Jeden zápas a koniec. Kto v extralige nastúpil iba raz?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Jeden zápas a koniec. Kto v extralige nastúpil iba raz?

Kempný si zahral extraligu a neskôr vyhral Stanley Cup.
Kempný si zahral extraligu a neskôr vyhral Stanley Cup.Profimedia
V histórii slovenskej hokejovej extraligy existuje 132 hráčov a 25 brankárov, ktorí počas kariéry zasiahli iba do jediného zápasu základnej časti a následne sa už medzi slovenskou elitou nepredstavili.

Posledným prípadom je ruský obranca Nikita Pivcakin, o ktorého mal Liptovský Mikuláš záujem už na štarte tohto ročníka, lenže pre rôzne papierovačky nemohol prísť na Slovensko. Situácia sa naťahovala a všetko sa vyriešilo až v decembri. Koncom kalendárneho roka nastúpil proti Banskej Bystrici, vzápätí odišiel do francúzskeho Grenoblu.

Pred štartom aktuálnej sezóny prišiel do Banskej Bystrice fínsky brankár Samuli Tervo. Pôvodne ho vedenie považovalo ako jednotku, avšak nastúpil iba do duelu v Košiciach, kde inkasoval päť gólov, mal úspešnosť zákrokov len 86,5 percenta a následne sa vrátil do vlasti.

Počas predošlého ročníka dorazil do Nitry jeho krajan - obranca Patrik Parkkonen. Pri decembrovom debute proti Liptovskému Mikulášu strelil gól a podal dobrý výkon, ale potom sa zbalil a bez slova odišiel. Odvtedy nikde nehral. Tento hokejista je iba jeden z dvoch, ktorým sa podarilo napriek jedinému stretnutiu aj skórovať. Druhým je bývalý center Ľubomír Zelený, ktorý to dokázal počas ročníka 2008/09 v drese Banskej Bystrice.

Nasledoval odchod do Nice, aby si počas štyroch sezón vyskúšal exotiku v Spojených arabských emirátoch a ukončil kariéru. Aktuálne pôsobí ako kondičný tréner v ženskej reprezentácii Slovenska do 18 rokov. Ďalší štyria hráči si pripísali v jedinom štarte po asistencii. Sú to Radko Cíger, Tomáš Kubín, David Schmidt a Lukáš Bačík.

Siedmi boli vylúčení, šiesti na dve minúty. Američan Brandon Fehd však počas ročníka 2021/22 v drese Liptovského Mikuláša stihol dvakrát sedieť na trestnej lavici. Najznámejšm hráčom s jediným zápasom v extralige je určite český obranca Michal Kempný. Ten sa síce narodil v Hodoníne, ale ako mladý sa dostal do Skalice, v ktorej hrával za dorast aj v juniorke.

Seniorský debut za Záhorákov absolvoval v sezóne 2007/08, keď mal iba sedemnásť rokov. Do NHL síce draftovaný nikdy nebol, ale nakoniec ju vyhral. Cez roky v Brne, Slavii či Omsku mu v roku 2016 ponúklo zmluvu Chicago, odkiaľ bol vymenený do Washingtonu, čo sa ukázalo ako kľúčové.

Počas ročníka 2017/18 odohral celé play-off a nakoniec mohol s Ovečkinom a spol. dvíhať nad hlavu Stanley Cup. V rámci profiligy odohral Kempný celkovo 277 zápasov, potom sa upísal Sparte, kde pôsobí aj v súčasnosti.

Jediný štart v základnej časti má z niekoľkých príkladov aj kanadský obranca Joe Rullier, no v drese Slovana absolvoval aj play-off, počas ktorého v siedmich dueloch nazbieral 40 trestných minút. Podobne je na tom Roman Karaffa dlhodobo pôsobiaci vo Švajčiarsku. Za Michalovce tiež nastúpil v jednom prípade a šesťkrát počas vyraďovacej fázy.