Holanďania postúpili do osemfinále, za výhrou nad Katarom ich nasmeroval Gakpo

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Holanďania postúpili do osemfinále, za výhrou nad Katarom ich nasmeroval Gakpo

Aktualizované
Holanďania postúpili do osemfinále, za výhrou nad Katarom ich nasmeroval Gakpo
Holanďania postúpili do osemfinále, za výhrou nad Katarom ich nasmeroval GakpoStatsPerform / Profimedia
Holanďania pred duelom s Katarom na turnaji neprehrali a platilo to aj po súboji s hostiteľom majstrovstiev sveta. V prvom polčase ich za hladkým postupom nasmeroval Cody Gakpo (23), ktorého na listine strelcov doplnil Frenkie de Jong (25). Katarčania sa so šampionátom lúčia.

Holandsko - Katar 2:0

Góly: 26. Gakpo, 49. de Jong

Zostavy: 

Holandsko: Noppert - Aké, van Dijk, Timber - Blind, de Jong (86.Taylor), de Roon (82. Koopmeiners), Dumfries - Klaassen (66. Berghuis) - Depay (66. Janssen), Gakpo (82. Weghorst)

Katar: Barsham - Ahmed, Hassan, Khoukhi, Pedro Miguel, Mohammad (85. Khoder) - Hatem (85. Alaaeldin), Madibo (65. - Boudiaf), Al Haydos (65. Assadalla) - Afif, Almoez Ali (65. Muntari)

Prvý rozruch priniesla štvrtá minúta a v nej prienik Depaya až pred bránku Kataru – lopta sa postupne odrazila aj na kopačku Klaassena či Blinda, no v sieti neskončila. Aj nasledujúce chvíle priniesli ofenzívnu aktivitu Oranjes, no favorita opäť nepochodil. Medzi tri žrde Barshamovej bránky nesmerovala ani hlavička Klaasena po presne mierenom rohovom kope Gakpa.

Útočnou snahou sa prezentovali aj hostitelia šampionátu, na malú chvíľu svojho súpera zatlačili pred pokutové územie, z dvoch rohov ale nič zlomové nevyťažili. Hra sa za pár okamihov presunula pred katarského gólmana a po rýchlej kombinácii svojich spoluhráčov sa strelou k tyči presadil Gakpo. Pre 23-ročného zakončovateľa to bol už tretí presný zásah v Katare.

O odpoveď sa Katarčania snažili krídelnými útokmi, centrované lopty z ich kopačiek ale zbieral pripravený kapitán van Dijk. Polovica tretieho vystúpenia oboch protivníkov sa dohrala bez väčších šancí, rezultát znel 1:0 pre Holanďanov.

Ukážkový vstup do druhého polčasu predviedol favorit súboja. Po postupnom obliehaní súperovej šestnástky sa lopta dostala k Depayovi, ktorý vo veľkej tutovke zlyhal, no jeho prácu dokončil de Jong – 49. minúta a 2:0. O tri minúty neskôr videl za zásah lakťom prvú žltú kartu Nathan Aké.

Ako prvý sa k výmene hráčov uchýlil domáci lodivod a bola to hneď trojnásobná zmena, keď trojicu Madibo, Almoez Ali, Al Haydos vystriedali Boudiaf, Muntari a Assadalla. K obmene prišlo aj na strane mužstva v oranžových dresoch - z hracej plochy zišli Klaassen a Depay a na ich miesta zamierili Berghuis a Janssen.

Preposledný menovaný vzápätí dostal loptu za bránkovú čiaru, no celej situácii prechádzala hra rukou od strelca otváracieho zásahu a gól Berghuisa teda neplatil.

Katar zahrozil desať minút pred záverom, z krídla si do vápna skvelo nabehol Homan Ahmed, ale jeho prízemný center skončil len na Noppertovi. Onedlho holandský kormidelník doprial oddych svojmu najlepšiemu kanonierovi a duo Gakpo, de Roon vymenili Weghorst s Koopmeinersom.

Nasledovalo dvojité striedanie v katarskom mužstve doplnené holandskou zmenou, keď na svoj tretí reprezentačný duel nastúpil Kenneth Taylor.

Kľúčové štatistiky sa už viac nemenili. Holandsko po kontrolovanom výkone mieri do osemfinále, Katar sa z podujatím rozlúčil treťou prehrou.

Holandsko - Katar v číslach
Holandsko - Katar v číslachStats Perform