Pán konzistentný. Crosby vyrovnal Gretzkého, od TOP 10 histórie NHL ho delí iba kúsok

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Pán konzistentný. Crosby vyrovnal Gretzkého, od TOP 10 histórie NHL ho delí iba kúsok

Crosby opäť potvrdil svoje nesporné kvality.
Crosby opäť potvrdil svoje nesporné kvality.Profimedia
Sidney Crosby (36) zakončí aj svoju 19. sezónu v NHL s priemerom aspoň bodu na zápas. Kapitán Pittsburghu rozšíril dvoma gólmi a asistenciou na ľade NY Rangers svoju zbierku v sezóne na 82 bodov. Odvtedy, čo ho Penguins draftovali v roku 2005 z prvého miesta, odohral všetky ročníky s bilanciou spomínaného bodu na jeden duel a vyrovnal tak rekordný zápis legendárneho Waynea Gretzkého (63).

Gretzky po svojom debute v drese Edmontonu (10. októbra 1979) zaknihoval rovnakú bilanciu v prvých 19 sezónach v NHL. Neuspel až v poslednej dvadsiatej (1998/99), keď v drese New Yorku Rangers nazbieral "iba" 62 bodov (9+53) v 70 súbojoch. Kanaďan ukončil kariéru s 2 857 bodmi (894+1963) v 1487 zápasoch základnej časti. V historickej tabuľke tak vedie s obrovským náskokom pred Jaromírom Jágrom (1 921 bodov).

"Byť v takejto spoločnosti je naozaj fajn," povedal Crosby po víťaznom dueli na ľade slávnej Madison Square Garden. Rekord vyrovnal gólom v závere stretnutia do prázdnej bránky, predtým zblokoval strelu Artemija Panarina. "Je to skvelé. Samozrejme, vedel som, že sa to blíži, ale nechcel som o tom príliš hovoriť," dodal.

Výnimočnosť Crosbyho vyzdvihol aj tréner Pittsburghu Mike Sullivan. "Je to niečo mimoriadne. Podávať dlhodobo výkony na takejto elitnej úrovni je skrátka pozoruhodné. Myslím si, že jeho práca hovorí sama za seba. Rovnako ako každý míľnik, ktorý dosiahne," citovala kouča slovenská verzia oficiálnej stránky NHL.

"Všetky míľniky, ktoré v tejto chvíli dosahuje, sú len ďalším úplne jasným dôkazom toho, že je jeden z najlepších hráčov svojej generácie. Dokázal veľa. Jeho odkaz túžby po víťazstve je dobre zdokumentovaný," pokračoval Sullivan.

Crosby je druhý v histórii Penguins v góloch (587), asistenciách (997) aj v bodoch (1584), pred ním je iný velikán klubu Mario Lemieux s 1 723 bodmi (690+1 033). Chýba mu už len sedem bodov, aby predstihol Phila Esposita (1590) a dostal sa do prvej desiatky najproduktívnejších hráčov v histórii NHL.