestneným Slovákom, vôbec prvým vybraným brankárom na drafte 2023 a najvyššie draftovaným slovenským gólmanom v histórii. V minulej sezóne obliekal dresy Green Bay Gamblers v USHL a Chippewa Steel v NAHL, budúci ročník by mal odchytať v Green Bay. 

Očakávalo sa, že by na rad mohol prísť v druhom, respektíve na začiatku tretieho kola, ale iba minimum rebríčkov skautov a insiderov písalo o začiatku kola druhého. Viac sa hovorilo o Čechovi Michaelovi Hrabalovi, ktorého si z 38. miesta vybrala Arizona Coyotes. 

Gajan upútal na uplynulých MS hráčov do 20 rokov, kde získal cenu pre najlepšieho brankára šampionátu. S 93,6-percentnou úspešnosťou zásahov bol najlepší spomedzi všetkých brankárov turnaja. V štyroch dueloch dosiahol priemer 2,4 inkasovaného gólu na zápas a slovenskému tímu pomohol k víťazstvám nad USA a Lotyšskom.

V Chicagu sa stretne s Connorom Bedardom, tohtoročnou draftovou jednotkou. Práve supertalentovaný kanadský center ho prekonal slávnym gólom v predĺžení štvrťfinále juniorských MS. Gajan v zápase zlikvidoval 53 striel kanadských hráčov.

Profil Adama Gajana

Meno Maxima Štrbáka sa halou v Nashville ozývalo len o niekoľko minút neskôr. Po slovenskom obrancovi zo 45. miesta siahlo Buffalo Sabres. Osemnásťročný bek potvrdil tipy a umiestnil sa v prvej polovici druhého kola. Skauti si na ňom cenia pohyb po klzisku, kreatívnu hru i defenzívne schopnosti vo vlastnom pásme.

Profil Maxima Štrbáka

Zdalo sa, že kluby si Slovákov vyberajú v pravidelných intervaloch. Po 35. a 45. priečke prišla 55., ktorá patrila opäť Chicagu. To si zvolilo centra Martina Mišiaka, uňho sa odhadovalo skôr tretie kolo. 

Sezónu 2022/23 odštartoval v Nových Zámkoch, kde ho pravidelne navštevovali skauti. Za 29 zápasov strelil gól, na deväť prihral. Prišla ponuka zo zámoria, takže v januári odišiel do mužstva Youngstown Phantoms hrajúceho USHL, s ktorým sa stal majstrom ligy. Vrátane play-off k tomu pomohol 27 bodmi (8+19) v 36 stretnutiach.

Postupnosť s číslicou 5 takmer vyšla zas. Juraj Pekarčík sa stal draftovou voľbou číslo 76 pre St. Louis Blues, ktorý predtým z 10. pozície siahol po Daliborovi Dvorskom. 

Ostatný ročník odohral ľavý krídelník, ktorý vie alternovať aj v strede útoku, medzi slovenskou elitou, za Nitru a absolvoval rovných 30 duelov (0+3), šesťkrát hral za Levice (0+5) v SHL a dva razy v projekte U18, kde strelil jeden gól. Druhý si pripísal v rámci Kontinentálneho pohára. Raz sa presadil na Hlinka Gretzky Cupe a výborne mu vyšli MS 18 rokov. Zaknihoval až desať bodov (3+7). S Pekarčíkom sa počítalo najčastejšie práve v polovici tretie kola.

Približne 50 minút sa čakalo na ďalšieho slovenského zástupcu. Stal sa ním Alex Čiernik, ktorý bude členom organizácie Philadelphie Flyers. Univerzálne krídlo malo podľa odborníkov aj na druhé kolo, väčšina ho ale tipovala na pohodlné tretie. Nakoniec išiel na rad v kole štvrtom. Web nhl.com priradil osemnásťročnému útočníkovi nemeckú národnosť. 

Profil Alexa Čiernika

Šesť výberov pred koncom (celkovo 219. pick) Colorado Avalanche oznámilo, že si vyberá Maroša Jedličku. Dvadsaťročný krídelník, ktorý mohol byť draftovaný už v lete 2021. Dvakrát po sebe zostal prehliadnutý, teraz si naňho uchmatli práva šampióni z roku 2022. Voľba, ktorú čakal málokto.

Minulú sezónu Jedlička strávil vo Zvolene, v základnej časti odohral 39 súbojov (17+18), ďalších 15 duelov pridal v play-off s bilanciou tri góly a šesť asistencií. Bude zaujímavé sledovať, akú cestu zvolí krídelník pre nasledujúci rok.