Šance Slovákov na play-off NHL: Pridá sa k Slafkovskému na ceste do Česka aj Nemec?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Šance Slovákov na play-off NHL: Pridá sa k Slafkovskému na ceste do Česka aj Nemec?
Budú fanúšikovia na MS v Česku vidieť v akcii jednotku aj dvojku draftu 2022?
Budú fanúšikovia na MS v Česku vidieť v akcii jednotku aj dvojku draftu 2022?Profimedia
Základná časť NHL odštartovala svoj posledný mesiac, jej záverečné duely sa odohrajú 19. apríla. Jednotlivé tímy majú pred sebou 12 až 16 zápasov, v ktorých sa budú snažiť o postup do play-off, respektíve o vylepšenie si štartovacej pozície. Vzhľadom na hokejové majstrovstvá sveta v Česku, ktoré sa budú konať od 10. do 26. mája, sme sa po troch týždňoch opäť pozreli na šance hokejistov spod Tatier v boji o play-off NHL. Práve to úzko súvisí s tým, s akými menami môže počítať reprezentačný kouč Craig Ramsay (72).

V článku sme využili pravdepodobnosti, s ktorými prichádza portál MoneyPuck.com. Simuláciou zvyšku základnej časti 100 000-krát po každom odohranom dni vie MoneyPuck vytvoriť pravdepodobnosti výsledku sezóny pre každý tím. 

Aktuálna tabuľka NHL

Zároveň sa venujeme iba percentuálnym šanciam na postup. Nekonkretizujeme, aká veľká je pravdepodobnosť, že hráč pôjde reprezentovať Slovensko na MS, keďže to do veľkej miery ovplyvňuje okrem iného aj to, či hráč má, alebo nemá podpísanú zmluvu s klubom NHL na ďalšiu sezónu. Z histórie je známe, že napriek tomu, že hráč bol po vypadnutí reprezentácii k dispozícii, nakoniec odmietol ísť na šampionát pre to, že sa nechcel zraniť a tak ohroziť svoju budúcnosť v profilige.

Aby sme však aktuálnu situáciu Slovákov v zámorí sprehľadnili, tak sme za mená jednotlivcov, ktorí kontrakt na sezónu 2024/2025 v NHL nemajú, pridali hviezdičku (*).

Z pohľadu slovenskej reprezentácie sa začína črtať slušný útočný základ z NHL, respektíve AHL, s obranou je to o čosi horšie.

Erik Černák & Tampa Bay - 99,2 %

Tampu Bay trápil ešte nedávno pokles formy, keď od 17. februára do 1. marca prehrala päť zo siedmich zápasov. Odvtedy triumfovala v piatich zo šiestich prípadov, čo jej vynieslo takmer jasnú miestenku do bojov o Stanley Cup. Erik Černák sa presunul do druhého defenzívneho páru, naďalej však patrí medzi opory Lightning, pričom jeho ice-time sa pohybuje od 18 do 22 minút na zápas. 

Martin Fehérváry & Washington - 56,3 %

Keď sme 28. februára písali prvú časť článku, šance Capitals na predĺženie si sezóny sa pohybovali len na úrovni 5,9 %. Šesť výhier z deviatich nasledujúcich duelov, zaváhania ďalších ašpirantov vo vyrovnanej Východnej konferencii i návrat Martina Fehérváryho po 10-zápasovej odmlke spôsobenej zranením vrátili Washington do hry. Aktuálne sú síce Caps na deviatej priečke a majú o bod menej ako ôsmy Detroit, no zároveň majú dva duely k dobru.

Šimon Nemec & New Jersey - 9,5 %

Na východe zostávame. New Jersey patrí k najväčším sklamaniam sezóny a zdá sa, že na play-off nedosiahne, stráca naň šesť bodov. Horšie vyznieva fakt, že dvanásti Devils majú pred sebou ešte Buffalo, NY Islanders i Washington, posledné slovo nepovedal ani trinásty Pittsburgh.

Martin Pospíšil & Calgary - 1,6 %

V Calgary sa šuškalo o výpredaji pred uzávrierkou prestupov, k čomu aj prišlo. Flames prišli o defenzívne opory v podobe Chrisa Taneva a Noaha Hanifina. Na západe sa masívne posilnilo Vegas, ktoré berie aktuálne poslednú postupovú pozíciu. Na ňu stráca klub z Alberty osem bodov.

Za ostatné tri týždne sa príliš nedarilo Pospíšilovi, ktorého hlavnou úlohou síce nie je zbierať body, ale ani oslabovať mužstvo. Po zákroku na Vincea Dunna si musel odpykať trojzápasový dištanc, po návrate sa takmer pobil so Slafkovským.

Tomáš Tatar*, Marián Studenič* & Seattle - 0,7 %

Keď Seattle 6. marca vyhral ôsmy z posledných 11 stretnutí, nálada na západe USA bola fantastická. Potom však prišla séria piatich prehier, ktorá takmer definitívne zarezala šance Kraken na boj o Stanley Cup. Vyzerá to tak, že Tatar bude pre potreby reprezentácie voľný, zatiaľ čo Marián Studenič môže bojovať o Calder Cup za súčasne druhý najlepší celok AHL - Coachellu Valley.

Miloš Kelemen*, Patrik Koch* & Arizona - 0 %

Aktuálne síce s dvojicou Slovákov v záložnom tíme, ale ako Miloš Kelemen (10 zápasov za Coyotes v aktuálnom ročníku), tak aj Patrik Koch (odbyl si debut) už za Arizonu v ostatných mesiacoch profiligy nastúpili. Na mysli je potrebné mať Tucson, ktorý patrí medzi najlepšie celky Pacifickej divízie. Zostane duo na farme, alebo zamieri do Česka?

Juraj Slafkovský & Montreal - 0 %

Montreal bol bez reálnej šance na play-off už v priebehu februára. Pozitívne pre slovenských fanúšikov je, že Juraj Slafkovský uplynulý týždeň potvrdil záujem a chuť reprezentovať. Samozrejme, iba za predpokladu, že bude zdravotne v poriadku. Bez pochýb by bol najväčším menom v nominácii Craiga Ramsayho a možno aj celého šampionátu.

Pavol Regenda & Anaheim - 0 %

Okrem už spomínanej trojice (Studenič, Kelemen, Koch) vyčnieval na farme Pavol Regenda*. Najlepší slovenský strelec nižšej súťaže so 16 gólmi by sa pravdepodobne už prehupol cez hranicu 20 zásahov, keby ho nezabrzdilo zranenie, respektíve by v marci nebol povolaný do NHL. Anaheim je bez nároku na play-off a farmárske San Diego, kde Ducks v pondelok poslali Regendu naspäť, prakticky tiež.

A čo ďalší hráči z AHL?

Z pohľadu bodovania nasleduje trojica mladíkov Martin Chromiak (Los Angeles), Adam Sýkora (NY Rangers) a Jakub Demek (Vegas). Všetky ich kluby budú s veľkou pravdepodobnosťou bojovať v play-off NHL.

Bude tak na manažmente reprezentácie a jednotlivých dynastií, či Slovákov do Česka pustia, keďže veľkú úlohu v bitke o Stanley Cup mať, zdá sa, nebudú. Demekov Henderson sa do play-off AHL navyše nepozrie, na postup stráca už markantných 12 bodov.

Podobné riešenie situácie môžeme očakávať aj v prípade Samuela Kňažka (Columbus) a Maxima Čajkoviča* (Pittsburgh, ostatné duely odohral už v ECHL). Minimálne príchod prvého menovaného by bol obrovskou vzpruhou pre defenzívu Slovenska, avšak Cleveland vedie v AHL Severnú dizíviu.