TOP 10 českých otázok pred štartom novej sezóny NHL

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

TOP 10 českých otázok pred štartom novej sezóny NHL

Martin Nečas je jednou z nádejí na zisk Stanleyho pohára.
Martin Nečas je jednou z nádejí na zisk Stanleyho pohára.Profimedia
V noci na štvrtok 11. októbra to opäť vypukne. Na štarte novej sezóny NHL sa predstaví kontingent viac ako 50 českých hokejistov. Ako sa im bude dariť? Kto zažiari a kto sklame? Siahnu niektorí z nich na konci sezóny na slávny Stanley Cup? Česká redakcia Flashscore Správ odpovedá na najdôležitejšie otázky priamočiaro. S vedomím nástrah, že niekoľko mesiacov dopredu je naozaj ťažké predpovedať...

1. Kto bude najlepším Čechom v bodovaní? / David Pastrňák

Hnacia sila Bostonu však tentoraz nebude taká dominantná ako v minulej sezóne, keď naozaj valcovala. Svoje kariérne maximum v produktivite v základnej časti si "Pasta" vylepšil o citeľných 18 bodov a prvýkrát prekonal magickú stovku (113 bodov). Druhého Martina Nečasa prekonal o neuveriteľných 42 bodov.

Tentoraz to však nebude ani o polovicu z tohto rozdielu. Kým Pastrňák má po odchode svojich hviezdnych spoluhráčov našliapnuté k výraznému poklesu, Nečas si po rekordnom roku, keď vyhodil latku vyššie o celých 30 bodov, polepší ešte viac. Najmä keď sa do zostavy po marcovom zranení vracia jeho dvorný nahrávač Andrej Svečnikov.

2. Ktorý z českých brankárov vychytá najviac víťazstiev? / Vítek Vaněček

Podarilo sa mu to už v minulej sezóne. V New Jersey sa stal po legendárnom Martinovi Brodeurovi len druhým brankárom v histórii klubu, ktorý prekonal hranicu 30 víťazstiev v základnej časti. Nakoniec nazbieral ďalšie tri a bol dokonca siedmy najlepší v celej NHL.

Hoci mu play-off nevyšlo podľa predstáv, zastúpil ho Akira Schmid a tréner Lindy Ruff dal v uplynulých dňoch jasne najavo, že v 82-zápasovom maratóne povinného programu dá Švajčiarovi viac priestoru ako naposledy (len 18 štartov). Devils však budú na ľade poriadne vystrájať a český brankár priloží k dielu obe ruky, aby splnil svoju úlohu. Ostatní konkurenti sú v slabších tímoch alebo chytajú sporadicky.

3. Zaútočí David Pastrňák na pozíciu najlepšieho strelca? / Nie

Každý piaty gól Bruins v základnej časti minulej sezóny pochádzal z hokejky havířovského kanoniera. Pastrňák posunul svoj strelecký rekord (o 13) na 61 zásahov. Maurice Richard Trophy však získal Connor McDavid z Edmontonu vďaka o tri zásahy lepšiemu zápisu. Český útočník mal k dobru skvelé služby od centrov Patricea Bergerona a Davida Krejčího.

Obaja sa už s NHL rozlúčili a ich krajan Pavel Zacha, ktorý by mal v tejto sezóne hrať po boku Pastrňáka v zostave Bruins, sa ich kvalitám pri všetkej úcte nevyrovná. David aspoň prekoná cenenú hranicu 40 zásahov, jeho konkurenti budú ďaleko.

Pastrňák sa k tomuto bodu už pravdepodobne nedostane.
Pastrňák sa k tomuto bodu už pravdepodobne nedostane.Livesport

4. Ktorý nováčik najviac prerazí? / Jiří Kulich

Hoci sa odborníci zhodli na tom, že Kulich sa pravdepodobne dostane na konečnú súpisku, talentovaný strelec si krátko na to balil kufre na cestu do Rochestru. Aj preto, že v príprave ani raz neskóroval. Sabres však majú v súčasnosti na súpiske prvého tímu len 12 zdravých útočníkov a očakáva sa, že Kulich bude v priebehu niekoľkých dní povolaný späť.

Jeho priamy konkurent v boji o miesto a ďalší nováčik Matt Savoie je totiž tiež zranený. David Jiříček, ďalší vážny kandidát na rolu najlepšieho českého nováčika v NHL, má v obrane Columbusu väčšiu konkurenciu.

5. Kto bude vymenený ako prvý? / Daniel Vladař

S priemerným ročným platom 2,2 milióna dolárov patrí medzi najdrahšie gólmanske dvojky NHL. To však nie je jediná vec, ktorá mu bude v Calgary osudnou. Za celú zámorskú kariéru sa jeho úspešnosť pohybuje okolo 90 % a nový tréner i generálny manažér riešia zložitú situáciu, keďže posledný rok zmluvy má až sedem hráčov zo súpisky

Za Vladařa by mohli získať dôstojnú náhradu a mali by aj záujemcu. Colorado hľadá záskok za Pavla Francouza, ktorý je po májovej operácii stehenného priťahovača stále mimo hry. Flames by zase uvoľnili miesto mladému brankárovi Dustinovi Wolfovi, ktorý bol v minulej sezóne najlepším hráčom AHL.

6. Kto bude najväčším sklamaním sezóny? / Dominik Kubalík

Na jar ťahal národný tím na majstrovstvách sveta a v lete po prestupe z Detroitu do Ottawy dúfal v kariérny posun. Vyzerá to preňho skôr na opak. Kým v Red Wings mal miesto v elitnom útoku, tu ho pravdepodobne čakajú striedania v tretej formácii, a to nie je nič pre neho. Vyššie sa bude dostávať len ťažko.

V elitnej päťke nie je priestor ani na početné výhody, čo je Kubalíkova špecialita. Druhá formácia sa v presilovkách možno ani nedostane k slovu. Najlepší strelec MS má pred sebou posledný rok zmluvy a Senators ho môžu poslať ďalej, ak sa im nebude páčiť.

7. Koľko hráčov zo striebornej 20-ky odohrá v základnej časti aspoň 10 zápasov? / Dvaja

Na začiatku roka prekvapili českí mladíci hokejový svet - nielenže sa prebojovali do finále šampionátu "dvadsiatok", ale zahanbili aj favorizovanú Kanadu. Mnohí z nich mali pred sebou sľubnú budúcnosť v NHL, no zverenci Radima Rulíka k nej majú ďaleko. Nie sú v pozícii kanadskej hviezdy Bedarda, o svojich kvalitách budú musieť tvrdo presviedčať.

Ani jeden z nich neprešiel záverečnými škrtmi na súpiske, azda len David Jiříček v Columbuse a Jiří Kulich v Buffale majú väčšie šance na solídnu porciu zápasov. Skúsení zadáci ako Svozil a Špaček nazbierajú jednotky štartov, ostatní na čele so Šalém si budú musieť ešte rok počkať.

8. Kto so zmluvou v NHL sa ako prvý vráti do Európy? / Jiří Smejkal

Vo veku 26 rokov sa rozhodol skúsiť šťastie v najslávnejšej lige sveta a nebude to mať ľahké. Nielen preto, že nikdy nebol draftovaný. Smejkal je predsa len zvyknutý na iný prístup ako to, že ho vedenie Ottawy tesne pred sezónou poslalo na farmu s prevažne mladými nováčikmi. Jeho odhodlanie biť sa pred bránkou môže byť v zámorí atraktívne, ale v NHL je to často o trpezlivosti.

Hoci Smejkal vie hrýzť a pritvrdiť, ako účastník posledných troch MS a olympijských hier v Pekingu nemôže príliš otáľať. Po niekoľkých mesiacoch zistí, že ak sa chce dostať na lákavý šampionát v Prahe, musí hlavne hrať. V Európe by bol viac na očiach.

9. Koľko hráčov z NHL pôjde na MS do Prahy? / Sedem

Nepostúpiť ďaleko v play-off po vyčerpávajúcej základnej časti je vždy trpké, ale stále sa nájde hrejivá náplasť v podobe majstrovstiev sveta. V tejto sezóne nečakajte zo strany Čechov záplavu ospravedlňujúcich telefonátov. Šampionát sa totiž bude konať v Prahe. Pred českým publikom si zahrá sedem neúspešných.

Tomáš Hertl, Filip Zadina, Radim Šimek a Jan Rutta zo slabého San Jose plus Filip Hronek z Vancouveru, Radko Gudas z Anaheimu a brankár Arizony Karel Vejmelka vytvoria klbko, do ktorého budú vložené európske nitky. Otáznik sa môže vznášať aj nad Jakubom Vránom zo St. Louis, no Radim Rulík napokon staví na mladosť.

10. Získa niektorý z Čechov Stanley Cup? / Áno

Ak niekoho zámorskí experti často spomínajú ako favorita na zisk vysnívanej trofeje, je to Carolina. Hurricanes spolu s New Jersey, Edmontonom a Coloradom považujú za najhorúcejších ašpirantov aj stávkové kancelárie, ktoré majú na toto kvarteto najnižšie kurzy.

Carolina naposledy dostala svoje meno na pohárový piedestál v roku 2006, odvtedy sa trikrát popálila vo finále konferencie, pričom zakaždým nevyhrala v sérii ani jeden zápas. Teraz nastal čas vystúpiť z tohto kruhu a Martin Nečas v tom zohrá významnú úlohu. Stane sa totiž 30. českým víťazom Stanleyho pohára v histórii.

Prečítajte si aj TOP 7 slovenských otázok pred štartom novej sezóny NHL.