Kučerov je piaty hráč NHL so 100 asistenciami v sezóne, gratuloval mu aj Gretzky

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Kučerov je piaty hráč NHL so 100 asistenciami v sezóne, gratuloval mu aj Gretzky
Kučerov dosiahol významnú métu v poslednom možnom súboji základnej časti.
Kučerov dosiahol významnú métu v poslednom možnom súboji základnej časti.Profimedia
Ruský hokejista Nikita Kučerov (30) pomohol v nočnom zápase NHL k víťazstvu Tampy Bay nad Torontom 6:4 gólom a asistenciou, vďaka čomu dosiahol významnú métu. Stal sa piatym hráčom v ligovej histórii, ktorý pokoril hranicu 100 asistencií v sezóne.

Kučerov dosiahol jubilejnú 100. asistenciu v presilovke počas druhej tretiny, keď prihral na gól Braydenovi Pointovi. Napodobnil tak výkon Connora McDavida, ktorý pokoril stobodovú hranicu v noci na utorok po víťaznom dueli so San Jose (9:2).

Pred nimi sa podarilo magickú métu pokoriť už len Wayneovi Gretzkému (11-krát), Mariovi Lemieuxovi (1988/89) a Bobbymu Orrovi (1970/71). 

"Je to výnimočný moment. Ďakujem mojim spoluhráčom a trénerom, že ma dali do pozície, v ktorej som mohol byť úspešný. Mám šťastie, že môžem hrať s takými skvelými hráčmi. Je to pekný moment," vyznal sa pre nhl.com 30-ročný útočník.

Z okrúhlej méty svojho zverenca mal radosť aj tréner Jon Cooper: "Neviete, koľkokrát budete mať šancu zaútočiť na taký míľnik. Jeden hráč v histórii ho dosiahol 11-krát, no inak je to veľmi ťažké dosiahnuť. Je to pozoruhodný úspech."

Naposledy sa v sezóne 1988/89 stalo, že dvaja hráči zažili ročník s aspoň 100 asistenciami. Gretzky a Lemieux ich vtedy nazbierali 114. Cooper prezradil, že Gretzky mu po zápase poslal gratulačnú esemesku: "Je to od neho veľké gesto. Vyjadril slová obdivu nad výkonom Nikitu. Bolo to celkom 'cool'."

Kučerov má na dosah Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča základnej časti. Zakončil ju so ziskom 144 bodov (44+100) a vedie produktivitu so šesťbodovým náskokom pred Nathanom MacKinnonom (138).

Útočníka Colorada však na rozdiel od ruského krídelníka čaká ešte jeden duel, hráči Avalanche odohrajú posledný zápas v základnej časti v noci na piatok doma proti Edmontonu.

Kučerov v tejto sezóne stanovil aj nový ligový rekord v počte asistencií krídelníka a v počte bodov v Rusku narodeného hráča, keď prekonal vlastný zápis zo sezóny 2018/2019. Je vážny kandidát aj na zisk Hartovej trofeje pre najužitočnejšieho hráča základnej časti.

"Štyridsaťštyri gólov a 100 asistencií je pozoruhodný počin. Už len sledovať každý deň 'Kucha' a spôsob, ako pracuje, je niečo fantastické. Je to úžasné číslo, no neprekvapuje ma to, keď vidím, ako tvrdo a múdro pracuje," pochválil Kučerova jeho spoluhráč z prvého útoku Brayden Point. Ten dosiahol 90 bodov (46+44) v druhej sezóne za sebou a tretíkrát v jeho kariére.

Ani dve asistencie Sidneyho Crosbyho nezabránili prehre Pittsburghu na ľade New Yorku Islanders 4:5. Kapitán Penguins vyrovnal s 94 bodmi v sezóne zápis Teemu Selänneho a Jeana Ratelleho v počte bodov získaných hráčom vo veku 36 a viac rokov. Viac ich v tomto veku nazbierali len legendárni Gordie Howe (103) a Joe Sakic (100).

Crosby zažil už 470. stretnutie s dvomi a viac bodmi, čím sa zaradil v tejto štatistike na deviate miesto v histórii, keď vyrovnal zápis Rona Francisa. Sezónu zakončil šesťzápasovou bodovou sériou, dosiahol v nich 10 bodov (3+7).