Obrovská trojvýmena je na svete, Karlsson sa stal hráčom Pittsburghu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Obrovská trojvýmena je na svete, Karlsson sa stal hráčom Pittsburghu

Karlsson bude v NHL nastupovať za tretí klub.
Karlsson bude v NHL nastupovať za tretí klub.Profimedia
Švédsky obranca Erik Karlsson (33) opúšťa San Jose Sharks, v rámci veľkej trojvýmeny sa stal hráčom Pittsburghu Penguins. Tretím zapojeným tímom je Montreal Canadiens. Kluby o tom informovali v nedeľu podvečer.

"Tučniaci" získali aj dvojicu útočníkov Rema Pitlicka a Dillona Hamaliuka, ako i voľbu v treťom kole draftu 2026. San Jose dostalo za svoju už bývalú hviezdu voľbu v 1. kole draftu 2024 (chránená pre TOP 10), skúseného fínskeho útočníka Mikaela Granlunda, českého obrancu Jana Ruttu a krídelníka Mikea Hoffmana z Montrealu.

Canadiens od Penguins dostali voľbu v 2. kole draftu 2025, brankára Caseyho DeSmitha, obrancu Jeffa Petryho a útočníka Nathana Lagarého. Sharks si navyše z obrovského 11,5 miliónového platu ponechajú do konca sezóny 2026/27 iba 1,5 milióna dolárov. Pittsburgh bude mať zapísaných zvyšných 10 miliónov.

Pred poslednou uzávierkou prestupov nevyšiel trejd Erika Karlssona do Edmontonu, ktorý považoval podmienky kalifornskej organizácie za prehnané. Dlho boli problémom pri snahách klubov získať Švéda práve neúspešné rokovania so "žralokmi". Samotný hráč po rokoch trápenia zažil z osobného hľadiska úžasnú sezónu 2022/23, pretože v nej nazbieral až 101 bodov (25+76) a tretí raz v kariére získal Norris Trophy.

Bývalý kapitán Ottawy sa stal prvým bekom od roku 1992 a iba šiestym v histórii NHL, ktorý sa dostal cez hranicu 100 bodov. Naposledy to dokázal Brian Leetch, pričom rekord v tomto smere drží Bobby Orr (6), nasleduje Paul Coffey (5). Raz to dokázali už len Al MacInnis s Denisom Potvinom.

Ďalší hráči v trejde

Na dohodu bol potrebný aj tretí klub, pričom sa naplnili očakávania, že práve tam zamieri skúsený obranca Jeff Petry. Jeho šesťmiliónový kontrakt bol najväčšou prekážkou, ale Pens si ponechali 25 % platu. Špekulovalo sa o Chicagu, nakoniec to je Montreal. Pittsburgh pritom uvoľnil ďalších päť miliónov tým, že z tímu odišiel aj Granlund. Pitlick poberá rovný milión.

Spomínaný Petry prinesie skúsenosti do Montrealu, kde putuje tiež spoľahlivý náhradný brankár DeSmith. San Jose posilnilo Granlundom a Hoffmanom hlavne ofenzívu a Ruttom môže zaplátať často priepustnú defenzívu.