Slováci a ich šance na play-off NHL: Doplní Černáka z krajanov aspoň Fehérváry?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Slováci a ich šance na play-off NHL: Doplní Černáka z krajanov aspoň Fehérváry?
Ešte na konci februára sa neočakávalo, že by sa Washington s Fehérvárym dostali do bojov o Stanley Cup.
Ešte na konci februára sa neočakávalo, že by sa Washington s Fehérvárym dostali do bojov o Stanley Cup.Profimedia
Základná časť NHL sa nezadržateľne blíži ku koncu, jej záverečné duely sa odohrajú 19. apríla. Jednotlivé tímy majú pred sebou šesť až osem zápasov, v ktorých sa budú snažiť o postup do play-off, respektíve o vylepšenie si štartovacej pozície. Vzhľadom na majstrovstvá sveta v Česku, ktoré sa budú konať od 10. do 26. mája, sme sa po dvoch týždňoch opäť pozreli na šance hokejistov spod Tatier v boji o play-off NHL. Práve to úzko súvisí s tým, s akými menami môže počítať reprezentačný kouč Craig Ramsay (73).

V článku sme využili pravdepodobnosti, s ktorými prichádza portál MoneyPuck.com. Simuláciou zvyšku základnej časti 100 000-krát po každom odohranom dni vie MoneyPuck vytvoriť pravdepodobnosti výsledku sezóny pre každý tím. 

Aktuálna tabuľka NHL

Zároveň sa venujeme iba percentuálnym šanciam na postup. Nekonkretizujeme, aká veľká je pravdepodobnosť, že hráč pôjde reprezentovať Slovensko na MS, keďže to do veľkej miery ovplyvňuje okrem iného aj to, či hráč má, alebo nemá podpísanú zmluvu s klubom NHL na ďalšiu sezónu. Z histórie je známe, že napriek tomu, že hráč bol po vypadnutí reprezentácii k dispozícii, nakoniec odmietol ísť na šampionát pre to, že sa nechcel zraniť a tak ohroziť svoju budúcnosť v profilige.

Aby sme však aktuálnu situáciu Slovákov v zámorí sprehľadnili, tak sme za mená jednotlivcov, ktorí kontrakt na sezónu 2024/2025 v NHL nemajú, pridali hviezdičku (*).

Z pohľadu slovenskej reprezentácie sa začína črtať slušný útočný základ z NHL, respektíve AHL, s obranou je to o čosi horšie.

Erik Černák & Tampa Bay - 100 %

Tampa Bay chytila formu, od 10. marca vyhrala osem z desiatich zápasov. Černák naďalej drží svoj ice-time na hranici 18 až 22 minút. Jedinou škvrnou za ostatné dva týždne bolo posadenie trénerom na tribúnu na jeden duel po tom, čo zmeškal tímový míting. Šance Lightning na víťazstvo Stanley Cupu sa pohybujú na úrovni 6,3 %.

Martin Fehérváry & Washington - 54,6 %

Ešte na konci februára sa pravdepodobnosť Capitals na play-off neodhadovala ani na 6 %. Lenže potom prišla skvelá marcová šnúra a Washington sa dostal na poslednú postupovú pozíciu. Dokonca môže poskočiť na siedme miesto pred Philadelphiu, ale rovnako aj spadnúť smerom dole - najmä ak bude pokračovať v trojzápasovej šnúre porážok. Fehérváry stabilne drží svoj ice-time na úrovni 20 až 21 minút, naposledy proti Buffalu skóroval.

Šimon Nemec & New Jersey - 0,4 %

Nádej Devils na play-off je už utopická. Aktuálne trináste New Jersey predbehli v bitke o predĺženie si sezóny vo Východnej konferencii Buffalo, Pittsburgh i NY Islanders. A to už je skrátka príliš. Nemec v noci na štvrtok odohral prvý raz v profilige viac ako 26 minút (26:23), avšak za ostatných 10 meraní síl získal iba bod.

Martin Pospíšil & Calgary - 0 %

Calgary po výpredaji pred uzávierkou prestupov prestalo byť brané ako kandidát na play-off, navyše prehralo šesť zo siedmich posledných súbojov. V uplynulých dvoch sa zadarilo Pospíšilovi, ktorý zaznamenal prvý viacbodový duel v NHL. Jeho neúnavná hra do tela znepríjemňuje súperom život. Za 60 minút na ľade rozdá 18 bodyčekov (presnejšie 18,14), čo je 13. najvyššie číslo spomedzi hokejistov, ktorí odohrali aspoň 30 zápasov.

Tomáš Tatar*, Marián Studenič* & Seattle - 0 %

Zhoršené výkony posadili Tatara na lavičku po dobu štyroch zápasov v rade. Najstarší Slovák sa síce do kolotoča vrátil v noci na štvrtok, no v profilige nemá istotu zmluvy. Rovnako je na tom aj Studenič - v jeho prípade sa však šušká o definitívnom presune do Európy, konkrétne do švédskeho Fárjestadu - informuje server EliteProspect.com.

Miloš Kelemen*, Patrik Koch* & Arizona - 0 %

V Arizone nič nové. Dvojica krajanov zostala na farme. Tucson patrí medzi najlepšie tímy Pacifickej divízie a mal by si zahrať o Calder Cup.

Juraj Slafkovský & Montreal - 0 %

Montreal mal o nepostupe jasno už dávno. Slafkovský hrá podľa slov trénerov i spoluhráčov svoj najlepší hokej, čo je obrovská vzpruha pre pomaly črtajúcu sa družinu Craiga Ramsayho. Sľub, že na šampionát príde, pokiaľ bude zdravý, dal už skôr. Bodoval v 10 z 11 ostatných zápasov.

Pavol Regenda* & Anaheim - 0 %

Ako teší forma Slafkovského, môže mrzieť (ne)forma Regendu. Po návrate z NHL, kde odohral túto sezónu dokopy päť stretnutí, sa na farme San Diega strelecky presadil po 12 súbojoch, bodoval po siedmich. Do vyraďovacej časti sa s určitosťou nepozrie ani v jednom prípade, aj preto sa oči fanúšikov budú upínať na výstupné testy a rozhodnutie reprezentovať po skončení základnej časti.

A čo ďalší hráči z AHL?

Z pohľadu bodovania nasleduje trojica mladíkov Martin Chromiak (Los Angeles), Adam Sýkora (NY Rangers) a Jakub Demek (Vegas). Všetky ich kluby budú bojovať v play-off NHL.

Bude tak na jednotlivých organizáciách, či Slovákov do Česka pustia, keďže veľkú úlohu v bitke o Stanley Cup mať, zdá sa, nebudú. Demekov Henderson sa do play-off AHL navyše nepozrie.

Podobné riešenie situácie môžeme očakávať aj v prípade Samuela Kňažka (Columbus) a Maxima Čajkoviča* (Pittsburgh, ostatné duely odohral už v ECHL). Minimálne príchod prvého menovaného by bol obrovskou vzpruhou pre defenzívu Slovenska.