Vynútil si výmenu a získal Stanley Cup. Eichel je prvý svojho druhu, predbehol aj McDavida

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Vynútil si výmenu a získal Stanley Cup. Eichel je prvý svojho druhu, predbehol aj McDavida
Eichel vyhral Stanley Cup skôr ako McDavid.
Eichel vyhral Stanley Cup skôr ako McDavid.Profimedia
Americký útočník Jack Eichel (26) je jedným z hráčov, ktorí v drese Vegas Golden Knights vyhrali Stanley Cup. Dvojka draftu 2015 to dokázala skôr ako prvý výber a najlepší hráč súčasnosti Connor McDavid (26). Hviezdny center sa navyše stal prvým hokejistom, ktorý zarába aspoň 10 miliónov dolárov a zdvihol nad hlavu bájnu trofej.

Rodák z mesta North Chelmsford si v roku 2021 vynútil výmenu z Buffala, s ktorým nemal šancu bojovať o celkové prvenstvo. Pri zranení a operácii sa s vedením Sabres rozchádzali v názoroch, ako k celej situácii pristúpiť, a tak prišla dohoda s Vegas. Opačným smerom putovali Krebs, Tuch a voľby v prvom aj druhom kole draftu.

Ako kapitán Buffala zažil Eichel 82 a aj 78-bodový ročník. Po príchode do nevadskej púšte v sezóne 2021/22 pre spomínané zdravotné problémy odohral iba 34 stretnutí a zaknihoval 25 bodov. Tento ročník mu už vyšiel oveľa lepšie. Počas 67 duelov základnej časti, do ktorých nastúpil, strelil 27 gólov a pridal 39 asistencií.

Napriek nižšiemu počtu stretnutí bol najproduktívnejším hráčom mužstva, následne nazbieral najviac bodov zo všetkých protagonistov v play-off NHL. Bolo ich 26 za šesť gólov a 20 asistencií.

Zaknihoval až štrnásť kladných bodov v štatistike +/-, predbehol ho iba spoluhráč Jonathan Marchessault, najlepší strelec vyraďovacej fázy a držiteľ ocenenia Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča.

Eichel hral svoje prvé play-off v NHL, pretože s Buffalom naň nikdy nedosiahol. Celkovo má v profilige na konte 180 presných zásahov a 266 asistencií. Nastúpil na 476 zápasov. Aktuálna zmluva na rovných desať miliónov amerických dolárov ročne mu platí do konca sezóny 2025/26.

Prvý z najbohatších

Ako sme spomínali, stal sa prvým hráčom histórie, ktorý vyhral Stanley Cup a zarába aspoň túto čiastku. Jasne sa ukazuje, že len hviezdy vám úspech nezaručia. Momentálne existuje štrnásť hráčov s platom vyšším ako desať miliónov. Rovnaký má aj Sergei Bobrovskij, brankár finálového súpera z Floridy a jej center Aleksander Barkov.

Connor McDavid poberá 12,5 milióna a dlho bol najlepšie plateným hokejistom. Pred rokom ho predbehol (12,6 milióna dolárov) Nathan MacKinnon. Ten síce Stanley Cup vyhral, ale ešte pred podpisom tejto lukratívnej zmluvy.

Podobné prípady sú aj Jonathan Toews (10,5), Drew Doughty (11), Patrick Kane (10,5) a Anže Kopitar (10). Všetci svoje bohaté kontrakty podpísali až po tom, ako získali slávnu trofej.