Stanley Cup vychytal brankár, ktorý do Vegas ani nemusel prísť a už vôbec nie chytať

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Stanley Cup vychytal brankár, ktorý do Vegas ani nemusel prísť a už vôbec nie chytať
Hill má na konte Stanley Cup a aj zlato z MS.
Hill má na konte Stanley Cup a aj zlato z MS. TASR
Hrdinom Vegas sa stal brankár Adin Hill (27). Gólman, ktorý bol až trojkou v San Jose a nebyť zranení konkurentov, v podstate by do Golden Knights ani neprišiel, je teraz ospevovaným mužom.

San Jose sa zbavilo hviezd

Dvadsať rokov dozadu vymenilo San Jose svojho v poradí až tretieho brankára za výber v drafte. Fín Mikka Kiprusoff následne doviedol Calgary do finále play-off NHL a takmer získal Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča. Nakoniec mu ušlo toto ocenenie aj Stanley Cup, ale svojho času patril medzi špičku medzi brankármi.

Zhruba desať mesiacov dozadu odišiel z organizácie Sharks jej tretí gólman Adin Hill za štvrté kolo draftu do Vegas a doviedol Golden Knights až k Stanley Cupu. Pritom vôbec nemusel chytať. Problémy v bránkovisku sa začali už pred sezónou. Na celý rok vypadol Robin Lehner.

Problémy premenili na zlato

Počas základnej časti výborne chytal mladý Logan Thompson, dostal sa aj medzi troch adeptov na ocenenie Calder Trophy pre najlepšieho nováčika, no neskôr sa zranil. Vyraďovaciu časť začal medzi žŕdkami Laurent Brossoit, ktorý počas základnej časti nastúpil iba na jedenásť duelov.

To už bol náhradníkom skúsený Jonathan Quick, ktorý chytal iba v dlhodobej súťaži. V treťom zápase druhého kola play-off sa zranil aj Brossoit. Do hry prišiel Hill a chytal fantasticky. Zo štrnástich duelov, ktoré začal v bránke, vyhral až jedenásť, pričom Vegas nikdy nečelilo možnosti, že by mohlo vypadnúť.

V histórii play-off NHL (podmienka aspoň 15 odchytaných súbojov) mal lepšiu úspešnosť zákrokov ako Hill (93,2 %) iba Tim Thomas (93,4 %). Rodák z Comoxu sa pritom nevedel dostať do svätyne Arizony. Počas piatich sezón absolvoval iba 49 stretnutí. Za rok v San Jose ich mal 25.

Bez zmluvy, ale na emočnom vrchole

Neobmedzený voľný hráč teraz bude musieť riešiť svoju budúcnosť. Skončila mu zmluva na 2,175 milióna dolárov. To sa však stane až po oslavách. V rozhovore priamo na ľade mu reportérka položila jednoduchú otázku. Dokážete uveriť tomu, čo sa stalo? "Nie," priamočiaro odpovedal.

"Ako malé dieťa snívate o takomto úspechu. Byť teraz tu, s týmto tímom, v tomto meste, v tejto hale, je splnený sen," tešil sa Hill po zisku Stanley Cupu. Jednoducho povedané, ak by bol Lehner v poriadku, Vegas by nehľadalo brankára a Hill by neprišiel.