Spoluhráči Tatara zamierili do dejín klubu, Lowryho prvenstvo v histórii Jets

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Spoluhráči Tatara zamierili do dejín klubu, Lowryho prvenstvo v histórii Jets

Rodák z Bernu zažil nezabudnuteľný duel.
Rodák z Bernu zažil nezabudnuteľný duel.Profimedia
Švajčiarsky hokejový brankár Akira Schmid (22) absolvoval v noci na nedeľu premiéru v play-off NHL. Svojmu tímu New Jersey Devils vychytal v treťom zápase konferenčného štvrťfinále na ľade New Yorku Rangers víťazstvo 2:1 po predĺžení.

Schmid predviedol 36 úspešných zákrokov a zaznamenal 97,2-percentnú úspešnosť. V bránke "diablov" nahradil Čecha Vítka Vaněčka, ktorý inkasoval v prvých dvoch zápasoch série deväť gólov z 52 striel. Devils prehrali obe domáce stretnutia zhodne 1:5.

"Vždy je náročné zvládnuť takúto situáciu. Asi k tomu treba pristupovať ako k bežnému zápasu. Chalani mi veľmi pomohli, blokovali strely a uľahčili mi život," zhodnotil gólman svoju premiéru vo vyraďovačke.

Počas základnej časti absolvoval v tomto ročníku 18 duelov a v štrnástich bol v bránke od začiatku. Dosiahol priemernú úspešnosť zákrokov 92,2 percenta a zaknihoval aj jedno čisté konto. V bráne New Jersey zažil premiéru v play-off ako tretí nováčik v histórii a ako prvý v nej zaknihoval triumf.

Do historických štatistík sa zapísal aj ďalší hráč tamojšieho tímu Dougie Hamilton. Je len druhým obrancom organizácie Devils / Colorado Rockies / Kansas City Scouts, ktorý skóroval v predĺžení súboja vyraďovacej časti. Predtým to dokázal iba Brian Rafalski, keď rozhodol v roku 2001 o triumfe 3:2 pp nad Torontom v treťom zápase konferenčného semifinále.

Adam Lowry z Winnipegu sa stal prvým hráčom Jets / Atlanty Thrashers, ktorý strelil vyrovnávajúci zásah v záverečnej minúte stretnutia play-off. Jeho tím nakoniec prehral proti Vegas.

Toronto poslal do úspešného predĺženia Ryan O'Reilly a na ľade Tampy neskôr asistoval pri víťaznom góle Morgana Riellyho. Je druhým hokejistom v klubových dejinách, ktorý sa podieľal na vyrovnávajúcom góle v poslednej minúte zápasu nadstavbovej fázy i na víťaznom v predĺžení. Predtým sa to podarilo len Austonovi Matthewsovi (2020).

Jeho spoluhráč Mitchell Marner si pripísal dve asistencie, stal sa piatym hráčom v histórii Maple Leafs s viacbodovým zápisom v prvých troch dueloch play-off. Pred ním to dokázali Darryl Sittler (7), Paul Henderson (3), Miroslav Fryčer (3) a Steve Thomas (3).