V jednej sezóne vyhral Stanley Cup i olympiádu. Carter končí bohatú kariéru v 39 rokoch

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
V jednej sezóne vyhral Stanley Cup i olympiádu. Carter končí bohatú kariéru v 39 rokoch
Premiérový svätý grál získal v drese LA Kings.
Premiérový svätý grál získal v drese LA Kings.Profimedia
Kanadský hokejový útočník Jeff Carter ukončil vo veku 39 rokov hráčsku kariéru. Oznámil to po nočnom zápase NHL, v ktorom jeho tím Pittsburgh Penguins prehral s New Yorkom Islanders 4:5 a nepredstaví sa v play-off.

NY Islanders - Pittsburgh 5:4

V NHL odohral Carter 19 sezón, dvakrát získal Stanleyho pohár. V základnej časti nastúpil celkovo do 1 321 zápasov, v ktorých nazbieral 851 bodov (442+409). V 133 zápasoch play-off mal bilanciu 47 gólov a 47 asistencií.

"Ak mám pravdu povedať, nie som si istý, čo budem teraz robiť. V prvom rade budem otec. Keď ste hokejista, tak zmeškáte veľa udalostí a momentov. Neustále niekam odchádzate, často nie ste doma. Moja rodina, ale aj všetky hokejové rodiny, obetovali veľa pre to, aby žili náš sen. Teraz budem doma a nejaký čas budem len otcom. Potom prídem na to, čo budem ďalej robiť," konštatoval útočník, ktorý v poslednom zápase kariéry strelil svoj 442. gól v profilige.

V roku 2003 ho z 11. miesta draftovala Philadelphia a v jej organizácii pôsobil až do júna 2011, keď ho klub vymenil do Columbusu. V jeho drese vydržal iba do februára 2012, keď po ďalšej výmene zamieril do Los Angeles. V drese kráľov následne získal svoj prvý Stanleyho pohár a o dva roky si zopakoval majstrovský pocit. Od apríla 2021 bol hráč Pittsburghu.

Jeho vizitku zdobia aj úspechy na medzinárodnej scéne - v roku 2014 bol súčasť kanadského tímu, ktorý triumfoval na ZOH v Soči, v zbierke má aj zlaté medaily z MS hráčov do 18 a 20 rokov. Carter patrí medzi osem hráčov v histórii, ktorí dokázali v rovnakom roku získať olympijské zlato aj Stanleyho pohár.