Hokej ONLINE: NHL hlási výmenu medzi tromi klubmi, sťahuje sa Pospíšilov spoluhráč

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hokej ONLINE: NHL hlási výmenu medzi tromi klubmi, sťahuje sa Pospíšilov spoluhráč

Aktualizované
Tanev mieri do Texasu.
Tanev mieri do Texasu.Profimedia
Hokejové sezóny sú v plnom prúde v Európe aj za oceánom. Okrem prestupových noviniek pre vás budú Flashscore Správy sledovať aj iné aktuálne informácie zo sveta viacerých súťaží. Zranenia, tresty či počiny hokejistov, ktoré výrazne menili štatistické tabuľky. V článku nájdete množstvo rôznych údajov týkajúcich sa hlavne mimozápasového diania.

29. FEBRUÁR

VÝMENA Christopher Tanev sa sťahuje z Calgary do Dallasu. Stars ho získali výmenou za ruského mladíka Arťoma Grušnikova, voľbu v 2. kole tohtoročného draftu NHL a podmienečný výber v 3. kole draftu v roku 2026. Do výmeny sa zapojil aj tretí klub, New Jersey dostane voľbu v 4. kole draftu 2026, pričom do Dallasu poslalo brankára Colea Bradyho, ktorý je momentálne bez zmluvy. Flames si udržia polovicu platu Taneva a Devils jednu štvrtinu. Podmienečný draftový výber sa vzťahuje na účinkovanie Stars v tohtoročných vyraďovacích bojoch - ak nepostúpia do finálovej série o Stanleyho pohár, Calgary nezíska voľbu v 3. kole.

Vedenie Dallasu si od Taneva sľubuje, že ešte viac vystuží defenzívu tímu pred vyraďovačkou, v ktorej má texaský klub veľké ambície. "Máme šťastie, že sme mohli pridať do nášho mužstva hráča Chrisovho kalibru. Je osvedčený obranca so skúsenosťami z play-off, ktorý sa dá využiť vo všetkých situáciách na ľade. Je jedným z najlepších hráčov NHL na oslabenia a bude úžasným prínosom pre naše špeciálne formácie," vravel generálny manažér Jim Nill.

28. FEBRUÁR

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Hokejový klub HC '05 Banská Bystrica sa dohodol na predĺžení zmlúv so štvoricou svojich hráčov. Pod Urpínom budú aj v sezóne 2024/2025 pôsobiť útočníci Ján Petriska, Roman Faith, Rastislav Gašpar a Adam Stránský, na ktorých si vedenie klubu uplatnilo ročnú opciu.

Štvorica tak doplnila banskobystrických rodákov Tomáša Matouška a Andreja Bíreša, ktorí majú zmluvy do konca sezóny 2024/2025, a tiež brankára Eugena Rabčana, ktorý sa dohodol na spolupráci 2+1.

ZRANENIE - Hokejisti Pittsburghu Penguins sa budú musieť v zámorskej NHL dlhší čas zaobísť bez Bryana Rusta. Tridsaťjedenročného amerického útočníka trápi zranenie v hornej časti tela, klub ho bude posudzovať na týždennej báze.

Rust sa zranil v polovici tretej tretiny v tradičnom "derby" o Pensylvániu s Philadelphiou, v ktorom Pittsburgh zdolal Flyers po gólovej prestrelke 7:6. V nedeľnom zápase zaznamenal dva góly a asistenciu. Celkovo odohral v tejto sezóne 42 stretnutí, dosiahol 36 bodov (18+18) a patrí mu piate miesto v kanadskom bodovaní tímu. V kádri ho nahradil Jesse Puljujärvi, ktorý nastúpil už v noci na stredu na ľade Vancouveru (4:3 pp).

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Matej Bača predĺžil kontrakt s extraligovým tímom HK Nitra o ďalšie dva roky. Dvadsaťosemročný obranca pôsobí pod Zoborom od začiatku sezóny a jeho výkony presvedčili vedenie klubu o pokračovaní v mužstve. "S Matejom prevláda u nás spokojnosť a sme radi, že bude u nás pôsobiť aj naďalej,“ uviedol prezident Miroslav Kováčik pre oficiálnu webstránku klubu.

"Som v Nitre spokojný, hokej ma tu baví a veľmi si vážim dôveru, ktorú som tu dostal. Keď ma klub oslovil s ponukou predĺženia spolupráce, tak som nemal nad čím uvažovať. Verím, že svojimi výkonmi nesklamem a že ako tím budeme našim fanúšikom robiť ešte veľa radosti," povedal Bača. Nitrania si nedávno poistili aj služby Sebastiána Čederleho a Jakuba Lacku. Obaja útočníci podpísali rovnako dvojročné kontrakty s platnosťou do konca sezóny 2025/26.

27. FEBRUÁR

LISTINA ZRANENÝCH - Washington Capitals v pondelok zaradil útočníka T.J. Oshieho na listinu zranených pre problémy s hornou časťou tela, jeho stav sa bude hodnotiť z týždňa na týždeň. Z AHL bol na jeho miesto povolaný mladý útočník Ivan Mirošničenko. 

Oshie nedokončil zápas vo štvrtok proti Tampe Bay, keď sa zranil na konci tretej periódy. Pôvodné predpoklady hovorili o zranení dolnej časti tela v dôsledku pádu, ale neskôr sa ukázalo, že je to vážnejšie, čo vzbudilo obavy z možných komplikácií s chrbticou, ktorá ho už v minulosti niekoľkokrát vytrápila.

Tridsaťsedemročný Američan nastúpil v aktuálnej sezóne do 38 zápasov, v ktorých zaznamenal 10 gólov a 18 bodov. Do jubilejnej tisícky v základnej časti NHL mu chýbajú odohrať ešte štyri duely.

NÁVRAT - Rus Valerij Ničuškin sa opäť zapojil do tréningového procesu v klube Colorado Avalanche. Dvadsaťosemročný krídelník absolvoval v uplynulých týždňoch asistenčný program NHL a hráčskej asociácie NHLPA. Čítajte viac.

NÁVRAT - Slovák Martin Fehérváry sa po zranení opäť zapojil do tímového tréningu. Obranca Washingtonu sa zúčastnil v pondelok na dopoludňajšom rozkorčuľovaní pred domácim zápasom NHL s Ottawou (6:3), do ktorého ešte nenastúpil. Čítajte viac.

POVOLANIE DO NHL - Vedenie Vegas Golden Knights povolalo slovenského hokejistu Jakuba Demeka späť do prvého tímu. Stalo sa tak iba deň po tom, ako úradujúci šampión poslal 20-ročného útočníka na svoju farmu, ktorým je klub Henderson Silver Knights v AHL. Čítajte viac.

25. FEBRUÁR

WAIVER LISTINA - Colorado Avalanche umiestnilo Fredrika Olofssona na waiver listinu NHL. Švédskeho útočníka tak bude môcť počas 24 hodín získať zadarmo ktorýkoľvek klub zámorskej profiligy. Príčinou jeho presunu bola nedostatočná výkonnosť. Dvadsaťsedemročný hráč v tejto sezóne odohral 55 zápasov, v ktorých získal deväť bodov (3+6). Olofssona draftovalo v roku 2014 vo 4. kole Chicago Blackhawks, v NHL však odohral premiérový ročník až vlani v drese Dallasu Stars.

KONIEC V REPREZENTÁCII - Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) nepočíta s útočníkom Adamom Ružičkom (24) v nadchádzajúcich prípravných zápasoch a na MS 2024 v Česku. Ide o reakciu na Ružičkove nedávne video s bielym práškom, ktoré sa objavilo na sociálnych sieťach. Viac v článku.

24. FEBRUÁR

UKONČENIE ZMLUVY - Arizona rozviazala kontrakt so slovenským útočníkom Adamom Ružičkom. Stalo sa tak po tom, čo ho v piatok po kontroverznom videu umiestnil na nepodmienenú waiver listinu s cieľom ukončiť s ním spoluprácu. Kontrakt mu mal pôvodne vypršať 1. júla. Viac v článku.

23. FEBRUÁR

PODPIS ZMLUVY - Juniorský majster sveta z USA Colin White nevydržal v Pittsburghu ani sezónu a zamieril do Montrealu. Po slušných sezónach v Ottawe sa 21. hráč draftu z roku 2015 v posledných rokoch pomerne hľadá. V minulom ročníku nazbieral na Floride len 15 bodov, v jedenástich zápasoch za Penguins vôbec nebodoval. Aktuálne už má za sebou debut v novom tíme - s Canadiens sa predstavil práve na ľade Pittsburghu, kde Habs prehrali 1:4. Montreal na waivers listinu pre účely vypožičania do farmárskeho Lavalu poslal Brandona Gignaca.

21. FEBRUÁR

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Útočník Jonny Brodzinski (30) pôsobí v NHL od sezóny 2016-17, ale nasledujúca sezóna bude len jeho druhou na základe jednocestnej zmluvy. Podpísal ročný kontrakt s New York Rangers za 785 000 dolárov. Bývalý útočník Los Angeles či San Jose odohral v tejto sezóne 37 zápasov (jeho tohtosezónne maximum v NHL) a k štyrom gólom pridal 11 asistencií.

ŠPEKULÁCIA - Pittsburgh je momentálne osem bodov od posledného miesta v play-off a nie je v najlepšej forme. Aj preto podľa hokejového insidera Pierra LeBruna generálny manažér Kyle Dubas prepustí kohokoľvek okrem kľúčových hráčov, ak mu bude ponúknutá správna protihodnota. Aktuálne sa najviac hovorí o možnosti, že by mohol odísť posledný víťaz Stanleyho pohára, útočník Reilly Smith (32) či produktívny Jake Guentzel (29), ktorému sa po sezóne končí zmluva a Pittsburgh pre neho, pravdepodobne, nebude mať miesto pod platovým stropom...

Posledné výsledky Penguins.
Posledné výsledky Penguins.Flashscore

20. FEBRUÁR

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Kanadský útočník Michael Rasmussen predĺžil zmluvu s Detroitom Red Wings o štyri sezóny. Ročne bude poberať 3,2 milióna dolárov. Bývalá deviatka draftu NHL 2017 počas aktuálnej sezóny odohrala 55 stretnutí a získala 23 bodov. Momentálne má nábeh na prekročenie tridsiatky, čo rodákovi z mestečka Surrey ešte v jednom ročníku nepodarilo.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Slovenský hokejový útočník Jakub Lacka sa dohodol na pokračovaní spolupráce s extraligovým klubom HK Nitra. So svojím doterajším zamestnávateľom podpísal nový dvojročný kontrakt. Klub o tom informoval na oficiálnej webstránke.

Pre 25-ročného krídelníka je prebiehajúca sezóna 2023/2024 druhá v nitrianskom drese. Odohral v nej 45 zápasov, v ktorých si pripísal 5 gólov, 9 asistencií, 18 trestných minút a 6 plusových bodov. "Sme radi, že Jakub zostane súčasťou nášho klubu aj ďalšie dve sezóny. Tak ako nedávno u Sebastiána Čederleho, podobné platí aj pre Jakuba. Je to poctivý pracant s príkladným prístupom k svojim povinnostiam na ľade aj mimo neho. Jeho výkonnosť stúpa a veríme, že svoju latku dokáže naďalej posúvať," uviedol pre klubový web prezident HK Nitra Miroslav Kováčik.

SKÚŠKA - Na skúšku do HC 19 Humenné prišiel chorvátsky obranca Alan Lizatovič. Rodák z českej Prahy počas aktuálneho ročníka ešte nenastúpil ani raz, počas predošlej sezóny hrával mládežnícke ligy v zámorí.

19. FEBRUÁR

KONTUMÁCIA - Ligová rada Tipos Slovenskej hokejovej ligy (SHL) skontumovala zápas 38. kola HK '95 Považská Bystrica - Modré Krídla Slovan v prospech hostí. Dôvodom je neoprávnený štart útočníka Martina Volka v drese domácich, ktorý bol v čase zápasu registrovaný ako hráč HK Slovan Levice. Informovala o tom stránka hockeyslovakia.sk.

Duel sa pôvodne skončil víťazstvom Považskej Bystrice 3:1, po jeho skontumovaní je výsledok 0:5. Považská Bystrica prišla o tri body, ktoré následne získali Modré Krídla. Klub HK '95 Považská Bystrica v stanovisku pre Ligovú radu priznal administratívnu chybu. Individuálne štatistiky z predmetného zápasu ostávajú v platnosti.

ZRANENIE - Tržná rana po zásahu korčuľou mu ukončila sezónu, Vitaloša čaká operácia.

ZRANENIE - Fehérváry utrpel zranenie v dolnej časti tela, Washingtonu bude chýbať dlhší čas.

18. FEBRUÁR

POKUTA - Hokejový útočník Oliver Okuliar z Hradca Králové bol už druhýkrát v tejto sezóne potrestaný za nafilmovaný pád. Podľa disciplinárnej komisie slovenský reprezentant "prihral" v piatok v závere druhej tretiny kolíziu s obrancom Třinca Adamom Poláškom a príde o desať percent mesačného platu.

Asociácia profesionálnych hokejových klubov o tom informovala v tlačovej správe. Okuliar dostal rovnaký trest už na začiatku sezóny, keď sa v zápase 3. kola proti Mladej Boleslavi previnil proti pravidlám.

17. FEBRUÁR

PREDĹZENIE ZMLUVY - Slovenský hokejista Sebastián Čederle predĺžil zmluvu s HK Nitra o ďalšie dva roky. Dvadsaťtriročný útočník v piatok ohúril divákov pod Zoborom, keď naštartoval kanonádu Nitry proti bratislavskému Slovanu (7:1) parádnym "lakrosovým" gólom.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Americký hokejista Michael McCarron podpísal dvojročné predĺženie kontraktu s Nashvillom Predators v NHL. Zmluva má hodnotu 1,8 milióna dolárov a nadobudne platnosť v sezóne 2024/25.

WAIVERS LISTINA - Matthew Phillips (25), drobný útočník, ktorý v predchádzajúcich rokoch žiaril v AHL, ale nedostal sa do prvého tímu Calgary, sa vo Washingtone nepresadil. Za Capitals odohral 27 zápasov a k jednému gólu pridal štyri asistencie. V priemere odohral niečo vyše 10 minút na zápas a ďalšiu šancu dostane v Pittsburghu.

ZRANENIE - Americký hokejista Blake Wheeler podľa hokejového odborníka Chrisa Johnstona z kanadského portálu TSN, vynechá pre zranenie pravej nohy zvyšok základnej časti zámorskej NHL. Klub New York Rangers umiestnil 37-ročného útočníka na listinu dlhodobo zranených hráčov. Čítajte viac.

16. FEBRUÁR

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Agilný útočník Mason Shaw (25) sa konečne zotavil zo zranenia, rozohral v AHL za Iowu a podpísal dvojcestnú zmluvu (775/400 tisíc dolárov) do konca sezóny s Minnesotou, za ktorú v ročníku 2022/23 odohral 59 zápasov. Nazbieral 17 bodov (7+10) a 79 trestných minút. Celkovo sa stihol pobiť štyrikrát.

PODPIS - Brankár New Jersey Devils Isaac Poulter (22), ktorý nebol nikdy draftovaný a doteraz chytal za Uticu Comets v AHL, podpísal s New Jersey Devils dvojročný kontrakt na 1,625 milióna dolárov. Jeho aktuálna sezónna bilancia je 14-6-1. Zmluva nadobúda platnosť okamžite.

PRESTUP - Jednu posilu pred koncom prestupového obdobia získal aj Trenčín, kde prichádza mladý obranca Dávid Nátny. Ten počas aktuálneho ročníka primárne nastupoval za Liptovský Mikuláš a na MSJ reprezentoval Slovensko. Dukla tak reaguje na zdravotné problémy Tomáša Bokroša, ktorý pre dlhodobé zranenie do zápasov v aktuálnej sezóne už nezasiahne.

ROZHOVOR - Hokejisti Slovana Bratislava neprežívajú ideálnu sezónu, ale v klube veria, že v play-off sa môže situácia otočiť a ročník bude mať šancu dopadnúť nakoniec úspešne. Ako sa rodil príchod Haláka a o ktoréhohráča mali "belasí" záujem sa dozviete v článku.

ZRANENIE - Kanadský obranca Jake Cardwell bude chýbať Popradu pre zdravotné problémy, ale dĺžka absencie ostáva nejasná. "Momentálne nedisponujeme informáciou o približnej dĺžke absencie," píše klub na svojom webe.

PRESTUP - Rimavská Sobota sa rozlúčila so štyrmi hráčmi, ktorí opustili klub. Ako sme informovali, tak odchádzajú Martin Ďaloga (Prešov), Jurij Nazarov (Žiar nad Hronom), Martin Lenďák (Dubnica) a takisto Ľubomír Hojo, ktorý sa stal voľným hráčom.

"Dni pred prestupovým termínom boli pre náš klub náročné. Do poslednej chvíle sme čakali, ako sa vyvinie naša situácia v tabuľke. Chceli sme mužstvo udržať stále pokope, no výsledky a dôležité body, ktoré sme chceli a nutne potrebovali, neprichádzali. O hráčov bol dlhšie zaujem aj z iných klubov. Šport a hokej prináša i takéto situácie a ťažké rozhodnutia. Vieme, že fanúšikovia to berú, inak ale treba sa na to pozrieť aj z iného pohľadu," povedal predseda klubu Michal Slovák.

PRESTUP - Americký útočník Peter Bates oficiálne prichádza do HK Poprad. O jeho prestupe sme informovali už včera. Pre rodáka z amerického Evanstonu pôjde o prvú skúsenosť s európskym hokejom. Doteraz pôsobil profesionálne iba v ECHL, kde počas troch sezón nazbieral 95 bodov za 48 gólov a 47 asistencií v 126 dueloch základnej časti. "Chceli sme pred play-off ešte doplniť káder. Dohodli sme sa Peterom do konca sezóny. Jedná sa o kreatívneho a technického hráča, ktorý rád tvorí hru," povedal športový riaditeľ klubu Július Koval.

NÁVRAT Z HOSŤOVANIA - Skúsený útočník Martin Belluš dohrá sezónu v kmeňovom klube, ktorým je Vlci Žilina. Počas posledných týždňov bol na hosťovaní v Poprade, kde odohral dvanásť stretnutí. "Kamzíci" informovali, že vyvinuli maximálne úsilie, aby hráča udržali, ale ten sa vracia pod Dubeň.

PRESTUP - Posledným hráčom, ktorý pribudoval do kádra Prešova je Filip Vrábeľ. "Šikovný útočník je takým hokejovým svetobežníkom po východnom Slovensku. Jeden zápas si v minulosti zahral dokonca aj za Prešov. Okrem toho nastupoval v extralige za rodné Košice, ale tiež Spišskú Novú Ves a Liptovský Mikuláš. V druhej najvyššej súťaži zas obliekal dresy Humenného a Trebišova," píše Prešov na sociálnych sieťach.

V minulej sezóne patril Vrábeľ k strojcom postupu Humenného do extraligy. So 42 bodmi v 40 zápasoch obsadil v produktivite tímu druhé miesto, rovnako tak v play-off. V tejto sezóne nastupoval prevažne v drese Trebišova, kde pozbieral 20 bodov v 30 zápasoch. 

PRESTUP - Po konci prestupového obdobia predstavila zmeny v tíme aj Považská Bystrica. "Panterom" ostáva obranca Ján Nahálka, ktorý bol na Považí na hosťovaní zo Žiliny, kde sa z krátkodobej pôžičky vracajú Jakub Pišoja a Michal Juščák. "Napriek snahe vedenia o prestup dvoch útočníkov do nášho tímu z konkurenčných tímov Tipos SHL sa nám nepodarilo dojednať ďalší prestup a to z dôvodu nesplniteľných požiadaviek konkurenčných klubov," informovala Považská Bystrica.

PRESTUP - Do HK 32 Liptovský Mikuláš prišiel švédsky obranca Erik Ullman, ktorý v tejto sezóne nastupoval za druholigový švajčiarsky tím Martigny a v jeho drese získal počas 39 duelov celkovo 31 bodov. V minulosti bol kapitánom juniorského tímu klubu MoDo. Väčšinu kariéry strávil v druhej najvyššej švédskej lige Allsvenskan.

ZRANENIE - Útočník Jake Guentzel na dlhší čas vypadol zo zostavy Pittsburghu. Dvadsaťdeväťročný Američan by mal pre zranenie v hornej časti tela pauzovať štyri týždne. Vedenie Penguins oznámilo jeho zaradenie na maródku na svojom webe.

ŠPEKULÁCIA - Brankár Branislav Bernát dochytá aktuálnu sezónu v Banskej Bystrici. Počas aktuálneho ročníka bol jednotkou Skalice, medzi žrďami stál 33-krát, ale na krátko sa dostal aj na súpisku "baranov" ako dvojka. Mal by zvýšiť konkurenciu pre Krošelja a Rabčana.

PRESTUP - Do Prešova prichádza aj skúsený útočník Martin Ďaloga. Ten opustil Rimavskú Sobotu a mieri bojovať o postup do extraligy. Počas aktuálneho ročníka nazbieral v 34 zápasoch celkovo 33 bodov. V najvyššej slovenskej súťaži absolvoval za Zvolen, Skalicu či Detvu cez 400 zápasov. V roku 2013 sa so Zvolenom stal majstrom Slovenska a rok predtým reprezentoval na juniorských majstrovstvách sveta. 

KONIEC PRESTUPOVÉHO OBDOBIA - Štvrtok bol posledný deň prestupového obdobia v Tipos Extralige a Tipos SHL. Všetko sme mapovali v samostatnom článku.

PRESTUP - Ďalšou posilou v Prešove je útočník Patrik Oško. Bývalý slovenský juniorský reprezentant má za sebou 166 štartov v najvyššej súťaži vo farbách Liptovského Mikuláša a Popradu. "Patrik je so svojimi 193 centimetrami na ľade neprehliadnuteľný. Svoju silu a výšku dokáže uplatniť v rôznych herných situáciách, v ofenzíve aj v defenzíve," informuje klub z metropoly východu.

PRESTUP - Vlci Žilina oficiálne predstavili Martina Jakúbeka. Ako sme informovali už v stredu, skúsený útočník opustil Žiar nad Hronom a bude bojovať o postup do extraligy. "V Žiarskom drese odohral 140 súťažných zápasov, v ktorých nastrieľal 69 gólov, prihral na 91 gólov a dokopy nazbieral 160 bodov, v priemere teda 1,14 bodu na zápas," napísali "Indiáni".

ŠPEKULÁCIE - Do štvrtkovej polnoci podľa našich informácií stihli priviesť nových hráčov Poprad, Liptovský Mikuláš, Žilina či Žiar nad Hronom. V priebehu piatka by ich mali oficiálne predstaviť.

PRESTUP - Do Nových Zámkov z hosťovania v prvej lige vrátili aj dvaja útočníci. Mário Múčka nastupoval za HK Gladiators Trnava a 20-ročný Alex Géci obliekal dres HK Spartak Dubnica.

VÝMENA - Vedenie Nových Zámkov sa dohodlo s HC Prešov na výmene brankárov. Na juh Slovenska prichádza 30-ročný Richard Sabol, ktorý v tomto klube pôsobil už počas sezóny 2016/17. Odchovanec prešovského hokeja má bohaté skúsenosti z Francúzska či Fínska, Slovensko reprezentoval na majstrovstvách sveta do 18 i 20 rokov. 

Opačným smerom putuje 24-ročný Juraj Ovečka. "Sme presvedčení, že spolu s Jurajom Hollým je naše bránkovisko v dobrých rukách. Jurajove výkony v tejto sezóne boli rozhodujúce pre záujem HC Prešov o jeho služby. Sme preto veľmi radi, ho uvidíme opäť v drese s koňom na hrudi," píše tím z východu na sociálnych sieťach.

ZRANENIE - Fínsky brankár Ukko-Pekka Luukkonen chýbal v noci na štvrtok v zostave hokejistov Buffala Sabres v domácom dueli NHL proti Floride (0:4). Dôvodom bolo zranenie v dolnej časti tela, tím však nešpecifikoval kedy si ho privodil a ani pravdepodobnú dĺžku jeho absencie.

Stav Luukkonena budú posudzovať zo dňa na deň a podľa kouča Dona Granata existuje šanca, že bude môcť nastúpiť už v sobotu v stretnutí proti Minnesote. Proti Floride ho zastúpil Eric Comrie. Fín je s percentuálnou úspešnosťou 94,4 v 11 stretnutiach líder štatistík súťaže v tomto kalendárnom roku, pripomenula oficiálna stránka NHL.

PRESTUP - HC Slovan Bratislava krátko pred koncom prestupového obdobia administratívne dotiahol možný príchod brankára Jaroslava Haláka. Viac informácií nájdete v našom článku.

15. FEBRUÁR

UKONČENIE SPOLUPRÁCE - Fín Jarmo Kekäläinen už nie je generálny manažér Columbusu Blue Jackets. Klub NHL ho vo štvrtok uvoľnil z funkcie uprostred jeho jedenástej sezóny vo funkcii. Do konca ročníka ho zastúpi súčasný prezident hokejových operácií klubu John Davidson.

Columbusu patrí posledná priečka vo Východnej konferencii NHL a všetko nasvedčuje tomu, že štvrtý rok za sebou nepostúpi do vyraďovacej časti. Päťdesiatsedemročný Kekäläinen bol tretí generálny manažér od vzniku klubu. Súčasťou organizácie Columbusu je aj slovenský obranca Samuel Kňažko, ktorý hrá na farme za Cleveland Monsters.

"Toto je jeden z najťažších momentov mojej kariéry, keďže Jarmo je priateľ a niekto voči komu mám hlboký rešpekt. Počas pôsobenia tu vykonal mnoho dobrých vecí. Budúcnosť nášho klubu vyzerá nádejne, no naše výkony na ľade nie sú dobré a potrebujeme niekoho s inou perspektívou, aby sme sa mohli posunúť vpred," zverejnil Davidson podľa TSN.

KONIEC PRESTUPOVÉHO OBDOBIA - Dnes je posledný deň prestupového obdobia v Tipos Extralige a Tipos SHL. Všetko mapujeme v samostatnom článku.

NOVÝ KAPITÁN - Kanadského hokejistu Seana Couturiera vymenoval klub Philadelphia Flyers zo zámorskej NHL za svojho 20. kapitána v histórii. Tridsaťjedenročný útočník je prvý hráč s kapitánskym "céčkom" na hrudi od 19. marca 2022, keď organizáciu opustil Claude Giroux. "Áčko" na drese budú nosiť útočníci Travis Konecny a Scott Laughton.

"Je to pre mňa veľká česť. Je to naozaj prestížna organizácia, takže je to ešte výnimočnejšie. Toto mesto je môj domov a milujem to tu. Bude to pre mňa ako zvyčajne, nič sa nezmení na mojej hre ani v tom, ako k veciam pristupujem. Mám rád svojich spoluhráčov a budeme pokračovať v správnej ceste," uviedol Couturier, ktorý v klube pôsobí od sezóny 2011/12. V prebiehajúcom ročníku sa vrátil do zostavy po tom, čo vynechal 22 mesiacov, keď sa zotavoval z operácie chrbta. Za 50 duelov nazbieral 33 bodov (11+22).

"Sean je ideálna voľba na post ďalšieho lídra Philadelphie Flyers. Osobne som videl jeho vývoj od zodpovedného útočníka až po jedného z najlepších obojsmerných centrov v súťaži. Nepriazeň osudu, ktorú musel prekonať, len posilnila jeho vodcovstvo," povedal generálny manažér "letcov" Daniel Briere.

14. FEBRUÁR

ZMENA VO VEDENÍ - Novým predsedom predstavenstva v extraligovom hokejovom klube HK Dukla Trenčín sa stal bývalý obranca Richard Pavlikovský. Vo funkcii vystriedal Miloša Radosu, ktorý v nej predčasne skončil začiatkom januára. Klub o tom informoval na oficiálnej stránke. K voľbe došlo počas stredajšieho mimoriadneho valného zhromaždenia spoločnosti Hokejový klub DUKLA Trenčín a.s. Novými členmi predstavenstva sa zároveň stali Tomáš Lipták a Tomáš Troliga, ktorý pôsobil ako člen dozornej rady.

ŠPEKULÁCIA - Slovenský útočník Martin Jakúbek by mal pred koncom prestupového obdobia opustiť Žiar nad Hronom a posilniť Žilinu, ktorá bojuje o postup do Tipos Extraligy. Šikovný hokejista je momentálne s 50 bodmi (27+23) najproduktívnejším hráčom SHL a zároveň jej najlepším strelcom.

PRESTUP - Slovenský obranca Martin Lenďák odchádza z Rimavskej Soboty do Dubnice.

PRESTUP - Kanadský útočník Tyler Steenbergen odohral za HK Poprad iba štyri zápasy, v ktorých získal dva body (0+2) a spod Tatier odchádza do rakúskeho klubu Villacher SV.

VÝMENA - Slovenský hokejový útočník Marek Slovák bude do konca prebiehajúcej sezóny 2023/2024 pôsobiť v HC Košice. Vedenie "oceliarov" sa dohodlo s HK Nitra na predĺžení jeho hosťovania, pričom opačným smerom zamieril útočník Róbert Bačo. Viac v článku.

HOSŤOVANIE - Kanadský obranca Jared McIsaac odchádza z organizácie Detroitu na hosťovanie do konca sezóny do švajčiarskeho klubu HC Ambri-Piotta. Počas svojej seniorskej kariéry však nastupoval zatiaľ iba na farme v Grand Rapids Griffins.

ŠPEKULÁCIA - Americký útočník Phil Kessel po zisku Stanley Cupu s Vegas Golden Knights stále nenašiel nový angažmán, ale čoskoro by sa to mohlo zmeniť, pretože trénuje s Vancouverom, ktorý je momentálne najlepším tímom NHL.

TREST - Morgan Rielly z Toronta Maple Leafs dostal v zámorskej NHL dištanc na päť zápasov. Disciplinárka ho potrestala za krosček do hlavy Ridlyho Greiga v sobotnom dueli na ľade Ottawy (3:5). Greig šesť sekúnd pred koncom gólom do prázdnej bránky potvrdil triumf Ottawy, vzápätí ho do hlavy tvrdo zasiahol Rielly. Rozhodcovia mu už v zápase udelili trest na päť minút a do konca stretnutia. Viac v článku.

13. FEBRUÁR

PRESTUP - Švédsky brankár Robin Rahm, ktorý na Slovensku vyhral titul so Zvolenom a pôsobil aj v Banskej Bystrici, opúšťa slovinský tím Olimpija Ľubľana, účastníka IceHL a sezónu dochytá za rumunský celok Gyergyói HK v Erste lige.

12. FEBRUÁR

ZRANENIE - Český hokejista Tomáš Hertl podstúpi operáciu kolena a bude chýbať San Jose Sharks niekoľko týždňov. Vedenie klubu NHL informovalo, že tridsaťročný útočník sa rozhodol dať si vyčistiť chrupavku, aby sa zbavil bolesti v ľavom kolene, v ktorom si pred štyrmi rokmi roztrhol predný skrížený a vnútorný postranný väz. Hertl odohral 48 zápasov a s 34 bodmi (15+19) je najproduktívnejším hráčom tímu.

"V tejto sezóne som mal občas bolesti v ľavom kolene. Po rozhovore s našim lekárskym personálom začiatkom tohto roka bolo jasné, že zranenie sa nebude zhoršovať a môžem cez neho ďalej hrať, vrátane účasti počas All Star víkendu NHL v Toronte. Po návrate z Toronta a ďalších rozhovoroch s rodinou a lekárskym personálom nášho tímu v priebehu minulého týždňa som sa rozhodol podstúpiť tento zákrok teraz, aby som sa mohol čo najskôr vrátiť na 100 percent," uviedol Hertl podľa nhl.com.

So Sharks sa v marci 2022 dohodol na osemročnom kontrakte. Zmluva s platnosťou do konca sezóny 2029/2030 mu vynesie celkovo 64 miliónov dolárov.

PRESTUP - Slovenský útočník Lukáš Lačný opúšťa Humenné a na spolupráci do konca aktuálnej sezóny sa dohodol s Prešovom. Vranovský rodák strávil uplynulú sezónu v extralige, pričom striedavo nastupoval aj v drese Trebišova v TIPOS SHL. V najvyššej súťaži tiež obliekal dresy Michaloviec a Slovana Bratislava. V súčte nastúpil na 57 zápasov. V druhej najvyššej súťaži odohral 72 duelov s bilanciou 17 gólov a 26 asistencií.

PRESTUP - Do HC 05 Banská Bystrica prichádza zámorský obranca Andrew Nielsen. V roku 2015 si ho vybrali v 3. kole draftu do NHL zástupcovia tímu Toronto Maple Leafs, v drese ktorého sa však nikdy nepredstavil. Hrával v AHL aj ECHL, v Európe nastupoval za rakúsky Linz a nórsky tím Vålerenga.

"Podpísaním Andrewa do nášho tímu vstúpime do poslednej fázy sezóny silnejší. Ide o hráča, ktorý hral vyše 200 zápasov v AHL. Pri svojej výške je solídny korčuliar, dobrý v defenzívnych činnostiach, má dobrú prácu s hokejkou a kvalitnú prvú prihrávku. Zároveň si vie na ľade urobiť poriadok, keď treba a verím, že priniesie do nášho tímu presne to, čo nám trochu chýba," povedal športový riaditeľ klubu Ľuboš Pisár.

KONIEC V TÍME - Český hokejový brankár Patrik Bartošák napokon nebude obliekať dres slovenského extraligistu HK Spišská Nová Ves. V novom pôsobisku odmietol podstúpiť zdravotnú prehliadku, ktorá bola jedným zo základných bodov zmluvy. Viac v článku.

9. FEBRUÁR

PREDĹŽENIE SPOLUPRÁCE - Slovenský útočník Matej Paulovič predĺžil zmluvu s českým klubom HC Dynamo Pardubice do konca sezóny 2025/26. Dvadsaťdeväťročný krídelník prišiel do Pardubíc počas sezóny 2019/20. Celkovo nastúpil na 185 stretnutí, v ktorých strelil 40 gólov a pridal 67 asistencií. Počas aktuálneho ročníka nazbieral 20 bodov. "V Pardubiciach som veľmi spokojný a som rád, že tu môžem pôsobiť. Z pokračovania mám radosť," povedal Paulovič pre klubový web.

PRESTUP - Slovan Bratislava doplnil na súpisku pred ukončením transferového obdobia svojho odchovanca, útočníka Romana Kukumberga ml. "Belasí" o tom informovali na svojom webe. Osemnásťročný hráč odohral túto sezónu v zámorskej juniorskej súťaži OHL v tíme Sarnia Sting. V 24 zápasoch mal bilanciu 4 góly a 6 asistencií. Jeho tím už nemá šancu na postup do vyraďovacej fázy súťaže, na spolupráci sa tak dohodol so svojím materským klubom.

UKONČENIE SPOLUPRÁCE - Kanadský hokejový brankár Jared Coreau skončil po vzájomnej dohode v extraligovom klube HC Slovan Bratislava. Následne posilnil švédsky klub Brynäs, ktorý je účastníkom najvyššej súťaže SHL. "Jaredove zranenie je pre nás naďalej rizikové a nebolo by jasné, či by v tejto sezóne dokázal chytať naďalej bez zranenia. Keď nás požiadal o uvoľnenie spod svojho kontraktu, rozhodli sme sa mu vyhovieť," uviedol športový riaditeľ Rostislav Dočekal.

Tridsaťdvaročný Coreau v prebiehajúcej sezóne odchytal až do svojho zranenia 20 zápasov, z toho sedem víťazných. Priemer inkasovaných gólov mal 3,46 na zápas a úspešnosť zákrokov 88,9 percent. Kanaďan pôsobil v Slovane takmer dve sezóny, keď prišiel pred začiatkom sezóny 2022/23. Jeho kariéra by mala pokračovať v druhej najvyššej švédskej súťaži. Klub zároveň dodal, že ak transferový trh v najbližších dňoch do konca prestupového obdobia (15. február) ponúkne zaujímavú alternatívu, prioritne slovenského brankára, bude sa ju snažiť využiť.

8. FEBRUÁR

PODPIS - Obranné rady HKM Zvolen posilní švédsky hokejista Jacob Andersson. Klub o tom informoval na svojom webe. Dvadsaťosemročný zadák je už siedmy legionár pod Pustým hradom. Uplynulé dve sezóny pôsobil vo švédskej druhej lige, ale predtým odohral 89 zápasov aj v najvyššej súťaži aj vo fínskej Liige.

KONIEC V TÍME - San Jose ukončilo zmluvu s nemeckým reprezentačným obrancom Leonom Gawankom, ktorý v júli podpísal ročný dvojcestný kontrakt. Strieborný medailista z MS 2023 bol najproduktívnejším bekom San Jose Barracuda, no na ani jeden zápas v NHL to nestačilo.

GENERÁLNY MANAŽÉR - Bývalý americký hokejista Bill Guerin sa stal generálnym manažérom reprezentácie USA. Na starosti bude mať zostavenie mužstva pre zimné olympijské hry 2026 v Miláne i pre Svetový pohár 2025.

PRESTUP - Po ukončení spolupráce s HC Košice sa obranca Vladimír Mihalik stáva oficiálne hráčom HC Prešov, s ktorým sa dohodol na spolupráci do konca aktuálnej sezóny. "Ostrieľaný obranca, dlhoročný reprezentant a prešovský odchovanec už niekoľko týždňov oblieka náš dres. Rýchlo sa zaradil medzi piliere našej defenzívy a sme veľmi radi, že teraz môžeme o Vladovi aj oficiálne hovoriť ako hráčovi Prešova," píše klub na sociálnych sieťach.

TREST - Kanadský hokejista Brenden Dillon z Winnipegu dostal v zámorskej NHL dištanc na tri zápasy. Dôvodom je faul na útočníka Pittsburghu Noela Acciariho v utorkovom zápase. Príde tak o takmer 61 tisíc dolárov.

PRESTUP - Skúsený útočník Tomáš Mikúš prestupuje z Nových Zámkov do Košíc. Tridsaťročný hokejista odohral v aktuálnom extraligovom ročníku 41 zápasov, v ktorých zaznamenal 17 kanadských bodov.

PRESTUP - Český brankár Patrik Bartošák sa ako voľný hráč dohodol na kontrakte do konca aktuálnej sezóny so slovenským tímom HK Spišská Nová Ves. Čítajte viac v článku.

UKONČENIE ZMLUVY - Útočník Tomáš Mikúš ukončil pôsobenie v Nových Zámkoch, pričom podľa viacerých zdrojov má namierené k aktuálnemu majstrovi z Košíc.

ŠPEKULÁCIA - Renomovaný web eliteprospects.com informuje o zaujímavej špekulácii z Tipos Extraligy. Podľa nich sa švédsky tím Brynäs zaujíma o brankára Jareda Coreaua, ktorý patrí bratislavskému Slovanu. 

PREDĹŽENIE SPOLUPRÁCE - Slovenský hokejový útočník Martin Pospíšil sa o svoju budúcnosť v zámorskej NHL obávať nemusí. S Calgary Flames sa totiž dohodol na novej dvojročnej zmluve do konca sezóny 2025/2026, ktorá je nielenže jednocestná, ale vďaka ktorej si polepší aj po finančnej stránke. Znamená to, že Pospíšil, ktorému sa v lete končila ročná dvojcestná zmluva na 775-tisíc amerických dolárov a mohol sa stať obmedzene voľným hráčom (RFA), si po novom príde na rovný milión dolárov. Zmluva je pritom jednocestná, čo mu ľahšie garantuje miesto v NHL, platí na dva roky. Viac v článku.

7. FEBRUÁR

ROZVIAZANIE ZMLUVY - Kanadský hokejista Jeremy Beaudry skončil po vzájomnej dohode v extraligovom klube HK Spišská Nová Ves. Dôvodom sú jeho pretrvávajúce zdravotné problémy. Tridsaťročný obranca odohral na Spiši 128 zápasov, zaznamenal v nich 15 gólov a 37 asistencií.

ROZVIAZANIE ZMLUVY - Dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára a držiteľ dvoch bronzových medailí z majstrovstiev sveta, americký útočník Nick Bonino, predčasne opúšťa New York Rangers, s ktorým v júli podpísal ročnú zmluvu na 800-tisíc dolárov. Bývalý útočník Anaheimu, Vancouveru, Pittsburghu, Nashvillu, Minnesoty a San Jose odmietol presun na farmu a s klubom sa dohodol na ukončení zmluvy. V 45 zápasoch za Rangers skóroval iba raz a zaznamenal štyri asistencie.

PRESTUP - Realizačný tím Los Angeles Kings posilnil DJ Smith. V klube bude pôsobiť ako asistent trénera. Pripojil sa tak k asistentom Trentovi Yawneymu a Derikovi Johnsonovi, trénerovi brankárov Mikeovi Buckleymu a videokoordinátorovi Samsonovi Leemu. Tím dočasne vedie ako hlavný tréner Jim Hiller. Klub o tom informoval na svojom webe.

Štyridsaťšesťročný Smith pôsobil v uplynulých piatich sezónach ako hlavný tréner Ottawy Senators. Predtým pôsobil aj ako asistent trénera v Toronte Maple Leafs (2015-2019).

6. FEBRUÁR

NÁVRAT - Jack Hughes by sa mohol vrátiť do zostavy New Jersey v zámorskej NHL už tento týždeň. Dvadsaťdvaročný útočník prvýkrát trénoval na ľade v drese označujúcom hráčov, ktorí sa nesmú zapájať do fyzického kontaktu. Američan chýba Devils od začiatku januára, keď v stretnutí proti Chicagu (4:2) utrpel zranenie v hornej časti tela.

"Je to krok správnym smerom. Robí pokrok, toto je pre neho ďalší na ceste k návratu do plného kontaktu," citoval oficiálny web nhl.com trénera Lindyho Ruffa. Spoluhráč slovenského obrancu Šimona Nemca odohral pred zranením 32 duelov, v ktorých mal výbornú formu a nazbieral 45 bodov (15+30).

ZMENA TRÉNERA - Vedenie Energie Karlove Vary ukončilo spoluprácu s doterajším hlavným trénerom Davidom Brukom. Mužstvo povedie do konca zvyšnej časti sezóny doterajší asistent Václav Eismann. Po rokovaní vedenia klubu s hlavným koučom sa preberali súčasné výsledky tímu a po vzájomnej dohode prišlo k ukončeniu spolupráce. Bruk prišiel k A-mužstvu pred sezónou 2022/23. V uplynulom ročníku doviedol tím do predkola play-off, v ktorom "energetici" prehrali s Olomoucom 1:3 na zápasy. V tomto ročníku patrí tímu, ktorého dres oblieka aj slovenský útočník Dávid Gríger, jedenásta priečka so ziskom 52 bodov

ASISTENČNÝ PROGRAM - Jevgenij Kuznecov vstúpil do asistenčného programu Hráčskej asociácie (NHLPA) na pomoc hráčom zámorskej NHL. Útočník Washingtonu bude mimo tímu neurčitú dobu a jeho návrat budú musieť schváliť pracovníci špecializovaného programu. Program hráčskej pomoci je zameraný najmä na boj s duševnými problémami a závislosťami. Ruský hokejista je štvrtým hráčom v tejto sezóne profiligy, ktorý ho využil. Kuznecova v minulosti suspendovala IIHF na štyri roky za pozitívny test na kokaín.

NÁVRAT PO ZRANENÍ - Mark Scheifele sa vráti do zostavy Winnipegu Jets, k dispozícii bude už v stredajšom zápase NHL na ľade Pittsburghu. Tridsaťročný útočník vynechal šesť stretnutí pre zranenie v dolnej časti tela, ktoré utrpel 12. januára v dueli proti Chicagu Blackhawks (2:1).

"Už je všetko v poriadku a som pripravený na zápas. Prestávka v lige prišla v pravý čas, takže bolo fajn si ešte trochu oddýchnuť," povedal po tréningu Kanaďan, ktorý je so 41 bodmi najproduktívnejším hráčom Jets v prebiehajúcej sezóne. 

5. FEBRUÁR

ZRANENIE - Buffalo Sabres sa bude musieť do konca sezóny zaobísť bez Mattiasa Samuelssona. Dvadsaťtriočný obranca pre zranenie v hornej časti tela podstúpi operáciu. Mimo hry bude aj útočník Jack Quinn, ktorý bude absentovať šesť až osem týždňov. "Sú to kľúčoví a veľmi talentovaní hráči. Mám však pocit, že ostatní chlapci, ktorí ich budú musieť zastúpiť a odohrať viac minút, sú v oveľa lepšom rozpoložení, ako boli," uviedol kouč Don Granato podľa oficiálnej stránky nhl.com.

PODPIS ZMLUVY - Jesse Puljujärvi uspel na skúške v Pittsburghu a podpísal s Penguins dvojročnú zmluvu na 1,6 milióna dolárov. Fínsky útočník prišiel do Pittsburghu 10. decembra a nastúpil v 13 zápasoch za Wilkes-Barre/Scranton v AHL. Dosiahol deväť bodov za štyri góly a päť asistencií. Tréner Mike Sullivan uviedol, že pôsobenie Puljujärviho v AHL umožnilo Penguins zistiť, či vydrží fyzicky po operácii bedrového kĺbu. Nakoniec ich jeho výkony presvedčili natoľko, že mu ponúkli zmluvu. 

"Myslím si, že to bola súčasť procesu, aby sme ho dostali do niekoľkých zápasov vo Wilkes-Barre. Dali mu príležitosť rozohrať sa a vytvoriť si herný štýl. Bol to významný rehabilitačný proces, ktorým si prešiel," povedal Sullivan o hráčovi, ktorý už pôsobil v Caroline či Edmontone.

4. FEBRUÁR

WAIVERS - Nedraftovaný obranca Brayden Pachal získal v tejto sezóne miesto v prvom tíme Vegas Golden Knights, za ktorý odohral sedemnásť stretnutí. Organizácia ho zapísala na waiver listinu, odkiaľ si ho stiahlo Calgary Flames.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Obranca Michal Kempný predĺžil zmluvu so Spartou Praha o dva roky, ktorá si tak zabezpečila jeho služby do konca sezóny 2025/26. Vedenie klubu o tom informovalo počas domáceho zápasu 43. kola extraligy proti Kladnu a následne na internetovej stránke. Víťaz Stanleyho pohára s Washingtonom z roku 2018 prišiel do Sparty predminulý október z farmy Seattlu v Coachella Valley.

PODPIS - Kanadský útočník Brandon Gignac pôsobí už tretí rok v AHL v Laval Rocket, teraz si 80. hráč draftu 2016 konečne vyslúžil kontrakt v Montreale. Ide o dvojročnú dvojcestnú zmluvu. Gignac je momentálne piaty v bodovaní AHL so 42 bodmi (14+28) v 43 zápasoch, v NHL odohral len jeden zápas. Za New Jersey nastúpil 9. marca 2019 proti NY Rangers, počas deviatich minút na ľade vyslal jednu strelu a pripísal si dva mínusové body. Zmluva v NHL mal naposledy platnú na sezónu 2020/21.

3. FEBRUÁR

PODPIS - Skúsený slovenský obranca Martin Chovan posilnil pred koncom prestupovej uzávierku Senicu, ktorá je účastníkom tretej najvyššej súťaže. Rodák z Bratislavy od skončenia predošlého ročníka nehral nikde. Počas kariéry získal titul v Kazachstane a odohral takmer 600 stretnutí v extralige. Nastupoval za Skalicu, Trenčín, Košice, Žilinu, Nové Zámky, Detvu či Poprad. V drese tímu Bratislava Capitals si vyskúšal aj nadnárodnú IceHL.

UKONČENIE SPOLUPRÁCE - Český útočník Michal Kvasnica sa s vedením Humenného dohodol na ukončení spolupráce. Od svojho príchodu na začiatku januára odohral štyri stretnutia, strelil jeden gól.

STRIEDAVÝ ŠTART - Český obranca Petr Šenkeřík nedávno odišiel z Banskej Bystrice do českého Třinca. Ten mu vybavil striedavé štarty vo farmárskom tíme HC Frýdek-Místek hrajúcom druhú najvyššiu súťaž, kde by mal zbierať hernú prax.

PRESTUP - Slovenský krídelník Samuel Zahradník mení Slovenskú hokejovú ligu za druhú najvyššiu súťaž vo Fínsku - Mestis, kde bude pôsobiť v tíme posledného celku FPS. V prebiehajúcej sezóne nastupoval za Trnavu, v ktorej drese získal 10 bodov (4+6) v 28 stretnutiach. 

2. FEBRUÁR

VÝMENA - Winnipeg Jets získal útočníka Seana Monahana, ktorý bol spoluhráčom Juraja Slafkovského v Montreale Canadiens. Kanadské kluby sa dohodli na výmene, Montreal získal výber v prvom kole tohtoročného draftu a podmienečný výber v treťom kole draftu 2027.

Dvadsaťdeväťročný Monahan pôsobil deväť rokov v Calgary Flames, odkiaľ odišiel do Montrealu v auguste 2022. V profilige odohral celkovo 730 zápasov, v ktorých nazbieral 514 bodov (231+283). V 49 odohraných stretnutiach tejto sezóny strelil 13 gólov a pridal 22 asistencií. Informácie priniesol portál nhl.com.

PRESTUP - Gólman Juraj Hollý prestupuje v rámci Slovenskej hokejovej ligy. Brankárska jednotka Trnavy mení boj o záchranu, respektíve o osemfinále play-off, za bitku o postup do najvyššej súťaže, keď od februára bude obliekať dres aktuálne druhého Prešova. 

1. FEBRUÁR

PRESTUP - Lotyšský útočník Patriks Zabusovs opúšťa Michalovce a do konca sezóny bude pôsobiť v českom tíme VHK Vsetín, ktorý je účastníkom druhej najvyššej súťaže. Za Duklu hrával aj počas predošlej sezóny, v tejto odohral desať duelov (0+3). Predtým bol súčasťou domáceho tímu Prizma Riga, kde mal priemer takmer dva body na stretnutie.

PRESTUP - Novou tvárou v Liptovskom Mikuláši sa stal zámorský obranca Tristan Thompson. "Je to ofenzívny obranca, ktorý nám pomôže v obrane, ale aj v útočnom pásme," informuje klub na sociálnych sieťach. Kanaďan naposledy nastupoval v ECHL, skúsenosti má aj z NCAA. Pôsobil vo francúzskom Marseille a s nórskym tímom Stavanger Oilers získal titul.

UKONČENIE SPOLUPRÁCE - Americký obranca Jalen Smereck napokon nebude pôsobiť v HKM Zvolen. Klub v pondelok informoval o jeho angažovaní, no vážne zdravotné problémy v rodine mu zabránili v príchode do slovenskej extraligy. Manažér zvolenského klubu Ladislav Čierny uviedol, že vedenie HKM už pracuje na novej akvizícii. 

"Veľmi sme sa na Jalena tešili, bohužiaľ, jeho presun sa náhle skomplikoval kvôli vážnym zdravotným problémom v rodine. Dnes nám potvrdil, že v momentálnom psychickom rozpoložení by Zvolenu nepomohol a definitívne ho teda v našom drese neuvidíme. Aktuálne už pracujeme na ďalšom hráčovi," poznamenal Čierny. 

Smerecka zdobila vizitka najproduktívnejšieho obrancu zámorskej ECHL, v ktorej v prebiehajúcej sezóne nazbieral 45 bodov v 40 zápasoch.

PRESTUP - Český obranca Petr Šenkeřík opúšťa Banskú Bystricu a posinil úradujúceho českého majstra z Třinca. "Pre Petra prišla na poslednú chvíľu veľmi zaujímavá ponuka. Nemali sme veľa času na rozmýšľanie, museli sme sa rozhodnúť rýchlo. Aj keď strácame skúseného obrancu, po zvážení všetkých pre a proti sme sa však rozhodli ho uvoľniť. Samozrejme už naplno pracujeme na jeho náhrade, ktorá posunie výkony nášho tímu ešte vyššie," povedal športový manažér "baranov" Ľuboš Pisár.

VÝMENA - Kanadské kluby uzavreli dohodu. Elias Lindholm sa v zámorskej NHL sťahuje do Vancouveru. Canucks ho získali z Calgary Flames výmenou za útočníka Andreja Kuzmenka, obrancov Huntera Brzustewicza i Joniho Jurma a voľby v prvom i štvrtom kole tohtoročného draftu.

Dvadsaťdeväťročný Lindholm bol v poslednom roku zmluvy s Calgary, v 49 dueloch v tejto sezóne nazbieral 32 bodov (9+23). V kariére si celkovo pripísal 545 bodov (212+333) v 792 stretnutiach základnej časti a 17 bodov (8+9) v 27 zápasoch play-off. Okrem Calgary hral v NHL aj za Carolinu, ktorá si ho v drafte 2013 vybrala ako piateho v celkovom poradí.

Vancouver sa v tejto sezóne netají vysokými ambíciami, je na čele tabuľky Západnej konferencie. Spolu s Bostonom má na konte 71 bodov, najviac v celej súťaži.

Calgary získalo ruského krídelníka Kuzmenka, ktorý mal za Canucks v prebiehajúcom ročníku 21 bodov (8+13) v 43 dueloch. Brzustewicz (19 rokov) a Jurmo (21 rokov) sú perspektívni obrancovia, ktorí ešte nemajú na konte ani jeden zápas v NHL.

OZNAM - V Česku sa v noci z 31. januára na 1. februára skončilo prestupové obdobie, takže kluby už nemôžu podpisať nových hráčov. V rámci slovenskej extraligy je uzávierka o polnoci z 15. na 16. februára 2024.

Prečítajte si aj januárové novinky zo sveta hokeja

Zmienky