Boje o play-off NHL sa vyostrujú. Aké sú šance Slovákov na postup?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Boje o play-off NHL sa vyostrujú. Aké sú šance Slovákov na postup?
Ani napriek stredajšej výhre nad Arizonou sa šance Montrealu na play-off nedostali z nulového percentuálneho bodu.
Ani napriek stredajšej výhre nad Arizonou sa šance Montrealu na play-off nedostali z nulového percentuálneho bodu.Profimedia
Základná časť NHL sa blíži do svojej záverečnej štvrtiny, definitívne sa skončí 19. apríla. Jednotlivé tímy majú pred sebou ešte 21 až 26 zápasov. Dôležitý dátum bude piatok 8. marec, keďže o 21:00 SEČ sa uzavrú možnosti trejdov a podpisovania voľných hráčov. Vzhľadom na hokejové majstrovstvá sveta v Česku, ktoré sa budú konať od 10. do 26. mája, sme sa pozreli na šance hokejistov spod Tatier v NHL v boji o postup do play-off zámorskej profiligy. Práve to úzko súvisí s tým, s akými menami môže počítať reprezentačný kouč Craig Ramsay (72).

V článku sme využili pravdepodobnosti, s ktorými prichádza portál MoneyPuck.com. Simuláciou zvyšku základnej časti 100 000-krát po každom odohranom dni vie MoneyPuck vytvoriť pravdepodobnosti výsledku sezóny pre každý tím. 

Aktuálna tabuľka NHL

Zároveň sa venujeme iba percentuálnym šanciam tímov na postup. Nekonkretizujeme, aká veľká je pravdepodobnosť, že hráč pôjde reprezentovať Slovensko na MS, keďže to do veľkej miery ovplyvňuje okrem iného aj to, či hráč má, alebo nemá podpísanú zmluvu s klubom NHL na ďalšiu sezónu. Z histórie je známe, že napriek tomu, že hráč bol po vypadnutí reprezentácii k dispozícii, nakoniec odmietol ísť na šampionát pre to, že sa nechcel zraniť a tak ohroziť svoju budúcnosť v profilige.

Aby sme však aktuálnu situáciu Slovákov v zámorí sprehľadnili, tak sme za mená jednotlivcov, ktorí kontrakt na sezónu 2024/2025 v NHL nemajú, pridali hviezdičku (*).

Erik Černák & Tampa Bay - 73,9 %

Dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára by sa mal s Tampou bez problémov dostať do vyraďovacích bojov, hoci po stredajšej prehre táto šanca klesla z 85 na necelých 74 %. Zdá sa, že s 26-ročným obrancom, ktorému od tejto sezóny začala platiť osemročná zmluva na 5,2 milióna dolárov, slovenská reprezentácia počítať nebude. Minimálne nie v príprave...

Šimon Nemec & New Jersey - 18,6 %

Dostane sa draftová dvojka roku 2022 do play-off už v premiérovej sezóne NHL? Šimon Nemec podáva skvelé výkony a patrí medzi svetlejšie zjavy klubu, s ktorým sa počítalo na vyššie pozície. Na Lightning majú Devils manko piatich bodov, ale dva duely k dobru. To sme však ešte nespomenuli, že o play-off by radi zabojovali i Washington, NY Islanders či Pittsburgh.

Tomáš Tatar*, Marián Studenič* & Seattle - 17,1 %

Následne už správy pre slovenských fanúšikov vyzerajú sľubnejšie. Tomáš Tatar sa po trejde z Colorada v Seattli chytil, no vo februári získal iba bod za jeden gól. Marián Studenič, na druhej strane, patrí medzi útočníkov, s ktorými v klube počítajú v prípade postupu ako s náhradníkmi z AHL. V aktuálnej sezóne 25-ročný krídelník odohral 44 súbojov na farme za Coachellu Valley so ziskom 28 bodov, za Kraken nastúpil v dvoch prípadoch.

Martin Pospíšil & Calgary - 13,2 %

V Calgary sa dlhšie šušká o výpredaji pred uzávierkou prestupov. Pospíšila by sa to, vzhľadom na čerstvo podpísanú zmluvu, týkať nemalo. S Flames to smerom do play-off nevyzerá nádejne, triumf v ďalšom dueli by šance zvýšil na necelých 17 %. Slovenská reprezentácia by v Pospíšilovi okrem šikovných rúk získala aj cenný fyzický fond do osobných súbojov.

Martin Fehérváry & Washington - 5,9 %

Posledný z obrancov na zozname je zranený už po tretí raz v aktuálnom ročníku. Ťažko však povedať, aké vážne boli ich rozsahy, ktorým je za ostatné mesiace vystavený. 

Dĺžka a typ posledných piatich absencií Fehérváryho.
Dĺžka a typ posledných piatich absencií Fehérváryho.Flashscore

Miloš Kelemen*, Patrik Koch* & Arizona - 0 %

Do zoznamu sme zahrnuli aj Arizonu, ktorej šance na postup nie sú už ani v rovine teórií. Už bez Adama Ružičku, ale na farme stále s Milošom Kelemenom (10 zápasov za Coyotes v aktuálnom ročníku) a Patrikom Kochom, ktorý na debut v profilige čaká. Ich Tucson by z Pacifickej divízie AHL postúpiť do play-off mal.

Juraj Slafkovský & Montreal - 0 %

Jedným zo šiestich tímov, ktorým MoneyPuck už nedáva žiadnu šancu na prienik do najlepšej šesnástky, je aj Montreal. Canadiens striedajú lepšie zápasy s horšími, pričom sa zapájajú do súboja o najvyššie draftové pozície. Z tohto pohľadu by mal mať Slafkovský cestu do Česka voľnú. Február ho zachytil vo fantastickej forme a prakticky domáce prostredie by ho mohlo presvedčiť k tretím seniorským MS po rokoch 2021 a 2022.

A čo ďalší hráči z AHL?

Okrem už spomínanej trojice mien (Studenič, Kelemen, Koch) vyčnieva v AHL Pavol Regenda*. Najlepší slovenský strelec súťaže so 16 gólmi by sa pravdepodobne už prehupol cez hranicu 20 gólov, keby ho nezabrzdilo zranenie. Anaheim je bez nároku na play-off, San Diego prakticky tiež.

Z pohľadu bodovania nasleduje trojica mladíkov Martin Chromiak (Los Angeles), Adam Sýkora (NY Rangers) a Jakub Demek (Vegas). Všetky ich kluby budú s veľkou pravdepodobnosťou bojovať v play-off NHL. Bude tak na manažmente reprezentácie a jednotlivých dynastií, či Slovákov do Česka pustia, keďže veľkú úlohu v bitke o Stanley Cup mať, zdá sa, nebudú.

Podobnú situáciu môžeme očakávať aj v prípade Samuela Kňažka (Columbus) a Maxima Čajkoviča* (Pittsburgh).