Obrat snov od Arizony? Šesť gólov za deväť minút. Do play-off NHL smerujú ďalšie tri tímy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Obrat snov od Arizony? Šesť gólov za deväť minút. Do play-off NHL smerujú ďalšie tri tímy

Na parádnej otočke Coyotes sa podieľal aj Nick Bjugstad.
Na parádnej otočke Coyotes sa podieľal aj Nick Bjugstad.Profimedia
Edmonton spolu s Torontom a Tampou v tíme s Erikom Černákom (26) majú istý postup do play-off NHL. Oilers potvrdili miestenku priamo na ľade, keď zdolali Colorado. Tímom Maple Leafs a Lightning k tomu pomohli prehry Washingtonu, Detroitu a Philadelphie. Veľký večer majú za sebou hráči Arizony, ktorí v tretej tretine proti Vegas strelili šesť gólov a otočili z 1:4 na 7:4.

Edmonton postúpil do vyraďovacej časti piatykrát v rade. Proti Avalanche sa o to gólovo zaslúžili hviezdny McDavid a Kane, každý z nich mal po dva presné zásahy. V Západnej konferencii si tak vytvorili nedostihnuteľný 13-bodový náskok na priebežne deviate St. Louis a majú istotu voľnej karty. Colorado malo už predtým miestenku v nadstavbovej časti.

Súboj priniesol konfrontáciu spomínaného McDavida s MacKinnonom, ktorí bojujú o Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča základnej časti. Kapitán Oilers má na konte 128 bodov a v tejto štatistike mu patrí priebežná tretia priečka. Jeho náprotivok si v nočnom stretnutí pripísal asistenciu a so 131 bodmi je druhý. Na čele zostal Kučerov z Tampy, ktorý má 133 bodov. Do konca základnej časti odohrá Colorado ešte päť, Lightning šesť a Edmonton sedem zápasov.

Oilers prenikli do play-off po nevydarenom začiatku ročníka, keď 23. novembra na Deň vďakyvzdania v USA zaostávali za posledným postupovým miestom o 10 bodov. Stali sa 20. tímom v histórii a 12. za uplynulých 30 rokov, ktorý dokázal dohnať minimálne 10-bodovú stratu.

Od 12. novembra vedie mužstvo Edmontonu tréner Kris Knoblauch, ktorý nahradil Jaya Woodcrofta. "Po veľmi zlom začiatku sezóny sme sa naozaj vzchopili. V tomto tíme je veľa odolnosti a charakteru. Je to len jeden krok, ale musíte ho urobiť, aby ste si dali šancu na víťazstvo," uviedol Leon Draisaitl podľa nhl.com. Nemecký útočník dosiahol v stretnutí dve asistencie a piatykrát v kariére prekonal 100-bodovú hranicu v sezóne. V tejto má na konte 101 bodov (39+62).

Tampa sa predstaví vo vyraďovacej časti siedmykrát za sebou. Lightning sa v predchádzajúcich štyroch sezónach trikrát dostali do finále a v rokoch 2020 a 2021 sa tešili zo zisku Stanleyho pohára. Slovenský obranca Černák je stabilnou súčasťou tímu od ročníka 2018/19. V tom aktuálnom nastúpil v 63 dueloch a zaznamenal jeden gól a 10 asistencií. Toronto postúpilo do vyraďovačky už ôsmykrát v rade, čo je najdlhšia séria v ére expanzie. Maple Leafs však čakajú na zisk Stanley Cupu od roku 1967.

Arizona predviedla parádny obrat v súboji proti obhajcovi titulu z Vegas. Coyotes ešte v 48. minúte prehrávali 1:4, ale potom prišli veľké okamihy domácich. Počas 67 sekúnd vyrovnali, keď sa postupne presadili Josh Doan, Nick Bjugstad a Michael Carcone. V 55. minúte Carcone pridal druhý presný zásah, ktorý bol nakoniec rozhodujúci. Triumf ešte potvrdili Josh Brown a Logan Cooley strelou do prázdnej bránky.

Šiestimi gólmi v jednej časti zápasu vyrovnala Arizona svoj klubový rekord v počte presných zásahov v tretine, čo sa jej naposledy podarilo 28. marca 2013 (6 gólov v prvom dejstve na ľade Nashvillu). "Ukázali sme charakter. Chlapci predviedli, že im veľmi záleží na tomto klube. Myslím si, že bolo skvelé, že sme sa vrátili a všetci k tomu prispeli," povedal kouč Andre Tourigny. V drese domácich získalo až 15 hráčov minimálne jeden bod.