Škandál v zámorí. Päť kanadských hokejistov vyšetrujú pre udalosti z MS juniorov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Škandál v zámorí. Päť kanadských hokejistov vyšetrujú pre udalosti z MS juniorov

Jedným z obvinených je Dillon Dube z Calgary.
Jedným z obvinených je Dillon Dube z Calgary.Profimedia
Päť hráčov z kanadského juniorského hokejového tímu 2018 požiadalo v uplynulých dňoch svoje kluby o uvoľnenie. Podľa zámorských médií to súvisí s vyšetrovaním sexuálneho škandálu z vtedajších majstrovstiev sveta hráčov do 20 rokov. Všetci údajne dostali výzvu, aby sa prihlásili na polícii v Ontáriu, kde ich čaká obvinenie zo sexuálneho napadnutia.

Voľno si vzali Michael McLeod a Cal Foote z New Jersey Devils, Carter Hart z Philadelphie, Dillon Dube z Calgary a ďalší bývalý hráč NHL Alex Formenton, ktorý momentálne pôsobí vo švajčiarskom Ambri-Piotta.

Zástupcovia klubov sa v uplynulých dňoch k uvoľneniu svojich hráčov nevyjadrili. Philadelphia a Ambri-Piotta uviedli, že za odchodmi hráčov sú osobné dôvody, Calgary zasa informovalo o psychickom zdraví a New Jersey sa nevyjadrilo vôbec.

Polícia sa v ontarijskom Londone prípadom zaoberá od roku 2022, keď vyšlo najavo, že Kanadská hokejová federácia sa dohodla na mimosúdnom vyrovnaní so ženou, ktorá tvrdila, že ju v hotelovej izbe sexuálne napadlo osem členov reprezentácie do 20 rokov z MS 2018 na oficiálnom podujatí.

Organizácia Hockey Canada si za riešenie prípadu vyslúžila ostrú kritiku a federálna vláda následne zastavila finančnú podporu federácii. Spoluprácu s organizáciou prerušili aj niektorí sponzori. Celé vedenie zväzu v súvislosti s kauzou odstúpilo.