Valent sa tešil na derby proti Martinu, do Žiliny zamieril napriek ponukám z Extraligy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Valent sa tešil na derby proti Martinu, do Žiliny zamieril napriek ponukám z Extraligy

Valent je novou jednotkou žilinského tímu.
Valent je novou jednotkou žilinského tímu.Vlci Žilina
Skúsený slovenský brankár Michal Valent (37) sa pred novou sezónou rozhodol podpísať zmluvu so Žilinou. Lákali ho ambície tímu, ktorý znova bude bojovať o postup do Tipos Extraligy. Prvýkrát v kariére si vyskúšal druhú najvyššiu súťaž. O tom, ale aj o ďalších témach rozprával v rozhovore pre Flashscore Správy.

Michal, ako sa zrodil váš prestup do Žiliny?

"Mal som ešte rok platnú zmluvu v Liptovskom Mikuláši, ale, bohužiaľ, sa udialo, čo sa udialo. Po komunikácii s manželkou a stretnutiach s vedením klubu som sa rozhodol, že nebudem pokračovať na Liptove. Z ponúk, ktoré prišli, sa mi zdala žilinská ako najideálnejšia. Teším sa na to. Prichádzam do tímu s veľkými ambíciami, ktorý chce dosiahnuť úspech a to ma najviac primälo k tomu, aby som sa rozhodol pre Žilinu."

Ako vnímate to, že ste odchovanec Martina a budete hrať v Žilne?

"Určite je to špeciálne, ale keď som sa rozhodol pre Žilinu, tak som nad tým nejako nepremýšľal. Mrzí ma, že Martin nebude hrať, pretože som sa na derby veľmi tešil. Nikdy som ho nezažil. V Martine som však už dlho nehral, čiže to neprežívam tak, ako keby som tam nastupoval nedávno."

Do akej miery ovplyvnila váš odchod z Liptovského Mikuláša majiteľská zmena?

"Túto tému som už uzavrel. Nebola to ideálna situácia, pretože už v minulej sezóne sa Liptovský Mikuláš posúval správnym smerom. Prišli tam ľudia, ktoré chceli veci zmeniť k lepšiemu, dotiahli sa kvalitní tréneri. Mnoho chalanov chcelo v tíme ostať, ale nakoniec zavládlo veľké rozčarovanie. Ja som na začiatku nepovedal, že nebudem pokračovať. Mal som niekoľko stretnutí s novým vedením a po nich som sa rozhodol, že určite nechcem pokračovať. Mrzí ma to ešte viac, pretože na Liptove sa mne aj rodine veľmi páčilo, spoznali sme tam množstvo skvelých ľudí. Ťažko sa mi odchádzalo, ale po športovej stránke som vedel, že musím odísť a bolo to správne rozhodnutie."

Michal Valent na tréningu Žiliny.
Michal Valent na tréningu Žiliny.Vlci Žilina

Opäť budete pôsobiť pod trénerom Bokrošom. Zavážil pri vašom príchode aj on?

"Keď som komunikoval so Žilinou, tak ešte nevedeli, kto bude tréner, ale aj pán Bokroš bol jedným z adeptov. Mne sa jeho práca veľmi páčila a verím, že svojimi skúsenosťami pomôže klubu naplniť cieľ. Mali sme niekoľko telefonátov medzi hráčom a trénerom, rozprávali sme sa o víziách a od pondelka sme už na ľade, takže pravidelne komunikujeme."

Prvýkrát v kariére okúsite slovenskú Tipos SHL. Čo od toho očakávate?

"Viem, že ma nečaká nič jednoduché. Oproti Extralige to bude v mnohých aspektoch pre brankára ťažšie a určite rozdiel, budem potrebovať čas, aby som sa prispôsobil hernému štýlu a všetkému ostatnému. Veľmi sa na to teším. Je to pre mňa nová výzva a motivácia vrátiť sa so Žilinou do Extraligy."

Mali ste ponuky aj z Tipos Extraligy?

"Boli aj ponuky z Extraligy, čo ma milo prekvapilo. Som rád, že som mal možnosť vybrať si z viacerých možností, ale nebolo to niečo také, čo by som vyslovene chcel a po zvážení viacerých vecí som si vybral Žilinu. Tá mi dávala najväčší zmysel."

Žiline trikrát nevyšiel postup. Čo je potrebné urobiť pre to, aby sa to na štvrtý pokus podarilo?

"Je to šport. Môžete si stanoviť ambície a ciele, ale rozhodujú maličkosti ako v minulej sezóne, keď to chalani mali dobre rozbehnuté, ale Humenné vyhralo siedmy zápas. Priklonilo sa k nemu aj šťastie. Základná časť bude dlhá. Počas nej musíme hru vyšperkovať, ale formu potrebujeme mať najmä v play-off. Spravíme všetko pre to, aby Žilina postúpila. Verím, že vytvoríme dobrú partiu, ktorá bude ťahať za jeden koniec povrazu a že radosť z hry budeme mať nielen my, no prinesieme ju aj našim fanúšikom."

Tréner Ernest Bokroš a brankár Michal Valent nadväzujú na svoju spoluprácu z Liptova.
Tréner Ernest Bokroš a brankár Michal Valent nadväzujú na svoju spoluprácu z Liptova.Vlci Žilina

Na papieri vyzerá žilinský tím dobre, teraz je to potrebné ukázať na ľade...

"Mená neznamenajú zaručený úspech. Môže to pomôcť, ale svojím spôsobom nemôžeme riešiť, aké mená tu sú. Aj tí, ktorí hrali Extraligu, musia ťahať za jeden koniec povrazu a makať naplno. Potrebujeme vytvoriť dobrú partiu, ktorá sa bude podporovať a sústrediť sa na svoj cieľ, za ktorým chceme ísť. Všetko si musí charakterovo a herne sadnúť. Verím, že sa nám to podarí."

Čo hovoríte na koniec hokeja v Martine?

"Je to naozaj smutné. Mňa ako Martinčana a odchovanca to nesmierne mrzí. Keď ešte hrával Extraligu, tak zápasy v Martine boli pre mňa špecifické. Ako som hovoril, teraz som sa tešil na derby, ale skončilo to ako skončilo. Nevidím presne do toho, čo všetko sa udialo, no je to veľké sklamanie a športová tragédia. Verím však, že Martin sa čoskoro vráti aspoň do SHL."